Metallica
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Metallica
Np 'ta małpa na scenie" - jakby mi tak powiedział to by w ryj dostał
- zawsze mnie śmieszyło jak najwięcej do krytykowania mają ludzie, którzy nie słuchają Mety - może lepiej niech tak zostanie?
Akurat "małpa" w konotacji z latyno-amerykańskim pochodzeniem Trujilio = nie licuje. To tak samo, jak powiedzieć "Każdy Polak to brudas i złodziej". To nie było najszczęśliwsze określenie...
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

bo nie miały! to są rzodkiewki! one nie kwaczą i nie pływają ze swoim maluchami w stawiemimski pisze:Nie lubię rzodkiewki.Kaczuszki były przeurocze, to natomiast nie wywołuje żadnych emocji.
Dokładnie.RALF pisze:Akurat "małpa" w konotacji z latyno-amerykańskim pochodzeniem Trujilio = nie licuje. To tak samo, jak powiedzieć "Każdy Polak to brudas i złodziej". To nie było najszczęśliwsze określenie...
A co do gry Roba, to moim zdaniem sprawdzianem będzie następna studyjna płyta. Umiejętności ma i tego chyba nikt mu nie odmawia, ale po prostu mam wątpliwości odnośnie jego wpasowania w zespół (w porównaniu do poprzednika).
Nie do końca prawda - oceniasz, że Jason się wpasował do Mety? A na której płycie to udowodnił
? natomiast patrząc na żywca - Rob miażdży Jasona(nie licząc wokalu)
Udowodnił to na koncertach. Zresztą, może to kwestia ilości nagranych płyt i ogólnie czasu, ale dla mnie Jason był jednak ikoną Metalliki. Wiadomo, zawsze w pierwszej kolejności pomyślę o Cliffie, ale Jason dla mnie też stał się ikoną, miał jakąś charyzmę. A Rob, zapewne sporo technicznie lepszy, u mnie czegoś takiego nie wzbudza.
W ten sam sposób można podejść do tematu na przykład z Hammettem, jest mnóstwo lepszych gitarzystów od niego, jego wkład w utwory też nie jest wielki (ok, dużo większy niż Jasona, ale o to nietrudno) jeszcze w studiu gra dość przyzwoicie, ale to co czasem robi na żywo jest zwyczajnie kiepskie - a mimo to, nigdy bym nie chciał, żeby go zastąpił ktokolwiek inny, właśnie dlatego, że też jest dla mnie ikoną tego zespołu.
W ten sam sposób można podejść do tematu na przykład z Hammettem, jest mnóstwo lepszych gitarzystów od niego, jego wkład w utwory też nie jest wielki (ok, dużo większy niż Jasona, ale o to nietrudno) jeszcze w studiu gra dość przyzwoicie, ale to co czasem robi na żywo jest zwyczajnie kiepskie - a mimo to, nigdy bym nie chciał, żeby go zastąpił ktokolwiek inny, właśnie dlatego, że też jest dla mnie ikoną tego zespołu.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

tzn jak ??? Metallici ?Kuki91 pisze:Jak kogoś obrażasz, to chociaż dobrze odmieniaj ich nazwęLukaSieka pisze:Metallicy
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Wyrazy anglojęzyczne z końcówką -ca odmienia sie na -ki, zatem prawidłowo jest Metalliki, Amiki - i nie ma od tego wyjątków 
Dejavu - słucham Mety już ponad pół swojego życia - widziałem ich wystarczająco razy na żywo, żeby powiedzieć, że Rob na koncertach udowodnił swoją charyzmę, technikę, grę - niestety nie widziałem Mety z Jasonem, ale uważam, że jego "dopasowanie do Mety" polega na przyzwyczajeniu
Dejavu - słucham Mety już ponad pół swojego życia - widziałem ich wystarczająco razy na żywo, żeby powiedzieć, że Rob na koncertach udowodnił swoją charyzmę, technikę, grę - niestety nie widziałem Mety z Jasonem, ale uważam, że jego "dopasowanie do Mety" polega na przyzwyczajeniu
* Metalliki
- LukaSieka

