Racja! Krążek świetny :-) A koncert był jeszcze lepszy :-) Nowe numery zagrane LIVE brzmiały ostro i bezkompromisowo :-)krusejder pisze:Po raz pierwszy tak na dobre przysłuchuję się nowemu LP Uriah Heep
Obrazek
i powiem, że znakomita płyta ! Najlepsza nowa płyta UH, odkąd ich znam. Czyli z 15 lat
Uriah Heep
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
SebastianArcheo
- -#Ancient mariner

Re: Uriah Heep
Słucham sobie ostatnio, świetny zespół. Znam już płyty od debiutu do sweet freedom. Najbardziej mi się podoba Look At Yourself i trochę z żalem przyznaję, że ten album przyćmił całą resztę. Takie Salisbury czy Demons And Wizards słucha się też świetnie, ale Look pobił u mnie wszystko, cudowny album każdy kawałek szalenie mi się podoba, klawisze, riffy, wokale - majstersztyk.
Co jeszcze polecacie? Nie chce mi się raczej wszystkiego dalej po kolei lecieć.
Co jeszcze polecacie? Nie chce mi się raczej wszystkiego dalej po kolei lecieć.
- purpendicular
- -#Prisoner

Z późniejszych to bym polecił: Return to Fantasy, Innocent Victim, Sea of the Light i Wake the Sleeper
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

przede wszystkim legendarny Live, z ery bez Byron'a warte poznania są Conquest, Abominog, Sea Of Light i 2 ostatnie, czyli Wake The Sleeper i Into The Wild
Mamy podobne gusta. Dodałbym jeszcze Innocence Victim. 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Sweet Freedom i Wonderworld Ci polecam Syzygy,ja w zyciu miałem momenty gdy Uriah Heep dosłownie chłonęłem, bardzo często słuchałem tej kapeli w samotności.
Na tych dwóch płytach znajduję się cała masa świetnej muzyki :Stealin, If I Had the Time, Wonderworld,So Tired ,Shadows of the Wind ,Suicidal Man,z SF jeszcze wspaniały The Pilgrim, jest co poznawać
bez Byrona jakoś nie kręci mnie Uriah ,może jestem leniwy,może mam klapki na oczach,może się przezwyczaiłem
Na tych dwóch płytach znajduję się cała masa świetnej muzyki :Stealin, If I Had the Time, Wonderworld,So Tired ,Shadows of the Wind ,Suicidal Man,z SF jeszcze wspaniały The Pilgrim, jest co poznawać
bez Byrona jakoś nie kręci mnie Uriah ,może jestem leniwy,może mam klapki na oczach,może się przezwyczaiłem
ok, dzięki wszystkim, zapoznam się z tymi płytkami 
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

