Dream Theater

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Dream Theater

Post autor: Vorgel »

Też bardzo wątpliwa liczba. Nie wiem jak działa lastfm ale znam podstawy matematyki ;) Nawet dzieląc przez 10 wyskakuje bardzo duża liczba. Zakładając, że siedziałby non stop słuchając DT potrzebowałby ok 10 lat.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Biorac pod uwagę, od ilu lat jest Last calkiem mozliwe
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Nie wiem tylko, co to ma wspólnego ze słuchaniem. Jak ja słucham albumu to z uwagą. Nie lepię w tym czasie pierogów, nie zmywam naczyń ani nie wykonuję żadnej innej czynności mogącej mnie zdekoncentrować. Inaczej równie dobrze mógłby sobie słuchać Sławomira, i o ile by go nie irytował, spełniałby tę samą funkcję. Ale podziwiam też tego giganta co opędził ponad 1600 razy The Book of Souls. Oznacza to bowiem, że musiał słuchać circa 1,5 tego dzieła dzień w dzień przez 3 lata. A to daje dobrze ponad 2 godziny dziennie z najdłuższą płytą Maiden. Przez pieprzone 3 lata! Mistrz.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja też lubię posłuchać albumu z uwagą. Skupić się na warstwie muzycznej. Wsłuchać się w teksty lub poczytać je z książeczki. Niestety z upływem czasu coraz rzadziej mogę sobie na to pozwolić. Natomiast nie zgodzę się, że nie da się pogodzić słuchania z innymi czynnościami. Zmywanie naczyń może nie, bo szum wody zagłusza, ale przykładowe lepienie pierogów to dość proste i bezmyślne zajęcie, więc nie powinno przeszkadzać w odbiorze muzyki. Wg Twojej definicji słuchanie w samochodzie też nie powinno się liczyć, bo prowadzenie rozprasza a do tego dochodzą hałasy związane z jazdą (tak mi przyszło do głowy - może kolega jest kierowcą i przez kilka lat katował w samochodzie cały czas tą samą płytę :D). Sporo też zależy od tego czego słuchasz. Jeżeli to coś nowego, to sporo tracisz słuchając jej "w tle", ale przy dobrze znanych albumach wiesz co będzie "za chwilę", skupiasz się na wybranych fragmentach. Ja najczęściej słucham w robocie - rzeczy, które znam i które świetnie izolują mnie od osób przeszkadzających mi w skupieniu się na robocie :) Na spokojnie, z pełnym zaangażowaniem - czasem wieczorem w domu.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

No gdzieś tyle mialem, siedzialem prawie od samego początku, i leciało całymi dniami ;) ale spam sie tutaj zrobił.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Kiedyś używałem muzyki jako tła, teraz już tego w zasadzie nie robię. Stąd słucham 2-3 albumy dziennie. Czasem jeden. Wystarcza.

"No gdzieś tyle mialem, siedzialem prawie od samego początku, i leciało całymi dniami ;) ale spam sie tutaj zrobił."

Dodajmy do tego masę innej muzyki, której też słuchasz. Nie ma takiej doby w której dałoby się to wszystko zamknąć.
Deleted User 2259

Był długi okres, ze tylko DT słuchałem, a na Lastfm własciwie byli tylko oni :) teraz myślę, żeby moze jakiegos spotifaja zalozyc, ale nie wiem jak się za to zabrać.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Invader pisze: ndz gru 30, 2018 1:29 pm teraz myślę, żeby moze jakiegos spotifaja zalozyc, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Wejść na stronę i założyć konto? Do końca roku wersja premium za 1 zł/3m-ce. Akurat, żeby przetestować.

