??/??/2010 - Metallica - Polska [PLOTKA]

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

El Dorado

Re: ??/??/2010 - Metallica - Polska [PLOTKA]

Post autor: El Dorado »

Ja szczerze wątpię żeby tak było, zwłaszcza jeśli chodzi o udział Metalliki. Ona sama, nawet bez supportu, sprzedaje się świetnie, więc dodatkowo ta trójka, która też się nieco ceni, by strasznie podniosła koszty trasy.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

no właśnie więc trochę bez sensu, raczej liczyłbym na taką trasę ale bez metalliki na szczęście
El Dorado

I módlmy sie zeby była bez Megadeth
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Jasne META to najpopularniejszy zespół metalowy na świecie ( czy najlepszy - nie wiem), pewnie taka trasa to również potrzeba dzielenia się zyskami z zaproszonymi muzykami. O ile Anthrax pewnie zagraliby "po kosztach" o tyle z Megadeth czy Slayer sprawa jest zdecydowanie bardziej "wymierna w gratyfikacji finansowej".

SLAYER od lat gra dla "nieco" innej publiki niż META, to jednak przedsięwzięcie zdecydowanie bardziej ekskluzywne, bliższe undergroundu, ekstremum metalu. Dla mnie SLAYER jest absolutnym prekursorem wszystkich ekstremalnych, perfekcyjnych technicznie i wykonawco odmian metalu. Z całym szacunkiem dla Venom, o perfekcji wykonawczej w żaden sposób nie można tu mówić, raczej wyłącznie o chęć zaszokowania, przewartościowania estetyki...

Megadeth już zawsze będą "uboższym krewnym" Metallicy. a pan Mustain "tym który się nie załapał". Niemniej i oni mają sporo fanów, wychodzi "Endgame" - nowy krążek, będą chcieli skupić się na "sobie".

Jeżeli taka trasa miałaby dojść do skutku- to raczej jako ekskluzywne przedsięwzięcie, kilka, kilkanaście sztuk.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Tobink pisze:
yankes pisze:Slayer natomiast zagrał kilka koncertów z Megadeth w Kanadzie i sprzedaż biletów była fatalna. W jednej hali przyszło 6 tys na 15tys możliwych.
a festiwale Mayhem? :]
Tez na wielu z nich bylo ok. 6 tys. osob. Jedynie w najwiekszych miastach jak Chicago czy LA amfiteatry byly bardziej wypelnione (ok. 15 tys.). Akurat tegoroczny Mayhem nie okazal sie takim sukcesem jak Ozzfest, ale dotyczy to wiekszosci obecnych tras. Niestety kryzys powaznie dotknal branze koncertowa za oceanem. Obecnie wypelnienie wielkich hal w polowie juz uznawane jest za sukces. Zespoly takie jak Judas Priest czy Heaven And Hell przyciagaja po 2-4 tys. osob na koncert. Tak naprawde z rockowo-metalowych tras w USA dobrze sprzedaly sie jedynie World Magnetic Tour (1st leg, nie wiem jak z kolejnymi czesciami) i Black Ice Tour AC/DC, ale to zrozumiale, bo zespol ten przyciaga o wiele szersza publike i nie koncertowal od wielu lat. Stad tez za wielka woda pomysl tras co-headlining lub "pakietow" z kilkoma znanymi zespolami (jak np. Metal Masters rok temu - Judas Priest, Heaven And Hell, Motorhead, Testament). I w sumie idea "Big 4 tour" chyba nawet lepiej sprawdzilaby sie wlasnie w USA, bo tak jak pisaliscie - w Europie Meta nadal sama bez problemu wypelnia duze stadiony (chociaz zobaczymy jak bedzie w przyszlym roku, bo w zasadzie w wiekszosci krajow i regionow w ciagu ostatnich kilku lat koncertowali juz kilka razy). Jesli trasa wielkiej czworki odbedzie sie na starym kontynencie to pewnie sprowadzi sie do 10-15 wystepow plenerowych - na wielkich stadionach lub "pastwiskach". ;) Raczej nie liczylbym na polaczenie tego z Sonisphere, bo Metallica nie zagra na nim po raz drugi jako gwiazda (mowi sie o innych zespolach, w tym Maiden). U nas taki tour absolutnie nie mialby racji bytu. Watpie, zeby 60 tys. osob bylo sklonnych zaplacic ok. 400 zl (pewnie na zachodzie bilety kosztowalyby ok. 100 euro), zeby zobaczyc 4 legendy thrashu... Mnie to pasuje, bo Slayera wole zobaczyc solo z dluzszym setem, Metallice w hali gdzie daja znacznie lepsze show, Anthrax na pewno bedzie gral sporo koncertow jesli zejda sie z Bushem, a Megadeth po prostu mnie...nie interesuje. ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja jednak obstawiam te dwa/trzy koncerty w Polsce w Łodzi. ( Dobra - lokalny patriotyzm) ;-)

