27/06/2015 - Metal Hammer Festival - Katowice
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 27/06/2015 - Metal Hammer Festival - Katowice
Sprzątnęli już może ten obrzydliwy blaszany barak który miał udawać dworzec?
w 20 min spokojnie zajdziesz pod dworzec autobusowy
najlepiej iść od strony spodka wzdłuż dts (kier Chorzów, Gliwice) i na 1szej przecznicy w lewo na Sokolską przy której jest DA
obecnie jest w stanie remontu, ale busy międzymiastowe/międzynarodowe raczej bez problemu są obsługiwane
nie wiem jak z Twoim transportem do Pragi, ale w rozkładzie jazdy jest tylko bus o 23.20 i to w dodatku nie w weekend
najlepiej iść od strony spodka wzdłuż dts (kier Chorzów, Gliwice) i na 1szej przecznicy w lewo na Sokolską przy której jest DA
obecnie jest w stanie remontu, ale busy międzymiastowe/międzynarodowe raczej bez problemu są obsługiwane
nie wiem jak z Twoim transportem do Pragi, ale w rozkładzie jazdy jest tylko bus o 23.20 i to w dodatku nie w weekend
-
Deleted User 2259
No ja mam o 1 i raczej pisze, że wszystko się zgadza, na necie było takie połączenie, bilet już mam, weź nie strasz.Zresztą ziomek też takim kiedyś jechał
, jak coś to mam do nich numery.
z kato odjazdy są jeszcze z tego co kojarzę z pl. Andrzeja, obok dworca pkp
może zdradź nazwę przewoźnika, to wyjaśni więcej odnośnie lokalizacji
może zdradź nazwę przewoźnika, to wyjaśni więcej odnośnie lokalizacji
-
Deleted User 2259
No pisze tlyko Skargi właśnie, zadnego stanowiska nie ma Eurobus-Eurlolines, a przewoźnik to chbya Jordan zaczyna z Charkowa wiele wiele godzin wczesniej.
-
Deleted User 2259
Jak ktos chce wiedziec co moze zagrac u nas DT,
http://www.dream-theater.pl/forum/viewt ... 55#p101155
http://www.dream-theater.pl/forum/viewt ... 55#p101155
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

http://www.setlist.fm/setlist/dream-the ... 96b61.html
tutaj setlista z wczoraj, dziwna jakaś, czo te Dreamy :O
tutaj setlista z wczoraj, dziwna jakaś, czo te Dreamy :O
-
Deleted User 2259
juz od dawna dostwepna ,mowilem, ze bedzie przekrjowy set, to czeg o sie spodziewales.?
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Jak "od dawna", jak koncert był wczoraj?
Spodziewałem się czegoś nie wiem, ciekawszego. To mój pierwszy koncert Dreamów i chciałbym czegoś bardziej w stylu greatest hits a nie setlisty dla fanów.
btw. tutaj dokładna rozpiska:
14:00 – otwarcie bram
15:00 – 15:30 ART OF ILLUSION
15:50 – 16:20 ONE
16:40 – 17:10 OSADA VIDA
17:10 – 17:30 RIVERSIDE – spotkanie z fanami
17:30 – 18:05 TIDES FROM NEBULA
18:05 – 18:30 OSADA VIDA, ONE, ART OF ILLUSION – spotkanie z fanami
18:30 – 19:10 COLLAGE
19:10 – 19:35 TIDES FROM NEBULA – spotkanie z fanami
19:35 – 20:20 EVERGREY
20:20 – 20:45 COLLAGE – spotkanie z fanami
20:45 – 21:45 RIVERSIDE
21:45 – 22:15 EVERGREY – spotkanie z fanami
22:15 – 23:45 – DREAM THEATER
fajnie z tymi spotkaniami, będzie co robić w przerwach między gigami, spróbuję sobie zdobyć jakieś autografy
Spodziewałem się czegoś nie wiem, ciekawszego. To mój pierwszy koncert Dreamów i chciałbym czegoś bardziej w stylu greatest hits a nie setlisty dla fanów.
