Death Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Death Metal

Post autor: Madback »

Od końca to trochę dziwne. Ja zawsze przesłuchuję dyskografię po kolei - od początku. Mam wtedy wrażenie, że dojrzewam razem z danym zespołem. Po drodze trafiam na "swoje wyspy", czyli płyty, które już znam, kiedyś słuchałem, pamiętam... Oczywiście czasami wysp nie ma - jest tylko bezmiar oceanu atakującego dźwiękami.

Tym niemniej w przypadku CC w zasadzie każda kolejność jest najzupełniej ok. :)

Dyskografia CC jest ilościowo obszerna i można odczuć natłok. Pomocą mogą okazać się różnice w brzmieniu poszczególnych płyt (często bardzo niewielkie), chociaż i tak jest takie jak lubię: czyste, klarowne, potężne. Jeśli ktoś woli piwnice, lochy albo dźwięk dobiegający z podziemnego kanału - to tutaj tego nie uświadczy. Niech lepiej łapie się za demówki kapel BM - i to tych z lat 90-tych.

Ale oczywiście miłego słuchania życzę.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

No dzięki ,ja przeważnie słucham od ostatnich płyt, bo większość kapel najlepsze płyty to ma pierwsze 1-8 studyjnych a potem już jest gorzej, oczywiście zależy od tego ile zespół ma płyt, ale np Running Wild słuchałem tych wszystkich ostatnich najpierw do tej z 98 roku, potem jechałem dwie pierwsze, i potem już Masquerade, Jolly Roger i kończyłem przez wielu uważana za najlepszą Death or Glory, i dla mnie też jest ona najlepsza jak na tem moment, sprawdziło się :)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Sprawdzanie jakiejś dyskografii od tyłu i dla mnie jest dziwne, chyba że ktoś nagrał tylko trzy albumy i ten trzeci ma największe uznanie to wtedy jeszcze to rozumiem i w sumie ciekawe jest takie podejście, bo gdyby ktoś z Iron Maiden zaczynał od Senjutsu to wspinałby się z ich płytami od samego dna po drodze gdzieś tam się lekko potykając i upadając, ale już chociaż nie byłby na tak całkiem samym dnie przy jakimś Final Frontier albo Dance of Death 😅 Ale z drugiej strony, czasem kogoś ostatnie dzieło Maidenów mogłoby jednak zniechęcić do obczajenia reszty katalogu ;) Dlatego, że ja staram się szanować swój czas, a przynajmniej tak mi się wydaje, to ja z jakimś wykonawcą jakiego nie znam staram się zaczynać od czegoś bardziej uznanego na start, a jak ktoś ma małą dyskografię to już właściwie wszystko po kolei mogę sprawdzić.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja zaczynam od najsłabszych, bo lubię najlepsze zostawić na koniec, to jak napoleon najpierw ciasto i potem już tylko pyszna masa xd
Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Madback »

Ja się boję zaczynać od uznanych rzeczy, bo czasami pojawia się rozczarowanie: Łe, to oni niczego lepszego nie nagrali? To odczucie znika, gdy docieram do tych frykasów powoli, przygotowany.
Z kolei łatwiej wybaczyć danemu wykonawcy słabsze późniejsze płyty, gdy już pozna się tę lepszą, starszą część dyskografii.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Uwielbiam CC, ale u nnie nie przeskoczą MA ani Obituary, nie ma opcji. Gadałem kiedyś z Fisherem w Poznaniu i faktycznie jest wychillowany bardzo. Polecam też poznać jego rodzinną stronę.
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2026 9:56 am przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Madback pisze: wt lut 10, 2026 6:44 am Ja się boję zaczynać od uznanych rzeczy, bo czasami pojawia się rozczarowanie: Łe, to oni niczego lepszego nie nagrali? To odczucie znika, gdy docieram do tych frykasów powoli, przygotowany.
Ja to robię z nastawieniem, że to nie będzie najlepsza rzecz jaką usłyszę, ale jak chociaż stylistycznie czy estetycznie to będzie coś co mi przypadnie do gustu to potem mogę kopać w poszukiwaniu czegoś stosunkowo lepszego. Wiadomo, że to co większość słuchaczy czy krytyków uwielbia nie będzie się przekładać na mnie od razu. I staram się nie udawać, że coś uwielbiam kiedy nie uwielbiam, przyznam że takie Dark Side of the Moon na przykład bardziej szanuję niż ubóstwiam, podobnie sprawa ma się z jakimiś Beatlesami czy innymi Lamarami, po prostu nie będę udawał, że coś kocham, kiedy nie kocham, jak z najbłahszego najprostszego powodu nie trafia do mnie emocjonalnie czy estetycznie do końca. A nawet jak estetycznie nie mam do czego się przyczepić, to cóż, jak nic więcej poza estetyką jakieś dzieło mi nic nie daje to nie mam ochoty do niego wracać najzwyczajniej w świecie.
nugz
SMERF MARUDA

