Dlaczego ludzie uważają ,że No Prayer jest słaby?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: Dlaczego ludzie uważają ,że No Prayer jest słaby?

Post autor: Nomad »

Rainmaker. pisze:Osobiście nie uważam tego albumu za słaby. Inaczej nie znaczy przecież gorzej, własciwie bardzo spodobała mi się droga jąką zespół obrał na początku lat 90, ta dzika barwa Bruca, właściwie wszystko mocniej i lepiej wyszło dopiero na kolejnym albumie jakim jest "Fear Of The Dark" ale takie "No Prayer For The Dying" zmiata w mak przelewające się kiczem i tandetą "Dance Of Death".
Faktycznie DoD dał Ironom nowych fanów ,często bardzo młodych,po tej płycie ,zespół stał sie popularniejszy w szkołach na ulicy łatwo spotkać 14-15 letnich chłopaków w koszulkach Iron Maiden. Zabrał też dużo starszych fanów ,rozmawiałem z wieloma ludźmi ,mówili ....eeee Iron Maiden ,oni sie już skończyli ,ta płyta to już ich koniec.
Troche przesadzasz ,rzeczywiście takie utwory jak Dance of Death czy Journeyman ,to idealne utwory dla młodszych fanów Iron Maiden ,starszym one mniej pasują ,pierwszy jest co prawda dośc udany ,ale brakuje mu mocy , jest troche taki sztuczny ,drugi z kolei to wg.mnie jeden z 5-6 najgorszych w dyskografii. Ale z drugiej strony powinny ci sie podobać np.Gates of Tommorow albo New Frontier, które właśnie pokazują ,że Ironi potrafią przywalić mocnym riffem i fajną melodią .Te utwory mogły by sie znaleźc na płytach z okresu 1990-1992.
Ostatnio zmieniony pt lip 29, 2005 11:51 am przez Nomad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nocny Jastrząb
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nocny Jastrząb »

No prayer, jest u mnie płytą numer 1. Jest to jedyna płyta Maiden, na której uwielbiam wszystkie utwory. Achhh te solówki, w Mother Russia :)
Awatar użytkownika
Eol_Eddie
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Eol_Eddie »

Hmm dla mnie płyta ta jest dobra wprawdzie slabsza od The Number... czy kilku innych ale dobra jak sie jej slucha czuje sie troche inny klimat plyty ale utworki takie jak Tailgunner czy Bring Your... sa poprostu super. :P
UpTheIrons
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Dla mnie ta płytka jest dosyć słaba..... króciutkie utwory, niezbyt rozbudowane, nawet wokal Bruca na tej płycie poszedł jakby w złą stronę- jest taki.... krzykliwy.... :wink:
Pogromca Debilnych Blogów
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pogromca Debilnych Blogów »

RycerzHeavyMetalu pisze:w szkołach na ulicy łatwo spotkać 14-15 letnich chłopaków w koszulkach Iron Maiden
Hehe, mowa o mnie...akurat mam Dance Of Death bo bardzo mi sie podoba. No Prayer jest najbardziej niedocenianym albumem. Jeśli się go nie posłucha to się nie wie jak to jest dobre. Może nie "wciąga" jak TNOTB, ale to jest bardzo ważny album w całej dyskografii. Taki odwrót od klasycznego Iron Maiden, próba zrobienia czegoś bardziej odmiennego, poprez wejście w kolejne dziesięciolecie.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Taki odwrót od klasycznego Iron Maiden, próba zrobienia czegoś bardziej odmiennego, poprez wejście w kolejne dziesięciolecie.
Idealnie przedstawiłeś moją myśl. :wink:
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Skoro juz mowa o DOD (sorry za offa) to nie uwazam zeby iron sie skonczyl na tej plycie , takie numery jak paschendale,montsegur, no more lies czy rainmaker udowadniaja to ze iron potrafi niezle przy....ć , sa tam ciezkie riffy ale i ciekawe melodje.Dla mnie ten album jest bardzo dobrym krązkiem a wracajac do No prayer... to chcialbym aby nastepna plyta byla tak surowa jak ten album ktory jest dla mnie bardzo udanym rowniez wspominany i krytykowany fear bardzo mi sie podoba. te albumy czy pozniejsze x factor czy virtual sa zupelnie inne niz np.number,killers,somewhere in time
Pigmej
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Pigmej »

