Hammerfall
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Hammerfall
Witam! Piszcie o swoich odczuciach apropo szwedzkiego zespołu Hammerfall. Piszcie tu o płytach, lepszych, gorszych itd. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji! :solo
Re: Hammerfall
Wszystkie płyty poza najnowszą są ql i trv :rocx . Już było pełno tematów o nich, więc nie chce się mi kolejny raz tego samego
.
Mnie tam się najnowszy album podobaDeaDe pisze:Wszystkie płyty poza najnowszą są ql i trv :rocx . Już było pełno tematów o nich, więc nie chce się mi kolejny raz tego samego.
Zgrabne owszem, ale przyznasz, że lukru w Hammerfall jest sporoVlad Tepes pisze:W przeciwieństwie do wielu lukrowanych bzdetów, powermetalowych popłuczyn mają całkiem zgrabne kompozycje.
Muszę też stwierdzić, że qrcze muzyka Szwedów się wydaje strasznie jednorodna, tu już nawet nie chodzi o to, że kawałki są generalnie podobne, bardziej mi chodzi o to, że brzmieniowo tam się niewiele zmienia....
No i - duuuuuuużo z Helloweena biorą
Ale koncert bym chętnie zobaczył, naprawdę
Tak przy okazji, bo topic w Hammerfall wydaje się dobrym miejscem do zadania tego pytania, czy zna ktoś może takie kapele jak Virgin Steele, Manilla Road, Kamelot czy Falconer?? Jeśli tak to proszę o przybliżenie mi ich twórczości pokrótce...
Łeee.. a już myślałem, że może jakiś niezły zespółArtur pisze:No i - duuuuuuużo z Helloweena biorą
Dobresyzygy pisze:Łeee.. a już myślałem, że może jakiś niezły zespół
Nie znasz Hammerfall?? Toż to ponoć very troo hejwi metal jest
Nie no, przyznaję, generalnie zespół, który zbyt dokładnie w me gusta nie trafia, ale lubię też czasem takich fajnych chwytliwych rzeczy posłuchać...
A Helloween bardzo fajne jest, w te wakacje chyba całą dyskografię przesłucham :solo
Ja narazie Maiden słuchamArtur pisze:A Helloween bardzo fajne jest, w te wakacje chyba całą dyskografię przesłucham
-
Deleted User 357
Generalnie przeciętny zespół,raczej tej młodej fali nie słucham,ale jak już to o wiele lepszy jest IMO Edguy. Ale na żywo szwedzi się obronili,fajny energiczny koncert dali.
-
Deleted User 622
Znam Virgin Steele bardzo pobierznie, ale to co słyszałem baaardzo mi sie podobało. Taki troche trooo SamOwaR w warstwie tekstowej, ale muzyka na konkretnym poziomie. Kamelot znam 2 albumy i widziałem jakis koncert w tv - mają zajebistego wokalistę i trzaskają kawał heavymetalu.Artur pisze:czy zna ktoś może takie kapele jak Virgin Steele, Manilla Road, Kamelot czy Falconer?? Jeśli tak to proszę o przybliżenie mi ich twórczości pokrótce...
Za to Hammerfalli nie trawie. To co zrobili z "Man on the silver mountain" woła o pomstę...
- likipiki
- -#Lord of the flies

przecież to niesłuchalne jestArtur pisze:Kamelot
Kiedyś miałem okazję zapoznać się z 'Eternity' bodaj i powiem jedno - nigdy więcej
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Ja za to znam Manilla Road, takie dziwne to to. Ciężko określić, wokal mi się trochę kojarzy z jakimś znudzonym dziademmetal pisze:Znam Virgin Steele bardzo pobierznie, ale to co słyszałem baaardzo mi sie podobało. Taki troche trooo SamOwaR w warstwie tekstowej, ale muzyka na konkretnym poziomie. Kamelot znam 2 albumy i widziałem jakis koncert w tv - mają zajebistego wokalistę i trzaskają kawał heavymetalu.Artur pisze:czy zna ktoś może takie kapele jak Virgin Steele, Manilla Road, Kamelot czy Falconer?? Jeśli tak to proszę o przybliżenie mi ich twórczości pokrótce...
Za to Hammerfalli nie trawie. To co zrobili z "Man on the silver mountain" woła o pomstę...
