WARNER MUSIC POLSKA, A IRON MAIDEN

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

WARNER MUSIC POLSKA, A IRON MAIDEN

Post autor: SebastianArcheo »

Czy Was tak samo jak mnie, uderza brak promocji nowej płyty ze strony Warner Music Poland?
Strony www nie mają (w budowie), ale na ich oficjalnym profilu FB dosłownie cisza!!!
Brak zajawek, informacji o zespole, płycie. Zdecydowanie więcej robi sam empik (choć i tak to słabo wygląda).
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Re: WARNER MUSIC POLSKA, A IRON MAIDEN

Post autor: Saimon1995 »

Jedynie reklama albumu w Teraz Rocku. No promocja kuleje. Pewnie wychodzą z założenia, że jeśli ktoś ma kupić to i tak już od dawna wie. :) Smutne, ale prawdziwe podejście.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

I tak jest dosyć głośno o tej płycie. Kto się interesuje rockiem/metalem ten pewnie wie o albumie.
Reklama IM nie jest potrzebna :wink:
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Michał pisze:I tak jest dosyć głośno o tej płycie. Kto się interesuje rockiem/metalem ten pewnie wie o albumie.
Reklama IM nie jest potrzebna :wink:
Niby Coca Cola jest tak znana, że nic jej nie jest potrzebne aby dobrze sprzedawać ją w głębokich zakamarkach Amazonnii czy Afryki, a w reklamach grają największe gwiazdy z częstotliwością autobusów miejskich w Londynie.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Większa ilość reklam nic by nie zmieniła.
Album i tak się dobrze sprzeda.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Trzeba być naprawdę odrzutem społeczeństwa żeby się nie dowiedzieć o premierze tej płyty :P
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Uważam, że to żenujące i amatorskie podejście. Rozumiem, że pracownicy polskiego Warnera mogą mieć nieco inne gusta muzyczne, ale na Boga - gdzie tu logika? Po co natarczywie promować wciąż ostatni krążek uczestnika amerykańskiego Idola, Adama Lamberta, który raptem ledwo co zadebiutował na #29 miejscu listy OLIS, by po tygodniu całkiem zniknąć z zestawienia? I kompletnie ignorować zespół, który w przeciągu roku jest w stanie przyciągnąć na koncerty w naszym kraju 51.000 fanów - wyczyn, który nad Wisłą osiągnęło tylko kilku rockowych wykonawców (Metallica i AC/DC, oba nie będące w stajni Warner...).

Świadczy to wg mnie o kompletnym braku profesjonalizmu polskiej ekipy Warnera. Podczas, gdy inne oddziały Warner Music (m.in. w Szwecji, Norwegii, Niemczech, Austrii, Holandii, Belgii, Danii czy nawet...Nowej Zelandii!) organizują eventy promocyjne w postaci listening parties w przeddzień premiery czy konkursów z biletami na przelot z Bruce'm Dickinsonem na odsłuch płyty do Paryża, nasz Warner ledwo co wysilił się na zaaranżowanie dwóch wywiadów dla Teraz Rocka i Metal Hammera oraz malutką reklamę w tym pierwszym (nie wiem czy zamieścili coś w MH?). Absolutnie zero promocji w social media, brak plakatów czy ulotek (a to przecież wiele nie kosztuje!), nie mówiąc już o billboardach. A mówimy o zespole, którego ostatnie płyty studyjne debiutowały zawsze w top 3 OLIS (AMOLAD w 2006 na #1), a ostatni album bez problemu pokrył się złotem 2 miesiące po premierze. Sprzedaż minimum 10.000 krążków (Złota płyta) oznacza przychód na poziomie 650-700.000 zł (a myślę, że potencjał Maiden jest znacznie większy - jeśli tylko wykreuje się hype medialny związany z nowym albumem). Wypadałoby chociaż część tej sumy zainwestować w promocję Iron Maiden w naszym kraju. Naprawdę nie mówię o mega bogatej kampanii, ale o jakiejkolwiek aktywności, PR, aranżowaniu większej ilości wywiadów w mediach (w tym TV) itp. Brak takich działań świadczy wg mnie o działaniu na szkodę zespołu i management Iron Maiden powinien odnotować ten fakt i nacisnąć na polskiego Warnera poprzez ich Centralę.
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Cieszę się Wicker, że tez to widzisz! Już swoje napisałem im na profilu FB. Można wyrazić swoje oburzenie i pisać pod ich marnymi "niusami" o Lambercie - co myślimy o tym fakcie. Maiden ma potencjał na Platynę. Zawsze tak było, ale nawet przychylny im MYSTIC dawał dupy... przypomnę tylko sposób promocji MYSTIków 2003 i 2005 (żenujące).
We wspomnianych przez ciebie krajach, muzycy Maiden mieli wywiady w najpoczytniejszych gazetach ogólniokrajowych (przykład Szwecji i Włoch, czy Niemiec). W takiej Wyborczej, czy Rzeczpospolitej to wywiady powuinny byc juz dawno. Ale to Polska - zaścianek!!!! :x :x :x
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

A to przykro o tym słyszeć. Sądziłem, tak w ogóle abstrahując, że nadal są w stajni EMI. Rzeczywiście smuci totalna olewka na Maiden, tym bardziej cieszy, że mimo tego są w stanie w ciągu 3 koncertów zgromadzić kilkadziesiąt tys. ludzi. Polski oddział Warnera po prostu ssie, ale w sumie dzięki za uświadomienie mi tego, aż chyba im tam napiszę coś od serca na fanpage'u zaraz.