Ja na prawdę, nie rozumiem TAKIEGO zachwytu tym zespołem. Rozumiem 20 lat temu, ale teraz? Nagrali chłopaki 4, no dobra, niech będzie - 5 dobrych płyt i co poza tym? Z takim wynikiem przy takim Exodusie czy Overkill wypadają słabiutko. Nie mówię już o zespołach europejskich z tego klimatu. Poza tym obie te kapele nie zanotowały takiego spadku formy w międzyczasie, a ich nowe płyty zjadają po kilku sekundach na śniadanie jakiś "Death Magnetic" czy tam "St. Anger". Widać Elektra zrobiła kawał dobrej roboty, pompując tyle kasy w ten zespól, wynosząc go na szczyt list przebojów, zarabiając przy tym krocie. MTV też odcisnęło na tej kapeli ogromne piętno, puszczając teledyski z czarnego albumu na początku lat 90tych w kółko i w kółko. Z resztą pamiętam na tvp2 w programie Klip All prowadzonym przez Rogowieckiego i Niedźwiedzkiego w 1991 i 1992 roku, sytuacja była dokładania ta sama, kiedy to "Nothing Else Matters" i "Enter Sandman" leciał co chwile razem z MC Hammerem, Vanillą Ice, Aerosmith i Guns N' Roses. W efekcie doprowadziło to do tego, że dzisiaj można zobaczyć na ulicach takiego jednego z drugim w szircie "Ride The Lightning" albo "Kill'em All", który nawet nie wie co to Annihilator, Testament czy Thrash Metal w ogóle...
Czy Ciebie tak boli zachwyt nad tym zespołem? Słuchanie Mety nie słuchając innych z gatunku? Musisz przekazać ludziom, że po BA(albo i po AJFA) już nie grają dobrze?
Ja z tego miejsca kończe dyskusje, bo tak jak lubie metal jako gatunek, tak moja ulubiona płyta Metalliki to Load - i mam w dupie czy wcześniej grali srash metal czy thrash metal, czy mieli długie czy krótkie włosy. Ot i tyle, i proszę stwierdź, ze nie warto ze mną dyskutować, bo nie jestem prawdziwym metalem, bo lubię płytę po BA
Ja z tego miejsca kończe dyskusje, bo tak jak lubie metal jako gatunek, tak moja ulubiona płyta Metalliki to Load - i mam w dupie czy wcześniej grali srash metal czy thrash metal, czy mieli długie czy krótkie włosy. Ot i tyle, i proszę stwierdź, ze nie warto ze mną dyskutować, bo nie jestem prawdziwym metalem, bo lubię płytę po BA
LukaSieka
Sporo racji masz, zespół generalnie b. dobry a że lansowany do wymiotów - inna sprawa!
Sporo racji masz, zespół generalnie b. dobry a że lansowany do wymiotów - inna sprawa!
LukaSieka, jeśli Twoim kryterium jest to, kto nosi ich koszulki, obok jakich zespołów lecą ich teledyski i ile nagrali metalowych płyt, to nie ma sensu dyskutować, bo to nie ma znaczenia. Jak dla mnie wspomniany Exodus którego lubię, nie dorobił się takiej płyty jak Master of Puppets na przykład. Za czasów "metalowych" Meta grała dużo ciekawiej imo. A co do niemetalowych płyt, nie wiem czemu masz taki zły stosunek do nich? Niektórzy nie oceniają tych płyt przez pryzmat ich zawartości, a przez pryzmat gatunku ("No bo jak mogli nagrać coś takiego?!")... Nie mówię, że Ty też, ale to takie spostrzeżenie odnośnie sporej części osób z którymi rozmawiałem o tych płytach.
A poza tym nicLukaSieka pisze:Nagrali chłopaki 4, no dobra, niech będzie - 5 dobrych płyt i co poza tym?.
www.MetalSide.pl
Ja w zasadzie też lubię tylko pierwsze 4 albumy wcałości, z kolejnych - tylko po parę utworów. Nie da się ukryć, że Meta bardzo dużo zrobiła dla rock'a oraz metalu...
- LukaSieka

Kur** co to? Z początku myślałem, ze to jakaś płyta chłopaków z JUST 5...

