14-15/06/2024 - Black Silesia Open Air VII - Byczyna
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
14-15/06/2024 - Black Silesia Open Air VII - Byczyna
Amerykańska legenda epickiego heavy/doom metalu, która po przeszło pięciu dekadach od powstania zapowiedziała zakończenie kariery scenicznej, wystąpi PO RAZ PIERWSZY I OSTATNI w Polsce podczas siódmej edycji festiwalu w Grodzie Rycerskim w Byczynie.
Po raz pierwszy w historii sprowadziliśmy dla Was do Polski Manilla Road, Nifelheim, Exciter, Blasphemy, Razor, Tormentor, Ross The Boss, Satan, Jag Panzer, Desaster, Gehenna, Denial Of God, Metalucifer i wielu innych; nie mogło być więc innego scenariusza w obliczu ostatniego roku działalności amerykańskiej legendy.
Panie i Panowie: przed Wami Cirith Ungol.
Pierwszy i ostatni raz w Polsce ever.
Z racji występu tak dużego zespołu w ramach festiwalu, delikatnie zmieniamy formułę - nie będzie równorzędnych headlinerów, a jeden główny.
Kolejne ogłoszenia: wkrótce.
Bilety już w sprzedaży:
https://shops.ticketmasterpartners.com/black-silesia
350 PLN (pierwsza pula: 100 sztuk)
370 PLN (regularna przedsprzedaż)
400 PLN (w dniu koncertu)
Bilety jednodniowe pojawią się w sprzedaży na wiosnę, o ile oczywiście festiwal się nie wyprzeda.
Po raz pierwszy w historii sprowadziliśmy dla Was do Polski Manilla Road, Nifelheim, Exciter, Blasphemy, Razor, Tormentor, Ross The Boss, Satan, Jag Panzer, Desaster, Gehenna, Denial Of God, Metalucifer i wielu innych; nie mogło być więc innego scenariusza w obliczu ostatniego roku działalności amerykańskiej legendy.
Panie i Panowie: przed Wami Cirith Ungol.
Pierwszy i ostatni raz w Polsce ever.
Z racji występu tak dużego zespołu w ramach festiwalu, delikatnie zmieniamy formułę - nie będzie równorzędnych headlinerów, a jeden główny.
Kolejne ogłoszenia: wkrótce.
Bilety już w sprzedaży:
https://shops.ticketmasterpartners.com/black-silesia
350 PLN (pierwsza pula: 100 sztuk)
370 PLN (regularna przedsprzedaż)
400 PLN (w dniu koncertu)
Bilety jednodniowe pojawią się w sprzedaży na wiosnę, o ile oczywiście festiwal się nie wyprzeda.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Re: 14-15/06/2024 - Black Silesia Open Air VII - Byczyna
No dojebali do pieca
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Na KiT Cirith było spoko, ale będą też na UTH więc zobaczymy co jeszcze dojdzie.
Forum internetowe to poważna sprawa.
Dla mnie ten zespół jest bardziej kultowy niż dobry. No ale zobaczymy ...
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Coś jak Blasphemy. Kult jest, muzyka taka sobie.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Kult to akurat grywa u nas regularnie, choćby ostatnio 3 dni z rzędu w Warszawie 
Ogłoszenie mnie nie rusza. Z mojego punktu widzenia nie wiadomo o co tyle hałasu. Jakby grali u mnie w mieście, to też nie wiem czy bym się przeszedł.
Ogłoszenie mnie nie rusza. Z mojego punktu widzenia nie wiadomo o co tyle hałasu. Jakby grali u mnie w mieście, to też nie wiem czy bym się przeszedł.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Napiszę tak.....
Też bym się nie podniecał, gdybym nie widział tej kapeli na żywo. A ze widzialem, to pozostaje mi sie modlic, zeby zagrali w piatek, a nie sobotę. W sobotę nie mogę być.
Kapela jest absolutnie rewelacyjna live....chociaż nie wiem jak będzie bez Barrazy, bo go podobno za chlanie wyrzucili
Też bym się nie podniecał, gdybym nie widział tej kapeli na żywo. A ze widzialem, to pozostaje mi sie modlic, zeby zagrali w piatek, a nie sobotę. W sobotę nie mogę być.
