Steve Harris - czy serio jest "bogiem" ?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Steve Harris - czy serio jest "bogiem" ?
tytuł troche dziwny, przyznaje, nie umialem lepszego wymyslic
ale nie o tym. o co chodzi ? ktoto Steve Harris wie chyba każdy tutaj
i większość uważa go za swietnego i genialnego basiste. ale czy takowym jest na prawde? jego partie basu w hitach i szlagierach jak trooper czy run to the hills są bardzo proste. ktoś może powiedzieć, ze to są stare utwory teraz jest lepszy. ale bas do face in the sand tez jest bardzo latwy (nota bene BAAAAARDZO podobny do troopera ! ). i co teraz? Mit geniusza Harrisa upadnie ? NIE. juz na pierwszej plycie , w utworze tytułowym Harry pokazuje swój geniusz, ta jego solówka jest niemożliwa do zagrania.. no może przesadzilem, ale jak narazie jest to dla mnie niewykonalne. ale szczyt jego geniusz przypada na płytę.... X Facotr ! tak! na tą płytę, tak przez wielu gnojoną. przykład ? "Blood on the worlds hands" a włąsciwie do niego wstęp., to geniusz i naj genialniejsza solowka basowa jaką w zyciu słyszałem (a jako basita słyszałem wiele). co wy sądzicie o nim? o Steve ? dla mnie to basista wszechczasów
już nie mam tu najwięcej postów

-
Filik10
- -#Clairvoyant

Re: Steve Harris - czy serio jest "bogiem" ?
Genialny bassmen. Może i jak Szajba pisał niektóre partie basu ma proste, ale czasem czymś dowali, ale zacznie grać z taką szybkością, że stoisz z otwartymi ustami. Zdaje sobie sprawe, że z pewnościąsąo nigo lepsi, ale i tak to geniusz. No i moze ma to mało wspólnego z tematem, ale mam do niego ogromny szacunek, że pozwolił pokazać swój ból na płycie The X Factor (poczytajcie uwarznie teksty), a potem jeszcze wziąć się w garść.
Fortunes of war bym dodał. moment przed solówkami wbija w glebę i nie pozwala sie podnieścSzajba pisze:X Facotr ! tak! na tą płytę, tak przez wielu gnojoną. przykład ?
Genialny basista i przede wszystkim genialny kompozytor 
o tym juz nie wspominałem, bo tego nikt nie podważa :Dziku pisze:genialny kompozytor Smile

Gdy spojrzymy na takiego The Troopea to wydaje się, że to zwykły basista, który coś tam pierdzi na swoim sprzęcie. Jednak gdy usłyszmy taki wstęp do Blood on the worlds hands to uważamy go za geniusza. Ma on swoje przebłyski w pojedńczych utworach. W większości hiciorów nie ma nic zbyt trudnego, jednak są pewne perełki które wgniatają w fotel.
Steve to debeściak.
-
Beltrametix
- -#Invader

Steve jest faktycznie bogiem bassu
Na pewno większość jego partii jest prosta i przebojowa. Ale IM jak mało który zespół ma bardzo wyraźnie słyszalny bas, do tego porywająca gra na koncertach i miłość do tej muzyki, to wszystko czyni Harrisa niezwykłym gitarzystą
A pewne zagrywki faktycznie imponują nie mniej niż np. gra Myunga w DT.
Do tego dochodzi genialne komponowanie
Do tego dochodzi genialne komponowanie
Dla mnie świetny, ale bez przesady... Umie faktycznie dowalić świetną partię jednak śa od niego lepsi. Od rau mówię ,ze nie jestem ekspertem w tej dziedzinie
-
Brand
- ZASŁUŻONY SANATORIANIN
O tym już mówił Nomad na zlocie w Łodzi 
btw.

btw.
ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę uratuj mnie Steve.
ke ?vBrand pisze:Cytat:
ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę uratuj mnie Steve.
Laughing

Dobry ale bez przesady. Znam takich którym mógłby struny zmieniać.
dobry jest ale to przedewszystkim przez fakt że w okresie gdy wielu basmenów łupiło struny basu kostką on to z uporem maniaka robił i robi paluchami i to jak
. dzieki temu jego bas brzmi tak a nie inaczej (dzwoni). ale nie jest jakimś fenomenem tego instrumentu są teraz lepsi od niego ale tak jak w przypadku np. Hendrixa, mimo ze teraz wielu wioślarzy gra lepiej niz Jimy to własnie on był prekursorem pewnego stylu i tak pozostanie. uczniowie przerośli mistrza ale podwaliny dał on i to jest to dlaczego zasługuje na szacunek.
DokładnieJoker pisze:Dobry ale bez przesady. Znam takich którym mógłby struny zmieniać.
-
Deleted User 2259
DLa mnie bóg,chociaż zdaje sobie z tego sprawe ,że jest duzo lepszysch technicznie Basistów 
dzwoni to on dzięk izastosowaniu innej niz seryjnie przystawki i mozliwosci uzyskania brzmienai zblizonego do jazz-bassu(mozliwosc łaczenia cewek równolegle/szeregowo) jedno z tych połączeń daje włąsnie takei klekoczący dzwiekadam IM pisze:dobry jest ale to przedewszystkim przez fakt że w okresie gdy wielu basmenów łupiło struny basu kostką on to z uporem maniaka robił i robi paluchami i to jak . dzieki temu jego bas brzmi tak a nie inaczej (dzwoni)
Daje takie brzmienie przede wszystkim układ precission, oraz ustawienie korektora parametrycznego w tzw smutną buźkę (dużo środka, i średnio-wyższych tonów). To że dzwoni, to spowodowane jest tym, że większość utworów gra 3 palcami, w rytmie triolowym (galopy) i w tenże sposób uderza struny tak, że haczą o progi, dźwięcząc.
Kiedyś dla mnie był b. dobrym bassistą, jak po którejś płycie zauważyłem, że wszędzie jest triola (galop) to autorytet jego ograniczył się do pisania aranżów (w czym i tak np bije go samouk- Chris Christofersson z Theriona).
Kiedyś dla mnie był b. dobrym bassistą, jak po którejś płycie zauważyłem, że wszędzie jest triola (galop) to autorytet jego ograniczył się do pisania aranżów (w czym i tak np bije go samouk- Chris Christofersson z Theriona).
Samooray. Triola to trzy równe dźwięki. Rozbijając ćwierćnutę na 3 idealnie równe części otrzymujemy triolę ósemkową. Dzieląc ósemkę na 3 równe kawałki otrzymujemy triolę szesnastkową.Samooray pisze:Kiedyś dla mnie był b. dobrym bassistą, jak po którejś płycie zauważyłem, że wszędzie jest triola (galop) to autorytet jego ograniczył się do pisania aranżów (w czym i tak np bije go samouk- Chris Christofersson z Theriona).
To co gra Harris, ten charakterystyczny galop to co innego. Przyjmijmy, że dzieli on często w swoich pochodach ćwierćnutę na ósemkę i dwie szesnastki przy czym pierwsza ósemka w galopowanym pochodzie jest czasem charakterystycznie lekko przedłużona jak np. w The Evil That Man Do.
Sumując - trzy dźwięki to nie zawsze triola.
A tak na marginesie to Harris nie jest samoukiem?
Ostatnio zmieniony pn lis 13, 2006 12:56 am przez Joker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 2259
No pewniemże jest samoukiemJoker pisze:A tak na marginesie to Harris nie jest samoukiem?
Joker ty to się ,nieźle na tych wszystkich triolach i innych znasz
jak każdy porządny błazen