Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Thrash Metal

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: czw mar 26, 2026 12:18 pm Włączyłem sobie wczoraj fragmenty Wacken 2008 i koncert Exodusa to jest chyba najlepsze co spotkało thrash metal w XXI wieku :D
Co tam się dzieje, wściekły Dukes, energia wstępu Blacklist po prostu topi twarz.
Kozak koncert. Do dzisiaj go dobrze wspominam :) i ten szalony Dukes w amerykańskich gaciach :D
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Nikt nie pytał, nie wkurzaj nieobecnych! ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: czw mar 26, 2026 2:59 pm Nikt nie pytał, nie wkurzaj nieobecnych! ;)
Trza było jechać :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Ten Testament ostatni, pierwszy utwór leci, no i kurde taka muzyka mi o wiele bardziej siada niż Exo, kurde jak Cradle of Filth, taki ekstreme-troche black, świetny wokal Chucka, jest mrocznie ale bez tandety. Nie sprawdzam setu, ale liczę że pewnie niektore utowry poleca w Krk, bedzie dobry event.

edit : 4 numer ta balladka, palce lizać, świetne gitary i wokal, to bylby niezly hicior :jee:
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Noo pełna zgoda, dla mnie też Testament to jest inna liga niż Exo. Wspomniany przez Ciebie kawałek dobrze to pokazuje - jest tam nakurv, ale on jest po coś, nie dla samego nakurvu i egzaltacji, jacy jesteśmy nakurviający. Są ciekawe emocje w wokalu, tekście i muzyce, np. to co następuje po "will we ever see the light?" w drugiej części kawałka. A czasami nakurvu nie ma i też jest dobrze. Dyskografia nie jest może równa, ale jest ciekawa. Tylko okładki (te starsze) robił im jakiś parszywiec za browara.

Exo mnie śmieszy, nie wiem, czy to przez teksty Holta, czy w sumie dlaczego, ale mają dla mnie taką aurę pozerskiej napinki. Tylko to jakoś tak wychodzi, że widzę w nich pozę takiego pyskatego żula spod Stokrotki, który ogólnie jednak jest niegroźny, tyle, że pod sklepem robi Shroud of Urine i wtedy niektórzy ludzie robią "uuu, fuj". Zupełnie nie ta klasa co Testament.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
nugz
SMERF MARUDA

Ostatni Test muszę sprawdzić, nawet Schiz polecał. Eric tym razem chyba jeszcze więcej wziął z Dragonlord i jest bardziej blackowo :) Exodus jest bardziej prymitywny, dla mnie ro plus, to jest esencja thrashu. Ty, Recit, piszesz wiele razy, że nie przepadasz za tym gatunkiem w czystej formie, to i Exo nie siada do końca ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Nowy Test - miodzio. Troszkę blackowo podlane.

Testament ogólnie bardziej techniczny jest, Exo jest ciut prościej grane. Choć na exibitach trochę więcej kombinowania weszło.
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Warsztat Test ma lepszy, ale to dla mnie za mało żeby przeskoczyć Exodusa. No i koncertowo też uważam, że zmywają ekipę Chucka.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: pn maja 18, 2026 2:42 pm Warsztat Test ma lepszy, ale to dla mnie za mało żeby przeskoczyć Exodusa. No i koncertowo też uważam, że zmywają ekipę Chucka.
Dla mnie oba na żywo super.

Testament - Exodus 14:10 :mrgreen: Pamiętam pierwszy Test w 1999 w poznańskim Eskulapie - wysadziło mnie z kapci :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

wróciłem do testamentu tej ostatniej, nie jest to płyta, którą chce zakupić, ale raz jeszcze można zapuścić, dobry jest ten nowy perkusista, niestety nie wiem czy on stary czy młody, bo nie ma o nim odnośnika na angielskiej wiki, a w necie mi się nie chce sprawdzać. Dobry zespół
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Jeżeli chcesz czegoś o metalowych zespołach i muzykach się dowiedzieć to sprawdzasz trve kucowe Metal-Archives, a nie jakąś wikipedię xD Po szybkim wejściu tam i kliknięciu w interesujący Ciebie album łatwo możesz w line-upie płyty wyszukać tego perkusistę i zobaczyć, że za dwa miesiące skończy 28 lat, rocznik 1998. Kurde, co to w sumie ma za znaczenie ile kto ma lat?
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Caracal tłumaczy Invaderu Internet, odcinek 2137 XD
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja nie pamiętam kiedy ja tłumaczyłem Zajzajerowi internet, a tu już 2137 odcinek z papieskim majestatem pyknął. Większy hit od Mody na sukces xDD
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

byłem ciekawy, czy jest rocznikowo podobny do reszty, bo szybko gra, ale tak czułem, że młodszy, dzięki że sprawdziłeś i mi powiedziałeś xd
Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Madback »

Ciekawe dłuższe lub krótsze rozkminy na temat Testament vs. Exodus. Ja sam nie wiem, który band lubię bardziej, chociaż poznałem oba w zasadzie już na początku. To pewnie zależy od konkretnych płyt czy okresów twórczości...

Ale chciałem napisać o czymś innym. Taka moja osobista refleksja, którą w sumie łatwo będzie podważyć. Otóż niezależnie od istotnych oryginalnych cech obu zespołów (zwłaszcza w kontekście początków twórczości) w znacznym stopniu odbieram oba zespoły jako jakąś tam wypadkową stylów prezentowanych przez Slayer i Anthrax. To tak, jakbyśmy zmieszali oba i wyszłyby właśnie Testament i Exodus. Z tym, że tam gdzie w mieszaninie więcej byłoby Slayera, wyszedłby Exodus. A z mieszanki z przewagą Anthraxu otrzymalibyśmy Testament. Ot, cała tajemnica kryjąca stylistyczne różnice ;)
nugz
SMERF MARUDA

Invader, śmierdzący leniu, cały kurwa dzień i tak kisisz się przed laptopem...🤨

Dovas jest odklejony😲
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Ej Metal Church gra i obczaiłem, że tam gra Ellefson, jak myślicie on koncertuje z nimi? czy brał udział tylko na płycie? jak go zobaczę znowu to fajnie (graja przed Testament w Krk), bo już może nie byc okazji, wezme poza Testamentem jakas płytę Mega, może sie uda zdobyć grafa, ale jeden już mam, to nie ma takiego ciśnienia. Bardziej mi na Testament zależy.
nugz
SMERF MARUDA

David podpisuje wszystko, pewnie nawet dowolną płytę Metalliki podpisze ;) Kurwa, dawno temu, na spotkaniu w łódzkim Lizard King, typy dawały do podpisu nawet pogniecione puszki po piwie, wstyd jak chuj 🙄
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Ciekawe czy podpisałby zdjęcie, na którym pucował torpedę do kamerki.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Mam nadzieję, że ktoś już mu dał takowe do podpisu 😁
ODPOWIEDZ