Vorgel pisze: Kiedyś używałem muzyki jako tła, teraz już tego w zasadzie nie robię. Stąd słucham 2-3 albumy dziennie. Czasem jeden. Wystarcza.
Sporo. To ok. 2 godzin dziennie, które jesteś w stanie poświęcić tylko na słuchanie muzyki. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Przed spaniem zawsze, ale to na ogół wtedy jest jedna płyta. Czasem jest jeszcze jedna po południu. To mało. Kiedyś słuchałem dużo więcej.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Invader pisze: ndz gru 30, 2018 1:29 pm Był długi okres, ze tylko DT słuchałem, a na Lastfm własciwie byli tylko oni :) teraz myślę, żeby moze jakiegos spotifaja zalozyc, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Przez 10 lat?
Deleted User 2259

Ja słucham teraz po 10-18 godzin w zależności od dnia :D już nawet z innych ''hobby'' zrezygnowałem. Tak jak Jordan Rudess - tylko muzyka :P dobrze, że w pracy mogę słuchać, tylko się czepiają czasem, że często to Dream Theater leci, ale to wtedy zakładam słuchawki i mogę się jarać sam :)

Vorgel - nawet więcej bym powiedział. Leciało od rana do wieczora bardzo często. Nowości mało słucham
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Czyli uważasz, że był taki okres gdzie przez 5 lat słuchałeś po 10 godzin dziennie tylko DT. Dobra, uznam to za ciekawostkę, żeby nie drążyć dalej tematu ;)
Deleted User 2259

Słuchałem np od 9 rano do 24 :) a kiedyś robiłem maratony po 30 godzin, ale musiałem jechać na prochach wtedy.
Deleted User 2259

Solowy album Jordan w kwietniu. 33 minutowy utwór!!!

http://www.wikimetal.com.br/tecladista- ... DtHBXe_XrU
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Vorgel pisze: ndz gru 30, 2018 11:10 am Nie wiem tylko, co to ma wspólnego ze słuchaniem. Jak ja słucham albumu to z uwagą. Nie lepię w tym czasie pierogów, nie zmywam naczyń ani nie wykonuję żadnej innej czynności mogącej mnie zdekoncentrować. Inaczej równie dobrze mógłby sobie słuchać Sławomira, i o ile by go nie irytował, spełniałby tę samą funkcję. Ale podziwiam też tego giganta co opędził ponad 1600 razy The Book of Souls. Oznacza to bowiem, że musiał słuchać circa 1,5 tego dzieła dzień w dzień przez 3 lata. A to daje dobrze ponad 2 godziny dziennie z najdłuższą płytą Maiden. Przez pieprzone 3 lata! Mistrz.
Jak się ma odpowiedni sprzęt i warunki to nawet podczas lepienia pierogów można słuchać muzyki z uwagą :) Po dokładniejszych przeliczeniach wyszło~~1300 razy TBOS w całości.
Załączniki
vzvzza.png
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

MaidenFan pisze: ndz gru 30, 2018 3:25 pmJak się ma odpowiedni sprzęt i warunki to nawet podczas lepienia pierogów można słuchać muzyki z uwagą :) Po dokładniejszych przeliczeniach wyszło~~1300 razy TBOS w całości.
Zastanawiam się czy szanować czy wręcz przeciwnie takie maniakalne słuchanie jednego albumu w kółko. Mi zaraz wybije 6 lat na last.fm i rekordzista lekko przebił 300 odtworzeń :B
Jak jedna płytę przesłucham kilkadziesiąt razy to jest już baaaardzo dużo, większość po takim czasie się przejada i czas na coś nowego. I to nie pod rząd, tylko oczywiście przeplatane innymi zespołami, gatunkami.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Przypadł mi do gustu :mrgreen:
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Invader pisze: ndz gru 30, 2018 1:29 pm Był długi okres, ze tylko DT słuchałem, a na Lastfm własciwie byli tylko oni :) teraz myślę, żeby moze jakiegos spotifaja zalozyc, ale nie wiem jak się za to zabrać.
to Ci pome pomoc kiedys
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Vorgel pisze: ndz gru 30, 2018 1:45 pm Czyli uważasz, że był taki okres gdzie przez 5 lat słuchałeś po 10 godzin dziennie tylko DT. Dobra, uznam to za ciekawostkę, żeby nie drążyć dalej tematu ;)
Też zauważyłem, że kolega hiperbolizuje i ostro przesadza, jeżeli chodzi o wszystko co zwiążane z DT.
A to 300 tys przesluchan, a to Astonishing najlepszy album wszechczasów. Nowy album wyjdzie, to też będzie najlepszym albumem wszechczasów.
To niebezpieczna mania i nie ma nic wspólnego z fajną, konstruktywną rozmową o zespole. Bardziej mi przypomina fanki 13 letnie Tokyo hotel czytające bravo.

EOT.
ODPOWIEDZ