Fajny fragment wywiadu z Chrisem na temat relacji z Corpsegrinderem: https://youtu.be/tsANXuEPrSU?si=uPJWZNEUvjdiMctN
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Koleś się wybiela. Sądzę, że nie bez przyczyny nie jest specjalnie lubiany. No i u niego łatwiej wyłapać bana na socialach niż u Tomasza Lisa.
Poza tym takie zaczepki w stylu "ja śpiewam lepiej jego piosenki niż on moje" to dziecinada i właśnie zbędne podkręcanie emocji.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że pierwsze Cannibale to klasyki.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
nugz
SMERF MARUDA

Cóż, sporo można napisać o jego przeszłości, ale dość łatwo i krótko można go podsumować - EEEEE, trudny człowiek :)
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Te ostatnie płyty Cannibali nie są złe (Violence Unimaginaed przesłuchałem chyba z kilkadziesiąt razy, dobra jest), ale z Corpsegrinderem to polecam wziąć się najpierw za: Vile, Gallery of Suicide i Bloodthirst.

Całościowo Cannibal Corpse zjada Obituary. Z Morbid Angel to tak na równi, bo wprawdzie albumy Morbidów od A do G są wspaniałe, to CC nigdy nie nagrali takiego gówna jak Illud Divinum Insanus.
nugz
SMERF MARUDA

Żadnego albumu Kanibali nie mam osobiście na poziomie Altars, Covenant, czy Domination.
Tak w ogóle, to u Sandovala ostatnio wykryli autyzm...

Z tych zespołów można ulepić super-grupę death metalu, np.: Tardy, Sandoval, Webster, Azagthoth, Rutan.
Konfiguracji jest kilka :)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Osobiście zdecydowanie wybieram Morbid Angel ponad Kanibali. Ci pierwsi nagrali istne pomniki, do tego poszukują, ewoluują, czego dowodem jest chociażby wspomniany IDI. Cóż, jak szukasz, to czasami błądzisz. Pierwsze albumy Kanibali to kvlt, chocisz jednak nie aż taki jak płyty Morbid Angel. Natomiast całościowo patrząc, ich płyty pojawiają się regularnie i są ogólnie poprawne, bezpieczne, mieszczą się w założeniach. Zupełnie inna historia niż MA.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
nugz
SMERF MARUDA

Totalnie.
Wrzucę sobie dziś Blessed.albo FFttF.
nugz
SMERF MARUDA

Ale mi czacha dymi po Formulas. Może to być najbrutalniejszy MA. Ryje mi nadal beret, niewiele mniej niż wtedy, kiedy podebrałem siostrze kasetę, mając max 12 lat :D

A Obi smaży nową płytę.
nugz
SMERF MARUDA

Ten materiał spadł z yt jakiś czas temu, ale już wrócił: https://youtu.be/44my5kOXYwM?si=_rbDJ9SguCdRVGve
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Dave Ingram odchodzi z Benediction z powodu problemów zdrowotnych. News z kategorii wyjątkowo chujowych :( Jego powrót w 2019 niejako uratował zespół.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Sadek pisze: wt maja 12, 2026 10:22 pm Dave Ingram odchodzi z Benediction z powodu problemów zdrowotnych. News z kategorii wyjątkowo chujowych :( Jego powrót w 2019 niejako uratował zespół.
Słaba wiadomość. Tym bardziej, że zarówno na płytach, jak i koncertowo ciągle byli w bardzo dobrej formie.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Super ta płyta Kanibali - A Skeletal Domain, jadę od końca i bawię się przy każdym ich albumie znakomicie :)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Płyta Kanibali - Kill, tak średnio mi leży na razie, poprawny Death Metal, ale kilka późniejszych jest lepszych, do tych pierwszych jeszcze nie dotarłem, bo jadę od końca :)
ODPOWIEDZ