04-07/06/2025 - Mystic Festival - Gdańsk

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Re: 04-07/06/2025 - Mystic Festival - Gdańsk

Post autor: Recit The Thornographer »

Mnie prawdę mówiąc zaskoczyła rola Szubrychta w całym przedsięwzięciu. Nie sądziłem, że jest tak decyzyjna. Raptem wczoraj pisałem o jego książce "Skóra i ćwieki...", że to zapiski pewnego pokolenia, od którego młodsi mogą się odbić no i dostaliśmy przykład niespójności myślenia o przedsięwzięciu z oczekiwaniami. Jego myślenie jest z SDL lub nawet i Byczyny. Rozumiem, ale to nie te klimaty.

Mnie też jakieś headlinery jakoś szczey nie obchodzą, wątpię też, że czynią fest lepszym lub bardziej opłacalnym w ogólnym bilansie (przykład BMTH, który ściągnął kupę ludzi, ale też swoje kosztował z pewnością). Za to tacy typowi "headzi" dostają własne koncerty na Narodowym lub a Atlasie w Łodzi. Rok temu "moim headem" na Mystic był Satyricon. Nie jestem żadnym koneserem jakby co, po prostu mam swoich faworytów.

Mam też wrażenie, że Szubrychta zaskoczyło, że ludzie myślą schematami i przywiązują wagę do głupich etykietek. Trochę to dziwne jak na takiego dziadersa, że jeszcze tego nie wie i pomyślał kategoriami, które działały 30 lat temu. Może też dlatego zespół z prawami do nazwy Sepultura to headliner :D Trochę dla jaj zagranie, "bo ludki chciały mieć heada, to, kurwa, niech mają" :mrgreen:

Marketingowo jednak dziwne, bo patrząc na schematy właśnie, to poprzednie edycje miały swoich BMTH, Judasów, MegaDave'ów, Ghost i takie tam. Także rozumiem podejście faceta, ale rozumiem zdziwienia.
Ostatnio zmieniony śr gru 18, 2024 10:04 am przez Recit The Thornographer, łącznie zmieniany 1 raz.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Z całym szacunkiem, ale dywagowanie o negatywnym wpływie tego czy tamtego na zainteresowanie festiwalem przypomina mi biadolenie Ralfa o Maiden w kontekście Nicko. Mystic to jest konkretna marka ze swoją własną publiką, jak Woodstock, i nawet odpowiednik Ich Troje tego nie zmieni ;)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

No. Przecież właśnie Mystic to nie jest "taka" marka. Marka to Wacken, gdzie ludzie masowo walą w ciemno. Na Mystic kupa ludzi wciąż idzie na dni i miałeś dobitny przykład rok temu z BMTH, którego fani pojawili się tłumnie niedługo przed koncertem. Osobiście nawet nie wiedziałem, że to jest aż tak znany zespół.

Ciekawy jestem jak zamieszanie z headami wpłynie na sprzedaż biletów w ciemno za rok. Ludzie byli przyzwyczajeni do trochę innych nazw mimo wszystko.

Z pozytywów - pełna rozpiska na dni będzie już w styczniu.
Awatar użytkownika
johnny_o

Z zachowaniem wszelkich proporcji... Bardzo wiele osób jedzie "na Mystica" niezależnie od składu, a to jednak jedyny u nas metalowy fest tej wielkości i z taką renomą.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Co? Jakich proporcji, jak Wacken się wyprzedaje w ciemno (na edycję 2025 od dawna nie ma biletów, możesz próbować na oficjalnym rynku redystrybucji https://www.wacken.com/en/tickets-shop/ ... 5-tickets/), a na Mystic bilety czekają do ostatniej chwili?
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

johnny_o pisze: śr gru 18, 2024 10:19 am Z zachowaniem wszelkich proporcji... Bardzo wiele osób jedzie "na Mystica" niezależnie od składu, a to jednak jedyny u nas metalowy fest tej wielkości i z taką renomą.
Z tych "bardzo wielu osób " to połowa pewnie na tym forum siedzi
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
johnny_o

Ależ oczywiście, stąd moje porównanie do darmowego Woodstocka.
Sanatorianie są raczej bardziej wyrobieni, patrz wyżej ;)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

To już nie kapuję. Czy Woodstock powinien być jakimkolwiek puntem odniesienia dla Mystic? To jest przecież darmowy event, zespoły i tym samym ludzie dużo bardziej zróżnicowani, dalekie od ekstremy (i nie pisać mi tu o RC rok temu). Do tego te wszystkie rzeczy obok muzyki, ASP, a nawet agitatorzy z Przystanku Jezus, niektórzy jeżdżą tylko dla klimatu. A tu na Mysticu inba o headlinerów i kupowanie biletów w ciemno.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zgadzam się, że komunikacyjnie nie pykło w tym roku. Zdecydowanie zabrakło doświadczenia i zagrania w otwarte karty. "Mieliśmy w planach większych hedów, ale nie udało się". Dorabianie później historii, że "po co komu gwiazdy" to już mega słabe. Dobry festiwal to dobra 1, 2, 3 i 4 linijka na plakacie ;)

