O czym tak naprawde są piosenki Iron Maiden...

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

O czym tak naprawde są piosenki Iron Maiden...

Post autor: DaveM »

Troche zerżnąłem( :oops: ) z nonsensopedii, ale większośc to moja twórczośc:

Fear of the Dark – strach przed Darkiem. Wokalista opowiada o swoim lęku przed Dariuszem Michalczewskim, którego w podstawówce obraził. Ten wyzwał go na pojedynek bokserski, którego Bruce bardzo się boi.

The Trooper – tropiciel. Utwór o trudnym zawodzie myśliwego.

The Number of the Beast – numerek bestii. Domyślacie się, o czym to...

Aces High – wybielacz na wysokości. Chyba jeszcze nikt nie zrozumiał, o co chodzi.

Blood Brothers – mój brat się skaleczył. O tym, jak trudno posługiwać się nożem.

Run To The Hills – rzecz o Indianach, którzy strasznie się boją, że przegapią kolejny odcinek Benny'ego Hilla.

2 Minutes to Midnight – dwie minuty do północy. Nagrane podczas imprezy sylwestrowej, chłopaki nie mogli się doczekać, aż otworzą szampana, więc znaleźli sobie jakieś ciekawe zajęcie.

Women in Uniform – o tym jak Bruce the Bruce dostał mandat od policjantki. Nie ma przecież nic dziwnego w tym, że Żelazne Dziewice uznały to za wspaniały pomysł na piosenkę, prawda?

Running Free – po dwudobowym trzeźwieniu w komisariacie policyjnym chłopaki w końcu wyszli na wolność. Pies, który urwał się ze smyczy jakiemuś biednemu chłopakowi, zainspirował ich i w taki sposób powstało Bieganie za darmo , albo dla niektórych Bieganie wolno.

Seventh Son of a Seventh Son – gdy brakowało pomysłu na piosenkę Dziewice poszły do klasztoru i zapoznali się z mnichami, którzy pomogli im w pisaniu piosenki. Dalszy ciąg oczywisty..

Wasted Years – piosenka o tym jak Majdanowcy stracili około 30 lat życia na swój heffi mętal.

Can I Play with Madness - w rzeczywistości wokalista wyraźnie śpiewa Can I Play with Magnes piosenka traktuje o zabawie magnesami. Szczególną uwagę zespół przykuł do zjawiska wzajemnego odpychania się magnesów.

Dance Of Death - Taniec z teściową to jest naprawdę taniec śmierci.

Hallowed Be Thy Name – przemyślenia Zbyszka z Krzyżaków przed rozmową z katem.

The Priosoner – każdy myśli o BinLejdenie.

Charlotte the Harlot – piosenka o koleżance z klasy Dave'a Murraya.

Moonchlid – a jednak istnieje życie na Księżycu.

Caught Somewhere in Time – koty już podróżują w czasie. Czyż zjedzenie ich nie poprawi naszej inteligencji?

Strange World – cover przeboju Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat".

Back in The Village- "powrót do wioski" o trudnych przeżyciach Bruca związanych z tygodniowym urlopem we wiosce u wujka Staszka na Mazurach

Brighter than a thousand suns- "jaśniejszy niż tysiąc słońc". O nowej latarce, którą kupił sobie Steve.

Bring your daughter... to the slaughter- "swą córkę weź...na rzeź" O przeżyciach maciory, która wie że zaraz wraz ze swą córką zostana przerobione na schabowe.

Die with your boots on- O tym jak bardzo niewygodne mogą być buty.

Face in the sand- o lepieniu babek z piasku. Niektórzy uważają, że ta piosenka jest po prostu własną interpretacja utworu "zamki na piasku" zespołu Lady Pank

Killers- Przeżycia chłopaków z Iron Maiden po zabiciu muchy owocówki.

King of Twilight- "Król zmierzchu"- piosenka o Robercie Pattisonie

Rainmaker- "zaklinacz deszczu" piosenka o Jarku Krecie

Remember tommorow- "pamietam jutro" czyli poranek bo bardzoo udanej imprezie

The duellists- "pojedynek" Opowiada o pojedynku między Brucem a Dariuszem Michalczewskim. (patrz: Fear of the Dark)

The Longest Day- "najdłuzszy dzień" piosenka opowiada o dniu, który któryś z chłopaków z IM musiał spędzić opiekując się swoja teściową.
szatanista
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: O czym tak naprawde są piosenki Iron Maiden...

