Fenomen Fear of the Dark

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Bartek777
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Re: Fenomen Fear of the Dark

Post autor: Bartek777 »

Piwowarus pisze:Powiem tak. Fear of the dark byłby albumem naprawdę wielkim gdyby powstał kilka lat wcześniej. A to dlatego, że byłby jeszcze na płycie winylowej a jej pojemność jest jak każdy wie mniejsza niż krążka CD. Weszło by tak z 8 utworów a nie 12. Zostały by przez to wyselekcjonowane same perełki, a zapychacze nie weszły by na płytę tylko ew. na dodatki do singlii
Popatrz na to z innej strony......masz 8 mega piosenek które znalazly by sie na winylu + cała reszta ktora jest conajmniej dobra :rocx
Awatar użytkownika
_drupi_
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: _drupi_ »

ja osobiscie Fear Of The Dark jako plyte oceniam srednio, ale piosenka jest fenomenalna, bylo wiele lepszych plyt od Fear, np.bardziej mi sie podoba Somwhere In Time albo Piece Of Mind, i jeszcze kilka. :twisted:
Bloody Sabbath
-#Invader
-#Invader

Post autor: Bloody Sabbath »

Mysle ze temat juz mozna zamknac- nie kazdy chyba zrozumial jego sens i zmienia sie on powoli w wypisywanie swoich ulubionych kawalkow z albumu i porownywanie go z innymi krazkami Maiden (od tego jest temat o FOTD w ankietach). Dzieki MaYer i Wicker za wyjasnienie tej sprawy i odpowiedz na pytanie w temacie.
Awatar użytkownika
lizard
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: lizard »

Rzeczywiscie mi tez sie wydaje ze dla poczatkujacych sluchaczy to wlasnie FOTD jest takim wyznacznikiem tworczosci Maiden. Gdyz tytulowy utwor ma do siebie to cos ze wpada od razu w ucho i faktycznie w wiekszosci to wlasnie on kojarzy sie niektorym z Dziewica.
I am the man who walks alone....
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

W sumie to nie można mówić o jakimkolwiek fenomenie Maiden.
Nie mają oni przecież takich utworów, które by znał każdy
np. Metallica - Nothing Else Matters
Ostatnio zmieniony ndz lut 06, 2005 1:33 pm przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Man_Of_The_Edge pisze:W sumie to nie można mówić o jakimkolwiek fenomenie Maiden.
Nie mają oni przecież takich utworów, które by znał każdy
np. Metallica - Nothing Else Matters
Zależy. W Polsce dość dobrze znany jest właśnie utwór "Fear Of The Dark", a na zachodzie (Wielka Brytania, USA) prawie każdy kojarzy np. "Run To The Hills" czy "The Number Of The Beast". :twisted:
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

eeee..

Number to może nie, ale w Polsce dużo bardziej od Fear.. z IM kojarzony jest RTTH
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
miki
-#Clansman
-#Clansman

ale mi chodzi o taki utwór właśnie pokroju Nothinga, że mówisz komukolwiek powiedz utwór Metalliki i każdy zna NEM :wink:
moja matka czy nawet siostra nie zna RTTH, FOTD czy TNOTB :wink: za to Nothinga zna
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

no bo meta jest wiekszym fenomenem niz maiden :? :wink: i jestem ciekaw czy zejdzie tyle biletow co na mete :beer
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

a mnie zastanawiał fenomen metalliki, przecież to nie jest aż takie przebojowe, czemu właśnie oni są symbolem cieżkiego grania...??
ale meta to bardziej mainstream, wśród ludzi to znam więcej fanów maiden niż mety :D
miki
-#Clansman
-#Clansman

Metallica kojarzy się z metalem bo nazywa sięMetallica :P
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

Man_Of_The_Edge pisze:Metallica kojarzy się z metalem bo nazywa sięMetallica :P
Do tego jest dużo bardziej komercyjna to raz, dwa że może utworzyła się w ciut lepszych czasach dla metalu.

Nie napewno nie pójdzie tyle samo biletów co na Mecie. Meta jest zespołem tak rozlazłym w świecie metalowym, że prawie każdy ją zna i lubi za to Maiden nie cieszy się aż tak dobrym powodzeniem (nie tak bardzo dobrym bo znać napewno każdy zna).
Awatar użytkownika
deadly_sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: deadly_sin »

JA uważam tak:

Metallica to niezła komercha, no wiecie, MTV i other shit

Iron Maiden to zespół z prawdziwego zdarzenia, nie jakaś komercha, ma fantacznych fanów (masło maślane), nie pokazuje się ich w MTV.

Zresztą jako rozwiązanie pojedynku należy popatrzeć, że wzorem dla Hetfielda i Hammeta było MAIDEN.