Wszystkiego się można nauczyć, a i nie ma co porównywać do festów co grają 20 i wiecej lat. Orgi mają doświadczenie z koncertów, a to inna skala oczekiwań.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Recit The Thornographer pisze: śr gru 18, 2024 12:18 pm To już nie kapuję. Czy Woodstock powinien być jakimkolwiek puntem odniesienia dla Mystic? To jest przecież darmowy event, zespoły i tym samym ludzie dużo bardziej zróżnicowani, dalekie od ekstremy (i nie pisać mi tu o RC rok temu). Do tego te wszystkie rzeczy obok muzyki, ASP, a nawet agitatorzy z Przystanku Jezus, niektórzy jeżdżą tylko dla klimatu. A tu na Mysticu inba o headlinerów i kupowanie biletów w ciemno.
No nie. Za darmo to inna bajka, niż MF który musi się spiąć, bo jak nie będzie zarabiał na siebie, to padnie.
www.MetalSide.pl
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

Czy Slipknot i/lub Korn miał być headlinerem mystic 2025? Dlaczego to się nie udało i czy stąd ten cichy awans Sepultury i In Flames?"

Tak skonstruowanego pytania pewnie wielu oczekiwało, ale ono nie miało prawa paść a tym bardziej odpowiedź na nie wprost i o tym Panowie też wspomnieli. (Profesjonalizm, umowy o poufności z managementem)

Takie wywiady trzeba słuchać/czytać pomiędzy wierszami (np. w tym roku na pytanie o wymarzone bookingi Wardzała odpowiedział, że Suicidal Tendencies a Jarek wspomniał Beherit. Mija kilka miesiecy i oba zespoły są potwierdzone. Przypadek?)

Osobiście nie kupuję też tej narracji o braku sympatii do używania określenia "headliner". Myślę, że to próba wyjścia z całej tej sytuacji a o niej już Jarek powiedział bardzo dużo.

Moim zdaniem właśnie między wierszami potwierdził to, o czym się mówi, tylko bez nazw.

1. Bardzo duży wzrost wynagrodzeń zespołów rok do roku, który wynika z braku gwiazd na rynku oraz dużej konkurencji wśród festiwali. Kto da więcej, ten ściąga gwiazdy.

2. Mystic nie jest w stanie konkurować z takimi festiwalami jak Sweden Rock czy Rock am Ring/ Rock im Park. Tu Jarek podał kilka argumentów:

- mystic jest na max 15k a wspomniane festiwale na 60k+ więc ich w przychody są znacznie mniejsze.

- zagraniczne festiwale mają strategicznych sponsorów, którzy wykładają bardzo duże pieniądze. W Polsce firmy nie garną się do współpracy. Prawo w tym też nie pomaga (zakaz reklamy alkoholu i czy wyrobów tytoniowych)

- przy rosnących kosztów produkcji trasy logistyka odgrywa coraz większą rolę i często zespoły wola zagrać dwa koncerty w Niemczech niż jeden z PL s drugi np we Francji.

- polityka. W niektórych krajach zespoły nie chcą grać na festiwalach bo wolą swoje solowe albo mają układ z innym organizatorem (live nation).

Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe mystic stanął przed decyzją czy bierą udział w licytacji i wykładają większość budżetu na jedną gwiazdę a resztę dni upychają kim popadnie czy wybierają line up złożony z większej liczby średniej wielkości kapel.
Przy czy Jarek też zaznaczył, że to nie oznacza, że na kolejnych edycjach nie będzie gwiazd. Wszystko będzie zależało od sytuacji w danym roku.
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

yankes pisze: śr gru 18, 2024 12:33 pm

1. Bardzo duży wzrost wynagrodzeń zespołów rok do roku, który wynika z braku gwiazd na rynku oraz dużej konkurencji wśród festiwali. Kto da więcej, ten ściąga gwiazdy
O tym słyszałem już właśnie parę miesięcy temu od kilku bardzo dobrze poinformowanych osób nie z Polski - największe zespoły podniosły bardzo stawki koncertowe na 2025, stąd poza właśnie konkurencją pojawił się problem zrównoważonego składu vs gwiazd
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
johnny_o

