UWAGA! Złodzieje na Allegro!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: UWAGA! Złodzieje na Allegro!
no wlasnie co jest grane?
Pieknie wydane itd
Pieknie wydane itd
I do tego taka cena..
wlasnie ta niska cena podejrzana ale od 1zl ludzie wystawiaja bo wiedza ze sprzeda sie drogo
No właśnie.. Może i tak warto kupić by mieć co na półce postawić 
-
paulek
- -#Lord of the flies

Poweim tak postawiłbym całą kolekcję na to że sa to piraty tylko co w zamian postawiłby zakładający się ze mną....
Tych wydawnictw tez jest ostatnio dość sporo na ebayu i jakoś dziwnie wystawiający zawsze są zza wschodniej granicy: Rosja, Litwa... jakoś taki przypadek
a z drugeij strony patrząc i tak je kupię jako całość zeby mieć do koelkcji ale w 100% jestem świadom ze będą to piraty tzn wydawnictwa na rynek rosyjski.
A co do numerkó, japońcyczy mają specjalny rodzaj kodowania( chodzi o numerację i napisy na płycie) i warto to sprawdzić, wystarczy przyjżeć sie własnym oryginalnym japońskim tłoczeniom
Pozdrawiam...
A i tak na ogólny ogląd dysk killers - szata graficzna cuchnie podróbą
I prosze nie sugerujcie się, że jak płyta ma obi to już jest oryginał, chodzą właśnie na allegro kompletne wydania japońskie mety, Queen i paru innych rzeczy, co akurat sąsiedzi wypuszczą z fabryk...
Tych wydawnictw tez jest ostatnio dość sporo na ebayu i jakoś dziwnie wystawiający zawsze są zza wschodniej granicy: Rosja, Litwa... jakoś taki przypadek
a z drugeij strony patrząc i tak je kupię jako całość zeby mieć do koelkcji ale w 100% jestem świadom ze będą to piraty tzn wydawnictwa na rynek rosyjski.
A co do numerkó, japońcyczy mają specjalny rodzaj kodowania( chodzi o numerację i napisy na płycie) i warto to sprawdzić, wystarczy przyjżeć sie własnym oryginalnym japońskim tłoczeniom
Pozdrawiam...
A i tak na ogólny ogląd dysk killers - szata graficzna cuchnie podróbą
I prosze nie sugerujcie się, że jak płyta ma obi to już jest oryginał, chodzą właśnie na allegro kompletne wydania japońskie mety, Queen i paru innych rzeczy, co akurat sąsiedzi wypuszczą z fabryk...
Jak Ci pisałem wcześniej Budziol. To nigdy nie wyszło na rynku japońskim. To są piraty.
Ty jestes znawca wiec skoro tak mowiszMirdaroh pisze:Jak Ci pisałem wcześniej Budziol. To nigdy nie wyszło na rynku japońskim. To są piraty.
Ale musisz przyznac ze ladnie zrobione?
Na tyle ze juz ma conajmniej jednego chetnego z tego forum na calosc
Swoja dorga mimo wszystko jakby ktos porownal te numery z PRWDZIWYMI Japonczykami byloby super
ja umiem lepiej!Budziol pisze:Ale musisz przyznac ze ladnie zrobione?
Może i piraty ale poszły za całkiem niezłe sumy.
czy ja wiem
tylko LAD poszedl za 91zl reszta po 30-50zl czyli praktycznie ile zwykle plyty MAIDEN chodza
po za tym rozmawialem z kolesiem ktory ma taka podrobe METALLICI i choc owszem wydanie ladne to jednak dzwiek masakra! Niby stereo ale tylko lewo-prawo bez glebi itd
Widac ze koles handluje hurtowo wystawil kolejny raz ten sam pakiet
tylko LAD poszedl za 91zl reszta po 30-50zl czyli praktycznie ile zwykle plyty MAIDEN chodza
po za tym rozmawialem z kolesiem ktory ma taka podrobe METALLICI i choc owszem wydanie ladne to jednak dzwiek masakra! Niby stereo ale tylko lewo-prawo bez glebi itd
Widac ze koles handluje hurtowo wystawil kolejny raz ten sam pakiet
Ja jakieś 5, może 6 lat temu kupiłem w sklepie muzycznym kastę MC Iron Maiden "Pieve Of Mind"
Na grzbiecie natomiast tytuł albumu już był napisany poprawnie. Do dzisiaj zachodzę w głowę jak to możliwe, żeby w sklepie muzycznym w środku miasta dostać pirata zawiniętego w folię i nalepkę ZAIKS. Ale nie jedno się już w życiu widziało...
