Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Post autor: RALF »

Niekompetentny, jednym słowem. Cóż, można nawet tkwić w temacie latami, jednak nie przyswajać sobie żadnych konkretnych informacji, zgodnie z zasadą: głupiec wiele książek czyta, lecz żadnej nie rozumie. Niby interesuje się, niby słucha, niby był na koncertach 10 razy, jednak dociera do niego wszystko to, co naskórkowe, zewnętrzne. Psycholog powiedziałby: to emanacja osobowości takiego delikwenta, bowiem sam jest najczęściej człowiekiem małostkowym i powierzchownym. Bywa i tak. Każdy wybiera sobie ze świata to, co akurat najlepiej do niego pasuje, ze świata IM - również.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

No ale czy jedna osoba która nie znała konkretnego wydawnictwa = "większość osób na koncercie IM to randomy"?

A z drugiej strony to niezbyt dobrze by świadczyło o kapeli, bo wynika z tego, że fanów jest garstka, a reszta przychodzi, bo mainstream...
www.MetalSide.pl
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

gumbyy pisze: pn kwie 09, 2018 11:44 am No ale czy jedna osoba która nie znała konkretnego wydawnictwa = "większość osób na koncercie IM to randomy"?
Ja tą sytuację podałem jako przykład. Z podobnymi spotykam się za każdym razem kiedy jestem na koncercie. Fakt, że może przesadziłem z tym że większość, ale z pewnością jest to duża ilość ludzi. Ludzi którzy znają i słuchają IM ale ich wiedza jest podstawowa.
gumbyy pisze: pn kwie 09, 2018 11:44 am
A z drugiej strony to niezbyt dobrze by świadczyło o kapeli, bo wynika z tego, że fanów jest garstka, a reszta przychodzi, bo mainstream...
A czy nie jest tak w przypadku większości zespołów o popularności nie mniejszej niż IM ?

Tak na dobrą sprawę, ciekaw jestem jaki procent z np 40 tys publiczności zna IM w takim stopniu jak my na sanktuarium.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Hmm... zastanówmy się. Dla mnie fan to osoba, która zna dyskografię, personalia obecnych muzyków i tych co odeszli, a odcisnęli swoje piętno na zespole. Do tego znajomość najważniejszych wydarzeń z biografii kapeli, znajomość singli i klipów. No i uczestnictwo w koncertach. Do tego kupująca i słuchająca ;) ich płyt. Myślę, że taką osobę można nazwać fanem danej kapeli.

A co do koncertów to oczywiście sporo jest ludzi, którzy idą, bo gra Maiden, czyli ten zespół od Eddiego. Chodzą też tacy, co kiedyś słuchali i pójdą powspominać ze szwagrem. Oczywiście ci wcześniej się napiją "po flaszce" i pokazują wszystkim jak powinni się bawić ;) Ale myślę, że większość to osoby znające i słuchające Maiden na co dzień. Ludzie zjeżdzają się z całego kraju na koncert, a tak ci przypadkowi nie robia.
sekcjazwlok pisze: pn kwie 09, 2018 12:13 pm Tak na dobrą sprawę, ciekaw jestem jaki procent z np 40 tys publiczności zna IM w takim stopniu jak my na sanktuarium.
Pewno niewiele. Nie każdy wsiąka głębiej j ma potrzebę zbierania na przykład singli i bootlegów. Tak samo jak mają gdzieś setlistę (albo sprawdzą dzień przed koncertem), czy wygląd sceny. Nie wszystkich też interesuje każdy detal z życia kapeli (na przykład mnie :D ) i nie wszyscy kupują każde wydawnictwo z logo IM :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

sekcjazwlok pisze: pn kwie 09, 2018 12:13 pm
Tak na dobrą sprawę, ciekaw jestem jaki procent z np 40 tys publiczności zna IM w takim stopniu jak my na sanktuarium.
Ciężko to stwierdzić bo na samym sanktuarium są różnice. Czasem jak was czytam to się czuję jakbym czytał o nowo poznanym zespole, a jednak myślę, że fanem mogę się nazwać :B
gumbyy pisze: Hmm... zastanówmy się. Dla mnie fan to osoba, która zna dyskografię, personalia obecnych muzyków i tych co odeszli, a odcisnęli swoje piętno na zespole. Do tego znajomość najważniejszych wydarzeń z biografii kapeli, znajomość singli i klipów. No i uczestnictwo w koncertach. Do tego kupująca i słuchająca ;) ich płyt. Myślę, że taką osobę można nazwać fanem danej kapeli.
Kurde, nie zdałem egzaminu na fana bo nie za bardzo znam teledyski Ironów :cry:

Swoją drogą czy fan musi chodzić na koncerty?
Może komuś chodzić bardziej o muzykę, a jednak bardziej komfortowo słucha się jej w zaciszu domowym niż wśród tysięcy innych ludzi.