Co do USA, sami "przeżarli" własny kapitał - niekontrolowana gospodarka liberalizmu konsumpcyjnego zemściła się- jak mówi Kołodko, cóż AC/DC to zdecydowanie inaczej postrzegany band niż nawet Meta, bliższy tradycyjnemu Rockowi.

Rozmawiałem ostatnio z kolegą z USA, powiedział mi że "Kangurki" to dla Amerykanów "odjazdowa rockowa kapela w stylu Vintage".

W ich przypadku sukces jest w pełni uzasadniony. Co do frekwencji na PRIESTACH, było baaardzo słabo, te ich "pakiety" PRIEST FEAST po Europie i potem z Whitesnake po USA, to trochę takie przeciąganie struny, trudno - tak bywa.

Ciekaw jestem tylko czy SONISPHERE załapie Maiden latem, podobno nie jest to nieprawdopodobne - pożyjemy, obaczymy ;-)
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

Robert Trujillo o trasie Wielkiej Czwórki:

Chris: Czy to prawda, że Lars powiedział kiedyś magazynom z Nowego Jorku i Los Angeles, że dla wywiadów z przedstawicielami miast Środkowego-Zachodu to Ty jesteś dedykowany?
Robert: Dostają mi się te najzabawniejsze miejsca. Jestem fanem Ohio, dostała mi się więc wyspa Ohio.

Chris: Pojawiły się plotki, że Wielka Czwórka thrashu ma udać się razem w trasę. Jak sie czujesz mogąc być jej częścią?
Robert: Wydaje mi się, że to wspaniały pomysł. Mieliśmy już kilka różnych rozmów na ten temat. Jestem przyjacielem Kerry’ego Kinga, kilka miesięcy temu jedliśmy razem kolację i wtedy narodził się ten pomysł. Uważam, że Dave Mustaine jest niesamowity, ja nigdy nie miałem z nim personalnych problemów. Uważam, że wspaniale byłoby, gdyby Metallica dzieliła scenę z jego zespołem. Metallica ma wielkiego przyjaciela w osobie Scotta Iana, mnóstwo razem przeżyli. Wydaje mi się, że taka trasa byłaby czymś wielkim dla świata metalu. Nie wydaje mi się, aby wszystkie te cztery kapele grały wcześniej razem.

Chris: Jest więc ziarenko prawdy w tych plotkach?
Robert: Jest, ale nic konkretnego. Nie ma podpisanej umowy, pracujemy nad nią.
Chris: Jak poradzicie sobie z ego muzyków, gdy przyjdzie ustalać porządek grania?
Robert: Na pewno ego poszczególnych muzyków będzie bardzo widoczne. Ale dla nas będzie OK, problem raczej w trzech pozostałych kapelach.
Chris: Czyli co? Dave Mustaine miałby mieć problem z graniem przed Metalliką?
Robert: Nie wydaje mi się, aby właśnie w tym był problem. Zgrzyty będą raczej na linii Megadeth i Slayer.

Chris: A o co im chodzi?
Robert: Nie wiem czy to będzie zależało od miasta gdzie mielibyśmy grać, ale na pewno problem będzie między tymi kapelami, obie chciałyby grać jak najpóźniej. Nie wiem, ktokolwiek wie? Ja tylko przewiduję, że jeśli miałyby być problemy to właśnie tutaj. Jedyny sposób, abyśmy my na takiej trasie zagrali to umieszczenie nas na pozycji głównego zespołu trasy, bo tylko nam uda się coś takiego zebrać do kupy. Ale nie mówię tego lekceważąc pozostałe kapele, bo wszystkie one są niesamowite i super-cool.