Bardzo ładne podsumowanie.
Recit - chodziło mi wyłącznie o markę z zachowaniem wszelkich proporcji, w prawie wszystkim innym są duże różnice. Sprowadza się to do tego że o frekwencję zarówno w tym, jak i przyszłym roku jestem spokojny, podobnie jak o Maiden bez Nicko. Tylko i aż tyle.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Żelazny pisze: śr gru 18, 2024 12:46 pm

1. Bardzo duży wzrost wynagrodzeń zespołów rok do roku, który wynika z braku gwiazd na rynku oraz dużej konkurencji wśród festiwali. Kto da więcej, ten ściąga gwiazdy
O tym słyszałem już właśnie parę miesięcy temu od kilku bardzo dobrze poinformowanych osób nie z Polski - największe zespoły podniosły bardzo stawki koncertowe na 2025, stąd poza właśnie konkurencją pojawił się problem zrównoważonego składu vs gwiazd
Szkoda, że moje wynagrodzenie nie wzrosło "bardzo dużo". W zasadzie zastanawiam się z czego to wynika. Ja rozumiem, że zespoły po prostu dyktują wyższe ceny, bo ich koszty wzrosły, ale ostatecznie to i tak publiczność za to płaci w cenach biletów. I tutaj mam problem, bo jakoś nie słyszę, żeby ludzie nagle zarabiali więcej, a koncerty się wyprzedają.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No ktoś z MMP też mówił odnośnie cen biletów, że tanio to już było. Co zresztą widać. Wiadomo, że dla muzyków są festiwale pierwszego, drugiego wyboru i jest MF. To wiemy i ogarniamy. Dziwi tylko brak komunikacji ze strony orgów.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: śr gru 18, 2024 1:20 pm

Szkoda, że moje wynagrodzenie nie wzrosło "bardzo dużo". W zasadzie zastanawiam się z czego to wynika. Ja rozumiem, że zespoły po prostu dyktują wyższe ceny, bo ich koszty wzrosły, ale ostatecznie to i tak publiczność za to płaci w cenach biletów. I tutaj mam problem, bo jakoś nie słyszę, żeby ludzie nagle zarabiali więcej, a koncerty się wyprzedają.
Typowe gotowanie żaby. Podnoszą po troszkę i ludzie się przyzwyczajają ;)
www.MetalSide.pl
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

pz pisze: śr gru 18, 2024 1:20 pm
Szkoda, że moje wynagrodzenie nie wzrosło "bardzo dużo". W zasadzie zastanawiam się z czego to wynika.

Z kilku kwestii.

1. Status zespołu.
Legendy kończą grać (Sabbath, Ozzy, KISS, Motorhead, Slayer itd.), więc pula potencjalnych gwiazd każdego roku zmniejsza się. Tę pulę zmniejsza dodatkowo fakt, że kapele nie grają co roku, tylko w cyklu zazwyczaj 2-3 lat, więc danego roku masz coraz mniejszy wybór.
Nowych gwiazd jakoś nie przybywa, więc organizatorzy pompują zespoły do roli gwiazd a managerowie na tym korzystają zwiększając stawki.

W przypadku takiej Sepultury wynagrodzenie jeszcze zwiększa fakt, że to trasa pożegnalna, co działa mobilizująco na fanów i nagle nie grają w Progresji czy Mega Clubie a w Spodku. Założę się, że jest znaczna różnica w cenie jaką zapłacili za Sepę na Materia Fest a teraz na Mysticu, choć pewnie Spodek i Mystic podpisywali w pakiecie.

Jak już wspomniałem, nowych gwiazd jakoś nie przybywa (kontrowersje z Sleep Token na Download) a te "nowe-stare" gwiazdy też nie mają po 20-30 lat, żeby grać trasy po 30 koncertów dzień po dniu. Największe kapele grają mniej w ostatnich latach (np. Slipknot).
To też wpływa na stawkę artysty, zwłaszcza, że konkurencja jest ogromna. Co weekend jest w Europie przynajmniej kilka festiwali. Ba, już nawet nie chodzi o konkurencję w samej Europie. Ziółkowski z Openera o tym mówił. Konkurujemy z całym światem. Fundusze Inwestycyjne w USA wyczuły pieniądz i w ostatnich latach mamy wysyp festiwali w Ameryce. Do tego dochodzi Dubaj, który na koszty nie patrzy.

2. Koszty
Podpompowanie danej kapeli do roli gwiazdy festiwalu wiąże się także ze wzrostem kosztów produkcji:
- Lepsze światła, scenografia, oprawa (ognie, dymy, projekcje itd.) = większe koszty.
- Większa produkcja = więcej ludzi do obsługi = koszty rosną
- Większa produkcja = więcej TIRów = koszty transportu rosną.