Post autor: szatanista »

bardzo ciekawy temat, bardzo zabawne rzeczy napisal nasz nowy uzytkownik, licze na ożywioną dyskusje.
Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Stokrotka »

King of Twilight- "Król zmierzchu"- piosenka o Robercie Pattisonie
pękam ze śmiechu ;-)

Aces High – wybielacz na wysokości. Chyba jeszcze nikt nie zrozumiał, o co chodzi. No jak to o co - o wybielacz ACE, następna piosenka to chyba o domestosie powinna być, albo o pronto do mebli ;-)
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

King of Twilight to cover Brytyjskiej kapeli prog-hard-rockowej lat 70 Nektar...
Qba666
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Qba666 »

Czemu to ma służyć? Ani to zabawne ani fajne nawet jako kpina się nie sprawdza. Temat humor(choć z humorem to nie ma nic wspólnego) w innym dziale forum.
Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Qba666 pisze:Czemu to ma służyć? Ani to zabawne ani fajne nawet jako kpina się nie sprawdza. Temat humor(choć z humorem to nie ma nic wspólnego) w innym dziale forum.
A musi zawsze czemuś służyc? Ot tak, w końcu forum to nie sztywny szablon określonych rozmów.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Można by ten temat potraktować poważnie i zamieszczać tutaj własne interpretacje tekstów zespołu. Może z tego by coś ciekawego wynikło.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

A musi zawsze czemuś służyc? Ot tak, w końcu forum to nie sztywny szablon określonych rozmów.
Pewnie. Piszmy głupoty. Rozwijajmy je i będzie zabawnie. Miałem nie komentować, by nowych nie odstraszać, ale te tematy jakie ostatnio się pojawiły to jest jakaś istna masakra. Jeśli kiedyś poziom był tutaj niski to teraz jedziemy po pochylni w dół.
Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

tomtomala pisze:
Pewnie. Piszmy głupoty. Rozwijajmy je i będzie zabawnie. Miałem nie komentować, by nowych nie odstraszać, ale te tematy jakie ostatnio się pojawiły to jest jakaś istna masakra. Jeśli kiedyś poziom był tutaj niski to teraz jedziemy po pochylni w dół.
Nie wiem jaki kiedyś był poziom, więc do tego się nie odniosę.Ja także jestem przeciwna wypisywaniu głupot, ale ten temat jest sympatyczny i taki...frywolny i dobrze, że jest. ;-) Moim zdaniem to nie tematy stanowią masakrę, a kłótnie pomiędzy forumowiczami.

Co do własnych interpretacji utworów - taki post gdzieś jest, można go rozwinąć.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Ja się z nikim nie kłócę. Już się też nie wtrącam. Wyraziłem tylko swoją opinię na widok tego wspaniałego tematu.
Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

OK ;-) Z tymi kłótniami to nie było personalnie do Ciebie. Ale pewnie sam widzisz co się dzieje na forum, jakie "miłe wymiany poglądów".
Deleted User 4432

Post autor: Deleted User 4432 »

dobra, ten temat ma sens. wiem ,że miałem wątpliwości co do paru utworów .tera jestem z deczka wstawiony więc sobie nie przypomnę ale póki co -
o czym jest tekst 'judas be my guide' to jest pytanie 100% serio

btw. ogólnie temat jest spox w swojej formie satyrycznej . niektóre teksty miażdżą np. ' strach przed Darkiem'

A tekst :
molojuh pisze:The Trooper – tropiciel. Utwór o trudnym zawodzie myśliwego.
to beton pierwszej klasy. absolutne mistrzostwo
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

numLock pisze:o czym jest tekst 'judas be my guide' to jest pytanie 100% serio
To jest piosenka o tym, że wszystko jest na sprzedaż. Honor, miłośc, a nawet wiara w Boga. Judasz jest symbolem zła, chciwości.

Lights out - We live in a world
of darkness
No doubt - Everything's up for sale
We sleep - All of the world is burning
We pray - To god for a better deal

Tutaj chłopaki(niewiem kto napisał tekst) prosto z mostu mówią WSZYSTKO JEST NA SPRZEDARZ.

Światła pogasły - Żyjemy w świecie ciemności
Bezsprzecznie - Wszystko jest na sprzedarz
Śpimy - Cały świat płonie
Modlimy się - Do boga, aby ubić lepszy interes

Nic nie jest święte
Kiedyś czy teraz
Wszystko zmarnowane
Czy to już wszystko?
Czy mogę już iść?

Walcz na wojnach - Giń w blasku chwały
Wróć do domu - Mięso w plastikowej torebce
Upadnij - Lepiej pomódl się do swego Boga o litość
A więc klęknij - I pomóż aby cięcie ostrza było czyste

Nic nie jest święte
Kiedyś czy teraz
Wszystko zmarnowane
Czy to już wszystko?
Czy mogę już iść?

