zespoły-ikony naszych czasów
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: zespoły-ikony naszych czasów
ja mam nadzieje że Nevermore zyska jakiś kult. Bo jak dla mnie czuć w nich świeżość.
Chociaż kluczem w tej kwestii jest popularność, tak jak kiedyś wszyscy rzucali się na Metallice, ktoś coś komuś powiedział, pożyczył winyla. A teraz jak jest internet, to ludzie poznają kapele po paręnaście nawet dziennie i łatwo przeoczyć coś co zasługuje na bycie legendą za 25 lat. Więc ja uważam, że tego już nie będzie. Już nie będzie takich kapel które będą wzbudzać taki szacun jak Pink F czy Beatlesi, bo wydaje mi się, że to już nie ta mentalność. Teraz ludzie, mam czasem wrażenie, działają na zasadzie "im więcej znam tym jestem fajniejszy" i tak naprawdę znają dużo nazw, po 1, 2, 3 płyty z 10albumowego dorobku no i jak tutaj sie cokolwiek może rozwinąć (legenda znaczy). Teraz to wszystko jakby się spłaszczyło i nie wierze że jakiś zespół jest w stanie porwać tylu ludzi co np kiedyś, ale całkiem niedawno, Maiden czy Metallica
W ogóle nie widze takich ruchów maniackich o jakich się mówi, które towarzyszył kapelom z lat '80. A moze własnie te ruchy które wtedy były - na tym polega ta legenda i może za 25 lat też się bedzie o czymś dzisiejszym tak mówic. Nie wiem, ale powątpiewam.
Chociaż kluczem w tej kwestii jest popularność, tak jak kiedyś wszyscy rzucali się na Metallice, ktoś coś komuś powiedział, pożyczył winyla. A teraz jak jest internet, to ludzie poznają kapele po paręnaście nawet dziennie i łatwo przeoczyć coś co zasługuje na bycie legendą za 25 lat. Więc ja uważam, że tego już nie będzie. Już nie będzie takich kapel które będą wzbudzać taki szacun jak Pink F czy Beatlesi, bo wydaje mi się, że to już nie ta mentalność. Teraz ludzie, mam czasem wrażenie, działają na zasadzie "im więcej znam tym jestem fajniejszy" i tak naprawdę znają dużo nazw, po 1, 2, 3 płyty z 10albumowego dorobku no i jak tutaj sie cokolwiek może rozwinąć (legenda znaczy). Teraz to wszystko jakby się spłaszczyło i nie wierze że jakiś zespół jest w stanie porwać tylu ludzi co np kiedyś, ale całkiem niedawno, Maiden czy Metallica
W ogóle nie widze takich ruchów maniackich o jakich się mówi, które towarzyszył kapelom z lat '80. A moze własnie te ruchy które wtedy były - na tym polega ta legenda i może za 25 lat też się bedzie o czymś dzisiejszym tak mówic. Nie wiem, ale powątpiewam.
- Metalophil
- -#Moonchild

nie widzę w dzisiejszych czasach zespołu, który za 20-30 lat mógłby mieć taki status jaki ma dzisiaj Iron Maiden czy Judas Priest
z tym nevermore, meshugah czy mastodon to też pitolenie. jak to EvE słusznie zauważyła
a kto słucha tych kapel? nie mają żadnych szans na bycie ikoną. to że grają coś świeżego jest nieistotne. komercyjnie druga, czy tam trzecia liga. nikt nie będzie pamiętałEvE pisze:Chociaż kluczem w tej kwestii jest popularność
Ja :jMatek pisze:a kto słucha tych kapel?
A w przyszłości nie będzie liczyć sie sama muzyka jako taka, czy poszczególne kapele, tylko forma w jakiej sie ją poda. Myśle że najlepsze bedą kolejne edycje programu "Jak oni śpiewaja"
takich ostatnio na pewno nie było, choć swego czasu gdzieś między 1997 - 1999 zdawało się wyczuwać jakąś falę blacku, głównie ze Skandynawii. Wcześniej ścinanie włosów, pewne łagodzenie brzmienia u wielkich. Wyskoczył Rammstein, który z "Engel" na niemieckiej Vive wtedy pełnej disco-techno zdołył 1 pozycję. Ludzie zaczęli szukać czegoś nowego, całkiem sprawnie działały kapelki które zaczynały w okolicach 90 roku - w TV mogłem zobaczyć w porze dziennej Paradise Lost, Tiamat, Fear Factory, Amorphis i inne. Bandy, które znało się jedynie z metalowych pisemek i mało popularnych audycji radiowych nagle zaczęły wychodzić na powierzchnię - w metalu dużo się działo. Było sporo zespołów, które robiły ciekawą muzę w porównaniu z soulową papką, która dominowała wtedy w USA i techno w Europie. Potem Korn wyskoczył z "Follow The Leader" i później nagle Limp Bizkit zajął 1 miejsce w Stanach. Ostra muza wlała się do muzycznych mediów, a że to zazwycaj komercha zupełna była to już inna sprawa. Według mnie w ciągu ostatnioch 10 lat najwyżej dwa zespoły( z tych nowych) potrafiły połączyć dużą popoularność z uznaniem w rockowo-metalowym świecie : Tool i Rammstein. Inne typu Korn, SOAD itp. chyba żadną legendą już nie będą.EvE pisze:W ogóle nie widze takich ruchów maniackich o jakich się mówi, które towarzyszył kapelom z lat '80.
