Be Quick Or Be Dead - kiedy było ostatnio grane?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

quardio
-#Charlotte
-#Charlotte

Be Quick Or Be Dead - kiedy było ostatnio grane?

Post autor: quardio »

Witam \,,/. Szukam najświeższego nagrania live z koncertu gdzie został zagrany kawałek: Be Quick Or Be Dead. Znalazłem nagrania z 1993 i 1992, ale chciałbym zobaczyć jak dają rade z tą piosenką teraz. Wiecie coś na ten temat? Gdzie ostatnio odbył się koncert na którym zagrali ten utwór?
Snoger
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Re: Be Quick Or Be Dead - kiedy było ostatnio grane?

Post autor: Snoger »

Ostatnio Maideni wykonywali wlasnie w 93 o ile sie nie myle, ale tak to Bruce wykonywal BQOBD z Tribuzy w 2005 roku http://www.youtube.com/watch?v=F7kx06rNoA4
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Niestety dawno było grane :/ Chłopaki wola grac run to the hills na niemal kazdej trasie zamiast po kilkunastu latach zagrać bqobd... Pod tym wzgledem chciałbym trase "From Fear To Eternity" z tym kawałkiem w secie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Musze przyznać ze oficjalne video do tego utworu jest kapitalne . Jedno z najlepszych w historii zespołu. Bardzo mi sie podoba i czesto do niego wracam . Szkoda ze nie grają już tego kawałka na żywca .
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

fakt ze mogliby jako openera smialo zagrac ten utwor
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

jedno z moich największych marzeń - usłyszeć ten kawałek na żywo ;-)
quardio
-#Charlotte
-#Charlotte

Jakbyśmy zebrali kilka - kilkanaście tyś. ludzi, którzy zaczęli by krzyczeć na Sonisphere w Warszawie: "Be Quick Or Be Dead" może by zagrali. Ja będę krzyczał z całej siły ;).

A tak serio mówiąc to wydaje mi się, że po prostu lata robią swoje a, że ta piosenka ma swoje tempo mogą nie dać rady jej pociągnąć tak jak trzeba, a spieprzona piosenka na koncercie to najgorsze co może się przydarzyć zarówno fanom jak i samemu zespołowi.

PS: A może by jednak spróbować z tym krzykiem :jee: .
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

krzyczeć to sobie można i tak nie zagrają :D
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

BQOBD to także moje koncertowe marzenie... Becur pewnie nie chce śpiewać ze względu na formę wokalną, ale publiczność i tak by miala w srace śpiew, bo wszyscy by się zajarali tym, że to właśnie Be Quick Or Be Dead, zagrane od niepamiętnych czasów :)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Budziol pisze:krzyczeć to sobie można i tak nie zagrają
Tak jak w Chorzowie Fera of the Dark :lol:
Steve pisze:. Becur pewnie nie chce śpiewać ze względu na formę wokalną
To raczej nie powód, śpiewa na tej trasie trudniejszy wokalnie talizman, bqobd tez by dał rade.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

