Bitwa Artystów - komentarze
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- blackcocker
- -#Moderator

Re: Bitwa Artystów - komentarze
Najpierw piszesz, że nie wdajesz się w bzdurne wywody, a zdanie potem rzucasz się o "śmierć uśmiechowi"? Jak można dyskusje z tobą uznawać za poważne. Rozumiem, że dla ciebie black metal zamyka się na kretynie Vargu. Nie jestem bardzo obyty w tym nurcie, ale jest wielu innych, normalnych osób, które tam tworzyły
Wiem, że łatwo się posługiwać skrajnościami prowadząc dyskusję, ale na kogo to tu podziała?
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Poza tym jak nie wdajemy się w bzdurne wywody na tematy pozamuzyczne to faktem jest to, że black metal odcisnął na metalu absolutnie niezaprzeczalny ślad. Może się komuś to podobać albo nie.
No przecież to wszystko jest elementem ich image, z którym się nie kryją i podpinają to pod swoją twórczość. Nie zajarzyłeś tego? A ten mi pisze jakieś historyjki z podtekstem o przyszłej żonie Kinga Diamonda (który zresztą w 1996 był żonaty z pierwszą żoną). No sorry, co to ma wspólnego z jego twórczością? Tamci natomiast sobie na tapetę brali głupawe wypowiedzi mające ich uwiarygodnić jako strasznych satanistów. A byli tylko śmieszni.
Jestem absolutnie przekonany, że wśród black metalowców są autentyczni sataniści. Pewnie jest ich dużo mniej niż się sądzi ale postawa np. Erika z Watain mnie przekonuje, że ten facet traktuje to poważnie.
Ale ci autentyczni pewnie nie gadają takich bzdur jak większość tych pozerów.
A pewnie. Inna rzecz, że muzycy metalowi w wywiadach pieprzą często kosmiczne farmazony. To jako całość odseparowuję od muzyki.
Livia powiedziała, że poznali w połowie lat 90-tych, więc 1996 się zgadza. King to chyba nie przykładny katolik, żeby małżeństwo byłoby dla niego przeszkodą w skokach w bok.
No i co z tego, że Alice Cooper i KISS to uznani wykonawcy? Wisi mi to koło dupy. To samo można powiedzieć o Collinsie. Jestem ultrasem Kinga i uwaga - nie dlatego, że zdobył ileś tam nagród, platyn, czy innych oznak masowego uznania, tylko zwyczajnie podoba mi się jego twórczość. Jednocześnie jego zdanie na temat jakiegokolwiek zespołu znaczy dla mnie tyle, co nic.
Przywołałeś kretyna i mordercę, no tak, czołowa postać black metalu, poza nim w tej muzyce nic nie było. A ich wypowiedzi o uśmiechu to rzecz jasna integralna część muzyki, jaką wykonują blackowcy. Szczególnie ci polscy z Odrazy i Kieł. Tak samo jak groteska, która ZUPEŁNIE NIE PRZEJAWIA SIĘ W TWÓRCZOŚCI KINGA DIAMONDA
King Diamond pod względem prawdziwego, teistycznego satanizmu to miękka faja w porównaniu do Watain. No ale Watain to głupie młokosy, więc masz prawo o nich nie wiedzieć
No i co z tego, że Alice Cooper i KISS to uznani wykonawcy? Wisi mi to koło dupy. To samo można powiedzieć o Collinsie. Jestem ultrasem Kinga i uwaga - nie dlatego, że zdobył ileś tam nagród, platyn, czy innych oznak masowego uznania, tylko zwyczajnie podoba mi się jego twórczość. Jednocześnie jego zdanie na temat jakiegokolwiek zespołu znaczy dla mnie tyle, co nic.
Przywołałeś kretyna i mordercę, no tak, czołowa postać black metalu, poza nim w tej muzyce nic nie było. A ich wypowiedzi o uśmiechu to rzecz jasna integralna część muzyki, jaką wykonują blackowcy. Szczególnie ci polscy z Odrazy i Kieł. Tak samo jak groteska, która ZUPEŁNIE NIE PRZEJAWIA SIĘ W TWÓRCZOŚCI KINGA DIAMONDA
King Diamond pod względem prawdziwego, teistycznego satanizmu to miękka faja w porównaniu do Watain. No ale Watain to głupie młokosy, więc masz prawo o nich nie wiedzieć
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Collins to jest uznany artysta w kręgach muzyki pop. King Diamond w kręgach muzyki metalowej, a Kiss w kręgach muzyki hard rockowej. Jak ktoś woli pop od metalu czy hard rocka to jest oczywiście jego sprawa. Natomiast nie jest to żaden argument na wyższość Collinsa nad Kiss czy Diamondem. Ja nie wiem kogo inspirował Phil Collins, natomiast wątpię by to byli artyści których się tutaj lubi i o których się pisze. Kiss tymczasem inspirowali muzyków jak choćby Chuch Schuldiner, który był zafascynowany Acem i sam sięgnął po gitarę. I tyle w temacie.
Jest mówimy o inspirowaniu to Mayhem, Burzum, Darkthrone i reszta towarzystwa zainspirowała setki zespołów. Oczywiście jedne lepsze a drugie gorsze ale trochę tego było a black metal jakoś nie zwalnia.
A jak wygląda sprawa złotych i platynowych płyt oraz nagród? Czy Phil nie deklasuje przypadkiem konkurencji?
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Setki zespołów? Wymień 20. I jakie to są nazwy? Loga z których nie odczytasz nazwy zespołu na którego koncert przychodzi 30 osób?
