Plagiat "No more lies"?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Plagiat "No more lies"?
http://www.youtube.com/watch?v=dCGS1kJ2Sng - sami zobaczcie. Mi aż ciśnienie skoczyło. 
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

Re: Plagiat "No more lies"?
noo... identyczne. ale takie rzeczy się zdarzają
- MetallicaTruFan^^
- -#Long distance runner

To nie jest nawet plagiat. Plagiat to skopiowanie czyjejś pracy... to jak przepisanie Pana Tadeusza z własnym podpisem. To tutaj jest jeszcze gorsze, bo to tak jakby w Panu Tadeuszu dodać trochę rapowego slangu i dopiero wtedy się pod tym podpisać. Nie wiem czy jest na to określenie, ale z braku lepszego rzeczywiście trzeba plagiatem to nazwać... No chyba, że Maideni na to pozwolili :] Wątpliwa perspektywa przyznacie sami
Normalka... raperzy nic własnego nie potrafią napisać to podpierdzielają od innych artystów pomysły albo samą muzykę. W innym przypadku piszą za nich profesjonalni/zawodowi muzycy. 
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

w hip-hopie z tego co wiem często się korzysta z tzw. sampli, czyli umieszczania w utworach fragmentów piosenek innych wykonawców. słyszałem jakąś piosenkę eminema, w której samplem było Changes Black Sabbath, podejrzewam, że tu chodziło o to samo. nie wiem jak to jest ze zgodą na publikację także się nie wypowiadam, możliwe, że uzyskali zgodę od IM
Taa uzyskali, pewnie tak samo jak PiH od Knopflera: http://www.youtube.com/watch?v=SX0RNyPjeYc ...[/quote]
tak jakby muzycy metalowi od nikogo nie podpierdzielali riffow i melodiiSteve pisze:Normalka... raperzy nic własnego nie potrafią napisać to podpierdzielają od innych artystów pomysły albo samą muzykę. W innym przypadku piszą za nich profesjonalni/zawodowi muzycy.
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

mi np. riff do takiego Wicker Mana bardzo przypomina ten z Running Wild Judasów 
a riff 2 minutes to midnight jest zabrany z venom - welcome to hell 
W soundtracku filmu "Sucker Punch" był utwór rapowy z samplami Queen i muszę przyznać, że efekt bardzo ciekawy http://www.youtube.com/watch?v=Q4sZlyOc ... 3F&index=3
Jak w mordę strzeliłvoivod pisze:a riff 2 minutes to midnight jest zabrany z venom - welcome to hell![]()
Skoro już poruszamy tematy riffów to polecam przyjrzeć się piosenkom Kaia Hansena, który zapożycza min. z Ironów: http://www.youtube.com/watch?v=lbA13ee7ZnI
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

wszyscy ze wszystkich rżną, jedyny Justin Biber co go jeszcze stać na oryginalność 
Ale to trochę inna spra z tymi riffami. Część pewno bezczelnie jest "zapożyczona", ale część albo stworzona osobno przez dwie różne osoby w ogole o tym nie wiedzac, albo tez muzycy sluchajac muzyki( a w koncu jej troche powinni sluchac) podswiadomie przyswajaja pewne wzorce... A w przypadku linku z pierwszego posta mamy po prostu zerzniety utwor wsadzony do "tylu", nie ma mowy o przypadku.
Tysiąc razy było to już poruszane... coś jest do czegoś podobne i tyle. W heavy metalu wszystko zostało już wymyślone i takie podobieństwa są nieuniknione.
www.MetalSide.pl
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Ale tym razem nie chodzi o to, że jest podobne. Tylko o to, że jest identyczne.gumbyy pisze:Tysiąc razy było to już poruszane... coś jest do czegoś podobne i tyle
A i tak wszyscy go krytykują... co za paranoja, nie?death_busters pisze:wszyscy ze wszystkich rżną, jedyny Justin Biber co go jeszcze stać na oryginalność
Nie identyczne, tylko wykorzystane. Ktoś już wcześniej wklejał linki, które tłumaczyły o co w tym chodzi.Journeyman666 pisze:nie chodzi o to, że jest podobne. Tylko o to, że jest identyczne.
www.MetalSide.pl