IRON MAIDEN - Edward The Great reedycja 2005

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
speedrw
-#Trooper
-#Trooper

Re: IRON MAIDEN - Edward The Great reedycja 2005

Post autor: speedrw »

Rainmaker. pisze:
tony-radzio pisze:zauważ, że wszystkie utwory poza Fear Of The Dark były singlami :wink:
więc dlatego nie ma tu np. Dance Of Death

Tak tylko myślałem ze best of... powinna składać się z naprawdę dobrych numerów - zamiast WD mogli dać "No More Lies" albo "Be Quick Or Be Dead" :?
Wildest Dreams jest dobrym numerem (przynajmniej dla mnie).
Ironka :)
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ironka :) »

Pewnie, że jest dobrym kawałkiem. Ale są lepsze, bardziej nadające się na składanke The Best OF...
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

WD moim skromnym zdaniem to porażka i z pewnością nie nadaje się na żaden Best OF...
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Rainmaker. pisze:Ale żeby "Wildest Dreams" dawać na składaka to już przesada :? :?
Na amerykanskim Essential zamiast niego dali Paschendale. Ale w Europie, a zwlaszcza w UK singiel Wildest Dreams odniosl spory sukces dlatego tez nic dziwnego, ze znalazl sie na albumie "greatest hits".
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

No wogóle to założenie "Edwarda" , tego z sprzed trzech lat, było chyba takie zeby składał się on z najpopularniejszych brytyjskich singli zespołu, czyż nie??? :?

Co do Wildest Dreams to MI się nie podoba:/ Jak DLA mnie jeden ze słabszych punktów "Dance Of Death" Nie ma takiej mocy openera( płytowego i koncertowego) jaką ma chociażby "Futureal" czy " Wicker Man" ( zeby za daleko nie szukać w Maidenowej historii ). :lol:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Kuba pisze:No wogóle to założenie "Edwarda" , tego z sprzed trzech lat, było chyba takie zeby składał się on z najpopularniejszych brytyjskich singli zespołu, czyż nie??? :?
Dokladnie. To nie "best of" czyli zbior najlepszych utworow, a "greatest hits" czyli najwieksze hity/single.

A co do "Wildest Dreams" to komercyjnie kawalek byl strzalem w 10 i cieszyl sie w Wielkiej Brytanii spora popularnoscia. :)
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

WICKER MAN pisze:
Kuba pisze:No wogóle to założenie "Edwarda" , tego z sprzed trzech lat, było chyba takie zeby składał się on z najpopularniejszych brytyjskich singli zespołu, czyż nie??? :?
Dokladnie. To nie "best of" czyli zbior najlepszych utworow, a "greatest hits" czyli najwieksze hity/single.

A co do "Wildest Dreams" to komercyjnie kawalek byl strzalem w 10 i cieszyl sie w Wielkiej Brytanii spora popularnoscia. :)
Szkoda tylko że nie był takim strzałem artystycznym :P

"zbior największych hitów" - ciekawe tylko dlaczego zabrakło takich hitów jak "Be Quick Or Be Dead" - który również odniósł spory sukces :?
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

WICKER MAN pisze:BTW jak brzmi Fear of The Dark z Death On The Road?
... szczerze mówiąc wersja ,,Fear of the Dark" z ,,Death of the Road" ... jest w moim odczuciu poprostu słaba ... mam na myśli głownie śpiew Dickinsona ... wstęp jest żałosny tak jakby Dicki śpiewał od niechcenia a bynajmniej w słabej formie wokalnej podczas tej trasy nie był na 100%, ponadto na żywo podczas koncertu jak zwykle kawałek zabijał a tutaj nie ma takiej mocy ... pewnie to kwestia produkcji ale czy tylko ... :?

...a może za bardzo się czepiam bo kawałek jest poprostu trochę inaczej zagrany w sumie można by tak porównywać która wersja lepsza ta z ,,Rock In Rio" ,,Live at Donnington" ,,A Real Live One" czy właśnie ,,Death on the Road"... i publika jak ładnie śpiewa ...
Ostatnio zmieniony ndz sie 21, 2005 11:18 am przez jesper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

jesper pisze:... szczerze mówiąc wersja ,,Fear of the Dark" z ,,Death of the Road" ... jest w moim odczuciu poprostu słaba ... mam na myśli głownie śpiew Dickinsona ... wstęp jest żałosny tak jakby Dicki śpiewał od niechcenia a bynajmniej w słabej formie wokalnej podczas tej trasy nie był na 100%, ponadto na żywo podczas koncertu jak zwykle kawałek zabijał a tutaj nie ma takiej mocy ... pewnie to kwestia produkcji ale czy tylko ... :?
Akurat wydaje mi sie, ze produkcja bedzie mocna strona tego wydawnictwa (miks gitar itp. - troche przypomina to Live After Death). A co do glosu Bruce'a - trzeba pamietac, ze koncert odbyl sie jedynie 2 tygodnie po jego chorobie wiec pewnie nie byl w najlepszej formie. Do tego sam Kevin Shirley mowil, ze gig w Dortmundzie byl po prostu bardzo przecietny i czegos mu brakowalo... Jednak widocznie ze wzgledu na obecnosc kamer (Vivy) oraz duza hale (i wazna dla Maiden - koncert z 1983) to wlasnie ten wystep zdecydowano sie wydac na DVD, a co za tym idzie na CD... Choc IMHO powinni zrobic cos a'la A Real Live/Dead One i wypuscic wydawnictwo dokumentujace cala trase... Ale to dyskusja na inny temat. ;)
Rainmaker. pisze:"zbior największych hitów" - ciekawe tylko dlaczego zabrakło takich hitów jak "Be Quick Or Be Dead" - który również odniósł spory sukces :?
Trudno powiedziec... Widocznie nie lubia tego kawalka. ;)
Awatar użytkownika
Misio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Misio »

WICKER MAN pisze:
Rainmaker. pisze:"zbior największych hitów" - ciekawe tylko dlaczego zabrakło takich hitów jak "Be Quick Or Be Dead" - który również odniósł spory sukces :?
Trudno powiedziec... Widocznie nie lubia tego kawalka. ;)
Po prostu jest za szybki i ''nowi fani'' mogliby dostać palpitacji serca or sth :lol:
KMFDM
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Greddo pisze:Po prostu jest za szybki i ''nowi fani'' mogliby dostać palpitacji serca or sth :lol:
:lol:

No to po co na Essential daja Phantoma? :wink:
Awatar użytkownika
LoRdI
-#Invader
-#Invader

Post autor: LoRdI »

to wydawnictwo to zdecydowanie niepotrzebny skok na kase
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

... nie sądzę aby tego typu wydawnictwa przynosiły wielkie zyski ... a już na 100% nie w takim stylu tj. reedycja płyty po 3 latach od wydania pierwszej wersji która notabene wciąż jest dostępna w sprzedaży.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

jesper pisze:... nie sądzę aby tego typu wydawnictwa przynosiły wielkie zyski ... a już na 100% nie w takim stylu tj. reedycja płyty po 3 latach od wydania pierwszej wersji która notabene wciąż jest dostępna w sprzedaży.
...do tego wydawnictwo to jest całkiem niezłe i ja sam kupiłem go jako mojego pierwszego oryginała. To posunięcie wg. mnie jest trochę głupie i ciut komercyjne. Nie wiem czy Maiden przy tym nie straci jakichś fanów którzy spowodu swojej tr00 duszy będą tępili nowe stare wydawnictwo.

Ps.Czy będzie nowa okładka, czy będzie nadal okłada z Ed`em na tronie ?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ile razy mamy pisać, że to tylko uaktualnienie starej wersji Edward The Great (która z biegiem czasu zostanie zastąpiona obecną)! Wszystko poza drobnymi szczegółami i kilkoma utworami pozostaje bez zmian.
ETG to wydawnictwo przeznaczone z myślą o nowych fanach, których Maiden ciągle zdobywa. Dla wielu początkujących fanów jest to więc pierwszy album Maiden jaki zakupili.
Mirdaroh
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mirdaroh »

Ja właśnie sobie zakupiłem :). Czekam tylko na potwierdzenie zamówienia. Będe miał 2 edycje hehe
Awatar użytkownika
karolcia
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: karolcia »

Ja tam w ogóle nie wiem na kiego grzyba kupować te składaki...
Mimo, że czuję się bardzo oddanym fanem to nie mam najmniejszych pociągów zarówno do jednaj jak i drugiej płytki...

Ale bogatemu wszystko wolno :wink:
Masz doła???????:( Włącz Dziewicę!!!:)
Sashh
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Sashh »

Co do nowej edycji - z jednej strony szkoda, ze wyrzucili te kawalki z Seventh Sona - to naprawde kawal dobrej muzki, ale z drugiej strony jesli bede chcial posluchac polowy tego albumu to go sobie wlacze w calosci ;p Tyle z minusow ;] Plusem jest wiecej kompozycji z nowych plyt - dodanie BnW i singlowych Wildest Dreams i Rainmakera z DoD. Co do zamiany koncertowego Fear Of The Dark'a - ja uwazam to za plus - wykonanie z Rio De Janeiro juz sie po prostu przejadlo, a powiew swiezosci w postaci Dortmundu na pewno sie przyda.

Podsumowujac - swietna dla nowych fanow, oraz starszych, ktorzy nie maja jej jeszcze w kolekcji (me, for example). Polecam, bo mimo iz to skladak, to naprawde sympatyczny! (i ta okladka, miodzio ;p)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Rainmaker. pisze:Ale żeby "Wildest Dreams" dawać na składaka to już przesada :? :?
Tak jest zgadzam się w 100%!! Tak w ogóle to ten nowy edward jest do kitu, jak można było wywalić Ininite Dreams?? A clairvoyant?? BEZSENS!! Taki dobry album jakim jest DoD promują dwa szybkie utworki, nie za wysokich lotów :( A Paschendale?? Utwór tytułowy?? Montsegur?? Cokolwiek byle nie te dwa....... :guns Dobrze że kupiłem starego edzia bo ten jest żenujący. :guns Idą na kasę....
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Sashh pisze:Co do nowej edycji - z jednej strony szkoda, ze wyrzucili te kawalki z Seventh Sona - to naprawde kawal dobrej muzki, ale z drugiej strony jesli bede chcial posluchac polowy tego albumu to go sobie wlacze w calosci ;p
No tutaj masz trochę racji... 4 seventh sonówki to stanowczo za dużo, jak słucham edwarda to nie ma właściwie po co włączać SSOASS ale wywalili zdecydowanie lepszą połowę zostawiając słabiutkie Can I Play With Madness??i przeciętnego The Evil That Man Do....
ODPOWIEDZ