Metal a literatura
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Metal a literatura
Wydaje mi się, że nie było jeszcze takiego tematu.
Maiden mają całkiem sporo piosenek, które powstały w oparciu o konkretne dzieło literackie bądź w jakimś stopniu do niego nawiązują. Podobnie sprawa ma się z Dickinsonem ('The Chemical Wedding'). Założyłem ten temat gdyż moje zainteresowanie muzyczne w głównej mierze skoncentrowane jest na IM, a chciałbym zapoznać się z utworami innych wykonawców metalowych/hard rockowych, których utwory zostały zainspirowane literaturą czy poezją.
Maiden mają całkiem sporo piosenek, które powstały w oparciu o konkretne dzieło literackie bądź w jakimś stopniu do niego nawiązują. Podobnie sprawa ma się z Dickinsonem ('The Chemical Wedding'). Założyłem ten temat gdyż moje zainteresowanie muzyczne w głównej mierze skoncentrowane jest na IM, a chciałbym zapoznać się z utworami innych wykonawców metalowych/hard rockowych, których utwory zostały zainspirowane literaturą czy poezją.
Re: Metal a literatura
Jedno - POWER METAL 
Smoki, dziewice, rycerze etc. i nie tylko.
Smoki, dziewice, rycerze etc. i nie tylko.
ale chcesz się bardziej osłuchać czy oczytać ?
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
W pierwszej kolejności posłuchać, a później przeczytać. Po prostu chciałbym zobaczyć jak inni wykonawcy wypadają w tego typu tekstach w porównaniu z Maiden, których piosenki zainspirowane literaturą są naprawdę ciekawe.
- Emilio
- -#Lord of the flies

Cala płyta Demons and Wizards "Touched by the Crimson King" została zainspirowana cyklem Stephena Kinga "Mroczna Wieża"
"For whom the bell tolls" Metalliki powstało na podstawie jednego z rozdziałów słynnej powieści Hemingwaya "Komu bije dzwon"
Metallica miała ponadto kilka kawałków wyraźnie inspirowanych opowiadania H.P. Lovecrafta, np Call of Ktulu czy the thing that should not be.
Cradle of Filth ma kawałki z naleciałościami Lovecrafta, Barkera czy Le Fanu.
Niestety albo stety muzycy metalowi inspirowali się głównie powieściami grozy, fantasy/sf oraz tekstami związanymi z wojną. Jest więc nieco monotematycznie.
"For whom the bell tolls" Metalliki powstało na podstawie jednego z rozdziałów słynnej powieści Hemingwaya "Komu bije dzwon"
Metallica miała ponadto kilka kawałków wyraźnie inspirowanych opowiadania H.P. Lovecrafta, np Call of Ktulu czy the thing that should not be.
Cradle of Filth ma kawałki z naleciałościami Lovecrafta, Barkera czy Le Fanu.
Niestety albo stety muzycy metalowi inspirowali się głównie powieściami grozy, fantasy/sf oraz tekstami związanymi z wojną. Jest więc nieco monotematycznie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Lars i spółka pewnie zainspirowali się filmem (wiadomo: intensywna alkoholizacja nie sprzyja czytelnictwu), ale ten z kolei powstał na bazie książki, więc pasuje do tematu. 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Johnny_pos ... wojn%C4%99
http://pl.wikipedia.org/wiki/Johnny_pos ... wojn%C4%99
Z naszego podwórka proponuję debiutanckie dziełko Witchking. To concept album związany z kultową postacią "Władcy Pierścieni".
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Tu się chwali IM i kilka innych załóg: http://electricliterature.com/the-eleve ... iterature/