Ostatnio zmieniony sob paź 26, 2013 8:37 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
To ja Ci powiem czemu się nie dorobił. Bo chłopaki grali THRASH DO KRWI, UCZYLI LEKCJI BRUTALNOŚCI, UDERZALI JAK BESTIA, byli groźni jak PIRANIA... a to wiązało się, że grali surowizne do bólu, zero jakichś progresywnych zmian tempa czy kombinacji...Dejavu pisze:Jak dla mnie wspomniany Exodus którego lubię, nie dorobił się takiej płyty jak Master of Puppets na przykład.
Exodus nigdy dla mnie nie zrobił żadnego babola, a 3 pierwsze czy powiedzmy "Tempo of the damnded" albo ostatnia "Exhibit B: Human Condition" to normalnie wściekły, ociekający krwią THRASH i oni nie muszą zapier... na Antarktyde czy robić filmy o jakichś głupotach, tylko w zadymionych klubach, gdzie pot skrapla się na suficie robią po prostu, nie bójmy się, rozpiździec. Metallika może im struny polerować.
Tak czytam te ostatnie posty i mam wrażenie, że wszystkim krytykom umknął jeden drobny fakt. To Metallica stworzyła thrash i gdyby nie ona to te wszystkie kapelki które tu wymieniacie musiałby zrzynac od kogoś innego
Zalecam więc spokój, spacer na powietrzu i łyk melisy 
No i co z tego? Widać, że szybko im się ten thrash znudził.
- Saimon1995
- -#Moderator

A ja nie rozumiem czemu mam się bardziej zachwycać kapelami pokroju Exodus czy Overkill. Gdyby nie Meta te kapele pewnie nie grałby tak jak grają. To Metallica stworzyła i dała podwaliny nurtowi zwanemu thrash metal. Jakoś mi się nie wydaje, że wspomniane przez ciebie kapele nie nagrywały albumów przeciętnych (chyba, że są to geniusze, którzy trzaskają co 2 lata wybitne płyty)LukaSieka pisze:Ja na prawdę, nie rozumiem TAKIEGO zachwytu tym zespołem. Rozumiem 20 lat temu, ale teraz? Nagrali chłopaki 4, no dobra, niech będzie - 5 dobrych płyt i co poza tym? Z takim wynikiem przy takim Exodusie czy Overkill wypadają słabiutko. Nie mówię już o zespołach europejskich z tego klimatu. Poza tym obie te kapele nie zanotowały takiego spadku formy w międzyczasie, a ich nowe płyty zjadają po kilku sekundach na śniadanie jakiś "Death Magnetic" czy tam "St. Anger". Widać Elektra zrobiła kawał dobrej roboty, pompując tyle kasy w ten zespól, wynosząc go na szczyt list przebojów, zarabiając przy tym krocie. MTV też odcisnęło na tej kapeli ogromne piętno, puszczając teledyski z czarnego albumu na początku lat 90tych w kółko i w kółko. Z resztą pamiętam na tvp2 w programie Klip All prowadzonym przez Rogowieckiego i Niedźwiedzkiego w 1991 i 1992 roku, sytuacja była dokładania ta sama, kiedy to "Nothing Else Matters" i "Enter Sandman" leciał co chwile razem z MC Hammerem, Vanillą Ice, Aerosmith i Guns N' Roses. W efekcie doprowadziło to do tego, że dzisiaj można zobaczyć na ulicach takiego jednego z drugim w szircie "Ride The Lightning" albo "Kill'em All", który nawet nie wie co to Annihilator, Testament czy Thrash Metal w ogóle...