Motorhead

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Motorhead

Post autor: gumbyy »

Recit The Thornographer pisze: pt maja 15, 2026 11:25 am
Zajzajer pisze: czw maja 14, 2026 11:54 pm Sporo zespół dopłaca do interesu jeśli chodzi o koncertówki. Nie wiem, ja jakoś bonusów nie lubię, obojętne czy koncertowe czy coś innego.
No bez jaj. Kto dopłaca? Zespołu już nie ma, Lemmy patrzy na to już z chmurki. Wytwórnia? No jak? Nie byłoby to opłacalne, to by tego nie wydawali.
Pewno chodziło o inne zespoły ;) te biedne i uciskanie, co muszą ciągle dokładać do swojego biznesu ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

gumbyy pisze: pt maja 15, 2026 12:28 pm
Recit The Thornographer pisze: pt maja 15, 2026 11:25 am
Zajzajer pisze: czw maja 14, 2026 11:54 pm Sporo zespół dopłaca do interesu jeśli chodzi o koncertówki. Nie wiem, ja jakoś bonusów nie lubię, obojętne czy koncertowe czy coś innego.
No bez jaj. Kto dopłaca? Zespołu już nie ma, Lemmy patrzy na to już z chmurki. Wytwórnia? No jak? Nie byłoby to opłacalne, to by tego nie wydawali.
Pewno chodziło o inne zespoły ;) te biedne i uciskanie, co muszą ciągle dokładać do swojego biznesu ;)
Dokładnie, gumbyy, nie wiem jak z Motorem akurat, nie ich miałem na myśli :)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Zajzajer pisze: pt maja 15, 2026 1:40 pm
Dokładnie, gumbyy, nie wiem jak z Motorem akurat, nie ich miałem na myśli :)
A kogo miałeś na myśli?
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Dream Theater chociażby, dopłacali do dwóch wcześniejszych koncertów, jak nie dłużej. Petrucci mówił, że robią to dla fanów i że dopłacają do biznesu. A ostatnia koncertówka ma trzy wersje
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Dream Theater to jeden przypadek na ileś tam (pewnie -set) zespołów, który może nie być dobrym zobrazowaniem sytuacji. Nie ma sensu w postrzeganiu tej konkretnej sytuacji za jakiekolwiek prawidło w szerszym ujęciu.

W przypadku Motorhead na pewno wygląda to inaczej, bo zespół ani już nie zagra koncertu, ani nie wyda studyjniaka.

Black Sabbath wydało całą masę płyt w edycjach 2xCD z jakimiś demówkami i nagraniami koncertowymi. Gdyby im się to nie opłacało, to tych wydawnictw by nie było.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Jak to są płyty studyjne (w przypadku Black Sabbath) a na drugim dysku jest bonus, to wiadomo, że się lepiej sprzeda. Ja miałem na myśli bardziej same koncertówki, widzę, że ten Motorhead to album studyjny a na drugim dysku są bonusy, to pewnie też nie będzie źle. Nie przeczytałem tego na początku, coś mnie przymuliło. Metallica fajnie zrobiła te wznowienie (ale tych digipaków nie kupię) są pojedyncze wydania gdzie jest tylko album studjny, a są też 3 płytowe, już nie mówiąc o boksach :)

Myślę, że DT to na tyle duży zespół, że widać jak to się wszystko w biznesie muzycznym zmieniło. Już nie mówię o jakichś Flower Kingsach czy Spock's Beardach te to już na pewno dopłacają do takich live wydawnictw od lat. Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że Maiden też się koncertówki już nie opłacają. Gdyby wydali coś jak podwójne wydania z '95 roku to myślę, że w ich przypadku sporo fanów kupi.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Dlaczego znany od dekad album z bonusowym koncertem "wiadomo, że się lepiej sprzeda"? Ten album Motorhead wyszedł 20 lat temu, kto chciał go kupić już dawno go ma. Dzisiaj wyszło też wznowienie "Gothic" Paradise Lost, też z dodatkowym CD z koncertem. Nie sądzę, żeby tłum biegł po to do sklepów.

Realiów Dream Theater nie znam, ale jestem zaskoczony tym co napisałeś. To przecież duży zespół (słaba miara, ale zawsze - 1,6 mln na Spotify). Niedawno koncertówkę wydali Cradle Of Filth (~600k na Spotify) i to też nie była przecież działalność charytatywna.

Wiem, że płyty to teraz nie jest żyła złota, ale jakoś nie sądzę, że wytwórnie dopłacają do interesu i już nic się nie opłaca, a taki obraz czasami się kreuje...

Iron Maiden to już w ogóle mnie dziwi, fakt, ze swojego czasu sypali często koncertówki i best-of, ale takie archiwalne nagrania to zupełnie inny temat.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

To, że się lepiej sprzeda mam na myśli Sabbath a nie Motorhead, nie znam koncertów Motorhead, ja tylko Ace of Spades słucham. Myślę, że studyjnie płyty się jeszcze dobrze sprzedają, wiadomo, że winyle przodują niż normalne cd, boxy też mają branie. Nawet kasety wracają do łask. Kiedyś zespoły miały najwięcej kasy ze sprzedaży płyt, teraz z koncertów, normalna kolej rzeczy.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Iron Maiden - ktoś tak pisał na forum i wydaje mi się, że to pisał ktoś kto jest blisko z zespołem, dlatego to napisałem
ODPOWIEDZ