Jak dla mnie każdy sam decyduje czy jest fanem zespołu i zależne jest to od tego z jakimi emocjami się to wiąże. Widząc plakaty z napisem Iron Maiden czuje dziwny pozytywny uczuć, to samo słuchając ich muzyki czy tak jak teraz rozmawiając z wami.
Np. Slayera też znam całą dyskografię, wszystkich muzyków, historie, mam płyty, na koncert bym poszedł ale za fana bym się nie uznał, bo nie czuje tego samego co przy Iron Maiden. Taka sama sytuacja jak z byciem kibicem. Od 10 lat kibicuje Realowi, znam wszystkich piłkarzy obecnych, wielu byłych, historie itd. Oglądam prawie każdy mecz, czuje radość i dume gdy wygrywa, smutek i złość gdy przegrywa, jedno z marzeń to zobaczyć mecz na Santiago Bernabeu. Czy mogę się uznać za ich kibica jeśli na żywo widziałem ich tylko raz w życiu i no nie będę nigdy jak taki typowy kibic, na każdym meczu itd?
Czym jest bycie kibicem i fanem jak nie emocjami związanymi z zespołem czy klubem?
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Wiadomo, ja to piszę z mojego punktu widzenia. A dla mnie słuchanie muzyki to również koncerty. One dla mnie są ważniejsze niż kolejne plyty ;)

A bycie/nie bycie "fanem" tak naprawdę nie ma znaczenia. Ważne że się słucha muzyki jakiej się chce i przeżywa ją na swój sposób :) Czy to w kapciach na kanapie, czy na -nastym koncercie na tej samej trasie :)
www.MetalSide.pl
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

gumbyy pisze: pn kwie 09, 2018 12:44 pm Dla mnie fan to osoba, która zna dyskografię, personalia obecnych muzyków i tych co odeszli, a odcisnęli swoje piętno na zespole. Do tego znajomość najważniejszych wydarzeń z biografii kapeli, znajomość singli i klipów. No i uczestnictwo w koncertach. Do tego kupująca i słuchająca ;) ich płyt. Myślę, że taką osobę można nazwać fanem danej kapeli.
To dla mnie podobnie, zresztą pisałem wyżej.
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

sekcjazwlok pisze: pn kwie 09, 2018 3:52 pm
gumbyy pisze: pn kwie 09, 2018 12:44 pm Dla mnie fan to osoba, która zna dyskografię, personalia obecnych muzyków i tych co odeszli, a odcisnęli swoje piętno na zespole. Do tego znajomość najważniejszych wydarzeń z biografii kapeli, znajomość singli i klipów. No i uczestnictwo w koncertach. Do tego kupująca i słuchająca ;) ich płyt. Myślę, że taką osobę można nazwać fanem danej kapeli.
To dla mnie podobnie, zresztą pisałem wyżej.
się trochę włączę do tego offtop o fanach... bo mnie zaciekawiło. Definicja Fana - w przypadku GNR znam wszystkie płyty ( mało ich było) ale już np. rotacji w składzie w latach 1996 do 2013 nie śledziłem aż tak uważnie i nie wymienię wszystkich zmian( 5 koncertów), Adams, znam najważniejsze płyty, ale już ostatnie wydawnictwa średnio mnie interesują i nawet ich nie mam ( 5 koncertów) no i Maiden 4 gigi w 4 różnych krajach, ale też nie mam na półce wszystkich płyt. Każdy niechaj indywidualnie sobie definiuje co dla niego znaczy bycie Fanem. Pewnie jakbym się ograniczył do jednego( dwóch) bandów to spełniałbym kryteria Fana(tyka). Półtorej roku temu mialem kilkanascie koncertów Within Temptation w CV a na półce raptem 2 płyty, czyli już bym się nie łapał gdyby posiadanie dyskografii też było wyznacznikiem. Ok, ni offtopuje, ale ciekawe tu rozważania poruszacie.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

