Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Re: Wywiady i newsy

Post autor: beaviso »

Mam trochę takie wrażenie, że Steve gra i ciągnie Maiden, bo... musi. Pieniądze. Jakoś brakowało mi jego, nawet wyreżyserowanego i powtarzalnego, zaangażowania na scenie podczas trasy 2023. Bruce był bardziej zaangażowany, a Stefan wycofany i coraz mniej gra "z krawędzi". Na Lajonie jakoś daje z siebie więcej :)

M.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

beaviso pisze: czw sie 08, 2024 4:41 pm Mam trochę takie wrażenie, że Steve gra i ciągnie Maiden, bo... musi. Pieniądze. Jakoś brakowało mi jego, nawet wyreżyserowanego i powtarzalnego, zaangażowania na scenie podczas trasy 2023. Bruce był bardziej zaangażowany, a Stefan wycofany i coraz mniej gra "z krawędzi". Na Lajonie jakoś daje z siebie więcej :)

M.
Może obecnie w BL ma więcej funu z grania na żywo?
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Godzinny wywiad z Nicko:

https://youtu.be/1rj45QbF4rA?feature=shared

Takie najważniejsze rzeczy tłumaczone przez chatGPT:

Nicko powiedział, że wciąż nie jest na poziomie, na którym chciałby być. Nie potrafi już zagrać przejścia z szesnastek na trzydziestodwójki. Może grać ósemki i robić podwójne uderzenia. Teraz musi dostosować swoje przejścia – nie jest w stanie zagrać przejścia z "The Trooper" z powodu szybkości, ale może to zrobić wolniej. Dopóki utrzymuje groove, zespół jest bardzo wspierający. Gra codziennie i jest teraz w swojej szczytowej formie (choć nie jest pewien, czy tak powiedział). Próbował grać przejścia ze swoim zespołem solowym, ale one nie działają, więc wrócił do tego, co grał z Maiden w zeszłym roku, czyli prostszego grania tych przejść. Znowu udaje mu się grać trójki i kilka uderzeń w hi-hat w "Fear of the Dark". Wszystko zależy od tempa utworów – kiedy są szybkie, ma trudności, ale kiedy są wolniejsze, daje radę.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Czas na Joe Lazarusa, Judasi jak mieli chorego gościa to kazali mu siedzieć na dupie i patrzcie w jakiej formie teraz sa
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
pinio
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: pinio »

Granie muzyki Maiden w wolniejszym tempie to proszenie się o katastrofę na całego. Jeśli Nicko nie wyrabia - powinien odpuścić / zostać zastąpiony. Albo trzeba zamknąć cały kramik.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

No właśnie. Nie dość, że z racji wieku mocno zwolnili, to jeszcze z powodu Nicko trzeba będzie. Co to za Iron Maiden. Czas kończyć.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Nie wierzę w trasę na 50 lat bez Nicko. No chyba że faktycznie zwolni stołek, na własnych warunkach. Dla mnie zaniżone bpmy to nie jest jakiś wielki dramat.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Mi tam w 2023 było ok. Było i szybko jak CSiT czy solo w Prisoner, jak i całkiem mocno w Stranger.
Wiadomo - jak się tego słucha na Yt, to jest trochę drętwiej ale “na żywo” to działa nawet w uboższej formie. To tak jak Bruce miał gorsze gigi w 2019… na żywo i tak było spoko.
Awatar użytkownika
pinio
-#Moonchild
-#Moonchild

nugz pisze: pt sie 09, 2024 9:15 pm Dla mnie zaniżone bpmy to nie jest jakiś wielki dramat.
A widziałeś miny Adriana na "pływające" tempo w Wasted years? Albo "niestosunek" tempa w Prisoner pomiędzy początkiem a głównym riffem? Dla mnie zwolnione tempo to klęska zwyczajna.
ps. mam - znowu - przywołać Mozarta? :lol:
Ostatnio zmieniony sob sie 10, 2024 7:18 am przez pinio, łącznie zmieniany 1 raz.