A poza tym MAIDEN w Polsce jest BARDZO popularne, na ulicy widzę młodych ludzi głównie z naszywkami i w bluzach MAIDEN i to w zdecydowanej większości
A zgredy w moim wieku czy starsi ode mnie wolą MAIDEN.
Metallica i Slayer kojarzy im się z Jarocinem i z całym tym ruchem.
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

a to źle? :wink: [ten slayer i jarocin...]
hm, ale jakby popatrzeć, to granie maidenów jest hm, bardziej przebojowe [znaczy potencjalnie bardziej komercyjne; jezu co za teksty 8) ] a meta grała dziwniejsza muzę, po prostu dziwi mnie ta ich wielka popularność
poison-girl
-#Invader
-#Invader

Post autor: poison-girl »

to jest kwestia nazwy moim zdaniem (spytaj jakiegos dresiarza o znany mu zespol metalowy -potem uciekaj :lol: - a powie ci wlasnie metalica)
zauwaz ze obok mety nabardziej znanym w polsce zespolem metalowym jest wlasnie maiden
i podczas gdy metallice kojarzy sie z jakims NEM albo MOP tak Ironow sie (w kazdym razie w moich okolicach :lol: ) kojarzy tylko z fajnymi koszulkami
meta ma takie typowe ballady ktore latwo wpadaja w ucho nawet ludziom ktorzym nie sluchaja metalu

co do feara to moze jest tak popularny bo czesto jest coverowany a moze jest tak czesto coverowany bo jest tak popularny
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

Co do komercyjności Maiden i nie pokazywania ich w MTV. Dawniej gdy Wildest Dreams było dość znane często było tam puszczane. Ci którzy oglądali Jackassa, pamietacie Wee-Mana aka Kurdupel ?Wczoraj w jednym z solowych programów członków Jackassa miał koszulkę Ironów Killers. Do tego Metallica ma swoją reklamę z SKOM w MTV wczoraj widziałem :lol:
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Kolega deadly_sin trochę bajek opowiada:
deadly_sin pisze:JA uważam tak:

Metallica to niezła komercha, no wiecie, MTV i other shit

Iron Maiden to zespół z prawdziwego zdarzenia, nie jakaś komercha, ma fantacznych fanów (masło maślane), nie pokazuje się ich w MTV.
Z tego co wiem, Maiden również jest pokazywane w MTV, i to wcale nie tak dużo mniej od Metallici...
deadly_sin pisze:Zresztą jako rozwiązanie pojedynku należy popatrzeć, że wzorem dla Hetfielda i Hammeta było MAIDEN.
Jakoś nie słyszę zbyt wielu wpływów Maiden w muzyce Metallici, i bardzo dobrze... :) Pewnie jakiś wpływ mieli, ale nazwać ich wzorem to moim zdaniem za dużo.
deadly_sin pisze:A poza tym MAIDEN w Polsce jest BARDZO popularne, na ulicy widzę młodych ludzi głównie z naszywkami i w bluzach MAIDEN i to w zdecydowanej większości
A zgredy w moim wieku czy starsi ode mnie wolą MAIDEN.
Metallica i Slayer kojarzy im się z Jarocinem i z całym tym ruchem.
Mam brata ciotecznego w gimnazjum, kiedyś mu dałem posłuchać Maiden, spodobało się, zaczął słuchać, kupił ze 3 koszulki i... od roku, jak sam mówi, Maiden nie było u niego grane... Nie twierdzę, że Maiden nie jest popularne, ale z tym "BARDZO" to bym nie przesadzał. Nie można oceniac popularności kapeli po ilości widzianych na ludziach koszulek - trzeba wziąć poprawkę na pozerstwo... szczególnie w 1 klasie liceum i niższych...
I z góry ci mówię, że dużo bardziej lubię Maiden, ale trzeba podejść do tego obiektywnie... :)
Ostatnio zmieniony wt lut 08, 2005 10:59 pm przez Madril, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Wydaje mi się ze jescze pare ładnych latek temu metallica była dużo dużo bardziej popularna, jednak w ostatnim czasie Maiden sporo zyskało na popularności, przyczynił się do tego na pewno wielki powrót Bruca, chłopaki pokazali że naprawdę Iron Maiden to wielki zespół, a metallica wręcz przeciwnie. Dziś po prostu utarło się że metallica to komercha a Ironi są spox :wink: oczywiście nie można powiedzieć że Maiden jest bardziej popularne niż metallica, bo ten zespół dociera również do ludzi którzy nie są zbytnimi zwolennikami ciężkiego rocka.
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

metallica chyba jeszcze funkcjonuje na zasadzie popularności z początku lat 90 :D, macie rację, że przypadkowi ludzie właśnie ch kojarzą ze słowem heavy metal
ale może dzięki temu, Maiden jest hm, bardziej 'elitarne' :wink:
Nightmare
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Nightmare »

deadly_sin ale wyjechalez z tym ze dla Kirka i Jamesa wzorem byl Maiden, coz za brednie :) Jak wiadomo James byl zafascynowany takimi kapelami jak Black Sabbath, Diamond Head, Motorhead,Thin Lizzy czy Led Zeppelin. Owszem IM tez sluchal ale zeby mial na niego wplyw to nie powiem. Jezeli juz ktos byl wciagniety w IM i w nowa fale brytyjskiego heavy metalu to byl to z pewnoscia Lars. A co do Kirka to jego ulubionym wykonawca byl Jimi Hendrix a sluchal takich kapel jak UFO Deep Purple czy tez Black Sabbath. Tak wiec text o wplywach IM na Metallice uwazam za totalne brednie. I jak widze temat totalnie zjechal na inne tory. i oczywiscie sporem jest porownanie IM do Metallicy i odwrotenie ze ci graja w mtv a ci nie...ludzie litosci....
ODPOWIEDZ