Iron Maiden czy Metallica?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

mormon656
-#Charlotte
-#Charlotte

Re: Iron Maiden czy Metallica?

Post autor: mormon656 »

Kuki91 pisze:Nie wpadłeś na to, że koncertowanie -> pasja, a pasją się też człowiek dzieli :roll: ?

Nvm, ja patrzę z podziwem na podpis Gumbyyego, mimo że sam tez nie mam się czego wstydzic. Mam listę na Last FM i co, źle :) ?
Ha no widzisz, pisałem to samo, dzielenie się pasją - zapoznawanie dzieciaków z muzą itd, poruszyłem to w jednej z poprzednich wypowiedzi.. To ma większy sens niż taka wyliczanka, która nie ma sensu żadnego. Rozumiem dyskusje o koncertach, ale samo wspomnenie ich...? Z resztą Kuki91, sprawa jset zamknięta po co drążysz temat...

Wiesz we mnie podziwiu to nie wzbudza, nie wiem nawet czy w kimkolwiek powinno... Nie wiem czego nie masz sie wstydzić, nie wiem co to jest 'lista na Last FM', wiec nie powiem ci czy to źle czy nie. Natomiast nigdy nie miałem i nie bede miał nic przeciwko kolekcjonowaniu wspomnień i dzieleniu sie nimi, zwlaszcza w paczce kumpli w temacie, przy odpowiednich trunkach.
Kozas
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Kozas »

mormon656 pisze:
Kozas pisze:
gumbyy pisze: Nico tym bardziej ;)
I tak i nie, bo Nicko tez nie nalezy i nigdy nie nalezal do topu, ale dlaczego "tym bardziej"? Uwazam go za lepszego od Larsa. Wokal wedlug mnie IM ma o wiele lepszy, gitarzystow tez lepszych, bas jak mowilem Meta mialo niesamowity, teraz dla mnie i w tym IM jest lepsze. Teksty bardziej Ironow mi podchodza, oprawa koncertowa, lepsze melodie i nawet okladki plyt. Nie wiem czy znajde element w ktorym dla mnie dzisiejsza Metallica jest lepsza od Ironow. Liczby sprzedanych egzemplarzy nie licze, bo jakie to ma dla mnie znaczenie w odbiorze muzyki? Gdyby probowac silic sie na obiektywizm to moze i tak, ale ja wyrazam w 100% subiektywna opinie
możesz mi Kozasie z Trzcinki wyjaśnić ten zwrot:

" bas jak mowilem Meta mialo niesamowity, teraz dla mnie i w tym IM jest lepsze."

Kiedy miała niesamowity?? I w czym był lepszy od obecnego basisty? Pal licho co teraz Metallika nagrywa, ja też jestem ze starej daty, pamiętam jeszcze Metę za życia Cliffa, potem widziałem koncerty z Jasonem i Robem (z Cliffem niebardzo miałem okazje....) i nie wiem w czym Rob ustępuje Cliffowi czy Jasonowi. ZAPEWNE JESTEŚ KOLEJNYM DZIECKIEM WIKIPEDII KTÓRE ZESRAŁO SIE KULTOWOŚCI ZDJĘCIA GROBU CLIFFA a gówno wiesz o graniu na basie i nawet nie słyszysz ścieżki basu w "the 4 horsemen" chyba że ci opiekun odpali GUITAR PRO i wyłaczy resztę ścieżek, zgadłem?

JEŚLI NIE TO WYJAŚNIJ O CO CI CHODZI BO NIE ROZUMIEM
1 Nie widziałem nigdy grobu Cliffa.
2 Tak, ogólnie mówiąc to w sumie gówno wiem o basie i wyrażałem swoje zdanie. Mam wrażenie, że tak to jest na forach internetowych, że nie każdy kto się wypowiada jest ekspertem.
3 Zaraz Ci żyłka pęknie.