sorry za słabą jakość - nie mam pod ręką aparatu cyfrowego:(
http://img165.imageshack.us/my.php?image=piratnj8.png
sorry za słabą jakość - nie mam pod ręką aparatu cyfrowego:(
http://img165.imageshack.us/my.php?image=piratnj8.png
Maidenman to nie pirat tylko wydanie z bledem a to juz co innego...
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Temat już mocno zmruszały ale mimo wszystko coś tam dodam od siebie. Jeden mistrz napisał że zespół nie dostaje nic jeśli ktoś powtórnie sprzeda oryginalną płytę powtórnie np. na Allegro. Oczywiście że nic nie dostaje, tak jak jak nic nie dostaje wcześniej od sklepu, hurtowni, czy też dystrybutora. Zespół dostaje pieniążki tylko JEDEN RAZ za podpisanie kontraktu na wydanie płyty, od wytwórni płytowej. Pozostałe dochody to ew. tantiemy za reedycje lub puszczanie tych nagrań w mediach (Maidenów to raczej nie dotyczy, chyba że za koncerty w TV). I tak naprawdę, przyjmując czysto hipotetycznie, jeśli zespolowi zależałoby tylko na pieniążkach, a nie na ilości fanów, to mieliby gdzieś czy sprzedadzą dwie, siedem, czy 100 milionów legalnych kopii. Oczywiście dobra i legalna dystrybucja nakręca podpisanie kolejnego "tłustego" kontraktu. Dlatego dystrybutrzy starają się żeby zespoły były sprzedawne godnie, w jak najlepszych sklepach, a nie przez Cześka z łóżka na placu. Co do tzw. "ruskich piratów"- to płyty te traktowane są niesprawiedliwie gdyż w większości przypadków takowymi nie są. Są to płyty legalne na terytorium np. Rosji, z zastrzeżeniem że nie wolno ich sprzedawać poza jej granicami. Bo właśnie ci rosjanie dostali od wytwórni EMI tanią licencję na produkcję i sprzedaż nośników w cenie odpowiedniej do siły nabywczej tego kraju. Wytwórnia natomiast zdając sobie sprawę z zerowej sprzedaży w tym kraju "oryginałów" produkownych na rynek europejski w NL lub UK praktycznie rezygnuje z dochodów, na rzecz reklamy zespołu na lepsze czasy. Tak samo traktowane jest np. EMI Brasil wypuszczające takie prawdziwki. Niby zero dochodu z płyt, ale zespół, i tak sobie finansowo to odbija podczas koncertów w tych rejonach świata. To samo kiedyś się działo w Polsce. Mało kto o tym wie, ale każda wydana w latach 80' -tych kaseta była legalna, objęta podatkiem i zryczałtowaną opłatą dla artysty (ZAIKS/BIEM). Było to wtedy ściśle kontrolowane i ściągane przez ówczesne polskie władze a kwoty przekazywane były przedstawicielom zespołów na zachodzie. Inna sprawa że po przeliczeniu złotówki na $ zespoły tarzały się ze śmiechu po podłodze, widząc za ile nakład ich płyty poszedł w 40 milionowym kraju. Czyli reasumując rosyjska płyta CD, w większości przypadków sama w sobie piratem nie jest, ale piratem jest Polak sprzedający tę płytę na terytorium naszego kraju. Co do wydań japońskich reedycji w formi mini vinyl CD, są to jednak rosyjskie nierejstrowane piraty. Można to stwierdzić po numerach na samych płytach i zmienionym oryginalnym numerze z japońskiego OBI. Ale dla kolekcjonerów MUS na półce! Aby jednak być w porządku z prawem i własnym sumieniem, należałoby najpierw nabyć japońskie oryginalne wydania vinylowe. Wtedy staniemy się posiadaczami praw do tych wydawnictw i kopię tego, będziemy mogli mieć legalnie na własny użytek. Ale się rozpisałem. Czy ktoś to przeczyta?