nugz
SMERF MARUDA

Też uważam, ze na żywo bierze się to, co jest. Dopiero późniejsze analizy w sieci generują rozkminy.
Awatar użytkownika
pinio
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja - na żywo - widziałem reakcje Adriana (Lublana to była) i słyszałem to, o czym napisałem. Jutubowych rozkmin nie uprawiam.

nugz
SMERF MARUDA

Ale ja tylko piszę o zaniżonym tempie, nie o wyjebkach i błędach ;)
Awatar użytkownika
pinio
-#Moonchild
-#Moonchild

Ok. Te ww. wyjebki właśnie na zaniżaniu tempa polegały. Nie chcę się przepychać, nie o to mi chodzi.
Wiadomo jaka jest rola Nicko. Jego niedomaganie i - pomimo tegoż - granie, to prosta droga do tego co sam dobrze kiedyś określił: parodia samych siebie. Życzę i jemu i ekipie tylko dobrze, ale niech muzyki na ołtarzu nie kładą.

Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

A jak mówiłem, że już czas na zmianę, to mnie tutaj objechano. Teraz takie kwiatki. Słuchajcie, po tylu latach grania i w wieku 72 lat z przebytym udarem, nie ma się co spodziewać, że cudownie wróci do formy. Nie, nie wróci, będzie tylko zwalniał. Najwyższy czas na zmiany, liczę na to że muzycy i Smallwood delikatnie uświadomią naszego bohatera, że tak czy inaczej, emerytura nie zaczeka. Na 50 lecie może zagrać jakieś bisy, jak Tipton w Priestach, niemniej całościowo, to raczej się już nie uda. Prawdopodobnie koncerty 2024 będą jego epitafium, bo istnieją pewne granice obniżania jakości, o czym wszyscy wiemy.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

pinio pisze: pt sie 09, 2024 10:22 pm Ok. Te ww. wyjebki właśnie na zaniżaniu tempa polegały. Nie chcę się przepychać, nie o to mi chodzi.
Wiadomo jaka jest rola Nicko. Jego niedomaganie i - pomimo tegoż - granie, to prosta droga do tego co sam dobrze kiedyś określił: parodia samych siebie. Życzę i jemu i ekipie tylko dobrze, ale niech muzyki na ołtarzu nie kładą.
Lepiej bym tego nie ujął.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

"The Trooper" brzmiał bardzo biednie na koncercie. To aż bolało przecież.
www.MetalSide.pl
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

gumbyy pisze: sob sie 10, 2024 12:22 am "The Trooper" brzmiał bardzo biednie na koncercie. To aż bolało przecież.
To prawda, dla takiego zespołu to niewątpliwie przykra sprawa.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kevin18 »

gumbyy pisze: sob sie 10, 2024 12:22 am "The Trooper" brzmiał bardzo biednie na koncercie. To aż bolało przecież.
Niestety Nicko to zbyt dumna postać by sam zrezygnował. Sam jestem ciekaw jak to się ułoży zakładając że 2025/26 to będzie trasa na 50 lecie. Przecież naprawdę ciężko mu będzie to udźwignąć..
www.last.fm/user/darkfuneral18
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Kevin18 pisze: sob sie 10, 2024 1:24 am
Niestety Nicko to zbyt dumna postać by sam zrezygnował. Sam jestem ciekaw jak to się ułoży zakładając że 2025/26 to będzie trasa na 50 lecie. Przecież naprawdę ciężko mu będzie to udźwignąć..
Duma, dumą ale przecież wszyscy mają uszy. Nie wyobrażam sobie żeby co wywiad i po każdej trasie przepraszał fanów :roll: to byłoby wręcz żenujące. Tegoroczna trasa będzie dla Niego trudna a co dopiero koncerty 2025/26. AC/DC koncertują z nowym perkusistą i jest bardzo dobrze, nie widzę powodu aby Maideni nie mieli sobie poradzić np. z Joe Lazarusem podczas trasy.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Normalnie zagra do końca kariery, bo max 5% ludzi zauważy wolniejsze tempo na koncertach w tych kilku galopujących numerach. Tylko nagłe pogorszenie zdrowia w trakcie trasy wymusi zmianę (wówczas już na stałe).
ODPOWIEDZ