PS
Poza tym pisząc bas miałem też na myśli kompozycje, które to osoba na basie tworzyła( co też mogłem lepiej napisać, fakt). Jak dla mnie był niesamowity gość.
Awatar użytkownika
Bardock24
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Bardock24 »

Kiedyś była Meta...wiadomo początki; w 1998 roku jak kumpel przyniósł mi dwie kasety, Mety i Maidenów to wybrałem Metallicę, podobała mi się moc Master of Puppets. Ale wiadomo gusta z biegiem czasu trochę sie zmieniają.
Maiden urzekło mnie wieloma aspektami - genialnym wokalem Bruce'a, melodiami, tekstami piosenek, samą oprawą graficzną płyt... no i przede wszystkim Metallica przegrała po tym jak zobaczyłem po raz pierwszy Rock in Rio...coś niesamowitego, takiego koncertu thrashowcy Ulricha nigdy nie dali (choć też mieli parę niezłych).

Moja odpowiedź w tym temacie : MAIDEN :!:
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

gumbyy pisze:Dwa pierwsze to kamienie milowe muzyki heavy metalowej. Ironi z całym szacunkiem takich płyt nie nagrali.
Jak to Maiden nie miało żadnym kamieni milowych? Chociażby TNOTB, ale także pierwsze dwie... Chyba nie uważacie, że Thrash Metal powstał w Stanach...
Awatar użytkownika
Bardock24
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Nie wiem gdzie powstał Thrash Metal ale wydaje mi się, że mówienie, że Maiden nie ma wśród swojej dyskografii kamieni milowych jest trochę krzywdzące. Czytałem kiedyś wypowiedź Bruce'a że The Number of the Beast wprowadziła metal w lata 80-te - pomimo przechwalania się, jest w tym bardzo dużo prawdy. Przecież gdyby nie ta płyta i jeszcze parę innych wielcy z Mety nie nagraliby swoich kamieni milowych, co nie? Także z pewnością Maiden ma swoje kamienie milowe w muzyce...za 20 lat wszyscy z pewnością będą tak mówili o Brave New World, mogę iść o zakład.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

Przemo142 pisze:Chyba nie uważacie, że Thrash Metal powstał w Stanach...
A gdzie, Iron Maiden wykreowało ten gatunek :o) ?
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Samo Iron Maiden nie, ale miedzy innymi... Powstało w Wielkiej Brytanii, tylko pod nazwą NWOBHM...
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

:lol:

Dzieki, tego potrzebowałem z rana.

Gdyby nie Maiden, nigdy nie byłoby thrashu, ale napisać że przedstawiciele NWOBHM go wykreowali, to jak powiedizeć, że starożytni Grecy opisali zasady fizyki kwantowej, bo przecież byli pierwszymi fizykami

NWOBHM =/= THRASH METAL
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Posłuchaj sobie najpierw Takich zespolów jak Venom, czy choćby pierwszych dem Atomkraft... Nie mówię, że cały NWOBHM był Thrash metalowy, bo prózno szukac Thrashu w Saxon, Samson, Def Leppard, ale NWOBHM to nie tylko te zespoły.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Posłuchałem, thrash powstał NAJprawdopodobniej w Bay Area, pod wpływem wymienionych przez CIebie zespołów m.in.

Zreszta nie chce się kłócić, możesz miec głęboko moje zdanie, ale dziwi mnie zdanie ilu ludzi siedzących w muzyce o wiele bardziej niż my wszyscy razem wzięci tak po prostu przed chwilą zanegowałeś.
Awatar użytkownika
erni13
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: erni13 »

Metallica czy Iron Maiden? Manchester United czy Real Madryt? Jessica Alba czy Megan Fox? Dave Murray, czy Adrian Smith? Ktoś woli Metallikę, to jego wybór, którego nikt nie powinien potępiać. Bo bądźmy szczerzy, ,,sprzedajna i gupia metallica" to bardzo dobry zespół z pewnym bardzo słabym momentem (Load-St.Anger). Ja preferuję Iron Maiden, choć obydwa zespoły są genialne.

