Dlaczego gitarzyści nie komponują razem?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Dlaczego gitarzyści nie komponują razem?
Od dłuzszego czasu intryguje mnie ta myśl. Przeglądając wnikliwie całą dyskografie nie zauwazyłem zeby gitarzyści chociaz raz współpracowali przy tworzeniu jakiegokolwiek utworu wyjątek stanowi Virus (Harris/Gers/Murray/Bayley). Ale ta piosenka to efekt prac prawie całego zespołu więc chyab nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o współprace gitarzystów. Ciekawe dlaczego tak jest może to jakas surowa zasada lidera??
- born_to_kill
- -#Prodigal son

Re: Dlaczego gitarzyści nie komponują razem?
Zadałeś bardzo dobre pytanie nad którym wiele razy się zastanawiałem, ale odpowiedź znają tylko oni sami. Może to dlatego, że gitarzyści zajmują się pisaniem muzyki a nie tekstów (chociaż bywało i tak) więc nie są wstanie sami stworzyć utworu...idiotyczna teza ale na nic innego nie mogłem wpaść.Fadero pisze:Od dłuzszego czasu intryguje mnie ta myśl. Przeglądając wnikliwie całą dyskografie nie zauwazyłem zeby gitarzyści chociaz raz współpracowali przy tworzeniu jakiegokolwiek utworu wyjątek stanowi Virus (Harris/Gers/Murray/Bayley). Ale ta piosenka to efekt prac prawie całego zespołu więc chyab nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o współprace gitarzystów. Ciekawe dlaczego tak jest może to jakas surowa zasada lidera??
Up the Irons !!
chyba na forum exclusive był jakiś tekst o tym, wywiad albo coś, albo gdzieś indziej czytałem 
pewnie tak im sie wygodniej pracuje. co do pisania kawałków to najlepiej jest tak ze tworzy go jedna osoba. przynosi efekt na próbę/do studia etc. i potem reszta zespolu wnosi do niego coś od siebie i powstaje gotowy numer.z doswiadczenia wiem, że tak jest zdecydowanie najlepiej, nie psuje sie wtedy idei autora song'a, chociaz wszystko zależy od muzyków... widać trzej amigos nie lubią komponować razem 
-
Beltrametix
- -#Invader

Myślę, że zdają sobie sprawę ze swojej pozycji rynkowej i wiedzą, że mogą sobie pozwolić na jakieś prywatne podejścia
Podejrzewam, że po prostu każdy przynosi do studia swoje wypociny i marzenia o płycie, a potem robią taki "best of" 
I szczerze powiem, że dopiero teraz to dzięki Tobie zauważyłemborn_to_kill pisze:Zadałeś bardzo dobre pytanie
Szczerze to ja nie mam pojęcia, bo przecież w innych kapelach nie raz autorami utworów było 2-óch gitarzystów... a w Maiden faktycznie poza "Virusem" nie... dziwne
Mi się wydaje, żę:
-żaden z nich nie pisze tekstów
-Adrian i Jan nie muszą pracować razem wystarczy, że sami coś wymyślą a Steve lub Bruce napiszą słowa
-mogłoby docgodzić do nipotrzebnych sprzeczek
-żaden z nich nie pisze tekstów
-Adrian i Jan nie muszą pracować razem wystarczy, że sami coś wymyślą a Steve lub Bruce napiszą słowa
-mogłoby docgodzić do nipotrzebnych sprzeczek
Bo większośc musi być tak jak chce Stivo i to mnie czasami denerwuje. 
a mnie nie. dzieki niemu wszystko jest wtedy takie maidenowe,Borys1978 pisze:Bo większośc musi być tak jak chce Stivo i to mnie czasami denerwuje.
tak szczególnie widać jakie to wszystko maidenowskie na ostatniej płycieUrchin pisze:a mnie nie. dzieki niemu wszystko jest wtedy takie maidenowe,Borys1978 pisze:Bo większośc musi być tak jak chce Stivo i to mnie czasami denerwuje.
Właśnie wydaje mi się ,że na najnowszej płycie za dużo do powiedzenia ma Bruce ,stąd nawiązania do jego solowych albumów, zresztą jest tylko jeden utwór który Steve napisał w całości sam i brzmi dośc klasycznie(a na starych płytach potrafił sam napisać połowe płyty)
- born_to_kill
- -#Prodigal son