quardio pisze:A tak serio mówiąc to wydaje mi się, że po prostu lata robią swoje a, że ta piosenka ma swoje tempo mogą nie dać rady jej pociągnąć tak jak trzeba,
Złamują mnie tego typu stwierdzenia... Bardzo proszę o przykład z koncertu Maiden gdzie zespół (nie wokalista) położył jakikolwiek kawałek? Przecież ten argument to jakaś wierutna bzdura... Panowie grają dziesiątki trudniejszych kawałków niż Be Quick...
O wokal też bym się nie martwił. Skoro Bruce naprawdę udanie śpiewał ostatnio Aces High, a na tej trasie znakomicie wyciąga o wiele trudniejszego Talismana, to Be Quck zaśpiewałby prawdopodobnie bez większych trudności.
Jedynymi powodami braku w setach kawałków pokroju Be Quick i innych klasyków są.
1. Lenistwo zespołu.
2. Niechęć Steva do danego kawałka, mimo powszechnej wiedzy, że fani daliby się za to pociąć (Flight Of icarus)
3. Mój ulubiony argument mówiący, że "kiedy ktoś jest na koncercie Maiden pierwszy raz to najbardziej chce usłyszeć klasyki"... Zawsze mnie zastanawia, że ten sam ktoś nie wpadł jeszcze na to, że jak ktoś jest na koncercie Maiden po raz enty, to naprawdę rzyga już kawałkami pokroju RTTH, Feara czy Iron Maiden i ma ochotę usłyszeć trochę dawno niegranych rzeczy...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Mr.Hankey pisze:3. Mój ulubiony argument mówiący, że "kiedy ktoś jest na koncercie Maiden pierwszy raz to najbardziej chce usłyszeć klasyki"... Zawsze mnie zastanawia, że ten sam ktoś nie wpadł jeszcze na to, że jak ktoś jest na koncercie Maiden po raz enty, to naprawdę rzyga już kawałkami pokroju RTTH, Feara czy Iron Maiden i ma ochotę usłyszeć trochę dawno niegranych rzeczy...
czyli są zdania, że zawsze na koncertach mają najwięcej "debiutantów" wśród publiki? ;)
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Na pewno po raz ostatni grane przez zespół było na Raising Hell. Jeśli dojdzie do skutku trasa z FHTE to mam nadzieję, że wezmą go na otwieracza a nawet jestem na 80% pewien , ciekaw jestem jak by zabrzmiał z 3 gitarami, swoją drogą to trochę dziwne, że nie grają go tyle czasu, a mimo to wsadzają niemal na każdy "the best of".

co do debiutantów, to mój kolega z klasy, mający raczej bardzo ogólną wiedzę o IM, zapytany czy poszedłby na koncert, pierwsze co wypalił to "jak będzie FOTD to bardzo chętnie" :)
Starblind
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Starblind »

A mi tam na BQOBD aż tak nie zalezy :lol:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

DeJMIeN Wielki pisze:"jak będzie FOTD to bardzo chętnie"
Każdy kto jest pierwszy raz na koncercie Maiden chce usłyszec FotD, 666, Hallowed i Troopera ;-)
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

jakby otwierali nim trasę From Fear To Eternity byłoby cudownie ;-) poza BQOBD marzy mi się jeszcze usłyszeć na żwyo Caught Somewhere In Time, ale to jest raczej kompletnie nierealne...
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Mój nr 1 na liści to Sign of the Cross...
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Emilio pisze:Mój nr 1 na liści to Sign of the Cross...
+1

Mi na Be Quick mało zależy, może być coś innego, choć na trasie promującej składankę jest raczej faworytem.
quardio
-#Charlotte
-#Charlotte

Chciałbym usłyszeć BQOBD, ale tak jak mówiliście jak by nie było FOTD czy NOTB byłbym zawiedziony, bo jadę na koncert IM pierwszy raz i chce usłyszeć klasyki. Taka jest prawda, a takich fanatycznych fanów jak WY jest mało, którzy na koncertach IM bywają co roku.
Starblind
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Starblind »

quardio pisze:Chciałbym usłyszeć BQOBD, ale tak jak mówiliście jak by nie było FOTD czy NOTB byłbym zawiedziony, bo jadę na koncert IM pierwszy raz i chce usłyszeć klasyki. Taka jest prawda, a takich fanatycznych fanów jak WY jest mało, którzy na koncertach IM bywają co roku.
Zgadzam się. Nigdy nie byłem na koncercie IM bo nie mam na to kasy, ale jakbym pojechał to chciałbym usłyszeć Hallowda, numbera i inne klasyki na żywo. Tak to już jest, wszystkim się nie dogodzi, jedni woleliby to usłyszeć na żywo drudzy co innego.
ODPOWIEDZ