Kapela jest absolutnie rewelacyjna live....chociaż nie wiem jak będzie bez Barrazy, bo go podobno za chlanie wyrzucili
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Ja widziałem i się nie podniecamcezi pisze: ↑czw lis 30, 2023 5:43 pm Napiszę tak.....
www.MetalSide.pl
Widziałem na Wacken. Przeciętne granie. Ale ja nie czaje kultu wielu przeciętnych starych metali, których przez lata nikt nie słuchał, a nagle sami fani ( Omen , Cirith Ungol , Exciter )gumbyy pisze: ↑czw lis 30, 2023 6:39 pmJa widziałem i się nie podniecamcezi pisze: ↑czw lis 30, 2023 5:43 pm Napiszę tak.....
Kapela jest absolutnie rewelacyjna live....chociaż nie wiem jak będzie bez Barrazy, bo go podobno za chlanie wyrzuciliNie porwał mnie ten koncert.
www.last.fm/user/darkfuneral18
No to ten sam koncertKevin18 pisze: ↑czw lis 30, 2023 7:17 pmWidziałem na Wacken. Przeciętne granie. Ale ja nie czaje kultu wielu przeciętnych starych metali, których przez lata nikt nie słuchał, a nagle sami fani ( Omen , Cirith Ungol , Exciter )gumbyy pisze: ↑czw lis 30, 2023 6:39 pmJa widziałem i się nie podniecamcezi pisze: ↑czw lis 30, 2023 5:43 pm Napiszę tak.....
Kapela jest absolutnie rewelacyjna live....chociaż nie wiem jak będzie bez Barrazy, bo go podobno za chlanie wyrzuciliNie porwał mnie ten koncert.
www.MetalSide.pl
Nie no, te trzy nazwy przecież nie zostały odkopane nagle z nikąd, a wśród fanów oldskulu zawsze były szanowane. Oczywiście to nisza i nikt nigdy nie twierdził, że jest inaczej. Rzecz jasna zrozumiałe, że może to komuś nie leżeć.Kevin18 pisze: ↑czw lis 30, 2023 7:17 pmWidziałem na Wacken. Przeciętne granie. Ale ja nie czaje kultu wielu przeciętnych starych metali, których przez lata nikt nie słuchał, a nagle sami fani ( Omen , Cirith Ungol , Exciter )gumbyy pisze: ↑czw lis 30, 2023 6:39 pmJa widziałem i się nie podniecamcezi pisze: ↑czw lis 30, 2023 5:43 pm Napiszę tak.....
Forum internetowe to poważna sprawa.
A innym siedzi, bo to nisza 
A serio to te nazwy rzeczywiście od dawna funkcjonują w obiegu i nie sposób nie spotkać sie z nimi, jeśli ktoś siedzi w cieższym graniu.
A serio to te nazwy rzeczywiście od dawna funkcjonują w obiegu i nie sposób nie spotkać sie z nimi, jeśli ktoś siedzi w cieższym graniu.
www.MetalSide.pl
Np. Omen mi nie siedzi kompletnie....A Cirith Ungol gralo na Wacken w dzień, przy chujowym naglosnieniu z kapelą strojącą sie na scenie obok.
Ja nie twierdze, ze kazdemu ma się CU podobac, jednak dla mnie róznica miedzy płytami zwlaszcza starymi a wykonem na zywo jest kolosalna.
