Ogólnie o koncertach

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Ogólnie o koncertach

Post autor: Bon Dzosef »

Jezdzenie na gigi stało się jakas czynnoscia obowiazkowa dla wielu ludzi. Czego nie rozumiem, bo potem i tak polowe koncertu nagrywaja rolki i wysylaja je znajomym
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

No to niestety znane zjawisko, że zawsze się znajdzie powód do narzekania. Koncertów nie ma - źle, koncertów za dużo - też niedobrze.

Dodatkowo, dochodzi drugie zjawisko, tj. że często najwięcej udzielają się ci, którzy najwięcej narzekają. Więc nie zdziwiłbym się, gdyby tacy narzekacze, pomimo że stanowią kilka procent publiki, to odpowiadają za kilkadziesiąt procent komentarzy i narzekań. Ludzie, których dany gig nie interesuje, po prostu temat oleją i nic nie napiszą. Natomiast nałogowy narzekacz będzie klepał posty, które algorytny social media promują po to, aby wciągać wiecej ludzi w dyskusje i kłótnie, aby inni więcej czasu spędzali na danej platformie i w między czasie zobaczyli więcej reklam i tak dalej koło się kręci...
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Bon Dzosef pisze: pt mar 27, 2026 1:18 pm tak polowe koncertu nagrywaja rolki i wysylaja je znajomym
Przecież właśnie po to tam idą. Trzeba się pochwalić :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Koniec końców sytuacja z cenami biletów wynika w pewnej części właśnie z zachowania takich baranów, które idą na koncert po foteczki i filmiki na IG. Koszty jechania w trasę i pokrewne to jedno, ale kiedyś imprezy muzyczne nie były wydarzeniami, na których "wypadało" być. Teraz mam wrażenie istnieje jakaś mentalność, że "trzeba". Bo jak się nie odhaczy, to znajomy neckbeard w za małej już koszulce King Gizzard będzie ci gadał, jaki to wspaniały gig był i w ogóle niesamowita sprawa (zna tylko oficjalną playlistę artysty, za tydzień idzie na Rojka i Blood Incantation).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

W sumie ja bym upatrywał winy w takim KwP, które z chodzenia na koncerty robi bardziej styl bycia niż faktycznie jakąś okazję do obcowania z kulturą. Pozeriada i tyle
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Popyt na koncerty wśród niedzielnych koncertowiczów napędza te ceny najbardziej. Jak kupują bilety premium, pakiety vip i temu podobne, to nie dziw, że ceny nie spadną a wręcz rosną dalej w najlepsze. Jeżeli sprzedaż faktycznie idzie tak sobie, to mamy sytuacje jak na Judasach w Łodzi - cena może wyjątkowo spaść. Tylko to są rzadkie przypadki. Z tego co zauważyłem ostatnio, zjawisko to dotyka teraz wszystkich grup wiekowych. Mlodzi zaczynający przygodę z muzyka, milenialsi - którzy na studiach lecieli na mp3 i nie chadzali na koncerty, a nawet starsi, którzy muzyki na żywo doświadczali dotąd poprzez transmisje festiwalu w Opolu. Parcie jest wszędzie teraz. A wycięty komentarz tylko pokazuje, że uczestnicy tego trendu nie tłumaczą sobie tego jako doznanie arystyczno-rozrywkowe, tylko jakiś przymuszony akt konsumpcyjny z kolejnej pensji XD Podobny zachwyt jest u „fanek podróży” TL;DR „OMG znowu wszystko wydałam na loty :oops:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Tego typu przestrzenie jak KwP na pewno też tworzą jakąś bańkę, masz pewnie trochę racji tutaj. Dobrze, że użyłeś sformułowania "obcowanie z kulturą", bo tym w zasadzie mają właśnie być z założenia koncerty - w szerszym ujęciu okazją do funu. A tak czytam wypociny tych ludzi i nie dostrzegam w tym jarania się muzyką jako taką. Raczej zauważalne jest w tym właśnie poczucie dziwnego obowiązku uczestnictwa w danym wydarzeniu. Coś na zasadzie "Słowacki wielkim poetą był", ale przełożone na nieco inny kontekst ;)
manichean pisze: pt mar 27, 2026 2:11 pm A wycięty komentarz tylko pokazuje, że uczestnicy tego trendu nie tłumaczą sobie tego jako doznanie arystyczno-rozrywkowe, tylko jakiś przymuszony akt konsumpcyjny z kolejnej pensji XD Podobny zachwyt jest u „fanek podróży” TL;DR „OMG znowu wszystko wydałam na loty :oops:
Tak, a potem wstawi na IG zdjęcie z tą samą jebaną fontanną we Włoszech, z którą zdjęcie ma milion innych lasek xD A w naszym grajdołku zaraz będziemy mieli zalew minutowych filmików z Nothing Else Matters czy innym hitem ;) Bo tak trzeba!