,,Gdyby nie Ironi nie byłoby thrashu"- Gdyby nie murzyni, nie było by gitar, czyli i całeej muzyki rockowej. Po co tak się ścigać? Ten temat ma służyć kłótniom?
Awatar użytkownika
Bardock24
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Spekulacjom raczej...Każdy temat do czegoś służy nie? ;)
Awatar użytkownika
erni13
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: erni13 »

Ale w tym jest wyjątkowo dużo kłótni i wyzwisk.
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

tomtomala pisze: Wydaje mi się, że za 20 lat bardzo mało osób będzie pamiętało o IM. A Meta to będzie zawsze zespół ikona, stawiany obok Rolling Stones, The Beatles czy Hendrixa.
Skąd Ty te rewelacje bierzesz to ja naprawdę nie wiem :lol: Niechybnie powinieneś mieć rangę forumowego wieszcza :lol:
Wracając do tematu - na pewno nie mogę powiedzieć, że Meta miała jakiś beznadziejny twórczo moment w swojej karierze. Dla przykładu mogę powiedzieć, że St. Anger słucha mi się przyjemniej niż Death Magnetic, którego jakoś nie trawię.
voivod pisze:a nagrali kiedys plyte ktora by wywolala wsrod fanow takie kontrowersje jak Load albo St Anger?
No chyba nie powiesz, że nie nagrali? Co fani mówili o X Factor, Virtual XI, DoD, AMOLAD? Na temat wcześniejszych płyt nie mogę się wypowiedzieć, bo zwyczajnie tego nie pamiętam ani też nikt mi nie opowiadał ale z tych 4 co wymieniłem to przecież reakcja fanów przypominała " :shock: " Jak mi powiesz, że St. Anger wywołał większe kontrowersje wśród fanów niż AMOLAD czy Virtual to chyba się nie podniosę z ziemi przez kilka godzin. Chociaż to też w pewien sposób kwestia przywiązania do zespołu, bo mnie jako osobę, która fanem Mety nie jest i nigdy nie była jakoś niespecjalnie rusza to, że "na St. Anger nie ma solówek" itd. Płyta jak każda inna Metalliki tzn jak dla mnie męcząca i nieciekawa. (tylko proszę, niech to zdanie nie wywoła kolejnej dyskusji w stylu - To Iron Maiden jest męczące i nudne ze swoimi 5 minutowymi solówkami i pianiem Dickinsona). Po prostu samo brzmienie Mety mi nie odpowiada.
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Jedno jest pewne. Dużo w tym temacie magii, czarów i zaklinania rzeczywistości. :) Że będą wyżej stawiać za 20 lat IM od Mety, a od Maiden zaczął się thrash metal. :) Piszcie dalej Panowie, choć głosy Pań również będą mile widziane. Może dowiem się jeszcze czegoś ciekawego.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Oczywiście... O gustach się nie dyskutuję, większość ma zawsze rację i należy się z nimi zgadzać, Metallica jest super, bo każdy ją zna, Iron Maiden zawsze dobre pomysły ma... ha ha.

Kończąc wszystko, bardziej cenie sobie Maiden, za ich podejście do muzyki, wierność gatunkowi, płyty, które nie spadają poniżej pewnego poziomu, początki zespołu, za ciekawsze teksty, i świetną muzykę... Lubię też Metallice, szczególnie za płyty z lat 80' niektóre kawałki na płytach z lat 90', St.Anger trudna w odbiorze i po prostu słaba, a Death Magnetic... zostawię bez komentarza, bo mam mieszane uczucia. Jednak bardziej cenie sobie Iron Maiden.
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