Ja nie twierdze, ze kazdemu ma się CU podobac, jednak dla mnie róznica miedzy płytami zwlaszcza starymi a wykonem na zywo jest kolosalna.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Według mnie część tych starych, "kultowych" kapel musiała po prostu odleżakować swoje, bo stosunkowo niedawno młodzi słuchacze metalu gibali się w przydużych spodniach do nutek Korna, RATM i Slipknota i mieli tego typu granie głęboko w dupie. Wróciła moda na bardziej klasyczne granie, to kolejne pokolenie odkryło starocie - które przecież już wcześniej miało swoją "pierworodną" publikę. A fakt, że za tym wszystkim często idzie pozerstwo to już inna bajka. Ja też uważam, że niejednokrotnie spusty nad różnymi bardziej zakurzonymi zespołami są mocno przesadzone, ale takim przykładem na pewno nie jest Cirith Ungol.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Sporo tych staroci odkurzano w latach 97-98. Kupowałem wtedy reedycje różnych kultowych kapel, których wcześniej nikt nie miał, nawet na piratach na stadionie X lecia prl. Były to m.in Sortilege, Omen, Heir Apparent, Stormwitch no i Cirith Ungol. Tylko CU z tego sprzedałem. Na pewno komuś te płyty się spodobały 
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
-
Southern Rock Fan
- -#Prodigal son

Mam trochę inne zdanie. To nie było stosunkowo niedawno. To było jakieś dobre 20 lat temu. Szczyt popularności kapel typu Korn, Linkin Park, Papa Roach itd to były czasy gdzieś koło 2000 roku. Troszkę dłużej porządził komercyjnie SOAD, ale to też była troszkę inna muza.Schizoid pisze: ↑pt gru 01, 2023 7:01 pm Według mnie część tych starych, "kultowych" kapel musiała po prostu odleżakować swoje, bo stosunkowo niedawno młodzi słuchacze metalu gibali się w przydużych spodniach do nutek Korna, RATM i Slipknota i mieli tego typu granie głęboko w dupie. Wróciła moda na bardziej klasyczne granie, to kolejne pokolenie odkryło starocie - które przecież już wcześniej miało swoją "pierworodną" publikę. A fakt, że za tym wszystkim często idzie pozerstwo to już inna bajka. Ja też uważam, że niejednokrotnie spusty nad różnymi bardziej zakurzonymi zespołami są mocno przesadzone, ale takim przykładem na pewno nie jest Cirith Ungol.
Szczyt tej sentymentalnej fali na old-school mamy chyba za sobą. Nic wartościowego się z tego nie urodziło. Oczywiście fajnie, że chłopaki sobie grali heavy/thrash, dawało im to radochę. Jednak nie tędy droga gdy tylko się kogoś kopiuje. Iron Maiden to nie tylko galopadki, a Judas Priest to nie tylko piski Halforda. To także ogromne podglebie z hard-rocka lat 70. Dlatego ta muza jest tak dobra, a NWOTHM jest tak przeciętne.
Jakoś nigdy nie byłem fanem Cirith Ungol. Nie nie podeszło mi. Próbowałem się wkręcić i zawsze coś nie tak było.
Ponieważ byłem tylko na wczorajszym dniu, pozwolę sobie napisać kilka słów recenzji.
Jechałem tam tylko zobaczyc Cirith Ungol i może trochę Darkness, bo podobają mi się nowsze płyty kapeli (takie trochę Kreatorowe), generalnie to nie jest moja muzyka i po przesłuchaniu na Spotify kapel z pierwszego dnia nic mnie dodatkowo nie zainteresowało.
Zobaczyłem trzy kapele, Dragon, Darkness i Cirith Ungol. Unpure i Gehennah, były dla mnie asłuchalne, wyszedłem wtedy z Grodu, więc nie ocenię
Dragon, to też nie moje klimaty, ale fajnie zabrzmiała Wyrocznia jako cover Kata
Darkness, miał kilka naprawdę ciekawych momentów, mimo problemów z perkusją, ale z pewnoscia muzyka przekonała fanów do zabawy, był niezły młyn
Cirith Ungol wypadł świetnie. Może nie zrobiło to aż na mnie tak wielekigo wrażenia jak kilka lat temu na Frost and Fireland, bo jednak jedna gitara trochę ograniczyła repertuar, ale jest w tej kapeli cos wyjątkowego, co porywa tłum. Redaktor Zdan, był dość dobrze wstawiony przez cały festiwal, ale po koncercie CU był jak nowo narodzony, tak wytrzeźwiał po koncercie. I nie mógł się otrząsnąć z wrażen pozytywnych. Generalnie kapela została bardzo pozytywnie przyjęta, a punktem kulminacyjnym koncertu było oczywiście Join The Legion!