Czyli w Polsce nie są legalne...IRONSPARTAN pisze:Co do tzw. "ruskich piratów"- to płyty te traktowane są niesprawiedliwie gdyż w większości przypadków takowymi nie są. Są to płyty legalne na terytorium np. Rosji, z zastrzeżeniem że nie wolno ich sprzedawać poza jej granicami. Bo właśnie ci rosjanie dostali od wytwórni EMI tanią licencję na produkcję i sprzedaż nośników w cenie odpowiedniej do siły nabywczej tego kraju.
Chyba nie bardzo... żeby wydać płytę/kasetę należy mieć na to zgodę. Polskie firmy typu Takt, MG robiły samowolkę. Często nawet z błędami (inne okładki, pocięte koncerty, brakujące utwory itp.).Mało kto o tym wie, ale każda wydana w latach 80' -tych kaseta była legalna
A to jakieś pokrętne tłumaczenie... kupując kradziony samochód (gdy wiesz, że został skradziony?) kim jesteś?Czyli reasumując rosyjska płyta CD, w większości przypadków sama w sobie piratem nie jest, ale piratem jest Polak sprzedający tę płytę na terytorium naszego kraju.
Co do kupowania na Allegro (dużo tam kupuję płyt) to niestety trzeba bardzo uważać. Szczególnie na "okazję" typu nowa płyta za 20 zł. Niedawno tak było z nowym Megadeth. Gość wystawiał w tygodniu 2-3 płyty po 19,99 i jest to "Endgame" z bonusowym kawałkiem "Washington is Next", który jest tylko w wersji Japan.
www.MetalSide.pl
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

"Chyba nie bardzo... żeby wydać płytę/kasetę należy mieć na to zgodę. Polskie firmy typu Takt, MG robiły samowolkę. Często nawet z błędami (inne okładki, pocięte koncerty, brakujące utwory itp.)."
I mieli na to zgodę polskiego prawa. Musieli tylko zgłosić to do ZAIKSU łącznie z iloscią wyprodukowanych sztuk i zapłacić od tego odpowiednie kwoty. Inna sprawa to jakość tych wydań. Niestety sprzęt poligraficzny w naszym kraju w tym czasie odbiagał nieco
od zachodniego. Pamiętam jak zdarzyło mi się kupić kasetę, bodajże Running Wild. Patrzę na oko, kaseta 30 -tka, czas trwania płyty ponad 50 minut. Na set liście wszystkie utwory. Zagadka wyjaśniła się w domu, faktycznie utwory były wszystkie, niepoucinane, ale odpowiednio przyspieszone. Także reasumując nie czepiajmy się firm bo w majestacie prawa nie było to przestępstwo i złodziejstwo. To cały system był przestępczy. Dzięki tym firmom jednak, mogliśmy mieć w latach 80-tych kontakt z ulubioną muzą. A Maiden chyba się tak na nich nie obraziła. Zobaczcie na spodach płyt CD kto produkuje płyty na Zachodnią Europę, nie jest to już holenderskie EMI UNDEN. Przykład Somewhere Back In Time i Flight 666.
...to TAKT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"A to jakieś pokrętne tłumaczenie... kupując kradziony samochód (gdy wiesz, że został skradziony?) kim jesteś?
"
Masz rację tylko tak jak sam wiesz czasami tego nie wiemy, a wiele osób jest po prostu tego nieświadomych. Dotyczy to płyt, nie samochodów. Szczególnie kupionych w necie.
