UWAGA! Złodzieje na Allegro!

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Re: UWAGA! Złodzieje na Allegro!

Post autor: Rafaello »

IRONSPARTAN pisze:
IM_Power pisze:ja pamiętam jak nowa płyta kosztowała 80, a kaseta 30 ,zresztą kto tego nie pamięta?
Ja pamiętam jak mój chrzestny kupił mi na urodziny Powerslawe na giełdzie w Indexie na Szewskiej. Była to pierwsza płyta na wrocławskiej giełdzie (może także i we Wrocławiu). Płyta kosztowała 4200 (po stargowaniu) - mój wój zarabiał ok.5000. A ze tylko jest 15 lat starszy rozumiał co to dla mnie znaczy i zaszalał. Szacun dla Mirka :!:
Tak to jakoś wyglądało. To tak, jakby dziś kupować niedrogiego Peceta. Ale jaka radocha była!!!
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: IRONSPARTAN »

krusejder pisze:A czemu nie postawisz pytania, czy prawo autorskie nie jest aby zalegalizowaniem pasożytowania wąskiej grupy prawników na społeczeństwie ?
Ja też nie lubię tej grupy zawodowej, ale niestety bez nich ani rusz, Jeśli jesteś poszkodowany, albo ktoś zrobi skok na twoją własność bez zatrudnienia imć papugi z góry stoisz w sądzie na straconej pozycji. I nie dotyczy to tylko praw autorskich ale chyba całego wszechświata.
łamanie prawa autorskiego nie jest złodziejstwem, jest nieposłuszeństwem władzy. A więc naruszenie 4 a nie 7 przykazania z Dekalogu
I za to, i za to można pójść siedzieć, a i u św. Piotrka nagrody się nie dostanie :razz:
Maczup
-#Invader
-#Invader

Post autor: Maczup »

http://allegro.pl/show_user.php?uid=20300954

ostrzegam, właśnie odebrałem trzy płyty i grzecznie zapytałem o zwrot...
NIE DLA CZARNEGO ROBOCOPA!
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Maczup pisze:http://allegro.pl/show_user.php?uid=20300954

ostrzegam, właśnie odebrałem trzy płyty i grzecznie zapytałem o zwrot...
A co się stało? Piraty?
Maczup
-#Invader
-#Invader

Post autor: Maczup »

na 99% tak, pisze niby, że z USA, wysyła w folii zastepczej, w nowym pudełki, nadruk okłądek kiepski (nie wierzę, że w USA tak jest), to, co powinno byc naklejka, jest nadrukowane na okladce. lipa.
NIE DLA CZARNEGO ROBOCOPA!
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

stary temat, a jednak odświeżam bo sprawa jest wyjątkowo nieprzyjemna :(
Przestrzegam przed kupowaniem od człowieka o nicku "lordbaal"
taki sam nick ma tu na forum jak i na allegro
sam go kiedyś polecałem, bo wydawał się po kilku udanych transakcjach człowiekiem godnym zaufania.
Niestety skusiłem się na zakup 3 japończyków po za allegro przez SANKTUARIUM i po pół roku próby odzyskania kasy lub CD, stwierdzam że to złodziej!
Zarówno brat jak i on przekonywali mnie że dla nich 200zł to żaden pieniądz i że to poczta zgubiła płyty, więc oddadzą kasę.
Wpierw obiecywali, potem byli chamscy, teraz nabrali wody w usta.
Mam dane zarówno jego jak i brata, więc sprawa trafiła na policję.
Nick jego brata na allegro to"blazebayleyfan" - nie dajcie się nabrać!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Budziol pisze:"lordbaal"
O ile dobrze kojarzę, to swego czasu ten (albo podobny nick) sprzedawał na Allegro sporo nowości w cenie 19-20 zł. Oczywiście wszystko w "oryginale"...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

sprzedaje dorgie rzeczy - japońce itd i nie tylko MAIDEN, generalnie rarytasy
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

Budziol pisze:stary temat, a jednak odświeżam bo sprawa jest wyjątkowo nieprzyjemna :(
Przestrzegam przed kupowaniem od człowieka o nicku "lordbaal"

Niestety skusiłem się na zakup 3 japończyków poza allegro przez SANKTUARIUM i po pół roku próby odzyskania kasy lub CD, stwierdzam że to złodziej!
.... tutaj m.in. leży istota Twojego problemu :neutral: nie możesz liczyć na pomoc Allegro http://allegro.pl/country_pages/1/0/edu ... /index.php (choć tutaj niejednokrotnie Allegro pokazało że stoi po stronie sprzedających którzy nabijają konto prowizjami]

... swoja drogą jeżeli przez pół roku sprawa nie została wyjaśniona a Ciebie załadowano w ptaka dlaczego gość który Cię okradł i jest ZŁODZIEJEM nie ma NEGATYWA :roll:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Myślę, że problem tkwi w tym, że złodziej jest złodziejem. Parę razy odkupowałem płyty od ludzi poza allegro (choćby dlatego, że co do CD zgadalismy sie na koncercie), parę razy sprzedawałem - i problemu nie było.