EDIT: hahah, wrzucone 8 minut temu XD https://www.facebook.com/WarnerMusicPL/ ... 6959828917 śmieszne to trochę, tak co najmniej 3 dni po czasie...
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Przepraszam za podwójny post, pragnę tylko zaznaczyć, że nasze komentarze, najwyraźniej niewygodne dla przyjętej linii promocji produktów na profilu Warner Music Poland, zostały usunięte :D co za żal...
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Udostępnijcie jakiś post na tablicę, najlepiej jakaś stronkę IM, może wtedy coś ich ruszy.
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Wojteq. ..faktycznie usunęli nasze teksty. Dotknęły ich! I dobrze! Prawda jest po naszej stronie. Wrzucone na szybko foty z lotu do Paryża tylko to potwierdzają. P.s. EMI został przejęty przez Warnera. Stało się to chyba 3 lata temu.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

To udostępnijcie ich post(biber czy coś z zapytaniem coś z Iron Maiden, jak takie syfy promuja, to czysty przykład) na jakiejś Polskiej stronce Maiden gdzie dużo ludzi i publicznie udostepnic, najlepiej znać admina, a może sam ktoś z Was jest.To tego raczej nie usuną a i więcej ludzi zobaczy, nie musi być samo Maiden moze jakiś fan page muzyki metalowej.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Pytanie czy bedzie mialo to jakikolwiek wplyw na koncert u nas, oraz jak bedzie w dzien premiery z obecnoscia plyty w sklepach
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

SebastianArcheo pisze:Wojteq. ..faktycznie usunęli nasze teksty. Dotknęły ich! I dobrze! Prawda jest po naszej stronie. Wrzucone na szybko foty z lotu do Paryża tylko to potwierdzają. P.s. EMI został przejęty przez Warnera. Stało się to chyba 3 lata temu.
No cóż, bywa. Usuwanie postów to norma na fanpage'ach korpo, większość usuwa niewygodne tematy. O przejęciu właśnie nie wiedziałem, wcześniej na wiki nie mogłem doszukać, ale teraz znalazłem, dzięki za informację.

Invader - nie znam na fejsie żadnego takiego fanpage'a, ani grupy więc byłoby ciężko raczej.
Budziol - na koncert pewnie wpływ żaden, jak zawsze, poza tym koncert to bardziej LiveNation i oni jakąś tam promocję robią, w sumie IMO niezłą w ostatnich latach robili (plakaty, reklamy w tv). Z płytą w sklepach to sam ciekaw jestem, mam nadzieję, że w Saturnie będzie :P
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Nie wiem, czy usuwanie postów to norma. To raczej pokaz bezsilności i nieprofesjonalnego traktowania interesariuszy. Porządna firma wolałaby przyznać: daliśmy dupy, fakt, ale odtąd zabieramy się do roboty.

Bo z usuwania pojedyńczych postów może wyjść spora kampania, której nie opanują.
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Planujecie coś im jeszcze pisać na fb, panowie? Bo może się dołączę.
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Żenujące jest "działanie" a raczej jego brak ze strony Warnera... a już usuwanie niepochlebnych postów to kpina... no ale skoro lepiej jest promować lamberta czy inny gniot... :facepalm:
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

dostoevsky pisze:Planujecie coś im jeszcze pisać na fb, panowie? Bo może się dołączę.
Ja już sobie daruję. To co miałem, to napisałem. Teraz wszystko będzie usuwane i jeszcze "o co Wam chodzi, przecież promujemy" (a że za późno zaczęli, to inna sprawa).

krusejder - To nie powinna być norma, masz rację, że dobre firmy tak nie robią, bo mają świadomość jak ważny jest PR+kontakt z klientem, również w social media, ale nie oszukujmy się, bo wiele korpo traktuje te social media bardzo po macoszemu i myślą, że jak zaczną usuwać posty, to problem zniknie. Tak było już parę razy i często powodowało oddolne ruchy na Facebooku i tworzenie grup i rozgłosu, który się przedostawał do mediów. Natomiast z całym szacunkiem dla Ironów, nie ma szans, byśmy takie coś zrobili tutaj, to nikogo nie zainteresuje poza garstką fanów. :?
ODPOWIEDZ