14:00 – otwarcie bram
15:00 – 15:30 ART OF ILLUSION
15:50 – 16:20 ONE
16:40 – 17:10 OSADA VIDA
17:10 – 17:30 RIVERSIDE – spotkanie z fanami
17:30 – 18:05 TIDES FROM NEBULA
18:05 – 18:30 OSADA VIDA, ONE, ART OF ILLUSION – spotkanie z fanami
18:30 – 19:10 COLLAGE
19:10 – 19:35 TIDES FROM NEBULA – spotkanie z fanami
19:35 – 20:20 EVERGREY
20:20 – 20:45 COLLAGE – spotkanie z fanami
20:45 – 21:45 RIVERSIDE
21:45 – 22:15 EVERGREY – spotkanie z fanami
22:15 – 23:45 – DREAM THEATER
fajnie z tymi spotkaniami, będzie co robić w przerwach między gigami, spróbuję sobie zdobyć jakieś autografy
-
Deleted User 2259
Jak jesteś fanem DT to się na Metropolis zarejestruj, więc tak wrzuciłeś dziś o 12, a sety sekunda po sekundzie były śledzone, więc dla mnie dawno xD.No jest kilka hitów, ale w sam raz dla januszy co po raz pierwszy idą na koncert, powinno się podobać, ja jestem zawiedziony, bo słyszałem już wszystko poza BTV.Shedao Shai pisze:Jak "od dawna", jak koncert był wczoraj?
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

A, ok
z ciekawości, ile razy już byłeś na DT? Coś czuję że dużo i że ciężko cię zaskoczyć setlistą 
No wiesz, ja to jestem właśnie takim januszem, lubię Dreamów ale nie jestem fanem, nie znam ich dyskografii na wylot, teraz wypadł fajny termin, fajna lokalizacja, fajne supporty, więc chętnie się przejadę i zobaczę z czym to się je, no zobaczymy jutro
No wiesz, ja to jestem właśnie takim januszem, lubię Dreamów ale nie jestem fanem, nie znam ich dyskografii na wylot, teraz wypadł fajny termin, fajna lokalizacja, fajne supporty, więc chętnie się przejadę i zobaczę z czym to się je, no zobaczymy jutro
Set mógłby być duuużo lepszy, ale to Dream Theater więc i tak będę zadowolony i jadę na koncert bez narzekania 
-
Deleted User 2259
Z projektami pobocznymi muzyków DT 50+, ale teraz będzie kilka też :> fajny nałóg 
Supporty beznadziejne IMO.Jak coś Cię interesuje na temat koncertu to wbijaj tam, szybsi niż Facebook xD
Supporty beznadziejne IMO.Jak coś Cię interesuje na temat koncertu to wbijaj tam, szybsi niż Facebook xD
-
Deleted User 2868
Wczoraj w nocy na Mariackiej w Katowicach spotkałem przypadkiem Rudessa i sobie zrobiłem z nim fotę.
Na koncert miałem tym razem nie iść, ale kolega wygrał 2 bilety, więc się pojawię. 
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Właśnie wróciłem. Po pierwsze, ogromne uszanowanko dla organizatorów: w erze gdzie wszystko jest robione na odwal i z nastawieniem na maxxxxxxxxxxxymalizację zysku, tutaj wyszło naprawdę ekstra. Ceny przyjazne, jak za solowy występ DT a nie za festiwal z paroma dobrymi kapelami do tego. Te spotkania z fanami - świetna sprawa, a kto sobie zadaje w dzisiejszych czasach trud coś takiego załatwić? Tutaj tak zrobili, dzięki czemu na luzie można było zdobyć fotki i autografy od wszystkich oprócz DT oczywiście
, nie trzeba było się gdzieś czaić przy barierkach, tylnych wyjściach itd, tylko elegancko, muzycy przy stoliku, do nich kolejeczka i czekamy. Tylko przy Riverside było bydło - bo jeszcze nie ogarnęli jak dyrygować ludźmi, więc wszyscy się pchali na chama, ale przy następnych zespołach już była kulturka. Zdobyłem komplet autografów od Riverside i Tides From Nebula na płytkach oraz od Evergrey i Collage na bilecie. No i jest to świetny sposób spędzenia czasu w przerwach między koncertami, nie ma nudy - są autografy 
Frekwencja nie dopisała - płyta nawet na DT wyglądała miejscami łyso (po bokach było całkiem pusto), a ludzi mających miejscówki na dalszych trybunach, przenieśli na te bliższe - dalsze były całkiem zamknięte. Dzięki takiemu zabiegowi wszyscy mogli dobrze widzieć scenę, a sektor bliższy (czerwony) nie świecił pustkami - chociaż i tak kompletu nie było. No ale spora ilość gigów w ostatnim czasie + Judas Priest tego samego dnia robią swoje.