Journeyman666 pisze:No chyba nie powiesz, że nie nagrali? Co fani mówili o X Factor, Virtual XI, DoD, AMOLAD? Na temat wcześniejszych płyt nie mogę się wypowiedzieć, bo zwyczajnie tego nie pamiętam ani też nikt mi nie opowiadał ale z tych 4 co wymieniłem to przecież reakcja fanów przypominała " " Jak mi powiesz, że St. Anger wywołał większe kontrowersje wśród fanów niż AMOLAD czy Virtual to chyba się nie podniosę z ziemi przez kilka godzin. Chociaż to też w pewien sposób kwestia przywiązania do zespołu, bo mnie jako osobę, która fanem Mety nie jest i nigdy nie była jakoś niespecjalnie rusza to, że "na St. Anger nie ma solówek" itd.
Chyba zyjesz w jakims swoim swiecie. O St. Anger swego czasu dyskutowal caly muzyczny swiat, kolejne plyty IM to wydarzenie glownie dla fanow, ktorzy ich od dawna sluchaja i to glownie na zasadzie ze jednym sie podoba a innym mniej, bo jakis wielkich rewolucji z plyty na plyte nie ma, podobne brzmienie, melodie i riffy w kolko te same...
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Z jednej strony młodzi fani Iron Maiden,którzy argumentują wielkość Irons tym,że zainspirowali Metallice(a jaki to ma wpływ na przyjemność słuchania) a z drugiej strony neofici ,którzy się nawrócili na otwartość muzyczną,którzy Metallice traktują jako antytezę "wieśniackiego" Iron Maiden i ich wielkośc opierają na tym,że mówi o nich cały muzyczny świat (a jaki to ma wpływ na przyjemność słuchania) W tym sporze,dziękuje,postoje

Ludzie...muzyka jest do słuchania ,nie ważne kto kogo inspirował ,kto jest ikoną,o kim będą mówić za 20 lat,kto wywołuje kontrowersje. Muzyka ma wywoływać emocje,radość,dawać siły do życia ,resztę mam gdzieś.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

mimski pisze:Jedno jest pewne. Dużo w tym temacie magii, czarów i zaklinania rzeczywistości. :) Że będą wyżej stawiać za 20 lat IM od Mety, a od Maiden zaczął się thrash metal. :) Piszcie dalej Panowie, choć głosy Pań również będą mile widziane. Może dowiem się jeszcze czegoś ciekawego.
Otóż to, dlatego nie wolno zamknąć tego tematu, nigdy! Dziś np. dowiedziałem się, że kontrowersyjność AMOLAD polega na tym samym co kontrowersyjność St.Anger. A tu jeszcze alkoholowa 13.00 nie nadeszła!
ZłapanyWCzasie pisze: Ludzie...muzyka jest do słuchania ,nie ważne kto kogo inspirował ,kto jest ikoną,o kim będą mówić za 20 lat,kto wywołuje kontrowersje. Muzyka ma wywoływać emocje,radość,dawać siły do życia ,resztę mam gdzieś.
Nomad, a to nie Ty pisałeś jeszcze niedawno, że nie lubisz bodajże Samson z powodów "historycznych"? :lol: Jeśli Ci się odmieniło w tych sprawach to tylko temu przyklasnąć!
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Gdyby Samson mi się podobał to bym go słuchał,a ze kapela jest przeciętna,to wolę posłuchać innych przeciętnych kapel NWOBHM ,z ww powodów,gdybym miał ciary na plecach od ich muzyki,to to,że zachowywali się nie fair w stosunku do Ironów nie miałoby dla mnie znaczenia. Napisałem to też pewnie wtedy z czystej złośliwości wobec tych dla których NWOBHM to Iron Maiden,Samson i reszta, a znam takie głosy. Ale fakt,im starszy jestem tym moje wpisy na forum są pozbawione jakichkolwiek emocji i dziwią mnie moje posty sprzed lat, to jest internet tutaj za bardzo nic nie dzieję się na prawde. Ludzie wykorzystają każdą okazję by sobie dostać,więc taki styl dyskusji mogę zostawić jedynie na koleżeńskie spotkania,gdzie mogę mówić co mi się podoba.

A co do kontrowersyjności to ja was pogodzę, żadna płyta Iron Maiden i Metallicy nie była nawet w połowie tak kontrowersyjna co Heaven and Hell Black Sabbath swego czasu, na jednym z pierwszych koncertów Black Sabbath na trasie HaH na scenę poleciały butelki tak,że Geezer miał rozwalony łeb.
Dzisiaj ciężko w to uwierzyć,ale wtedy tak było.
Ostatnio zmieniony ndz cze 19, 2011 12:57 pm przez ZłapanyWCzasie, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