Judasz mój przewodnik
Szepty w nocy
Judasz mój przewodnik
Judasz mój przewodnik
Szepty w nocy
Judasz mój przewodnik

Żyję w czerni
Nie mam światła, które by mnie prowadziło
Szepcę w twoich snach

Tu masz cały tekst przetłumaczony na Polski. Nie ma co za bardzo interpretować wszystko na tacy ;-)
Awatar użytkownika
Alkochochlik
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Alkochochlik »

Tak sobie czytam, fakt faktem, ogólnie nonsensowny temat i z humorem nie ma za wiele wspólnego, jednak trafiła się perełka:
molojuh pisze:Dance Of Death - Taniec z teściową to jest naprawdę taniec śmierci.
To już jest mistrzostwo :D :D :D :D
Deleted User 4432

molojuh pisze:To jest piosenka o tym, że wszystko jest na sprzedaż. Honor, miłośc, a nawet wiara w Boga. Judasz jest symbolem zła, chciwości.
prawda jest taka , żę większość tekstów maiden nie nadaje się do głębszej interpretacji . ten jest dosyć wyjątkowy . to co napisałeś tyczy się pierwszej zwrotki ale ja zastanawiałem się nad całością, co było inspiracją tego kawałka , myślą przewodnią ;-)

w biografii run to the hills pod niektórymi tłumaczeniami są podane wypowiedzi samych maidenów co do znaczenia tekstów ew. jakieś anegdoty. wkurzające jest to właśnie , że nie wszytkie tłumaczenia mają takie przypisy .
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

Post autor: Wiwern »

"Chains Of Misery" - o tym, jak Steve nie mógł się oderwać od lektury "Misery" Stephena Kinga.
"Ghost Of Navigator" - zainspirowane filmem "Czy leci z nami pilot?", po którego zresztą obejrzeniu Bruce postanowił nauczyć się latać.
"These Colors Don't Run" - smutna refleksja na temat tego, jak człowiek trzeźwieje i przestaje mieć wizje.
"Where Eagles Dare" - tekst powstał, gdy kłócili się, czyj ptak więcej może.
"Flash Of The Blade" - tekst jest tak naprawdę kryptoreklamą maszynek do golenia firmy DickInSon.
"Alexander The Great" - jest o byłym prezydencie Polski. Ponoć nawet jak się puści od tyłu, słychać "Ludwiku Dorn, Sabo, nie idźcie tą drogą!".
"The Educated Fool" - przestrzega przed wybraniem złego kierunku studiów.
Our time will come! Oooo...
Awatar użytkownika
LordBaal
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: LordBaal »

Siwy pisze:Można by ten temat potraktować poważnie i zamieszczać tutaj własne interpretacje tekstów zespołu. Może z tego by coś ciekawego wynikło.
Dokładnie! Kiedy przeczytałem temat właśnie tego się spodziewałem :) Zawartość mnie zniesmaczyła....
Stokrotka, nic ani nikt nie musi być sztywne, ale sama nazwa tematu wprowadza ludzi w błąd i tyle :facepalm: Nazwijcie to interpretacje piosenek IM pół żartem, pół serio i problem z głowy ;-)
Deleted User 4432

to ja dorzucę coś od siebie

"Sun and steel" - męki rycerza w pełnej zbroi podczas jazdy w upalny dzień .
"Run Silent Run Deep" - przeżycia Johnny'ego Deepa próbującego wykraść się z hotelu przed oszalałym tłumem fanów.
"Afraid To Shoot Strangers" - trauma nowicjusza w grze Enemy Territory
"Lighting Strikes Twice" - opowiada o człowieku , któremu już drugi raz z rzędu spalił się telewizor podczas burzy
"When Two Worlds Collide" - o gościu , któremu w supermarkecie spadło na głowę pudełko z grą Two Worlds.
"Don't Look To The Eyes Of A Stranger" - o dzieciaku , któremu ojciec zabronił oglądać teledysku Eyes Of A Stranger Queensryche twierdząc iż muzyka rockowa to dzieło szatana.
"The Thin Line Between Love And Hate" - o osobach które odwróciły się od zespołu po odejściu Dickinsona
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

numLock pisze: "Don't Look To The Eyes Of A Stranger" - o dzieciaku , któremu ojciec zabronił oglądać teledysku Eyes Of A Stranger Queensryche twierdząc iż muzyka rockowa to dzieło szatana.
To mnie rozbroiło :lol:

Sing of the Cross - "Znak krzyża przed pałacem" Steve zainteresował się polskim krzyżem, i chciał opowiedzieć całą historie krzyża w tej piosence, lecz niestety jego historia była za długa, dlatego Harris skrócił ten utwór, lecz zapowiedział że niedługo pojawi się kontynuacje tego utworu (jak powiedział, tak nie zrobił)
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

to teraz moja kolei :D narazie jedno wymyslilem na szybko :mrgreen:

When The Wild Wind Blows - "Tam gdzie wieją obce wiatry" czyli piosenka o problemag gastrycznych Bruce'a co oczywiście odbija się na zdrowiu i psychice pozostałych członków zespołu :dance:
ODPOWIEDZ