Najlepszy polski zespół metalowy

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który z zespołów jest wg Ciebie obecnie najlepszym na polskiej scenie metalowej

Behemoth
22
18%
Vader
15
13%
Kat
22
18%
TSA
25
21%
Acid Drinkers
5
4%
Frontside
7
6%
Turbo
23
19%

Liczba głosów: 119

Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

Re: Najlepszy polski zespół metalowy

Post autor: Wiwern »

Kod: Zaznacz cały

drapieżny wokal w Ostatni Grzeszników Płacz... Ach, Kupczyk ma jaja. :D
a ja go wolę, jak śpiewa potężnie, ale pełnym , czystym wokalem. Np na ostatnich dwóch płytach CETI "Shadow Of The Angel" i "Perfecto Mundo". Jeśli jeszcze tych płyt nie znasz, to polecam. Jeśli preferujesz polskojęzyczność, to... trochę się rozczarujesz, bo są po angielsku, ale na tej pierwszej są jako bonusy polskojęzyczne wersje. Dam Ci na próbkę coś z nich:

http://www.youtube.com/watch?v=Pmh4lPwsyHY
Our time will come! Oooo...
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

O dzięki za ten link, bo zdążyłem już zapomnieć jakim totalnym i nieogarniętym dramatem jest zespół CETI :lol:
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
MurderousTrooper
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: MurderousTrooper »

Ja ogólnie uwielbiam wokal Grzegorza. CETI za bardzo nie słuchałam, zabieram się do tego i zabieram... Ale z tego, co dałeś, to widzę, że mam sporo do nadrobienia, bo zapowiada się całkiem nieźle. Chociaż szczerze mówiąc, wolę Grzegorza po polsku.
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

akim totalnym i nieogarniętym dramatem jest zespół CETI
możesz to jakoś rozwinąć? Chętnie poczytam próby zgnojenia jednego z niewielu zespołów stojących w Polsce na straży najlepszych hard'n'heavy rockowych tradycji.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Wiwern pisze:jednego z niewielu zespołów stojących w Polsce na straży najlepszych hard'n'heavy rockowych tradycji.
No faktycznie, jakby to miało jakoś specjalnie nobilitować :lol:

Jeśli komuś pasują odpustowe klawisze, wiejska melodyka i wtórna aż do zarzygania muzyka zupełnie pozbawiona pazura, to czemu nie, nawet CETI może być dobrym zespołem ;)
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

tylko że te klawisze mi się z żadnym odpustem za bardzo nie kojarzą, melodyjka specjalnie z wsią też nie, a odpowiedni pazur mimo wszystko tam mnie jakoś dziabie.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Wiwern pisze:tylko że te klawisze mi się z żadnym odpustem za bardzo nie kojarzą, melodyjka specjalnie z wsią też nie, a odpowiedni pazur mimo wszystko tam mnie jakoś dziabie.
W takim razie czas na refleksję i zmianę zdania ;)
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

CETI jest denne, mówi to człowiek który słucha klasycznego heavy ;)
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

panzerschreck pisze:O dzięki za ten link, bo zdążyłem już zapomnieć jakim totalnym i nieogarniętym dramatem jest zespół CETI :lol:
+1

odsłuchałem dyskografię i byłem na 3 koncertach (2 razy w Katowicach: Mega Klub w 2007 i Spodek 2008; raz w Wawie - Stodoła 2009), więc wiem co mówię.
Ostatnio zmieniony ndz cze 20, 2010 5:51 pm przez Deleted User 622, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

ja byłem na trzech, dyskografię znam na pamięć i wszystko poza "W Imię
Prawa" mi się podoba, ze wskazaniem na dwa najnowsze albumy.
A ze starych najbardziej lubię ten utwór: http://www.youtube.com/watch?v=0bJSxaCUD3Q
Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Stokrotka »

Ja też muszę stanąć w obronie CETI. Znam raczej nowsze dokonania (w szczególności płytę Perfecto Mundo), ale i też kilka starszych utworów i przyznaję, że są one bardzo dobre. Np. takie kawałki jak Ride to Light czy Stolen Wind prezentują naprawdę wysoki poziom tego zespołu. Na żywo też świetnie wypadają.
W dalszym ciągu jednak podtrzymuję zdanie, że najlepszym polskim zespołem (jak dla mnie) jest TSA.
Deleted User 622