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

blackcocker pisze: pt mar 27, 2026 2:08 pm W sumie ja bym upatrywał winy w takim KwP, które z chodzenia na koncerty robi bardziej styl bycia niż faktycznie jakąś okazję do obcowania z kulturą. Pozeriada i tyle
Ci to w ogóle podają coś takiego na tacy wszelakim korposzczurom. Ojej drogo, anyway pora iść na koncert z którego potem można zarzucić fleks przed znajomymi.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

manichean pisze: pt mar 27, 2026 2:11 pm Jak kupują bilety premium, pakiety vip i temu podobne, to nie dziw, że ceny nie spadną a wręcz rosną dalej w najlepsze.

@johnny to Twoja wina :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Takie KwP nie "obcuje z kulturą", bo oni tam idą "do pracy", bo przecież trzeba to zrelacjonować (!). Oczywiście dla dobra ludzkości i tych biednych żuczków, którzy nie mogli dotrzeć na dane wydarzenie.

A serio - to całe pitupitu to wiadomo, że dla atencji i robienia zasięgów. A po co one? No żeby darmowe wlotki na kolejne koncerty były. I wtedy zaś trzeba iść "do pracy" i wszystko to zrelacjonować dla... itp itd.
www.MetalSide.pl
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

To że Koncerty w Polsce powinni się tak naprawdę nazywać Koncerty w Polsce (agencji z którymi mamy współpracę) to chyba nie jest na obecnym etapie dla nikogo tajemnicą.

No generalnie to co Schiz napisał, odhaczanie dla samego odhaczania. Ja np. raczej jeżdżę sporo, ale w okresie grudzień-luty nie byłem na niczym, bo nic mnie zbytnio z tego nie interesowało.
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Heh, jak ktoś już wspomniał o fankach podróży (trzy lata temu raz się nawet spotkałem z taką xD) to gdzieś widziałem jakiś rant, w którym jakiś gość określił podróże mianem rozrywki porównywalnej z netflixem, ale jak gdzieś go znajdę to może się nim podzielę w odpowiednim temacie :lol:

A trzymając się odpowiedniego tematu, z jednej strony ciężko powiedzieć jak bardzo ludzie rzeczywiście kochają muzykę i jarają się tymi koncertami, bo nie żyjemy w końcu w ich ciele i umyśle, skąd mamy lepiej od nich samych wiedzieć jakie pobudki nimi kierują? Jak lubią w taki sposób spędzać czas, to niech w taki sposób czas sobie spędzają. Nawet nie wiedziałem, że jest jakiś kult jeżdżenia na koncerty i jakieś narzekania, bo nie ma mnie na fejsbuku i innych podobnych szkodliwych społecznościówkach (jedynie z reddita korzystam, który też lepszy nie jest, nie wiem czy nawet nie gorszy czasem w sumie xD), ale to żadna nowość, że Polacy narzekają na wszystko - "Kolejny koncert Judas Priest? Ile oni mogą jeszcze grać?", "Kiedy nie ogłoszą czegoś nowego, tylko ciągle jedno i to samo jest jebane?", etc. Od takiego narzekania (niekoniecznie odnośnie koncertów, a ogólnie) szczerze urwałem kontakt z paroma osobistościami, bo mnie już to wkurwiało xD Lecz rozumiem to co jest tutaj poruszane, bo czasem ciężko nie odnieść wrażenia, że ludzie nie przychodzą na koncerty dla muzyki, tylko dla nagrywania, co tylko wkurwia innych, którzy stoją za takim osobiszczem, bo zamiast sceny i muzyków widzisz jego telefon. Dlatego bardzo lubię stać pod sceną, niekoniecznie dlatego, że jestem fanem jakiegoś artysty, przyznaję wprost, że nie zawsze jestem, ale chociażby między innymi właśnie dlatego, aby czyjegoś urządzenia po prostu nie widzieć przed sobą albo nieraz nawet chmary telefonów (oczywiście też i innych rzeczy, ale pominę wspominkę o tym xD), i lepiej mi jest zająć się sobą i muzyką po prostu. Chciałbym, aby było więcej takich zespołów jak Tool czy Ghost, tak szczerze najszczerzej. Muzycy tego pierwszego powiedzieli, że to nie chodzi o nich, ale o ludzi, którzy stoją za takimi "kamerzystami" i mają zakłócony widok przez nich. Tik toki i media społecznościowe sprawiły, że ludzie nie potrafią minuty bez jebanego telefonu wytrzymać, co jest zjawiskiem wręcz strasznym i jak ostatnio stałem w kolejce do wejścia na koncert Petera Hooka to przede mną była taka laska, która miała jakieś adhd, bo raz stała, raz kucała, raz się kręciła, ciągle na telefonie coś grzebała, bo kurwa, ciężko jest postać pół godziny i poczekać bez jakichś zakłócaczy xD Ja wiem, że ludzie szczerze mogą mieć zdiagnozowane adhd czy inne choroby i mieć problem z trzymaniem uwagi czy staniem w miejscu przez parę minut, ale miałem jakieś takie dziwne wrażenie, że dziewczyna z tiktokowej generacji przede mną stoi :lol: Attention span na poziomie absolutnego dna. Ale ogólnie, ludzie mają wolny wybór co do wielu rzeczy, przynajmniej u nas, niekoniecznie w zamordystycznych państwach, są błogosławieni tym, że mogą pojechać sobie na x koncertów w roku i z różnych pobudek się na nich pojawiać, nawet dla samej atencji jak chcą na nie jeździć niech jeżdżą, ale zanim uniosą telefon w górze to niech się zastanowią dwa razy zanim dojdą do wniosku, że niszczą czyjąś przestrzeń i bądź co bądź, nawet więcej, ograniczają czyjąś wolność do oglądania sceny swoimi decyzjami.

