Vesania

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Vesania

Post autor: Szajba »

poznałem ich na Blitzie w 2006 roku, przed Vaderem. odrazu mi się spodobali. wreszcie dorwałem ich płytę: God The Lux. jak wiecie nie przepadam za black metalem, ale to co oni prezentują to rzecz bardzo przyjazna. słychać naleciałości Vaderowe ale to chyba dobrze

Vesania - polska grupa muzyczna wykonujaca black metal. Powstała 1997 roku w Warszawie z inicjatywy perkusisty Dariusza "Daraya" Brzozowskiego oraz gitarzystów Tomasza "Oriona" Wróblewskiego i Filipa "Heinricha" Hałuchy.

Niedługo potem do grupy dołaczył znany pod pseudonimem "Hatrah" instrmentalista klawiszowiec oraz gitarzysta "Annahvahr". W 1998 roku w olsztyńskim Selani Studio grupa zarejestrowała pierwsze demo pt. Reh.. Wkrótce grupę opuścił "Hatrah" w którego miejsce jesienią roku 2000 pojawił się Krzysztof "Siegmar" Oloś.

W nowym składzie grupa występowała podczas koncertów w Polsce. W 2002 roku nagrania demo pod nazą Moonastray ukazały się jako split album wraz z grupą Black Altar, wydany nakładem Odium Records. Wcześniej bo na przełomie 2001 i 2002 roku ponownie w Selani Studio grupa podjęła realizację debiutanckiego albumu pt. Firefrost Arcanum.

Płyta ukazała się w 2003 roku nakładem Empire Records w Europie oraz Crash Music w USA. Wydanictwo grupa pormowała podczas koncertów m.in. na festiwalu Metalmania oraz na Blitzkrieg Tour'03 wraz z grupami Vader, Decapitated oraz Frontside. Tego samego roku z grupy odszeł "Annahvahr" którego podczas koncertów zastępował muzyk sesyjny.

W 2004 roku muzycy przystąpili do prac nad drugim studyjnym albumem zatytułowanym God The Lux. Nagrania zrealizowano w lubelskich Hendrix Studios we współpracy z Arkadiuszem "Maltą" Malczewskim, miksowanie i mastering wykonali Wojciech i Sławomir Wiesławscy. Album ukazał się w roku 2005 nakładem Empire Records w Polsce oraz dzięki Napalm Records na świecie.
<= last.fm

znacie ? lubicie ? jak dla mnie godni następcy Vadera i Behemotha
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Vesania

Post autor: Deadlock »

znam od 2003 roku . coz nalecialosci vaderowe ? chyba cos ci sie pomylilo... w polsce w gatunku symfoniczny black metal poza darzamat i luna ad noctum nie podskoczy im nikt . to samo jesli chodzi o black metalowosc kompozycji . brzmienie na albumach troche z dupy ale daje rade . polecam zapoznac sie z kawalkiem MARDUKES MAZEMERISING . ogolnie zespol charakteryzuje o wiele brutalniejsza i techniczna praca perkusji Daraya i niesamowity growl gitarzysty i wokalisty Oriona . sklad uzupelnia Siegmar ktory odpowiedzialny jest chocby za terazniejsze intra do kawalkow Vader . oraz Heinrich basista zdobywajacego popularnosc Rootwater .

co do godnych nastepcow... fajnie by bylo gdyby oni nimi byli...ale po 1 :

w polsce mamy : hate , darzamat , i Decapitated ktore sa na swiecie juz dosc znane
Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Dani Filth »

''GOD THE LUX" :twisted:
Nemesis...as one we stand!!
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Stoneman pisze:w polsce w gatunku symfoniczny black metal poza darzamat i luna ad noctum nie podskoczy im nikt
bo wszystkie te 3 to jest smierdzaca kupa. Ale faktycznie, na tle D. i LaN Vesania wyroznia sie minimalnie. Nie wroze im zadnej przyszlosci. Kiepsko, bez polotu...jest duzo wiecej lepszego BM u nas.
Jazz is not dead, it just smells funny.
Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

czystego bm to na pewno jest zdecydowanie wiecej . ale wiesz mowimy o symfonicznym... a stwierdzenie ze Darzamat to kupa.... pozostawie bez komentarza. kupa to decapitated...

co do bm polskiego to hm... no to wiadomo ze IW , Anima Damnata , Revelations of Doom , Kriegsmachine , i kilka innych mniej lub bardziej w podziemiu
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Stoneman pisze:Darzamat to kupa.... pozostawie bez komentarza. kupa to decapitated...
mniejsza kupa. Darzamat to symfoniczne pierdu pierdu, gdzies tam nawet z najtłiszem romansujace. Deca przynajmniej troche przyjebalo na ostatniej plycie, mimo ze nie obchodzi ich nasz kraj to brzmieniowo i kompozycyjnie zjadaja takie twory jak Darzamat. Nic nowego, nic specjalnego.
A tak btw polskiej sceny, podobno nastepny album Hate ma wydac Mystic!
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

slayer pisze:
Stoneman pisze:Darzamat to kupa.... pozostawie bez komentarza. kupa to decapitated...
mniejsza kupa. Darzamat to symfoniczne pierdu pierdu, gdzies tam nawet z najtłiszem romansujace. Deca przynajmniej troche przyjebalo na ostatniej plycie, mimo ze nie obchodzi ich nasz kraj to brzmieniowo i kompozycyjnie zjadaja takie twory jak Darzamat. Nic nowego, nic specjalnego.
A tak btw polskiej sceny, podobno nastepny album Hate ma wydac Mystic!
Ale Decapitated masakruje na żywca :>
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Do tego tez chcialem nawiazac, tez zadna nowosc, ale jakas tam w sumie fajna swiezosc ;]
Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Vitka i Vogga szanuje za skille w cholere...ale muza mnie nie kreci wogole...a stwierdzenia ze Decapitated jest best polish band sa smieszne ze ja pierdo... i zgadza sie olewaja nasz kraj na calej linii.. a dlaczego ? bo trasy z Nile w naszym kraju chyba mozliwe nie sa..