“bycie fanem" nie ma definicji i chyba każdy sam sie okresla.
Fani, sympatycy co za roznica. Jak ktos wywalil 400zl za bilet to chyba nie jest tam przypadkowo.
Zna teksty ok, nie zna - trudno, grunt zeby sie dobrze bawil
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wydaje mi się, iż niebagatelną rolę odgrywa również odczuwanie specyficznej więzi emocjonalnej, swego rodzaju przeżywania jedności z przekazem, wydźwiękiem twórczości danego artysty. Czujemy, iż właśnie ten a nie inny zespół/zespoły wyjątkowo nam odpowiadają. Można mieć zaledwie jedną lub dwie płyty, lecz w głębi serca "wiedzieć", iż kreacja ta dotyka najgłębszych pokładów naszej wrażliwości, czujemy się poniekąd zjednoczeni ze światem i energią, jaką tworzy dana muzyka, wiemy gdzieś wewnątrz, iż właśnie ta a nie inna ekspresja do nas przemawia, tak jakby była częścią nas samych, dopełnieniem naszej psyche. Jest to coś nieuchwytnego, trudnego do zwerbalizowania, coś co nam "w duszy gra". Już wtedy wiemy, iż jesteśmy "kupieni". Fan to coś więcej niż słuchacz, czy najzwyklejszy widz/uczestnik danego eventu.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Budziol pisze: pn kwie 09, 2018 6:01 pm “bycie fanem" nie ma definicji i chyba każdy sam sie okresla.
Zresztą jakie to ma znaczenie, czy ktoś nas nazwie fanem, czy niefanem? ;) Mi to zupełnie wisi, bo muzyki słucham dla siebie i na koncerty jeżdżę też dla siebie. Dla swojej przyjemności. A opinia innych ludzi... mam wywalone :)
www.MetalSide.pl
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

gumbyy pisze: pn kwie 09, 2018 6:41 pm
Mi to zupełnie wisi, bo muzyki słucham dla siebie i na koncerty jeżdżę też dla siebie. Dla swojej przyjemności. A opinia innych ludzi... mam wywalone :)
+1 lepiej bym tego nie podsumował
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Budziol pisze: pn kwie 09, 2018 6:01 pm “bycie fanem" nie ma definicji i chyba każdy sam sie okresla.
Zresztą jakie to ma znaczenie, czy ktoś nas nazwie fanem, czy niefanem? ;) Mi to zupełnie wisi, bo muzyki słucham dla siebie i na koncerty jeżdżę też dla siebie. Dla swojej przyjemności. A opinia innych ludzi... mam wywalone :)
Gdybym zastanawiał się co myślą inni o moim sposobie przeżywania koncertu, zepsułbym sobie zabawę. Ale z drugiej strony (nie żebym się czepiał :P ), to Ty podałeś swoją definicję fana, stawiając przed nim spore wymagania.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

pz pisze: pn kwie 09, 2018 7:08 pm Gdybym zastanawiał się co myślą inni o moim sposobie przeżywania koncertu, zepsułbym sobie zabawę. Ale z drugiej strony (nie żebym się czepiał :P ), to Ty podałeś swoją definicję fana, stawiając przed nim spore wymagania.
We Wrocławiu miałem taką sytuację, że gościu się patrzył na mnie jak na debila przez większość koncertu prawdopodobnie dlatego, że znałem każde słowo i śpiewałem razem z Brucem. :D

btw: Wicker Man udostępniony na oficjalnym facebooku.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: pn kwie 09, 2018 7:08 pm
Gdybym zastanawiał się co myślą inni o moim sposobie przeżywania koncertu, zepsułbym sobie zabawę. Ale z drugiej strony (nie żebym się czepiał :P ), to Ty podałeś swoją definicję fana, stawiając przed nim spore wymagania.
No jakoś chciałem usystematyzować dyskusję ;) Osobiście jakoś nie przykładam do tego uwagi. Na koncercie nie zwracam uwagi, czy ktoś obok śpiewa, tańczy, czy sobie stoi. No chyba, że jakoś mocno mi przeszkadza swoim zachowaniem. Podobnie ze znajomością płyt itp. Mi nie rusza, że ktoś zna wyrywkowo, czy tylko pobieżnie. Sam przecież nie znam wszystkiego w każdą stronę.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

MaidenFan pisze: pn kwie 09, 2018 7:39 pm We Wrocławiu miałem taką sytuację, że gościu się patrzył na mnie jak na debila przez większość koncertu prawdopodobnie dlatego, że znałem każde słowo i śpiewałem razem z Brucem. :D
Miałem tak samo. Siostra nawet zwróciła mi uwagę, że ludzie wytykają mnie palcami bo skacze i śpiewam każdy utwór. :facepalm:
Dziwne, że kogoś to dziwiło bo było to GC. Mocne tyły ale jednak sektor za 300zł
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Mi na Wacken jakas dziewczyna nie chciała dac spokoju jak odspiewalem The Red and The Black, koniecznie chciała mnie miec w znajomych na fb o.O
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Biorąc pod uwagę utwór, to na jej miejscu prędzej bym Cię zablokował, niż dodał do znajomych :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ty gnollu :lol: TRATB jest super, top2 plyty po otwieraczu!
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

PanPrezes pisze: śr kwie 11, 2018 5:54 pm
Tylko żeby go nie grali w skroconej wersji jak ostatnio :P
O jaką skróconą wersję chodzi? Nic mi o tym nie wiadomo.

PS: Chyba lepiej byłoby przenieść ten wątek do tematu o spekulowanej setliście.
Grali bez jednej zwrotki czy czegos tam /podobnie bylo w latach 90.
ODPOWIEDZ