Natomiast lista zespołów które inspirowali Kiss to są naprawdę znane i lubiane, także na tym forum nazwy. Wymienię tylko niektóre ale ta lista jest dłuższa: WASP, Anthrax, Death, Death Angel także wasze ulubione Bathory (zrobili cover Deuce), które zainspirowało ten cały norweski black metal, tak że tego.
Natomiast lista zespołów które inspirowali Kiss to są naprawdę znane i lubiane, także na tym forum nazwy. Wymienię tylko niektóre ale ta lista jest dłuższa: WASP, Anthrax, Death, Death Angel także wasze ulubione Bathory (zrobili cover Deuce), które zainspirowało ten cały norweski black metal, tak że tego.
20? Proszę bardzo:Vorgel pisze: ↑ndz sie 23, 2020 1:14 pm Setki zespołów? Wymień 20. I jakie to są nazwy? Loga z których nie odczytasz nazwy zespołu na którego koncert przychodzi 30 osób?
1. Watain
2. Mgła
3. Graveland
4. Wolves In The Throne Room
5. Armagedda
6. Taake
7. Urgehal
8. Tsjuder
9. Shining (Szwecja)
10. Absu
11. Windir
12. Blaze Of Perdition
13. Deathspell Omega
14. Anaal Nathrakh
15. Blut Aus Nord
16. Aura Noir
17. Katharsis
18. Inquisition
19. Negura Bunget
20. Onskapt
Wszystko to są dość duże nazwy jeśli mówimy o black metalu i podziemiu. Nie wyciągałem zespołów z naprawdę głębszej piwnicy a mógłbym. Także masz 20 - lekką ręką. Tylko proszę teraz bez pieprzenia, że co to za nazwy bo mówimy o BLACK METALU a nie o łatwo przyswajalnej muzyce dla każdego. To jest podziemie.
Ostatnio zmieniony ndz sie 23, 2020 1:34 pm przez Zdan, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale Death czy Bathory to nie są łatwo przyswajalne nazwy dla każdego. A takie zespoły inspirowało Kiss. Mógłbym stwierdzić, że skoro Kiss inspirowało Bathory, a Bathory wszystkie te norweskie black metale, to Kiss przyczyniło się do powstania black metalu, ale to żadnej chluby Kiss nie przynosi. Połowy tych zespołów, które wymieniłeś nie znam, niektóre jednak są dość nowe jak Mgła, na serio oni coś znaczą? Raczej niewiele.Zdan pisze: ↑ndz sie 23, 2020 1:29 pm
Wszystko to są dość duże nazwy jeśli mówimy o black metalu i podziemiu. Nie wyciągałem zespół z naprawdę głębszej piwnicy a mógłbym. Także masz 20 - lekką ręką. Tylko proszę teraz bez pieprzenia, że co to za nazwy bo mówimy o BLACK METALU a nie o łatwo przyswajalnej muzyce dla każdego. To jest podziemie.
No i jak to jest, Szwedzi potrafili, Duńczycy potrafili, a Norwegowie nie. Nie chcieli grać niczego poza black metalem? Bo żaden inny zespół spoza tego gatunku nie przebił się do szerszej świadomości fanów na świecie. Ja tam lubię progresywny Wobbler, ale większość fanów progresu ich nie zna.
Jeśli uważasz, że Mgła która bez promocji, bez dużej wytwórni i bez żadnego medialnego szumu jest w stanie na pniu sprzedawać tysiące swoich płyt, koszulek i grać trasy po całym świecie (na dużych metalowych festiwalach także - patrz Brutal Assault) nic nie znaczy to kończymy tą dyskusję bo to nie ma żadnego sensu. A reszta tego to klasyka undergroundu. Ponownie zaznaczam, że mówimy o black metalu w jego radykalnej formie (niektóre zespoły powyżej są bardziej ekstremalne od innych oczywiście).
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Przecież Darkthrone to jest na granicy słuchalności, gdzie im do Alice'a Coopera czy KISS .Schizoid pisze: ↑ndz sie 23, 2020 12:01 pmPajaców? Hamuj się. Znając życie posłuchałeś sobie demówki Darkthrone 25 lat temu i brak melodyjek rodem z Crazy Nights odrzucił cię od całego gatunku. No ale to nie jest muzyka dla fanów wymuskanych pioseneczekVorgel pisze: ↑sob sie 22, 2020 11:02 pmNorweskich "artystów" masz na myśli tych black metalowych pajaców? Rzeczywiście konkurencja dla Coopera. Collins przy tym black metalu to przynajmniej poważny artysta. A najlepszą recenzję norweskiemu black metalowi dal mój mistrz King Diamond bezceremonialnie nazywając to gównem w wywiadzie z 1996 roku.
pisanych po to żeby wyrywać amerykańskie laleczki.
W 1996 to twój mistrz King Diamond interesował się nieletnią dziewczynką z Węgier w dość dziwny sposób. Rozumiem, że w takich sprawach orzecznictwo duńskiego maga również jest dla ciebie wiążące.
Darkthrone na granicy słuchalności? BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
Podejrzewam, że ta Mgła jest w stanie sprzedać bilety na koncerty, a teraz nie sprzedaje i co się z nimi dzieje? Terminują u Phila Collinsa? 
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No jak ktoś lubi 40 minut napierdalania w słabej jakości w wykonaniu ludzi niezrównoważonych psychicznie to spoko, mówię o normalnym słuchaczu.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie no, Mgła jednak stoi wiele poziomów nad Darkthrone, Mayhem czy innym Bathory - to jest już muzyka i to całkiem dobra, chociaż oczywiście perkusja brzmi jak pralka.