Nb. uczulam Was na jedno: zaniesienie na pocztę zgody na wrzucanie poleconych do skrzynki uniemożliwia dochodzenie reklamacji na niedostarczenie przesyłek. Fajne, co ?

p.s. widziałem Jesperze, że ostatnio naciął Cię wuj, z którym też miałem problemy i mam go na swojej czarnej liście. Wyrazy współczucia.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

krusejder pisze:Myślę, że problem tkwi w tym, że złodziej jest złodziejem. Parę razy odkupowałem płyty od ludzi poza allegro (choćby dlatego, że co do CD zgadalismy sie na koncercie), parę razy sprzedawałem - i problemu nie było.

Nb. uczulam Was na jedno: zaniesienie na pocztę zgody na wrzucanie poleconych do skrzynki uniemożliwia dochodzenie reklamacji na niedostarczenie przesyłek. Fajne, co ?
... dokładnie :!: złodziej jest złodziejem co nie zmienia faktu że kupując poza Allegro jakieś ryzyko istnieje że potencjalnie zaufana osoba może okazać się oszustem [oczywiście to duże uogólnienie bo nie wszyscy to złodzieje]
krusejder pisze:
p.s. widziałem Jesperze, że ostatnio naciął Cię wuj, z którym też miałem problemy i mam go na swojej czarnej liście. Wyrazy współczucia.
... dokładnie, mój błąd polegał na tym że korzystając z opcji "KupTeraz" wcześniej nie sprawdziłem komentarzy sprzedającego natomiast w dalszej korespondencji mailowej ze sprzedającym nie uzyskałem konkretnych informacji o oryginalności płyty CD a jednocześnie utwierdziłem się w przekonaniu że to wydanie pirackie. Jedno jest pewne swego czasu "Sheriff68" sprzedawał płyty oryginalne ale także pirackie "jako" oryginalne, aktualnie w opisach zaznacza jako to wydanie.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

jesper pisze:przedawał płyty oryginalne ale także pirackie "jako" oryginalne, aktualnie w opisach zaznacza jako to wydanie.
Dobre i to. Sprzedawać znienacka po 70 zł płyty warte dla jednych 20 zł a dla innych 0 zł, to oszustwo 1 klasy.

Miałem ostatnio inny ciężki przypadek. Typ zainteresowany zakupem wysłał do mnie ok. 20 mejli targując się o każdą złotówę. A już po otrzymaniu przesyłki wysłał 2 kolejne mejle twierdząc, że stan dysku jest istotnie gorszy niż w opisie. Trafił na moją czarną listę, gdzie jest wraz z Szeryfem.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Może wrzućcie tutaj swoje czarne listy, zawsze to jakaś przestroga będzie :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Może wrzućcie tutaj swoje czarne listy, zawsze to jakaś przestroga będzie :)
No no. Ja kupuje mnóstwo na allegro i na razie nie miałem żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

polecone do skrzynki to nieporozumienie, nie masz prawa reklamacji

co do lorda baala
wiem ze nie ma negatywów, ale jak wytłumaczyć fakt ze nie mam ani płyt ani kasy?
nawet nie poszedł na pocztę wyjaśniać sprawy bo wtedy przysyłają do mnie zawiadomienie z zapytaniem czy nie dostałem takiego a takiego listu (paczki)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

gumbyy pisze:Może wrzućcie tutaj swoje czarne listy, zawsze to jakaś przestroga będzie :)
Dla mnie kluczem, jeśli chodzi o zakupy są dwa negatywy lub kilka neutreali u jakiegoś sprzedawcy. Wówczas sprawę monituję bardziej uważnie, czyli dokladnie obejrzę nabyty przedmiot i monituję czas przesłania przedmiotu.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No ja też oglądam komentarze i ogólnie każdego sprzedającego. Jak na razie miałem 2-3 sytuacje, że płyta była nie taka jak być powinna, no ale bezproblemowo załatwiłem temat ze sprzedawcą.

Mam kilku wypatrzonych "piratów" na Allegro i ich aukcje omijam szerokim łukiem.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

gumbyy pisze:No ja też oglądam komentarze i ogólnie każdego sprzedającego. Jak na razie miałem 2-3 sytuacje, że płyta była nie taka jak być powinna, no ale bezproblemowo załatwiłem temat ze sprzedawcą.

Mam kilku wypatrzonych "piratów" na Allegro i ich aukcje omijam szerokim łukiem.
Czego oczekiwać od allegro jak pirata mozna w Empiku kupić (sic!) Sam mam jednego pirata Iron Maiden, któryego kupiłem w empiku, a że wówczas (a było to pare lat temu) nie znałem sie na wydawnictwach Ironów to dopiero w domu zorientowałem sie, że to pirat :mrgreen:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Emilio pisze:Czego oczekiwać od allegro jak pirata mozna w Empiku kupić (sic!) Sam mam jednego pirata Iron Maiden, któryego kupiłem w empiku, a że wówczas (a było to pare lat temu) nie znałem sie na wydawnictwach Ironów to dopiero w domu zorientowałem sie, że to pirat
to mnie zaciekawiłeś. chodzi o jakieś oficjalne wydawnictwo na cd/dvd czy może te półoficjalne czy nieoficjalne koncerty na dvd jak Maiden England czy Donington?
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

http://www.rockcinema.eu/resources/Iron ... ngland.jpg
Siwy pisze:nieoficjalne koncerty na dvd jak Maiden England czy Donington?
Tak Maiden England, to nie jest oficjalne wydawnictwo Iron Maiden, a w empiku można je dostać.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
ODPOWIEDZ