Ja się tylko pytam
W życiu ich nie słyszałem
Pytam bo to dość znane heavymetalow zespoły i chcę wiedzieć czy jest sens brać się za to... Zresztą - w te wakacje to, co jak co, ale troszkę trzeba zagłębić się w thrashu - Kreator wreszcie, Sodom, jaki Coroner, więcej Exodusa, no i Tad Morose(choć to nie thrash), więc klimaty raczej cięższe
Pytam bo to dość znane heavymetalow zespoły i chcę wiedzieć czy jest sens brać się za to... Zresztą - w te wakacje to, co jak co, ale troszkę trzeba zagłębić się w thrashu - Kreator wreszcie, Sodom, jaki Coroner, więcej Exodusa, no i Tad Morose(choć to nie thrash), więc klimaty raczej cięższe
- ironBIDDAF
- -#Trooper

Debiutancka Falconnera ma kilka dobrych momentów. Ale dla mnie to jest do posluchania raz na rok.
-
Deleted User 622
Ja z kolei jej nie słyszałem. Słyszałem za to Dominion i Black Halo. Poza tym koncert ktory widziałem wywarł na mnie wielkie wrazenie, wiec przez ten pryzmat też oceniam.Świnek69 pisze:przecież to niesłuchalne jestArtur pisze:Kamelot
Kiedyś miałem okazję zapoznać się z 'Eternity' bodaj i powiem jedno - nigdy więcej
Myślałam że masz o nich skrajnie negatywne zdanieVlad Tepes pisze:Uważam, że jest to jeden z niewielu zespołów z tzw. drugiej fali heavy metalu, który zasługuje na uwagę i ma coś do powiedzenia. Oni w zasadzie zapoczątkowali próbę odrestaurowania wpływów tego gatunku. W przeciwieństwie do wielu lukrowanych bzdetów, powermetalowych popłuczyn mają całkiem zgrabne kompozycje.
No koncertem mocno obronili swoją muzykę, żywiołowy i w ogóle świetnie się bawiłamMad Max pisze:Czekam aż przyjada na koncert do Polski ;d
Bo to Arturze jest ich najlepsza płyta obok Glory To The Brave. Jako jedyne dwie godne większej uwagi.Artur pisze:kawałki z "Renegade" mi się bardzo podobały
Dalej cenie sobie na równi Legacy i Chapter V natomiast Chrimson Thunder jest ciężkosłuchalne.
Rok temu jeszcze ich lubiłam, ale troche mi obrzydli, pewna osoba mi ich troche obrzydziła
Też tak mam... :rocxEvE pisze:Ale na dłuższą metę, tzn dlugo, ciężko mi się ich słucha - Joacim'a fajnie się przez trwa 1 płyty słucha, dłuzej juz nie.
Fajni są, ale nie do obrzygania. Posiadam nawet ich 3 płyty - debiut, Renegade i ChapterV, tylko te słuchałem. I doszedłem do wniosku, że najlepszy jednak jest CV. Debiutu już dziś właściwie słuchać nie mogę, straszliwe jest to ciągłe powtarzanie refrenów, takich se swoją drogą.
Chyba ich najgorszą stroną jets ten pusty wokal, monotonny straszliwie.
Ot, ciekawostka taka, ten zespół.
zespól do posluchania jednak ich wkład w klasyny heavy jest duzy bo to własnie oni w 1997 roku gdy klasyczego heavy nikt nie słuchal przypomnieli ze nadal istnieja na świecie ludzie którzy takiego grania potrzebuja . Za to mam dla nich respektzygfryd pisze:Fajni są, ale nie do obrzygania. Posiadam nawet ich 3 płyty - debiut, Renegade i ChapterV, tylko te słuchałem. I doszedłem do wniosku, że najlepszy jednak jest CV. Debiutu już dziś właściwie słuchać nie mogę, straszliwe jest to ciągłe powtarzanie refrenów, takich se swoją drogą.
A grali już u nas? To kurcze musiałem przegapić...EvE pisze:No koncertem mocno obronili swoją muzykę, żywiołowy i w ogóle świetnie się bawiłamMad Max pisze:Czekam aż przyjada na koncert do Polski ;d. I jak była piosenka Renegade to miałam dreszcze
Fajnie grają, lubię posłuchać ale żeby tak na dłuższą metę... chyba nie.
Choć to młody zespół i już osiąga sukcesy na scenie heavy metalowej. Szacuneczek.