Behemoth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Behemoth

Post autor: Kevin18 »

nugz pisze: wt maja 26, 2026 8:59 pm borze, jak dobrze, że zawsze można do tego wrócić: https://youtu.be/BXYp1BbmC1M?is=yngJAzmcfyEQLhX0 🙏🏻
PEAK Behemoth to okres od Thelema do Evangelion. Niesamowity RUN to był w wykonaniu Darskiego. Potem zaczęło się rżnięcie z Watain i cyrk.
www.last.fm/user/darkfuneral18
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

W zasadzie zgodzę się z tym peakiem. Wczoraj wjechała Zośka i nie chciałem, żeby sobie poszła. Wielbię Zosię. Zosia, wróć.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Dla mnie ich szczyt to jednak The Satanist. Nie patrzę czy rżnięcie z kogoś (jakby kilka lat wcześniej nie było rżnięcia z Nile ;)), po prostu to świetna muzyka.
nugz
SMERF MARUDA

The Satanist - naaahhh. Nawet wyżej mam ILYAYD. Nadal - to świetna płyta, ale jakoś nie wracam, od dawna.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Tracklista nowej płyty. Trochę się dziwię, że to nie EP, bo lekki recykling jak na pełniaka, ale podkreślają, że to "pełnowymiarowa" płyta. Chociaż w sumie te pojęcia chyba odchodzą do lamusa?

I, Scvlptor
Lord ov the Horizons
Rise of the Blackstorm of Evil (re-record)
In Thy Pandemaeternum (re-record)
Begotten
In League With Satan (cover z Shagrathem z Dimmu Borgir)
The Return of Darkness and Evil (Live cover z Sakisem z Rotting Christ)
Lord ov the Horizons (Alternative Version)

Dwa zawarte na „I, Scvlptor” utwory, „Rise of the Blackstorm of Evil” (z dema „The Return of the Northern Moon” z 1992 roku) i „In Thy Pandemaeternum” (z albumu „Pandemonic Incantations” z 1998 roku) to nagrane na nowo wersje wcześniejszych kompozycji Behemoth, opatrzone współczesnym brzmieniem, przy jednoczesnym zachowaniu ich pierwotnego ducha.
Zespół składa także hołd zespołom, które miały ogromny wpływ na ich twórczość: „In League With Satan”, utwór z repertuaru Venom, zarejestrowany z udziałem Shagratha z Dimmu Borgir, oraz „The Return of Darkness and Evil”, klasyk Bathory w wersji koncertowej, w którym gościnnie wystąpił Sakis Tolis z Rotting Christ.
Ostatnio zmieniony pn cze 01, 2026 12:59 pm przez Recit The Thornographer, łącznie zmieniany 1 raz.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Spoko. Ciekawe, że Nergalowi zebrało się ostatnio na wspominki i powroty do lat 90. Najpierw wyciąganie staroci na koncertówkę i trasę wspominkową, cały ten Sventevith, teraz to. Wcześniej bardziej się dystansował od wczesnych lat Behe.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Może sentymenty na starość. Sporo artystów w takim wieku koncentruje się na początkowych latach, że tak o patronach tego zacnego forum przy tej okazji wspomnę.

A może poza sentymentami nos do biznesu, bo po upadku Metal Mind "Sventevith", który wcześniej leżał za 2 dychy w Empiku, teraz był nieosiągalny (a na aukcjach ceny były popieprzone).
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Akurat wczesny katalog to Behemoth zaczął wznawiać za pośrednictwem Mystica jeszcze chyba przed upadkiem MMP. W 2020 wydali AtFDE i potem poszło z górki, regularnie się coś ukazuje.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

To jest swoją drogą fajne. Ich polityka wydawnicza mi imponuje, duża oferta, ale brak ewidentnego naciągania na hajs. Merch turbo jakościowy. Nie noszę Behemoth, bo to nie moja bajka, ale szanuję.
nugz
SMERF MARUDA

Jakość szmat mnie szokowała już dawno temu, szczególnie all-printy. Mam ich jeszcze kilka, ale już nie wychodzą z szafy :) Feniksa jeszcze bym ubrał dziś, ale reszta zbyt edgy XD
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Heh, no tak, chociaż w metalowych koszulkach i bluzach mało co takie nie jest :P chyba, że tylko logo, najlepiej jakieś małe :D
nugz
SMERF MARUDA

Mam gdzieś taką białą, w stylu piłkarskim, z trzema paskami jak Adidas :D Z tylu oczywiście 93, a przód z fajną naszywką Feniksa.
Miałem jeszcze taką rysunkową, z ekipą wilków jedzącą barana, z czerwonym logo.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ten numer I, Scvrvol zadziwiająco dobry. Jest w tym coś sprzed kilkunastu lat. Mam wrażenie, że udało się tutaj Adamowi wygrzebać jakiś majestatyczny pierwiastek, który po The Satanist z muzyki Behemotha wyparował. Trochę tu słyszę Ov Fire, trochę Ben Sahar... No kurdebele, ja jestem kupiony.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Adasiowi klawiatura się zepsuła? Trzeba mu podesłać literkę "u" ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Z "u" taki trve nie jesteś xD
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Adaś i Titus piszą z tego samego kompa, oczy krvavią ;)
nugz
SMERF MARUDA

witam Schizoid czemu nie uznajesz ilyayd tylko nie rozpisuj się mocno samo gęste pozdrawiam
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

johnny_o pisze: sob cze 20, 2026 7:35 pm Adaś i Titus piszą z tego samego kompa, oczy krvavią ;)
Titvs.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

nugz pisze: sob cze 20, 2026 7:51 pm witam Schizoid czemu nie uznajesz ilyayd tylko nie rozpisuj się mocno samo gęste pozdrawiam
Witam bo za dużo tam przeciętności pozdrawiam

nugz
SMERF MARUDA

witam ponownie trochę za gęsto dolej trochę vody pozdrawiam
ODPOWIEDZ