Jimi Hendrix
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
The Burczax
- -#Moonchild

Jimi Hendrix
Nie zauważyłem tematu o tym Mistrzu Gitary, więc go zakładam.
Wszystko o Jimim w tym temacie.
Wszystko o Jimim w tym temacie.
-
The Burczax
- -#Moonchild

Re: Jimi Hendrix
Podobno jedną z najtrudniejszych piosenek do zagrania na gitarze jest All Along The Wachtower. Co na ten temat powiedzą gitarzyśći forumowi?
ze mnie gitarzysta jak z koziej dupy trąba ale próbowałemAngus pisze:Podobno jedną z najtrudniejszych piosenek do zagrania na gitarze jest All Along The Wachtower. Co na ten temat powiedzą gitarzyśći forumowi?
Tyle, że to Dylana a nie Hendrixa ;]Angus pisze:Podobno jedną z najtrudniejszych piosenek do zagrania na gitarze jest All Along The Wachtower. Co na ten temat powiedzą gitarzyśći forumowi?
-
The Burczax
- -#Moonchild

No ale spopularyzował go Hendrix.Tyle, że to Dylana a nie Hendrixa ;]
rytmicznie akordy to banał, a solówke i te zagrywki jzu trudniej, co nie znaczy, ze nie sa do opanowania. Zresztą juz na pierwszy rzut uchy słychac ,ze solo nei w stylu Jimiego 
Bo wszystkie utwory Dylana były spopularyzowane przez kogoś innegoAngus pisze:No ale spopularyzował go Hendrix.Tyle, że to Dylana a nie Hendrixa ;]
chyba, ze pod wpływem 
- Elevatorman
- -#Clansman

dlatgo jimmy to spopularyzowałkpt_nemo pisze:chyba, ze pod wpływem
Ja, jest fpyte. Jak nie znasz to zacznij od "Highway 61 revisited" albo soundtracku do "Pat Garret i Billy the Kid".slayer pisze:Bo kto dal rade sluchac Dylana![]()
a Hendrix wiadomo :solo :rocx
reaktywacja
Nie ulega watpliwosci ze Jimi to najwiekszy gitarzysta jaki kiedykolwiek stapal po kuli ziemskiej. Pamietam jak ogladalem: na jakims festiwalu na stadionie cisza, JIMI siada, wyciaga gitare i wydobywa dzwiek zblizony do głosu w stylu: "Hello People". Geniusz Hendrixa moznaby zrównac z Einsteinem, zmarl w wieku 27 lat, az strach pomyslec co by jeszcze osiagnal gdyby zyl z 10 lat wiecej . . . Wilelki szacunek
Wystarczy zobaczyć, ile materiału pozostawił do dzisiaj.Geniusz Hendrixa moznaby zrównac z Einsteinem, zmarl w wieku 27 lat, az strach pomyslec co by jeszcze osiagnal gdyby zyl z 10 lat wiecej . . . Wilelki szacunek
Niektóre utwory jego autorstwa do dzisiaj nie ujrzały światła dziennego.
Może kiedyś je opublikują. Przez palce Jimiego przemawiał sam Bóg (zahaczyłem już o buźniertstwo, ale według mnie to prawda).
A mnie Hendrix wkurza. Oczywiście szanuje go za to co nagrał i za to jakim był gitarzystą, ale już czasami nie mogę słuchać jaki to on był cudowny. Dla mnie to pozostanie gitarzystą, który stworzył kult i wszyscy się w niego wpatrują jak w obrazek.
Tak samo mysle o Ryśku !!!Phantom22 pisze:A mnie Hendrix wkurza. Oczywiście szanuje go za to co nagrał i za to jakim był gitarzystą, ale już czasami nie mogę słuchać jaki to on był cudowny. Dla mnie to pozostanie gitarzystą, który stworzył kult i wszyscy się w niego wpatrują jak w obrazek.
... ale , Bastek ma coś z Ryśka i Jimiego - fajnie spiewa i gra na gitarze solówki całkiem rześkie .
No a sam Jimi, przeczytałem ksiązke o ich karierze z perspektywy Noela i mysle że takich muzyków już nie ma niestety . A jesli chodzi o ilosc materiałów wydanych po smierci - dysponuje ponad 60 - cioma vinylami , a niektóre to prawdziwe perełki , i ciągle dokupuje , moŻe ktoś ma coś na zbyciu tzn na sprzedaż lub zamiane ?
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Wczoraj na CNN obejrzałem fragmenty wywiady bardzo ciekawego wywiadu ze Stevenem Tylerem z Aerosmith. Opowiedział m.in. o swojej fascynacji Jimim Hendrixem, a do tego zdradził powód swojego nie za bardzo męskiego image'u scenicznego (tzn. ciuchy, makijaż i manicure) - zawsze chciał wyglądać jak Janis Joplin. 
-
Bron-Y-Aur Stomp
- -#Wrathchild

Niekoronowany król gitary i muzycznego feelingu. Are You Experienced i Electric Ladyland to absolutny kanon.