Nie ma nic złego w tym, że ktoś tak o chce sobie odhaczyć jakiegoś artystę, tak jak ja chociażby Claptona, którego solowo prawie w ogóle nie znam, albo Metallikę głównie dlatego, że to jedyny zespół z wielkiej czwórki thrashu, którego nie widziałem na żywo. Mam prawo mieć taki kaprys, więc sobie z niego korzystam, ale żeby na siłę chodzić na koncert czy dwa w tygodniu nie jest to dla mnie. A we wspomnianym wcześniej czerwcu tylko na Alice Coopera jadę na 99,9% (przez możliwe przypadkowe niepożądane nieprzewidziane czynniki odejmuję to 0,01, nic nie jest w pełni pewne) i jedno Current 93 mam pod znakiem zapytania, więc ze swojej perspektywy zupełnie nie rozumiem co ludzie mają z tymi czerwcowymi koncertami xDD Wczoraj zrezygnowałem z Meredith Monk (która będzie w czerwcu), bo Amsterdam jest najzwyczajniej w świecie za drogi dla mnie na ten moment; jak wspomnieliście, człowiek musi ustalać sobie priorytety i przeszacować na ile może sobie pozwolić i dojść do prostego wniosku co naprawdę go interesuje, a jeżeli ktoś musi być na jakimś koncercie dla pokazania swojej atencyjnej mordy i fleksowania się tym, że był na jakimś prestiżowym wydarzeniu to widocznie taka osoba nie jest szczerze zainteresowana sztuką, tylko tym, by się pokazać. Ale jak piszę, jak chcą się gdzieś pokazać i wydawać gdzieś pieniądze powyżej swoich możliwości, to niech to robią, bo mają taki wybór i stety lub niestety nie możemy im tego zabronić. Jak to zjawisko jest zbyt powszechne i nie zapowiada się na to, by zniknęło to nie ma właściwie sensu z nim walczyć i się nim przejmować.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Schizoid pisze: pt mar 27, 2026 2:12 pm
Tak, a potem wstawi na IG zdjęcie z tą samą jebaną fontanną we Włoszech, z którą zdjęcie ma milion innych lasek xD
"Nie jestem taka jak inne dziewczyny, ale tak naprawdę jestem"? Nowe, nie znałem :lol:
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

#nikogo, ale jednak warte odnotowania... Wielki powrót Céline Dion stał się faktem, we wrześniu i październiku zagra dziesięć koncertów w Paryżu. Mega szacun biorąc pod uwagę jak bardzo była jeszcze niedawno wyniszczona chorobą.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Jak to #nikogo? Trzeba chyba nowy hasztag spopularyzować: #mnieteż :wink:
Awatar użytkownika
johnny_o

Hehe, zdarza mi się nadużywać po angielsku ;)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Niech się wiedze jej jak najlepiej, ale o ile nie jestem wszystkimi tutaj (widać już wyżej, że nie tak #nikogo ;) ), to mnie naprawdę jej poczynania nie interesują 😅 Lecz tak jak mówię, niech będzie jej dobrze i wyprzeda te koncerty jak są ludzie, którzy naprawdę jej muzykę uwielbiają. Zresztą nie mam ochoty nikomu źle życzyć, nawet niech sanah albo podsiadło sobie wyprzedają koncerty jak ktokolwiek rzeczywiście ma potrzebę na nie uczęszczać i im kapsę nabijać, nie znam ich osobiście, by życzyć im sraki po zepsutej zapiekance, nic mi nie zrobili bym im czegoś takiego życzył xDD
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

johnny_o pisze: wt mar 31, 2026 11:05 am #nikogo, ale jednak warte odnotowania... Wielki powrót Céline Dion stał się faktem, we wrześniu i październiku zagra dziesięć koncertów w Paryżu. Mega szacun biorąc pod uwagę jak bardzo była jeszcze niedawno wyniszczona chorobą.
Super info, miałem być na tym koncercie Celine w Pl, ale jak wiadomo odwołała, licze, ze pojawi sie u nas, wtedy bez watpienia sie wybiore, to chyba moja ulubiona wokalistka, a płyta Deu'x to absolutny top
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Morrissey ma wrócić do Warszawy niebawem ;) Tak przynajmniej zapowiedział na swojej stronie internetowej.
Awatar użytkownika
johnny_o

Albo pokona go zmęczenie i koncert odwoła w ostatniej chwili, albo zejdzie ze sceny po kilku numerach i już nie wróci - innej opcji nie ma ;)
ODPOWIEDZ