Nigdy nie zrozumiem kultu ery Ozzy'ego. Uważam, że najlepsze albumy powstały właśnie za jego kadencji, ale mam wrażenie, że masa osób (nie mówię o forum, a ogólnie) jest kompletnie zaślepiona tymi czasami i przez to z góry odrzuca wszystko nagrane przy udziale innych wokalistów. Nie, nie zaczynałem od Dio, nie zaczynałem od Martina, od Hughesa i Gillena też nie. Zaczynałem od Ozzy'ego i bardzo cenię sobie kawałki, które nagrał. Tak, w 1973 nie było mnie jeszcze w planach i jeśli nie słuchałem Megalomanii kiedy Jaruzelski wprowadzał stan wojenny, to być może się nie znam
Przetrwają najsilniejsi - BLACK SABBATH
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Przetrwają najsilniejsi - BLACK SABBATH
Megalomania
Nigdy nie zrozumiem kultu ery Ozzy'ego. Uważam, że najlepsze albumy powstały właśnie za jego kadencji, ale mam wrażenie, że masa osób (nie mówię o forum, a ogólnie) jest kompletnie zaślepiona tymi czasami i przez to z góry odrzuca wszystko nagrane przy udziale innych wokalistów. Nie, nie zaczynałem od Dio, nie zaczynałem od Martina, od Hughesa i Gillena też nie. Zaczynałem od Ozzy'ego i bardzo cenię sobie kawałki, które nagrał. Tak, w 1973 nie było mnie jeszcze w planach i jeśli nie słuchałem Megalomanii kiedy Jaruzelski wprowadzał stan wojenny, to być może się nie znam
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Jeśli chodzi o lekceważenie i niewiedzę fanów oraz "hejt" to najgorzej wypada niestety Tony Martin a szkoda. Nagrał z Sabbath kawał świetnej muzyki często wchodząc na wyżyny jeśli chodzi o heavy metalowy wokal (tytułowy z Headless Cross, Law Maker z Tyr). Do dziś niestety jest gnojony i ignorowany przez ortodoksów. Sam zespół jest też mocno winny - przez długi czas totalnie olewał tą część swojej historii jakby się jej wstydził - a nie ma czego.
Cóż, mogę się pod tym podpisać. Lubię albumy z Ozzem. Też od niego zaczynałem. Pierwsze pięć, które słyszałem, to było pierwsze pięć albumów zespołu, potem H&H. Wśród moich ulubionych przeważają te albumy, ale jeżeli chodzi o pojedyncze utwory, to okres Martina czy Dio stawiam na równi (albo i czasami wyżej). Ale na podsumowanie przyjdzie czas jak dojedziemy z głosowaniem do końca. Obawiam się tylko, że tak jak jeden po drugim poleciały utwory z Martinem, to samo czeka teraz numery z Dio.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Pewnie tak będzie. W Polsce frakcja "Ozzy albo nikt!" jest silna i zwarta. Szkoda tych numerów z Martinem bo są tam takie strzały, że klękajcie narody (choćby I Witness czy Immaculate Deception z Cross Purposes).
Dla mnie bardzo zaskakujący jest fakt, że fani okresu Dio olewają Martina, którego czasy były tak naprawdę logiczną i wyraźną kontynuacją tego, co robili wcześniej z Dio. Fakt, miejscami było trochę inaczej, no ale nagrał kozackie utwory. Niestety Iommi w jego kwestii był strasznym dupkiem, co po latach sam przyznał w autobiografii. A Martin to nie był byle kto. Posłuchajcie bootlegu z Wiednia 1989 (https://www.youtube.com/watch?v=kSMGDfeZo5I), świetnie to brzmiało. A Headless Cross uważam za najlepszy album bez Ozza po Heaven And Hell.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Tak - to już naprawdę ciężkie do zrozumienia. Jasne, że bywało odrobinę inaczej niż z Dio, czasem trochę lżej lub bardziej klimatycznie ale to tak naprawdę podobne granie jeśli chodzi o koncepcję i brzmienie. Martin zresztą miejscami przypominał Ronniego w podejściu do wokalu i śpiewał naprawdę wybornie. Szkoda, że do dziś jest tak ignorowany i został potraktowany przez Iommiego jak totalny wyrobnik.
Megalomania
Fairies Wear Boots
- blackcocker
- -#Moderator

Megalomania
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
10: Hallas, Hallas(?), Misthyrming, Wolvennest, She Past Away
11: Messa(?), Messa(?), Carpenter Brut, Imperial Triumphant, Niechęć
12: Lady Pank(?), Psychonauts(?), Lebanon Hanover
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
10: Hallas, Hallas(?), Misthyrming, Wolvennest, She Past Away
11: Messa(?), Messa(?), Carpenter Brut, Imperial Triumphant, Niechęć
12: Lady Pank(?), Psychonauts(?), Lebanon Hanover
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Megalomania
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Under the Sun. Megalomania rządzi
Megalomania
-
paulek
- -#Lord of the flies

Megalomania
- AncientMariner
- -#Clansman

- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

I
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.