No prayer, dla mnie jedna z lepszych plyt IM [ w ogule wszytkie sa dobre:P] w tym albumie najbardziej podoba mi sie kawalek Mother Russia...
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

RycerzHeavyMetalu pisze:
Rainmaker. pisze:Osobiście nie uważam tego albumu za słaby. Inaczej nie znaczy przecież gorzej, własciwie bardzo spodobała mi się droga jąką zespół obrał na początku lat 90, ta dzika barwa Bruca, właściwie wszystko mocniej i lepiej wyszło dopiero na kolejnym albumie jakim jest "Fear Of The Dark" ale takie "No Prayer For The Dying" zmiata w mak przelewające się kiczem i tandetą "Dance Of Death".
Faktycznie DoD dał Ironom nowych fanów ,często bardzo młodych,po tej płycie ,zespół stał sie popularniejszy w szkołach na ulicy łatwo spotkać 14-15 letnich chłopaków w koszulkach Iron Maiden. Zabrał też dużo starszych fanów ,rozmawiałem z wieloma ludźmi ,mówili ....eeee Iron Maiden ,oni sie już skończyli ,ta płyta to już ich koniec.
Troche przesadzasz ,rzeczywiście takie utwory jak Dance of Death czy Journeyman ,to idealne utwory dla młodszych fanów Iron Maiden ,starszym one mniej pasują ,pierwszy jest co prawda dośc udany ,ale brakuje mu mocy , jest troche taki sztuczny ,drugi z kolei to wg.mnie jeden z 5-6 najgorszych w dyskografii. Ale z drugiej strony powinny ci sie podobać np.Gates of Tommorow albo New Frontier, które właśnie pokazują ,że Ironi potrafią przywalić mocnym riffem i fajną melodią .Te utwory mogły by sie znaleźc na płytach z okresu 1990-1992.

Właściwie z Dance Of Death najbardziej podoba mi się numer tytułowy czyli "Dance Of Death" :wink: trochę rozczarowała mnie ta płyta po tak dobrym albumie jak Brave New World, te typowo komercyjne singielki :roll: w dodatku "Wildest Dreams" jest tak jałowo zaspiewane - tak jakby Bruce wszedł do studia i powiedział do chłopaków suchajcie dajcie mi ten tekst do "Wildest Dreams" mam tylko 5 min i bardzo mi się spieszy... :P "Gates of Tommorow" jest dość słabe a "New Frontier" przeciętne na pewno nie pasują do początku lat 90 - choćby ze względu na barwę Bruca...
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

To chyba nie ten temat..... ale mi się DoD podoba, nawet bardziej od Brava. Jest tam masa rozbudowanych, dojżałych kawałków....
Awatar użytkownika
Nocny Jastrząb
-#Trooper
-#Trooper

Pigmej pisze:No prayer, dla mnie jedna z lepszych plyt IM [ w ogule wszytkie sa dobre:P] w tym albumie najbardziej podoba mi sie kawalek Mother Russia...
Wiesz co dobre :rocx

Mother Russia, jest jednym z moich ulubionych kawałków. Tylko szkoda, że nie do końca ich :?
Awatar użytkownika
Granulion
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Granulion »

Nocny Jastrząb pisze:
Pigmej pisze:No prayer, dla mnie jedna z lepszych plyt IM [ w ogule wszytkie sa dobre:P] w tym albumie najbardziej podoba mi sie kawalek Mother Russia...

