Voivod

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Voivod

Post autor: Caracalized »

Dwie ostatnie płyty, czyli The Wake i Synchro Anarchy czy to drugie i Morgoth Tales ze starymi kawałkami nagranymi na nowo?
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zajzajer »

wake i synchro, tamta wiem, ze ma kawalki nagrane na nowo, wiec jej nie ruszam, bo takie rzeczy mnie nigdy nie interesowaly, bede jechac od konca, mam nadzieje, ze te wysoko oceniane wczesniej i mi podejda
I don't belong here, we gotta move on, dear
Escape from this afterlife
'Cause this time I'm right to move on and on
Far away from here

Zajzajer on the Road 2026:

Metallica - Chorzów - 50%
Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Zostały mi już tylko dwie płyty do odsłuchu ta z 88 i z 89:

Na razie top 3:

1. The Outer Limits
2. Target Eearth
3. Angel Rat
Far away from here

Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Caracalized »

The Outer Limits to jest sztos, inny i bardziej przystępny Voivod, który jednocześnie nie traci tego artystycznego i progresywnego sznytu, bardzo lubię ten album. Umieszczenie go na pierwszym miejscu to nie wstyd. Target Earth nie pamiętam, poza Kluskap O'Kom, które ciągle pamiętam z koncertu w starej Progresji w 2012 roku, świetnie to brzmiało w koncertowych warunkach. Natomiast Angel Rat jest ciekawym wyborem do top3 tym bardziej jak się zna inne płyty, nawet jeżeli nie słuchałeś jeszcze Dimension Hatross i Nothingface, które niejednokrotnie też są uważane za najlepsze ich albumy, to nawet imo te wydawnictwa z lat 90' z innym wokalistą są sporo ciekawsze, cięższe i bardziej mroczne, chociaż z drugiej strony nie dziwi mnie to jak sam niejednokrotnie podkreślasz, że wolisz teraz prostszą muzykę, a na Angel Rat rzeczywiście takiej nie brakuje.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Te z tamtym wokalistą to słuchałem tylko po razie i tak średnio, teraz Nothingface leci - pierwszy utwór, specjalnie zostawiłem te dwa albumy na koniec, bo tak jak piszesz sporo osób uważa za najlepsze, jeszcze Killing Technology chyba, ale ona mi kompletnie nie podeszła :( nie wiem może się jeszcze przekonam, ale raczej będę jechał z jakimś innym zespołem, którego nie znam/mało znam. Słuchałem dziś tak fragmentami Bring Me the Horizon, bo trochę fanów A7X ich lubi, ale tak, te płyty po środku to nie moja muza, ostatnia nawet spoko, za to pierwsza metal core, deathcore niezłe, zostały mi jeszcze druga i trzecia, ale dobra już nie offtopuje
Far away from here

Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Recit The Thornographer »

Nie mogę uznać się za fana Voivod, ale to mega ciekawy zespół przez pierwsze kilka płyt. Pierwsze zresztą lubię najbardziej, czuć w nich zadziora, który potem będzie eksplorowany w najbliższych mi wersjach metalowego grania. Potem się z nimi rozmijam, chociaż to wciąż dobre granie. Z kolei faza z Jasonem Newstedem mnie nie porwała i mało z tego pamiętam. Chociaż paradoksalnie wtedy ich poznałem, całe szczęście jak zainteresowałem się albumem "Voivod" to kumpel mi powiedział, żebym raczej posłuchał starszych rzeczy i miał rację.

Ogólnie to ciekawy przykład, że marketing dużo znaczy. Można być super zespołem, wpływowym, wizjonerskim, ale na Spoti będzie się miało po dekadach grania 3x mniej słuchaczy niż Coma.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

przesłuchałem juz wszystkie, teraz moj ranking wyglada tak

1. Dimension
2. limits
3. target
Far away from here

Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Wybitnie po mnie spłynęły te płyty przy pierwszym zetknięciu z ich materiałem niedawnymi czasy. Dojechałem od debiutu do Angel Rat i dałem sobie po tym ostatnim spokój. Voivod to podstawowo w swej budowie tharsh (nie moje klimaty), a te wstawki progowe czasem bardziej mi Gentle Giant przypominały niż King Crimson. A GG jako zespół przypisywany do monolitów starego proga, uważam za mało udany, także też mi to zaniżyło odbiór materiału od V. Z mariażem progresywności z metalem ogólnie mam problem, ale na tym jednym przykładzie, pomimo dania szansy kilku płytom, nic nie kliknęło. Może dam im za pare lat jeszcze szansę.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ja powiem tak, te 4 plyty (3 z mojego top i angel rat) uważam za udane, ale też jakoś wracać do tego szybko nie zamierzam, totalne rozczarowanie takim Killing Technology czy Nothingface, które są uważane za jedne z ich najlepsze, nie wiem może czegoś innego szukam/szukamy obecnie w muzyce.
Far away from here

Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
ODPOWIEDZ