Tu jest dla zainteresowanych setlista:
https://www.setlist.fm/setlist/cirith-u ... 7a0bb.html
Trudno mi ocenić ilość ludzi. Celowali w 999, żeby nie było imprezy masowej, ale nie sądzę aby tyle było. Myslę, że kulmicacyjnie mogło być około 700 osób w środku. Oby się im finansowo spięło organizatorom, bo włozyli w to dużo wysiłku, żeby festiwal trzymał standardy. I uważam, że to im się udało. Dlatego abstrahując od rodzaju muzyki, to musze przyznać, że w zasadzie organizacyjnie jestem mega pozytywnie zaskoczony:
Z plusów wymieniłbym:
+ sama miejscówka - idealna na takie niewielkie festiwale, mega klimatyczna
+ duży bezpłatny parking, sporo toalet toi-toi, prysznice dla tych co mają namioty
+ bardzo dobre nagłośnienie w zasadzie wszytskich kapel
+ spore zaplecze gastro, biorąc pod uwagę ilość ludzi
+ bardzo fajny merch festiwalowy - chociaz mozna było uruchomić płatnośc kartą lub blikiem
Z minusów to w zasadzie jeden - strasznie duża fosa miedzy sceną a barierkami. Mogła być spokojnie zmienjszona o 2/3 a i tak byłoby mnóstwo miejsca dla fotreporterów. Zrozumiałbym gdyby była jakas pirotechnika ze sceny, ale przy praktycznie zerowym naporze na barierkę, było to kompletnie bez sensu. Stało sie po prostu daleko od kapel, nie wiedziec czemu.
Pozdrowienia dla @Zdana i @Atreja. Innych forumowiczów nie zastałem, albo nie kojarzę po nickach z forum. Pewnie Zdan napisze receznję z dwóch dni.
Jechałem tam tylko zobaczyc Cirith Ungol i może trochę Darkness, bo podobają mi się nowsze płyty kapeli (takie trochę Kreatorowe), generalnie to nie jest moja muzyka i po przesłuchaniu na Spotify kapel z pierwszego dnia nic mnie dodatkowo nie zainteresowało.
Zobaczyłem trzy kapele, Dragon, Darkness i Cirith Ungol. Unpure i Gehennah, były dla mnie asłuchalne, wyszedłem wtedy z Grodu, więc nie ocenię
Dragon, to też nie moje klimaty, ale fajnie zabrzmiała Wyrocznia jako cover Kata
Darkness, miał kilka naprawdę ciekawych momentów, mimo problemów z perkusją, ale z pewnoscia muzyka przekonała fanów do zabawy, był niezły młyn
Cirith Ungol wypadł świetnie. Może nie zrobiło to aż na mnie tak wielekigo wrażenia jak kilka lat temu na Frost and Fireland, bo jednak jedna gitara trochę ograniczyła repertuar, ale jest w tej kapeli cos wyjątkowego, co porywa tłum. Redaktor Zdan, był dość dobrze wstawiony przez cały festiwal, ale po koncercie CU był jak nowo narodzony, tak wytrzeźwiał po koncercie. I nie mógł się otrząsnąć z wrażen pozytywnych. Generalnie kapela została bardzo pozytywnie przyjęta, a punktem kulminacyjnym koncertu było oczywiście Join The Legion!
Tu jest dla zainteresowanych setlista:
https://www.setlist.fm/setlist/cirith-u ... 7a0bb.html
Trudno mi ocenić ilość ludzi. Celowali w 999, żeby nie było imprezy masowej, ale nie sądzę aby tyle było. Myslę, że kulmicacyjnie mogło być około 700 osób w środku. Oby się im finansowo spięło organizatorom, bo włozyli w to dużo wysiłku, żeby festiwal trzymał standardy. I uważam, że to im się udało. Dlatego abstrahując od rodzaju muzyki, to musze przyznać, że w zasadzie organizacyjnie jestem mega pozytywnie zaskoczony:
Z plusów wymieniłbym:
+ sama miejscówka - idealna na takie niewielkie festiwale, mega klimatyczna
+ duży bezpłatny parking, sporo toalet toi-toi, prysznice dla tych co mają namioty
+ bardzo dobre nagłośnienie w zasadzie wszytskich kapel
+ spore zaplecze gastro, biorąc pod uwagę ilość ludzi
+ bardzo fajny merch festiwalowy - chociaz mozna było uruchomić płatnośc kartą lub blikiem
Z minusów to w zasadzie jeden - strasznie duża fosa miedzy sceną a barierkami. Mogła być spokojnie zmienjszona o 2/3 a i tak byłoby mnóstwo miejsca dla fotreporterów. Zrozumiałbym gdyby była jakas pirotechnika ze sceny, ale przy praktycznie zerowym naporze na barierkę, było to kompletnie bez sensu. Stało sie po prostu daleko od kapel, nie wiedziec czemu.
Pozdrowienia dla @Zdana i @Atreja. Innych forumowiczów nie zastałem, albo nie kojarzę po nickach z forum. Pewnie Zdan napisze receznję z dwóch dni.