Mother Russia, jest jednym z moich ulubionych kawałków. Tylko szkoda, że nie do końca ich :?
Nie do końca ich?? Chyba o czymś nie wiem...
Awatar użytkownika
Nocny Jastrząb
-#Trooper
-#Trooper

Granulion pisze:
Nocny Jastrząb pisze:

Nie do końca ich?? Chyba o czymś nie wiem...
Nie wiem czy zrobili to niechcący, ale początek ma ten sam rytm co utwór ......... (jak mi się przypomni to napiszę :? ).

Jeśli dobrze mój ojciec mówi, to jest to kompozycja czysto gitarowa o nazwie "Asturias" ale nie jest pewny. A wie to stąd bo jak grał kiedyś w zespole, to jego kolega to często sobię grał.

PS:Oczywiście mogę się mylić
Redzio
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Redzio »

Co ludzie mają do tej płyty,przecież to może nie jest arcydzieło ale to jest bardzo dobra płyta i warto jej posłuchać.Mamy na niej przecież takie rzeczy klasyk jak Bring Your Daughter...To The Slaughter,kop w postaci Tailgunnera,znakomity Holy Smoke i pare innych wartych polecenia tytułów.

A tak wogóle to witam :D
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Pogromca Debilnych Blogów pisze:Może nie "wciąga" jak TNOTB, ale to jest bardzo ważny album w całej dyskografii. Taki odwrót od klasycznego Iron Maiden, próba zrobienia czegoś bardziej odmiennego, poprez wejście w kolejne dziesięciolecie.
Ja jestem abslutnie innego zdania. Wg mnei ta płyta mogłaby się nie pojawić. Wiadomo, spróbowali czegośnowego no i jak dla mnie im nie wyszło. Nie ten kierunek.
Redzio pisze:Co ludzie mają do tej płyty,przecież to może nie jest arcydzieło ale to jest bardzo dobra płyta i warto jej posłuchać.Mamy na niej przecież takie rzeczy klasyk jak Bring Your Daughter...To The Slaughter,kop w postaci Tailgunnera,znakomity Holy Smoke i pare innych wartych polecenia tytułów.
Tak się składa, że każdy album ma jakieś swoje klasyki, nawet taki Fear, którego z czystym sumieniem można by do singla ukrócić (co nie Wicker ;) ).
MaYeR
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MaYeR »

Ja uwazam, ze No Prayer nie jest albumem zlym ale slabszym w porownaniu do innych. Teksty na tej plycie lekko kuleja, produkcja i wokal Bruce'a takze.

Nie da sie ukryc - ze "No prayer'owi" brakuje prawdziwym "hitow" na miare chocby 2 minutes, flight of icarus itp
Awatar użytkownika
stefan81
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: stefan81 »

ogólnie album nie jest zły jedyną prawdziwą perłą jest bringh your daughter....... to the slaughter
eddie gona get you
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Wg mnie zarowno No Prayer jak i FOTD to dwa najslabsze albumy Maiden. Kompozycje i brzmienie w typowo amerykanskim stylu, partie sekcji rytmicznej zupelnie nie maidenowe. No i oczywiscie Bruce....temu facetowi nie pasuje gardlowy spiew.....sa na obu utworach dobre a nawet bardzo dobre utwory.....ale to zupelnie nie to. Od tych dwoch albumow wole plyty z Blazem i Paulem.

Jednak No Prayer slabszy od FOTD
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Dziku pisze: No i oczywiscie Bruce....temu facetowi nie pasuje gardlowy spiew.....

Lepszy taki grardłowy spiew niż ten obecny, wystraczy choćby posuchać "The Trooper" albo "Iron Maiden" z nadchodzącego "Death On The Road" :roll:
Ostatnio zmieniony pt sie 19, 2005 11:48 pm przez Rainmaker., łącznie zmieniany 1 raz.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Innym świetnym utworem na No Prayer for Dying jest dla mnie Run Silent Run Deep, bardzo mi sie podoba w nim wokal Bruca i wspaniałe gitarowe sola , to mój nr.3 na płycie obok Tailgunnera i Bring You Daughter....
ODPOWIEDZ