I mieli na to zgodę polskiego prawa. Musieli tylko zgłosić to do ZAIKSU łącznie z iloscią wyprodukowanych sztuk i zapłacić od tego odpowiednie kwoty. Inna sprawa to jakość tych wydań. Niestety sprzęt poligraficzny w naszym kraju w tym czasie odbiagał nieco
...to TAKT
"A to jakieś pokrętne tłumaczenie... kupując kradziony samochód (gdy wiesz, że został skradziony?) kim jesteś?
Masz rację tylko tak jak sam wiesz czasami tego nie wiemy, a wiele osób jest po prostu tego nieświadomych. Dotyczy to płyt, nie samochodów. Szczególnie kupionych w necie.
mam takie pytanie, czy te JPN sa identyczne z oryginalami VINYL REPLICA z USA, gdzie zostaly jedynie wydane legalnie?IRONSPARTAN pisze:Co do wydań japońskich reedycji w formi mini vinyl CD, są to jednak rosyjskie nierejstrowane piraty. Można to stwierdzić po numerach na samych płytach i zmienionym oryginalnym numerze z japońskiego OBI. Ale dla kolekcjonerów MUS na półce! Aby jednak być w porządku z prawem i własnym sumieniem, należałoby najpierw nabyć japońskie oryginalne wydania vinylowe. Wtedy staniemy się posiadaczami praw do tych wydawnictw i kopię tego, będziemy mogli mieć legalnie na własny użytek
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

One są bardzo wiernie odwzorowane, z pierwszych edycji, japońskich płyt vinylowych. Tzn. oczywiście odpowiednio zmniejszone. Można powiedzieć że wersje US są uboższe graficznie od rosyjskich. Po za tym, jeśli chodzi o okładkę są ładniej zrobione od amerykańskich mini vinyl replica. Potem gdy rosjanie nie mieli wzorca (czyli od No Prayer) to się wykazali własną inicjatywą i wymyślili wzorce korzystając także np. z OBI i wzorów japońskich bookletów zaczerpniętych z CD. Same cedeki, graficznie porównywalne są do oficjalnej wersji amerykańskiej. Jednak wydaje mi się że CD w wersji amerykańskiej tłoczone były w Holandii z lekkimi graficznymi niedociągnięciami. (Być może nie wszystkie - jedną otwartą mam na sprzedaż -Virtual XI i stąd wiem o napisie NL, resztę mam zafoliowane) Jakość nagrania rosyjskich kopii, w różnym stopniu, ale gorsza od US. Czyli reasumując pierwszych 8 to naprawdę z poświęceniem odwzorowane płytki łącznie z plakatami w oryginale dołączanymi do 2,3,4,5,6(z albumem) studyjnej płyty, bookletem z LAD, oryginalnymi nalepkami z 7 son. Jedynym niedociągnięciem jest brak kopii naklejki oryginalnie dodanej do Somewhere. POLECAM NA PÓŁKĘ.
A legalnie nie zostały wydane chyba nigdzie. Bo na tzw. "legalnych" płytach rosyjskich jest ostatnio wzmianka (nie zawsze) o zakazie sprzedaży poza Rosją. Tu nic nie ma.
A legalnie nie zostały wydane chyba nigdzie. Bo na tzw. "legalnych" płytach rosyjskich jest ostatnio wzmianka (nie zawsze) o zakazie sprzedaży poza Rosją. Tu nic nie ma.
i to sie nazywa szczegolowa odpowiedz na pytanie 
czyli piraty ladniej wydane od oryginalow US
szkoda ze nie ma juz ich na allegro, kiedys niedrogo szlo
najbardziej mnie zaskoczyles ze sa nawet plakaty w tych wersjach
i chyba sa o cm wyzsze opakowania JPN
czyli piraty ladniej wydane od oryginalow US
szkoda ze nie ma juz ich na allegro, kiedys niedrogo szlo
najbardziej mnie zaskoczyles ze sa nawet plakaty w tych wersjach
i chyba sa o cm wyzsze opakowania JPN
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner