Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja
No FotD to dluzszy utwor,troche epicki no ale...najlepszy nie jest na pewno 
Fear Of The Dark- koncertówka rzeczywiście miażdży natomiast najlepszym utworem z płyty jest Childhood's End 
Ja wole Afraid to Shoot Strangers,a teledysk rozwala :rocx
-
ropuch
powiem tak (na podstawie tego, co powiedzial mi znajomy gitarzysta) - utwor kultowy bo prosty jak konstrukcja cepa - a takie najlatwiej wpadaja w ucho i najbardziej nadaja sie do zabawyThunderBird pisze:Zastanawiacie się może czasami dlaczego akurat ten utwór został uznany za najbardziej kultowe nagranie Iron Maiden
Dobrza gada 
Zgadzam się z ropuchem. Bo wejśmy np. taki kawałek jak Pashendale, jest genialny, ale dość "trudny" w sensie interpretacji, budowy, linii melodycznej, tymczasem Fear of the Dark łatwy tekst, szybko wpadający w ucho refren i wszystko to, co czyni z niego utwór sztandarowy Dziewicy.
Zauważyłem też coś podobnego, jak Rainmaker, mianowice jeśli zaserwuje nie znającemu Ironów kumplowi jakieś kawałki to razcej się nie wsłucha, mruknie coś "no fajne nawet" ale jak zaczyna się fear to po jakiś 2 min ozywiony pyta się co to za kawałek i mówi "fajny jest" już ożywiony i ze szczerością w głosie
Fear of The Dark jest uznawany za największy hicior i ja osobiście nie mam nic przeciwko temu, może są lepsze ale ten ma coś w sobie. I za to "coś" go kocham
Zauważyłem też coś podobnego, jak Rainmaker, mianowice jeśli zaserwuje nie znającemu Ironów kumplowi jakieś kawałki to razcej się nie wsłucha, mruknie coś "no fajne nawet" ale jak zaczyna się fear to po jakiś 2 min ozywiony pyta się co to za kawałek i mówi "fajny jest" już ożywiony i ze szczerością w głosie
Fear of The Dark jest uznawany za największy hicior i ja osobiście nie mam nic przeciwko temu, może są lepsze ale ten ma coś w sobie. I za to "coś" go kocham
Norx pisze:Zauważyłem też coś podobnego, jak Rainmaker, mianowice jeśli zaserwuje nie znającemu Ironów kumplowi jakieś kawałki to razcej się nie wsłucha, mruknie coś "no fajne nawet" ale jak zaczyna się fear to po jakiś 2 min ozywiony pyta się co to za kawałek i mówi "fajny jest" już ożywiony i ze szczerością w głosie
hehehe to ja takie chwytliwe kawałki wrzucam do GTA:SA i próbuje brata nawrócić z hip-hopu..... IM już lubi, ale chyb nie tak jak hh.... Krucjata
Steve w którymś wywiadzie zapytany o to, co włożyłby do kapsuły czasu dla przyszłych pokoleń odpowiedział, że zdecydowanie Fear w wersji live. Powód? Bo świetnie ukazuje jedność zespołu i publiczności na koncertach. Popieram (mimo tego, że za najlepszy utwór zdecydowanie uważam Wicker Man'a), za każdym razem kiedy na początku w powietrzu widać setki zapalniczek i słychać tradycyjne "ooo-ooo-ooo...", a potem wszystko nagle rusza przy zmianie tempa... niesamowite wrażenie.
P.S. Norx - zgadzam się ;P Kumpel który zdecydowanie unika wszystkiego co związane z metalem lubi 2 utwory IM - Trooper i Fear. Coś w tym jest
P.S. Norx - zgadzam się ;P Kumpel który zdecydowanie unika wszystkiego co związane z metalem lubi 2 utwory IM - Trooper i Fear. Coś w tym jest
Fear of the Dark jest fantastyczne...
Dlaczego?
Ha, najlepszy kawałek na drugim najlepszym albumie studyjnym. Idealnie skomponowany, niby przeciętny, ale jednak nieprzeciętny tekst. Do tego publiczność może sobie pośpiewać "fear of the daaaark" =)
A jakie jest śliczne w wersji Cradle of Filth! =P [ach... te skrzypce...]
Dlaczego?
Ha, najlepszy kawałek na drugim najlepszym albumie studyjnym. Idealnie skomponowany, niby przeciętny, ale jednak nieprzeciętny tekst. Do tego publiczność może sobie pośpiewać "fear of the daaaark" =)
A jakie jest śliczne w wersji Cradle of Filth! =P [ach... te skrzypce...]
666 - The Number Of The H.I.N.C.!! \m/
A który pierwszy? Ja bym dał Fear'a zdecydowanie niżejH.I.N.C. pisze:na drugim najlepszym albumie studyjnym
To fakt, ten cover credofilą naprawde wyszedł, podobnie zreszta jak i Hallowed Be Thy Name...H.I.N.C. pisze:A jakie jest śliczne w wersji Cradle of Filth! =P [ach... te skrzypce...]
U mnie pierwszy jest w tej chwili Brave New World. Ale to się co i raz zmienia... W każdym razie FotD zawsze było u mnie w czołówce. Zwłaszcza za Afraid to shoot strangers, Fear is the key, nie mówiąc już o tytułowym Fear of the dark...eulogy pisze:A który pierwszy? Ja bym dał Fear'a zdecydowanie niżej
A Kredki naprawdę ślicznie coverują...
666 - The Number Of The H.I.N.C.!! \m/
H.I.N.C. pisze:A jakie jest śliczne w wersji Cradle of Filth!
Świętokractwo po prostu
Podobnie jest z Smoke on the water.powiem tak (na podstawie tego, co powiedzial mi znajomy gitarzysta) - utwor kultowy bo prosty jak konstrukcja cepa - a takie najlatwiej wpadaja w ucho i najbardziej nadaja sie do zabawy
Smoke w wykonaniu Ironów rządzi
))
Jak dla mnie Fear Of The Dark nie jest najlepszym utworem. IM ma wiele innych ciekawszych :rocx
jakie kultowe nagranie - dla kogo kultowe nagranie - no szlag mnie trafia jak to czytam - od kiedy Fear of the Dark zostal okrzykniety kultowym nagraniem? Bruce w Chorzowie wyraznie mowil ze beda grac kawalki z 4 pierwszych plyt a cholota zaczela sie wydzierac Fear.... itd. No jak tego slucham to mnie bierze. Banda jakis baranow.
Stary, wyluzuj, problem wydzierania się "Fear..." w Chorzowie został już dawno roztrząśnięty. Poza tym dla niektórych Fear może być kultowym nagraniem, dla innych nie, nie trzeba go wcale takowym okrzykiwać :]
dla mnie nie ma nic kultowego w tym kawalku. jest wiele innych lepszych kawalkow.
-
Wasted Trooper
- -#Prodigal son

Swietny kawałek nie ma co lepszy na koncerty niz Flight Of Icarus
:D:D
[quote="Wasted Trooper"]Swietny kawałek nie ma co lepszy na koncerty niz Flight Of Icarus
:D:D[/quote]
Flight lepszy
Flight lepszy