a co do darzamat i romanse z najtłiszem... kolejne no comment... ja jakos ich nie slysze... to juz predzej Delight xD ktory stara sie ich kopiowac... wogole polski gotyk jest tak zenujacy ze sie to w pale nie miesci... a Closterkeller i inne Artrosisy smiesza mnie nie mniej niz te wszystkie pseudo slowanskie pagan kapele .

Co do darzamat...brzmieniowo to Transkarpatia zjada wieeele poslkich produkcji w przeciagu jakis ostatnich 5-7 lat . zwlaszcza tych identycznie brzmiacych wydanych w Hertzu.

a co do Hate.. Adasiowi sie zachcialo promocji...bo ta mystic robi zajebista...to niech Hate bedzie w mystic . jak dla mnie zmiana na plus.

Slay ty na masterfullu tez siedzisz? ;>
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

no jestem , jakby moglo mnie tam nie byc. Puławy dzielą i rządza ;]
Stoneman pisze:.a stwierdzenia ze Decapitated jest best polish band sa smieszne ze ja pierdo...
no,ale tutaj chyba nikt tak nie rzekl, bo faktycznie byloby smiesznie.
A co do olewania narodu, to nawet nie o to chodzi , ze wiecej koncertuja na zachodzie - to im sie oplaca, sa tam mocno doceniani. Tutaj dostaja mniejsze pieniadze, a i wielu fanow nie zdobywaja. Jedynie chodzi mi o cene plyt. Widzisz Behemoth wielka gwiazda ,a Apostasy bedziesz mogl kupic jak normalna kazda inna polska plyte za ok 30zł
Stoneman pisze:a co do darzamat i romanse z najtłiszem... kolejne no comment..
generalnie chvj tam z konkretami, za duzo pierdza symfonia, o ktorej jakby malo mieli pojecia. Ale ok, komus sie moze przeciez podobac.
A co do brzmienia ...to wiesz Show No Mercy nie mialo go w ogole ;)
Przede wszystkim licza sie kompozycje, brzmienie to wielce wazna sprawa, ale gdy nie dziala to pierwsze to nawet najkrystaliczniejsza produkcja plyty nie uratuje (vide ostatni Dumny Burger)
Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

slayer pisze:Behemoth wielka gwiazda ,a Apostasy bedziesz mogl kupic jak normalna kazda inna polska plyte za ok 30zł
Dokładnie! Jak to zobaczyłem, usłyszałem chóry anielskie :laugh! Kupuję prawdopodobą płytę roku za trzy dychy. Rzeźnia.
slayer pisze:Przede wszystkim licza sie kompozycje, brzmienie to wielce wazna sprawa, ale gdy nie dziala to pierwsze to nawet najkrystaliczniejsza produkcja plyty nie uratuje
Prawda.
slayer pisze:(vide ostatni Dumny Burger)

Nieprawda.
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Bonzo »

Zespól całkiem przypadł mi do gustu po uslyszeniu Firefrost Arcanum, ale jakos w zachwytach sie nie rozpływałem, moze dlatego ze nie jestem koneserem gatunku, God the Lux, nabylem zaraz po premierze Thrash'em alla co z reszta uczynilem poraz ostatni :P ogolnie God the Lux w ogole nie przypadl mi do gustu, ledwie raz wytrzymalem do konca plyty po czym opylilem ja na allegro, plyta wydawala mi sie nudna, przekombinowana, chociaz produkcja to najwyzsza pułka to jednak w moim skromnym odczuciu jej nie uratowało, moze poprostu plyta nie trafila w moje gusta muzyczne, tak czy inaczej dobrze ze zostala cieplo przyjeta za granica (patrzac po recenzjach), bo to znowu wzmocni nasza pozycje na rynku :)

jakby co to mam do sprzedania Demise - Torture Garden :mrgreen:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

opylic to bedzie Ci jeszcze trudniej :lol:
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

slayer pisze:opylic to bedzie Ci jeszcze trudniej :lol:
otoz to, plyty z Empire rec maja swoj urok i ciesza sie duzym popytem :mrgreen:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

To jest wlasnie to... jedyne co bym chcial to Chaostream/Anaclasis ;]
ew. Pajorije pierwsza
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

ja nie załuje z Empire takich zakupow: Sceptic, Esqarial - Klassika i Inheritance, Abused Majesty... Chaostream słyszalem, ale tak na szybko, musze do niej wrocic bo slyszalem pozytywne opinie, co do Hate to nie bardzo moje klimaty i Pajo rowniez :)
Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Gdzie można kupić albumy Vesanii w rozsądnych cenach (mam na myśli zakupy, przez neta)?? ;-)
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

przez strone wydawcy (empire rec) chyba po dyszce sa plyty :)
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Dani Filth pisze:Gdzie można kupić albumy Vesanii w rozsądnych cenach (mam na myśli zakupy, przez neta)?? ;-)
www.allegro.pl
Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Nowy album VESANII!!

'Distractive Killusions'. Wiadomo również, że nowy album na świecie ukaże się w okolicach listopada, niestety nie jest znana data polskiej premiery.

:twisted:
ODPOWIEDZ