No w każdym razie: mając porównanie z niedawnym Impactem, Metal Hammer wygrywa organizacyjnie w każdej możliwej kwestii. Jestem pod wrażeniem i mam nadzieję że jeszcze wiele MHF przed nami.
Odnośnie samych koncertów:
Tides From Nebula - jako fan post rocka powinienem mieć najbardziej znaną polską kapelę z tego nurtu obcykaną na wylot, a niestety - nie znam zbytnio ich dyskografii, a live widziałem ich tylko we współpracy z Blindead na OFFie i w side-projekcie dwóch członków TFN - Sands of Sedna. Także dziś był mój pierwszy właściwy koncert TFN i bardzo mi się podobało. Post rock na światowym poziomie, nie ma się czego czepić, bardzo dobry koncert. Szkoda, że tylko pół godzinki bo zleciało błyskawicznie.
Collage, Evergrey - obu zespołów właściwie nie znam, ale ich występy mi się podobały. Nie mam zbyt wiele do powiedzenia, ale nie nudziłem się, było OK.
Riverside - tu byliśmy zgodni - najlepszy występ imprezy. Magiczna godzina. Też jakoś nie słucham ich studyjnie, ale na koncercie mnie zamietli. Zdecydowanie do powtórzenia jak wpadną do Wrocka.
Dream Theater - gwiazda imprezy, i co tu dużo mówić... <Invader, w tym miejscu proszę przestań czytać, bo się boję
> nadmuchany balonik. Panowie są perfekcyjni technicznie, ich umiejętności są niepodważalne, ich solówki są imponujące, ale co z tego, skoro ich koncert był zwyczajnie... nudny. Wszystko brzmi podobnie, popisy wirtuozerii tylko męczą, podczas ich występu byłem gdzieś pomiędzy "a mogłem być teraz na Judasach...", "a mogłem być teraz w łóżku i oglądać seriale..." a "ciekawe co jutro na obiad"
skończył się główny set i wyszliśmy, nie czekając na bisy, bo już byliśmy zwyczajnie znużeni. Nie żałuję, bo od dawna chciałem zobaczyć DT, ale teraz już wiem że to nie kapela dla mnie.
Ogólnie wrażenia z festu bardzo pozytywne - świetna organizacja, bardzo dobry dobór zespołów, to był miły wieczór.
PS. W ogóle, idąc z dworca do Spodka uderzyło mnie jedno - jak Katowice się zmieniły! Pełno zieleni, skwerków, fontann, ławeczek, i jeszcze akurat jakiś zlot food trucków był przy rynku. Dawno w tym mieście nie byłem, zapamiętałem je, cóż... dużo gorzej, ale dziś było tam wręcz... ładnie!
Frekwencja nie dopisała - płyta nawet na DT wyglądała miejscami łyso (po bokach było całkiem pusto), a ludzi mających miejscówki na dalszych trybunach, przenieśli na te bliższe - dalsze były całkiem zamknięte. Dzięki takiemu zabiegowi wszyscy mogli dobrze widzieć scenę, a sektor bliższy (czerwony) nie świecił pustkami - chociaż i tak kompletu nie było. No ale spora ilość gigów w ostatnim czasie + Judas Priest tego samego dnia robią swoje.