dlatego napisalam że chcialabym, żeby nevermore był legendą, chociaż w to nie wierze. Mimo, że jest znany to teraz ja tej muzyki tak ogromnie dużo i jest ona tak banalnie dostępna, że nie wierze, że pojawi się coś co porwie spektakularną rzeszę miłośników metalu.Matek pisze:z tym nevermore, meshugah czy mastodon to też pitolenie.
Zresztą jak było kiedys to Nomad wie najlepiej
Rammstein myślę, ale tylko za 2 płyty. Popularni, śpiewają po niemiecku (już to wystarcza, by się gadało o nich) i o obojnakach/pochylaniu się ---->kontrowersja. Bo w sumie dzisiaj by zaistnieć trzeba być kontrowersyjnym, grać na golasa, albo psikać sztucznym nasieniem.
Ten Dream theater też może.
Ten Dream theater też może.
-
obserwator
- -#Long distance runner

dlatego jak pisałem wcześniej, myślę, że ludzie będą pamiętać, że istnieli tacy maniacy z marilyn mansonzygfryd pisze:Bo w sumie dzisiaj by zaistnieć trzeba być kontrowersyjnym, grać na golasa, albo psikać sztucznym nasieniem.
a tak propos dream theater to wydaje mi się, że oni już są ikoną
mtszły
Mój przepis na legendę
: a) debiut, którym zwracasz na siebie uwagę b) ponad czasowa 3 płyta, którą wszyscy będą rozpamiętywać, c) 5 album, który wyniesie na szczyt, d) 6 płyta, która przyniesie zmianę muzycznego wizerunku, e) 7 płyta, która musi świetnie się sprzedać, a potem już możesz robic co chcesz. Można przypasować Metallicę, Maiden, do pewnego momentu Slayer, Megadeth, a nawet Green Day czy Offspring - przykładów jest wiele. Dobrze jesli kapela spełnia choć 2 pierwsze punkty
Co do Mansona to pewnie tak będą go wspominać jak Alice Coopera.
Myślę ,że za 20 lat rock całkiem straci popularność i zapanuje moda na muzykę klubową, elektroniczną i może jeszcze coś zupełnie nowego, jak to mówie, to wszyscy na to że rock żyje i ma się dobrze ale ja wiem swoje.
rock ma sie bardzo dobrze, najlepiej od lat. ale to już inny rock, opluwany przez większość fanów starego grania 
mnie w tych fanach starego rocka dziwi to, że kompletnie ignorują nowe zespoły grające w tym samym, oldskulowym stylu. ja się co prawda nie znam, ale mam kumpla co się zna i co drugi tydzień mówi mi, że jakąs zajebistą kapele hard/heavy poznał. a tu wszyscy tylko maiden, priest i parple. jak te nowe zespoły nie będą miały wsparcia ze strony fanów, to faktycznie ten nurt się skończy. ale to nie mój problem. dla mnie rock ma się świetnie. 
Rzuć jakimiś nazwami to postaram się zapoznać 
jak spotkam tego kumpla to rzucę - jak mówiłem, ja się na tym nie znam. 
Sabaton , Falconer , Persuader , Elvenking , Aragorn ( ci maja tylko demo jak narazie )
A to raczej kapele z nurtu power-metalu za którym za bardzo nie przepadam,zwłaszcza w wersji Europejskiej.
A wymieńcie tak ogólnie takie dobre rockowe zespoły skoro mówicie że rock ma się teraz świetnie, tylko takie w miarę przystępne, bez żadnych alternatyw czy britpopów.
A wymieńcie tak ogólnie takie dobre rockowe zespoły skoro mówicie że rock ma się teraz świetnie, tylko takie w miarę przystępne, bez żadnych alternatyw czy britpopów.
bez alternatywy i britpopu się nie da.
The Twilight Singers. och, ach!
The Twilight Singers. och, ach!
Ostatnio zmieniony sob kwie 21, 2007 4:09 pm przez sobota, łącznie zmieniany 1 raz.
ale Krzysiek taka muzyka już, czasy sie zmieniają. gdyby rock nie ewoluował to by dawno umarł. oczywiście nikt niewskazane jest nawet żeby odwracać się od klasyki, mówić że to be.. itd. ale tak samo źle robi muzyce rockowej zamykanie sie na nowości. wiadomo że nikt nikogo nie zmusi do polubienia ale wielu fanów klasycznego grania opluwa te nowesze dla zasady. to ejst właśnie uśmiercanie rocka.Nomad pisze:bez żadnych alternatyw czy britpopów.
kiepski przykładSzajba pisze:RHCP