Może też chodzi o to aby nie zachodziły kłótnie między gitarzystami o to kto ma np. zagrać solowkę, bo jak wiemy zazwyczaj gra ją komponujący (chyba że jest ich więcej) nieliczne wyjątki oczywiście są np. The Menecary gdzie Jan napisał muzykę a solówki nie zagral jako jedyny.
Up the Irons !!
O uwazal bym z takim stwierdzeniem. Gdyby nie ten czlowiek MAIDEN BY JUZ DAWNO NIE BYLO!!! O ile wogole by bylo.Borys1978 pisze:Bo większośc musi być tak jak chce Stivo i to mnie czasami denerwuje.
_R@sterNeT_
Hehe! Może po prostu pożarli by się o to kto ma lepszą partie zagrać:)
Może i dobrze, że nie komponują razem, ponieważ Virus nie byl jakimś mistrzostwem świata. Poza tym, wcale nie jest powiedziane, że cała 3 musi umieć dobrze komponować razem. Moznaby również założyć temat "Dlaczego Nicko nie komponuje utworów?" , ale tutaj odp. jest prosta jak w przypadku tego topicu : Jesli ktos nie czuje się dobrze w komponowaniu sam lub z danym członkiem zespoly, to po prostu tego nie robi.
Albo napisli by cos tak strasznie dobrego i Steve obrazilby sie ze pisza kawalki lepsze od niego
tak...napewno...
tak...napewno...
...Fallen souls die behind my steps
By following the freezing moon...
To żaden argument. Nicko nie komponuje bo nie potrafi. Napisał tylko jeden text. Pozatym zauwazyłem taką zalezność (Harris) , (Harris/wokalista) (Harris /gitarzysta) (wokalista/gitarzysta) (gitarzysta) (Dickinson). Jak widać mamy wszystkie kombinacje z wyjątkiem (gitarzysta/gitarzysta) (Harris/gitarzysta/gitarzysta) itd... A tera zprzejdźmy do zalezności między gitarzystami. Murray - Stratton Murray - Smith Murray - Gers a po dojściu Adriana jest ich teraz jeszcze więcej więc wątpie żeby żaden z gitarzystów nie chciał usiąść Z kimś innym razem do komponowania z Harrisem komponują a Dickinsonem Di Anno czy Bayleyem również a ze sobą nie. J arozumiem żeby tak było jakies 5 no może góra 10 lat ale 25 Statystyki mówią same za siebie. Jak dla mniejest to ograniczenie nałozone przez Steva i nei wciśniecie mi że jest inaczej. Swoją droga to chciałbym usłyszeć muzyke skomponowaną przez Janka i Adriana byłaby wtedy mieszanka wybuchowa istny power :solo .Fear pisze:Może i dobrze, że nie komponują razem, ponieważ Virus nie byl jakimś mistrzostwem świata. Poza tym, wcale nie jest powiedziane, że cała 3 musi umieć dobrze komponować razem. Moznaby również założyć temat "Dlaczego Nicko nie komponuje utworów?" , ale tutaj odp. jest prosta jak w przypadku tego topicu : Jesli ktos nie czuje się dobrze w komponowaniu sam lub z danym członkiem zespoly, to po prostu tego nie robi.
Hmm a czemu nieAlbo napisli by cos tak strasznie dobrego i Steve obrazilby sie ze pisza kawalki lepsze od niego Laughing
tak...napewno... Laughing
sa zbyt rozni od siebie w kwestiach muzycznych, inne maja style jak nic!
Jak to nie argumentFadero pisze:To żaden argument. Nicko nie komponuje bo nie potrafi.
A może Nicko nie komponuje bo mu się nie chce? Czemu mówicie od razu, że nie umie? Hah.