No w każdym razie: mając porównanie z niedawnym Impactem, Metal Hammer wygrywa organizacyjnie w każdej możliwej kwestii. Jestem pod wrażeniem i mam nadzieję że jeszcze wiele MHF przed nami.
Odnośnie samych koncertów:
Tides From Nebula - jako fan post rocka powinienem mieć najbardziej znaną polską kapelę z tego nurtu obcykaną na wylot, a niestety - nie znam zbytnio ich dyskografii, a live widziałem ich tylko we współpracy z Blindead na OFFie i w side-projekcie dwóch członków TFN - Sands of Sedna. Także dziś był mój pierwszy właściwy koncert TFN i bardzo mi się podobało. Post rock na światowym poziomie, nie ma się czego czepić, bardzo dobry koncert. Szkoda, że tylko pół godzinki bo zleciało błyskawicznie.
Collage, Evergrey - obu zespołów właściwie nie znam, ale ich występy mi się podobały. Nie mam zbyt wiele do powiedzenia, ale nie nudziłem się, było OK.
Riverside - tu byliśmy zgodni - najlepszy występ imprezy. Magiczna godzina. Też jakoś nie słucham ich studyjnie, ale na koncercie mnie zamietli. Zdecydowanie do powtórzenia jak wpadną do Wrocka.
Dream Theater - gwiazda imprezy, i co tu dużo mówić... <Invader, w tym miejscu proszę przestań czytać, bo się boję
Ogólnie wrażenia z festu bardzo pozytywne - świetna organizacja, bardzo dobry dobór zespołów, to był miły wieczór.
PS. W ogóle, idąc z dworca do Spodka uderzyło mnie jedno - jak Katowice się zmieniły! Pełno zieleni, skwerków, fontann, ławeczek, i jeszcze akurat jakiś zlot food trucków był przy rynku. Dawno w tym mieście nie byłem, zapamiętałem je, cóż... dużo gorzej, ale dziś było tam wręcz... ładnie!
-
Deleted User 4876
Drimy też dawały grafy..z tyłu Spotka... 95 minut na siebie kazali czekać... cóż ja zawinąłem po godzinie ( ostatni bus ), ale kumpel ogarnął komplet... a fest hmmm... bardzo przyjemny :-) Shedao wszystko opisał, jedynie w kwestii DT się z Nim nie zgadzam, ale nie mam siły na polemike teraz ;-
-
paulek
- -#Lord of the flies

Thorgal trza było skrobnąć albo z fona uderzyć, ja pustym autem wracałem
Festival na duży plus - w kwestiach organizacyjnych przede wszystkim. Kolega narzekł na zarło - była możliwość dostania opaski i udania sie poza teren Spodka na wyżerkę wieć bez przesady
, ja wszedłem na Osadę. Dobry koncert, Tides zdecydowanie lepiej niż dobry, Collage - jak dla mnie najlepszy koncert wieczoru!!! Wersja God GENIALNA!!!!
Riverside - niby fajnie ale to nie moja bajka - w głowie miałem ostatni tydzień dość czarnych godzin mojego życia - ludziska byli jednak nimi zachwyceni;
Evergrey - jak dla mnie słabo;
A Dream Theater - to już mój - o ile dobrze liczę - 6 albo 7 koncert Dreamów więc żadnego zaskoczenia, fajnie i tyle.
Podsumowując bardzo fajny MHF - tylko brakowało OPETH!!!!!!!!!!!!!
No nic w najbliższym czasie MODRY EFFECT!!!!!!
Festival na duży plus - w kwestiach organizacyjnych przede wszystkim. Kolega narzekł na zarło - była możliwość dostania opaski i udania sie poza teren Spodka na wyżerkę wieć bez przesady
Riverside - niby fajnie ale to nie moja bajka - w głowie miałem ostatni tydzień dość czarnych godzin mojego życia - ludziska byli jednak nimi zachwyceni;
Evergrey - jak dla mnie słabo;
A Dream Theater - to już mój - o ile dobrze liczę - 6 albo 7 koncert Dreamów więc żadnego zaskoczenia, fajnie i tyle.