Ludzie. W pandemii branża straciła bardzo dużo osób, które już nie wróciły do pracy przy koncertach. Mniej ludzi = większe stawki, bo trzeba walczyć o profesjonalistów do obsługi trasy. Więcej ludzi to też większe koszty wyżywienia, noclegów czy transportu.

Logistyka - inflacja, koszty paliwa, lotów, promów, itd.

Wiele kapel i to dość dużego formatu (Anthrax czy Mastodon) mówi o tym wprost, że przyjazd do Europy staje się praktycznie nieopłacalny właśnie ze względu na koszty organizacji trasy.
https://blabbermouth.net/news/mastodons ... o-get-paid
Awatar użytkownika
johnny_o

Bardzo fajnie rozłożone na czynniki pierwsze.
Zagwozdka warta poważniejszej analizy, naukowo-statystycznej - dlaczego, mimo że pensje rosną o wiele wolniej i mniej niż ceny biletów na koncerty, to te koncerty wyprzedają się coraz szybciej i w większej liczbie? A przecież inflacja nie dotyczy tylko biletów na koncerty.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

johnny_o pisze: śr gru 18, 2024 2:52 pm Bardzo fajnie rozłożone na czynniki pierwsze.
Zagwozdka warta poważniejszej analizy, naukowo-statystycznej - dlaczego, mimo że pensje rosną o wiele wolniej i mniej niż ceny biletów na koncerty, to te koncerty wyprzedają się coraz szybciej i w większej liczbie? A przecież inflacja nie dotyczy tylko biletów na koncerty.
Bo ludzie potrzebują rozrywki niezależnie od warunków zewnętrznych. COVID pokazał, że z dnia na dzień tej rozrywki może nie być, więc ludzie zaczęli chodzić na koncerty (choć jednocześnie - też nauczeni doświadczeniami z 2020/21 - kupują bilety bliżej wydarzenia). W sumie możliwe, że dość pesymistyczna rzeczywistość skłania ludzi do obcowania z muzyką w większym stopniu niż dotychczas, to może być jakaś forma eskapizmu w nieciekawych czasach. Podczas wojny ludzie też starali się oderwać od codziennych nieszczęść, na tyle, na ile mogli. Do tego dochodzi fakt, że Polska jest coraz bardziej zauważalna na koncertowej mapie Europy. Nie mówię tego nawet w kontekście Mystica, tylko po prostu wpada do nas sporo gwiazd. To jest najpewniej zasługa wykrystalizowania się jakiegoś status quo w kwestii organizatorów i promotorów, jak tak czasami czytam jakieś stare newsy i ogłoszenia (sprzed powiedzmy kilkunastu lat), to wydaje mi się, że kiedyś sporo eventów robiły jakieś przypadkowe agencje i Metal Mind. Teraz jest jakoś utrwalony ten podział na Live Nation, KOP, (chyba) Prestige i te nazwy mają już jakąś renomę, oczywiście z punktu widzenia artystów. Do tego rzeczy typu Black Silesia Productions, Winiary, Left Hand ogarniają mniejszych artystów i tego kiedyś na taką skalę też nie było, bo przecież coś pokroju Sabbat w Katowicach w takim 2010 to był jakiś sen pijanego kuca, a nie rzeczywistość.
gumbyy pisze:
Wszystkiego się można nauczyć, a i nie ma co porównywać do festów co grają 20 i wiecej lat. Orgi mają doświadczenie z koncertów, a to inna skala oczekiwań.
No właśnie według mnie problem w tym, że orgowie MF to nie są przypadkowi ludzie, tylko osoby, które w tym biznesie siedzą od lat. M.in. oni zajmowali się legendarnym już Metalfestem, więc tym bardziej dziwię się, że wyszło jak wyszło.

Nota bene ta gadka Szubrychta o nie-headlinerach właśnie wiała mi klimatem najpiękniejszego festiwalu świata xD

Ja w zasadzie dalej nie wiem, czy Mystic początkowo chciał ściągać te kapele typu Korn i Slipknot, ale wszedł im w drogę SR i RAR, czy z góry przyjęli tę obecną strategię. Szubrycht faktycznie wspominał o rosnących stawkach dużych zespołów, ale mówił też o zagranicznej konkurencji. Jeżeli wszystko rozbiło się o to drugie, to słabo, że postawili wszystko na jedną kartę i ta sytuacja miała miejsce aż dwukrotnie (zakładam, że King Diamond od początku miał robić za gwiazdę festiwalu).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Nie ma innego wyjścia - ktoś od nas musi zatrudnić się w Knockoucie. Potrzebujemy człowieka wewnątrz, żeby nam sprzedawał info. Kto się poświęci?
ODPOWIEDZ