Chris: Grałeś u Ozziego, może uda Ci się zachęcić Sharon Osbourne aby zorganizowała taką trasę?
Robert: Człowieku, czemu nie, zobaczymy. Dzieli mnie od niej jeden telefon, może nawet Ozzy będzie managerem, rozwiązałby wszystkie problemy.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Robert jest najmłodszym stażem muzykiem zespołu, przedstawił swój punkt widzenia i wyraził się o projekcie takiej "packaged tour Of "Big Four" z wielkim entuzjazmem. Osobiście nie wierzę żeby Lars i pan "Ryżo-Włosy" żywili do siebie szczere i zdrowe emocje. W 1992 zagrali razem w UK na Milton K. National Bowl, jednak to wyłącznie jednorazowy EVENT, trasa często stwarza problemy interpersonalne.

Jeżeli dojdzie do podobnego "pakietu koncertowego" to raczej w USA, np kilkanaście/ 20 koncertów po trasie Mety na Starym Kontynencie. Ciągle liczę n halowe sztuki w Polsce. :pijak:
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Lars, w wywiadzie dla Nudge z radiostacji 103.9 The X z Ohio, powiedział (wywiad z 15 września):

Uważam, że ta historia zaczęła w ostatnich dniach żyć własnym życiem. Początek ma chyba w pewnej piątkowej nocy, chyba w marcu tego roku, kiedy to grupka znajomych posiedziała nieco dłużej przy bardzo mocnym czerwonym winie, rozmawiając... było to tuż przed wprowadzeniem nas do Rock and Roll Hall of Fame , każdemu udzielił się nostalgiczny nastrój. I w pewnym momencie tej rozmowy narodził się taki właśnie pomysł. Wydaje mi się, że to może być niesamowicie zabawna [super-fun] rzecz do zrobienia. Ja zdecydowanie popieram ten pomysł, z uwielbieniem będę do niego zachęcał. To coś, w co z przyjemnością proaktywnie się zaangażuje, aby doszło do skutku. W tym momencie jednak nie jest to już jednak sprawa poufnie dopracowywana za kotarą czy coś w tym stylu. Poczytałem kilka stron w Internecie jakiś czas temu i nie wydaje mi się, aby było to przedsięwzięcie nie mające szans, raczej jest to coś, za czym jestem przekonany. I z przyjemnością będziemy chcieli być w jakikolwiek sposób częścią tego"

Czyli wszyscy są za. Myślę że to zrobią :razz: Rudy też daje sygnały że wejdzie w to. Nic tylko czekać :???:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

dzis odbierajac bilety na RIVERSIDE i BEHEMOTHA w STREFIE BILETOW, dowiedzialem sie ze w METALLICA bedzie w marcu w Lodzi, bilety okolo 150-160zl stojace.
Na dniach powinny byc bilety!
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Oby to sie szybko potwierdziło
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

podobno kwestia dni :!:
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Obyś miał racje...
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

Z forum Overkill:

kumpel przedzwonił do strefy biletow i dowiedzial sie ze prowadzone są rozmowy - a w jakim są stadium to sie nie zapytal
Tak więc mamy dwie sprzeczne informacje z tego samego źródła..... ;-)
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

yankes pisze:Z forum Overkill:

kumpel przedzwonił do strefy biletow i dowiedzial sie ze prowadzone są rozmowy - a w jakim są stadium to sie nie zapytal
Tak więc mamy dwie sprzeczne informacje z tego samego źródła..... ;-)
A do tego nie mówi się o żadnych innych koncertach w Europie w marcu (ciągle za to pojawiają się plotki o Ameryce Południowej w tym terminie).
El Dorado

Wątpie :}
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Trasa w Ameryce Południowej to ponoć styczeń i luty ma być. Można spekulować, ale i tak trzeba poczekać..
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sądzę że raczej trasa po Australii i Japonii przypadnie na styczeń i luty. Może w marcu dadzą pojedyncze koncerty w Ameryce Południowej, zaraz po kilku sztukach - Europa, mogą tak jak w 2008, zaczynać Stary Kontynent od Polski, 2/3 koncerty... :pijak:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

ja oprocz STREFY mam to info od miesiaca z Urzedu Miasta Lodzi, gdzie pracuje moj znajomy, wiec mysle ze jest dosyc pewne.
A w strefie juz nawet uzysklaem info o cenie biletow, wiec raczej te rozmowy na zaawansowanym etapie juz sa :)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Budziol pisze:A w strefie juz nawet uzysklaem info o cenie biletow
No dawaj :)
Ile to będzie kosztować? I ile ma byc tych koncertów?
Zablokowany