Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja

Post autor: Nomad »

Zastanawiacie się może czasami dlaczego akurat ten utwór został uznany za najbardziej kultowe nagranie Iron Maiden ,fani najbardziej domagają sie go na koncertach ,muzycy innych kapel tak bardzo częśto wymieniają go jako inspiracje .Mnie to bardo zastanawia ,tak samo jest w przypadku Judas Priest ,gdzie wiele osób wymienia album Painkiller ,które przecież najlepszy nie jest ,tak samo tu.
Fear of the Dark to napewno dobry utwór ,ale do takich arcydzieł jak Halloweed Be thy Name ,Powerslave czy Infinite Dreams mu daleko, bardzo daleko. Zacznijmy od wstępu ,no napewno jest ciekawy ,przeciągły riff ,który przechodzi w delikatną partie gitary ,ale taki zabieg Ironi stosowali już wiele razy np.w Halloweed Be thy Name ,Revelations czy Children of the Damned i jakoś te wstępy młodym fanom aż tak sie z Iron Maiden nie kojarzą .Potem mocne wejście ,napewno brzmi to atrakcyjnie ,ale czy jest to takie genialne. Wokal Bruca tylko niezły ,zwrotki dośc słabe jak na Iron Maiden no i całkiem ciekawa solówka . Potem zwolnienie na końcu .I czy to wszystko składa sie na najlepszy utwór Iron Maiden ,jak dla mnie napewno nie ,nie ma tu dla mnie tej mocy co chociażby Phantom at the Opera, Prisoner , Heaven Can Wait czy Moonchild .Więc co młodych fanów tak do niego ciągnie ,nie wiem ,myśle że to ,że to ostatni utwór przed odejściem Bruca i to ma takie znaczenie.
Myśle ,że większośc fanów ,uważa inny utwór za najbardziej kultowy ,wielu też ,zwłaszcza starszych Feara nie umieściłoby w swojej 10 najlepszych utworów ,ja nawet nie mieszcze w 50 ,poprostu Ironi mieli zbyt dużo genialnych utworów .

Jakie są wasze opinie na ten temat?
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner
Re: Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja

Post autor: zygfryd »

Czy czasem ten temat nie mieści się w obrębie tegotematu?
Jeśli nie - Fear jako utwór jest tak wysoko oceniany przez młódź, bo:
a) faktycznie ludziom się podoba
b) tak wypada mówić (tak samo jak i wypada mówić, że Fear jest najlepszą płytą)
c) ma fajny klimacik
d) fajnie wychodzi na koncertach :)
Pogromca Debilnych Blogów
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pogromca Debilnych Blogów »

Bo jest typowy dla kapeli. Przejście z tempa wolnego na szybkie, piękny riff, doskonała perkusja, bas, kompozycja arcydzieło. Chwytliwy utwór. Kiedy go słucham to mi się tak lekko na duszy robi (serio!!). Oto cały fear of the dark!
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Tuc hodzi o to dlaczego TEN właśnie jest typowy
IMO są inne "typowe" utowry IM. Ten lezy gdzies daleko.
Nie twierdze ze jest zły, bo nie jest, ale mnei już męczą ludzie podniecający się tym utworem jak i całym Fearem.
Zresztą najlepszą odpowieidzią jest przeczytanie dyskusji i słów MaYeR'a w temacie podanym przez Zygfryda. Bo zazwyczaj tak jest że jak ktoś fanatycznie uwielbia ten utówr uwiekbia tak samo płytę.
Awatar użytkownika
speedrw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: speedrw »

W moim przypadku jest to lekko przeze mnie uwielbiany album bo był to pierwszy album jaki sobie kupiłem. Tak długo go słucham, że nie było innego wyjścia, żebym gonie polubił
:rocx
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

A co do płyty Fear of the Dark ,to tytułowy nie łapie sie do pierwszej 3 ulubionych z tej płyty, Afraid too Shoot Strangers to prawdziwe arcydzieło ,utwór wręcz przepiękny z genialnymi solami gitarowymi ,Be Quick or Be Dead to z kolei czadowy ,miażdzący utwór ,który pędzi jak szalony , świetne są też Childhood's End ,From Here to Eternity i Judas Be My Giude, w sumie to naprawde nie jest zła płyta, kiedyś jej za bardzo nie lubiłem,bo byłem przezwyczajony to Ironów z lata 80 ,bo Feara usłyszałem jako chyba 5 czy 6 płyte.