Jedyne dobry album to sygnowane nazwiskiem Grześka - Demony Czasu. Koniec i kropka. Ostatnie 2 albumy to p2p2 dla metalowczyków.
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

sygnowane nazwiskiem Grześka - Demony Czasu.
nie zaprzeczę, że całkiem dobry album.
Ostatnie 2 albumy to p2p2 dla metalowczyków.
nie spotkałem jeszcze "metalowczyków" zakochanych w CETI. Nie wiem, no... jak dla mnie to ta muza ma w sobie coś ze starego Rainbow i Deep Purple, Iron Maiden z okolic "Somewhere In Time", brzmi jak szeroko pojęty współczesny europejski powermetal, szeroko pojęty, bo ma to coś w sobie coś z brzmienia nowszych Hellowenów, Gamma Rayów, Edguya,, ale... nie dorównuje tym kapelom w kategorii "kolorowy kicz aż do zarzygania", ma jednak jakąś klasę w sobie. Jasne, że wyjęte z kontekstu balladki jak "Body And Blood", czy "Gardens Of Life 2" mają niewiele z metalem wspólnego, ale nie są one w końcu dominującym nurtem tych płyt. Dla absolutnej ich przeciwwagi posłuchaj sobie

"Treason, czy "Destiny" z SotA, a z ...PM... zapodaj sobie "Stolen Wind", albo "Deja Vu"

mało w nich odpowiedniego pazura?! To my chyba inaczej to pojmujemy...
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

Dziwie sie ze tak mało głosów na Acidów..Wg mnie najlepszy Polski zespół.
Deleted User 622

Wiwern pisze:
sygnowane nazwiskiem Grześka - Demony Czasu.
nie zaprzeczę, że całkiem dobry album.
Ostatnie 2 albumy to p2p2 dla metalowczyków.
nie spotkałem jeszcze "metalowczyków" zakochanych w CETI. Nie wiem, no... jak dla mnie to ta muza ma w sobie coś ze starego Rainbow i Deep Purple, Iron Maiden z okolic "Somewhere In Time", brzmi jak szeroko pojęty współczesny europejski powermetal, szeroko pojęty, bo ma to coś w sobie coś z brzmienia nowszych Hellowenów, Gamma Rayów, Edguya,, ale... nie dorównuje tym kapelom w kategorii "kolorowy kicz aż do zarzygania", ma jednak jakąś klasę w sobie. Jasne, że wyjęte z kontekstu balladki jak "Body And Blood", czy "Gardens Of Life 2" mają niewiele z metalem wspólnego, ale nie są one w końcu dominującym nurtem tych płyt. Dla absolutnej ich przeciwwagi posłuchaj sobie

"Treason, czy "Destiny" z SotA, a z ...PM... zapodaj sobie "Stolen Wind", albo "Deja Vu"

mało w nich odpowiedniego pazura?! To my chyba inaczej to pojmujemy...
Znam te płyty dobrze, probowalem sie do nich przekonać, ale nic na siłę. "szeroko pojęty współczesny europejski powermetal, szeroko pojęty, bo ma to coś w sobie coś z brzmienia nowszych Hellowenów, Gamma Rayów, Edguya" i właśnie dlatego nie chwytam. Demony Czasu czerpały z innych wzorców i były super.
MurderousTrooper
-#Wrathchild
-#Wrathchild

molojuh pisze:Dziwie sie ze tak mało głosów na Acidów..Wg mnie najlepszy Polski zespół.
Acidów uwielbiałam z Olassem. Bez niego jest jakoś tak... pusto. Poza tym trochę denerwuje mnie barwa głosu Titusa. Jako człowieka z charakteru bardzo go lubię, bo zwraca się do ludzi per przyjacielu, zresztą to zabawny gość i chętny do rozmowy, no ale charakter nie przekłada się na barwę głosu. :B Mimo, że nie lubię klimatów, w jakich tworzą Acidzi, to szanuję ich jako kapelę i lubię chodzić na ich koncerty, bo zawsze dają czadu. :mryellow: Jednak mimo wszystko najlepszym polskim zespołem dla mnie nie są.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Wiwern pisze: Iron Maiden z okolic "Somewhere In Time"
Porównywanie przaśnego i prowincjonalnego CETI do jednej z najlepszych płyt wielkiego Iron Maiden, to jednak spore nadużycie. Nie ten polot, nie ten talent, nie ten klimat i wreszcie- nie te klawisze :lol:
MurderousTrooper pisze:Poza tym trochę denerwuje mnie barwa głosu Titusa.
MurderousTrooper pisze: Acidów uwielbiałam z Olassem.
A to Titus miał wtedy inną barwę głosu?
MurderousTrooper
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Nie, Titus nie miał wtedy innej barwy głosu, po prostu bardzo lubiłam Olassa jako człowieka i gitarzystę. Po jego śmierci Acid Drinkers zubożało.
Deleted User 622

MurderousTrooper pisze:Nie, Titus nie miał wtedy innej barwy głosu, po prostu bardzo lubiłam Olassa jako człowieka i gitarzystę. Po jego śmierci Acid Drinkers zubożało.
A z Litzą czy Perłą?
MurderousTrooper
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Mnie osobiście najbardziej z dokonań Kwasożłopów podoba się ostatni album "Verses of Steel", poprzednie albumy nie są złe, aczkolwiek akurat ta płyta "wryła" mi się w pamięć. Ciekawi mnie, jaki będzie ich najnowszy album.
ODPOWIEDZ