Podsumowując bardzo fajny MHF - tylko brakowało OPETH!!!!!!!!!!!!!
No nic w najbliższym czasie MODRY EFFECT!!!!!!
Spojrzałem na set DT i powiem Wam, że interesujący, choć jak dla mnie brakowało choćby Pull Me Under. Ale i bez PMU chciałbym takie coś usłyszeć.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
Deleted User 4876
Paulek dzięki :-) Ale i tak byś pewnie nie czekał do 1:30 na autografy DT :-) Busik nie taki zły, tylko kurde czemu ostatni musi odjezdzac o 1:12 :-) A az tak za DT nie szaleję, aby póżniej do 4tej garowac na pierwszy :-) W każdym razie fest bardzo udany. Poza DT - to dla mnie Tides i Osada - smaczki wieczoru :-)
Warto było jechać, chociaż podróży PKP nie będę dobrze wspominał. Nie wiem co mnie napadło, żeby wybrać pociąg a nie bus, ale nieważne
.
Z całego dnia widziałem tylko Dream Theater. Set jak na nich - średni, mógłby być dużo lepszy. Ten zespół to moja ścisła czołówka, więc nie jest niczym dziwnym, że bardzo mi się podobało, niemniej jednak pewien niedosyt jest. Zawsze jest miło zobaczyć jeden ze swoich ulubionych zespołów na żywo, ale moim zdaniem DT nie należy do zespołów które jakoś szalenie dużo zyskują w wersji koncertowej. Było bardzo dobrze, ale nie świetnie. Brzmienie w moich okolicach nie było złe, Serek wypadł nieźle (myślałem, że będzie gorzej) - podobnie Mike. Petrucci - klasa, wiadomo. Słabo natomiast słyszałem Jordana. Dla mnie, jako dla fana, było bardzo fajnie. Jeśli ktoś nie jest fanem to oceny tego koncertu mogą być różne.
Jeszcze refleksja odnośnie progowej edycji tego festiwalu - sądząc po frekwencji pomysł nie do końca wypalił, ale chciałbym, żeby to kiedyś powtórzyli, tylko żeby przemyśleli skład festiwalu. Oprócz DT nie było żadnej konkretnej gwiazdy. Gdyby dodać do Dream Theater Opeth, Symphony X, IQ, Arenę albo coś ze starych, progowych klasyków (ja marzyłbym żeby zobaczyć Eloy, ale nie wiem na ile to możliwe teraz, chociaż chyba okazjonalnie występują) to frekwencja byłaby dużo, dużo lepsza.
Z całego dnia widziałem tylko Dream Theater. Set jak na nich - średni, mógłby być dużo lepszy. Ten zespół to moja ścisła czołówka, więc nie jest niczym dziwnym, że bardzo mi się podobało, niemniej jednak pewien niedosyt jest. Zawsze jest miło zobaczyć jeden ze swoich ulubionych zespołów na żywo, ale moim zdaniem DT nie należy do zespołów które jakoś szalenie dużo zyskują w wersji koncertowej. Było bardzo dobrze, ale nie świetnie. Brzmienie w moich okolicach nie było złe, Serek wypadł nieźle (myślałem, że będzie gorzej) - podobnie Mike. Petrucci - klasa, wiadomo. Słabo natomiast słyszałem Jordana. Dla mnie, jako dla fana, było bardzo fajnie. Jeśli ktoś nie jest fanem to oceny tego koncertu mogą być różne.
Jeszcze refleksja odnośnie progowej edycji tego festiwalu - sądząc po frekwencji pomysł nie do końca wypalił, ale chciałbym, żeby to kiedyś powtórzyli, tylko żeby przemyśleli skład festiwalu. Oprócz DT nie było żadnej konkretnej gwiazdy. Gdyby dodać do Dream Theater Opeth, Symphony X, IQ, Arenę albo coś ze starych, progowych klasyków (ja marzyłbym żeby zobaczyć Eloy, ale nie wiem na ile to możliwe teraz, chociaż chyba okazjonalnie występują) to frekwencja byłaby dużo, dużo lepsza.