Ale dobra w tej dyskusji mówmy o utworze ,bo dyskusja o albumie już była.
Awatar użytkownika
speedrw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: speedrw »

Mi się wydaje, że z Fear Of The Dark jest jak z Smoke At The Water dla fanów Deep Purple (i nie tylko).
Awatar użytkownika
Guardian
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Guardian »

Ja powiem tyle fear to fear

ludziom sie on podoba bo jak juz ktos wczesniej poweidzial ma swoj klimat i swoje "oo oo " fajnie sie go tez gra na probach :D:D dla mnie jest to jedna z najlepszych piesni maiden :D
Pogromca Debilnych Blogów
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pogromca Debilnych Blogów »

Guardian pisze:dla mnie jest to jedna z najlepszych piesni maiden :D
Jak pięknie to powiedziałes...to jest pieśń, nie utwór. Każdy fan ceni ten kawałek(tak sądzę), no i jest niepowtarzalny, na koncertach to jest standard, bo to jest właśnie cudo wykonane jakby z myślą o trasach koncertowych. Nie ukrywam, że to mój ulubiony song Maiden
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

jeśli mam być szczery to dla mnie każdy utwór z Somewhere in Time czy Seventh Sona jest lepszy od Feara, wogóle wkurza mnie że np.jak ktoś powie że nie przepada za Fearem czy Run to the Hills ,jest oskarżany o to ,że sili sie na oryginalność , ja akurat za tymi dwoma utworami nie przepadam ,to znaczy lubie je ,ale tylko lubie
Brand
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Brand »

Ten utwór szybko wpada w ucho. Był jednym z pierwszych, jakie słyszałem i miał wpływ na moją miłośc do Maiden. Później jednak odkryłem dużo nowych, Fear nie stracił w moich oczach, tylko dorównały mu inne kawałki.

Nie ma co, kawałek jest przełomowy w twórczości Maiden :solo
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Fear of the dark zyskał takie uwielbienie głównie z powodu swojego nieprzecietnego przystosowania do grania na koncertach. Łatwy do śpiewania z zespołem, długi refren podczas którego kazdy może drzeć sie do woli, do tego fajny klimat tworzony przez Bruce'a na początku piosenki.
Co do tego, że utwór jest kultowy bym sie nie zgodził, jest on bardzo znany, ale nie kultowy. Dużo robi okładka płyty która często pojawia się na koszulkach i ludzie w wiekszości kojażą ją z utworem, a nie cała płytą.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

W tym kawałku napradę coś jest :wink: kiedyś pożyczałem całą dyskografie Maiden w mp3 znajomym którzy nie suchali Ironów, wszyscy wychwalali najbardziej album "Fear Of The Dark" a już tym ostatnim numerem byli zafascynowani :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Bardzo lubię ten utwór, ale nie tak, że go uwielbiam.
Sam utwór nie jest jakiś fenomalny, jak pierwsze trzy, miażdżące kawałki z całej płyty. :rocx
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Sadek pisze:Bardzo lubię ten utwór, ale nie tak, że go uwielbiam.
Sam utwór nie jest jakiś fenomalny, jak pierwsze trzy, miażdżące kawałki z całej płyty. :rocx
:rocx ,tak zwłaszcza 1 i 3 ,to jest dopiero prawdziwa miazga, gdyby wszyscy zachwycali się Afraidem to bym ich rozumiał ,ten utwór genialnie wychodzi na koncertach i szkoda że nie ma statutu Feara ...a Be Quick to 3 minutowy morderca , :guns 8)
Scorpien
-#Invader
-#Invader

Post autor: Scorpien »

dla mnie jako utówr studyjny to fear nie jest szczytem marzeń ;) ale na koncertach poprostu jest dobry i dlatego stal sie kultowym, a jeśli chodzi o pieśni to The Clansman i HBTN biją na głowe FOTD i nawet nie ma o czym mówić.....
The unbeliever

Post autor: The unbeliever »

mojim zdaniem "Fear of the dark" osiagnoł sukces poniewaz piosenka jest melodyjna i ma niebanalny tekst :D Ma świetny tekst opisujący strach przed ciemnaścia no i oczywiscie muzyka ,która zawiera spokojne intro , szybkie riffy niebanalne solówki itp.Fera jest popularny poniewaz łatwo wpada w ucho i mozna sobie na koncercie fajnie poskakac i pośpiewać. :rocx
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

jak dla mnie to utwor swietnie wychodzi na koncertach zwlaszcza ten poczatek odspiewany przez fanow ale nie jest dla mnie najlepszy
Putra
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Putra »

Według mnie ten utwór ma dość ciekawy , niespotykany i specyficzny klimat ..Pozatym jest także świetny do zabawy :D
Awatar użytkownika
bisqp
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: bisqp »

Jest piękny, bo piękno tkwi w prostocie.
;)
ODPOWIEDZ