Mój gust w kwestii Uriah na chwilę obecną
...Very 'Eavy ...Very 'Umble - 5/10
Salisbury - 7/10
Look at Yourself - 10/10
Demons and Wizards - 9/10
The Magician's Birthday - 7/10
Sweet Freedom - 8/10
Wonderworld - 4/10
Return to Fantasy - 3,5/10
High and Mighty - 2/10
Firefly - 8/10
Innocent Victim - 4,5/10
Fallen Angel - 2/10
Conquest - 4/10
Abominog - 6/10
Head First - 5/10
Equator - 2/10
Raging Silence - 4/10
Different World - 3/10
Sea of Light - 8/10
Sonic Origami - 1/10
Wake the Sleeper - 7,5/10
Into the Wild - 8,5/10
Outsider - 8,5/10
...Very 'Eavy ...Very 'Umble - 5/10
Salisbury - 7/10
Look at Yourself - 10/10
Demons and Wizards - 9/10
Sweet Freedom - 8/10
Wonderworld - 4/10
Return to Fantasy - 3,5/10
High and Mighty - 2/10
Firefly - 8/10
Innocent Victim - 4,5/10
Fallen Angel - 2/10
Conquest - 4/10
Abominog - 6/10
Head First - 5/10
Equator - 2/10
Raging Silence - 4/10
Different World - 3/10
Sea of Light - 8/10
Sonic Origami - 1/10
Wake the Sleeper - 7,5/10
Into the Wild - 8,5/10
Outsider - 8,5/10
...Very 'Eavy ...Very 'Umble - 8/10
Salisbury - 10/10
Look at Yourself - 10/10
Demons and Wizards - 10/10
The Magician's Birthday - 10/10
Świetna muzyka, kapitalna i ponadczasowa.
Może i wstyd się przyznać, ale bardzo słabo znam okres po Byronie (fakt, że nagrali z nim jeszcze dwie płyty ale jakoś mi nigdy się to o uszy nie obiło..). Potem to wokaliści z castingów, zmiany, zmiany.. Nie wiem, może sięgnę sobie po jakieś nagrania w przyszłości, na razie jednak przypomniałem sobie "Salisbury" i... odpłynąłem! Piękna płyta, kapitalna, prze kozacka!
Natomiast słuchałem sobie w pracy tej najnowszej i pozytywnie się zaskoczyłem. Formę trzymają, dalej nagrywają w klimacie, na pewno lepiej to wygląda niż te krążki z środkowej części kariery.
Salisbury - 10/10
Look at Yourself - 10/10
Demons and Wizards - 10/10
The Magician's Birthday - 10/10
Świetna muzyka, kapitalna i ponadczasowa.
Może i wstyd się przyznać, ale bardzo słabo znam okres po Byronie (fakt, że nagrali z nim jeszcze dwie płyty ale jakoś mi nigdy się to o uszy nie obiło..). Potem to wokaliści z castingów, zmiany, zmiany.. Nie wiem, może sięgnę sobie po jakieś nagrania w przyszłości, na razie jednak przypomniałem sobie "Salisbury" i... odpłynąłem! Piękna płyta, kapitalna, prze kozacka!
Natomiast słuchałem sobie w pracy tej najnowszej i pozytywnie się zaskoczyłem. Formę trzymają, dalej nagrywają w klimacie, na pewno lepiej to wygląda niż te krążki z środkowej części kariery.
...Very 'Eavy ...Very 'Umble - 8/10
Salisbury - 9/10
Look at Yourself - 10/10
Demons and Wizards - 7/10
Sweet Freedom - 7/10
dalej już nie bardzo mi podchodzi odgrzewanie tego samego kotleta
Salisbury - 9/10
Look at Yourself - 10/10
Demons and Wizards - 7/10
Sweet Freedom - 7/10
dalej już nie bardzo mi podchodzi odgrzewanie tego samego kotleta
-
Powerslave_Dś
- -#Ancient mariner

Uriah Heep- Shadows of Grief
Całe Look at Yourself to bardzo dobry album, ale warto się zatrzymać na tej kompozycji. Przecież to jeden z najwybitniejszych utworów hard-rockowych. Look at Yourself, Demons and Wizards, Magician Birthday, Sweet Freedom i Wonderworld to moje pięć ulubionych płyt tego wspaniałego zespołu. Hensley i Byron to byli geniusze hard-rocka. Szkoda, że Uriah Heep w tym składzie nie miał szans doczekać lat '80!
ps. a co tam niech będzie Top 25 Uriah Heep
Top 25 Uriah Heep
1.Shadows of Grief
2.Traveller in Time
3.Pilgrim
4.Echoes in the Dark
5.The Spell
6.Easy Livin
7.July Morning
8.Wonderworld
9.Stealin
10.I Wanna be Free
11.Shadows and the Wind
12.Rainbow Demon
13.Gypsy
14.Poet's Justice
15.Look at Yourself
16.Tears in My Eyes
17.Sunrise
18.Magician Birthday
19.Love Machine
20.Bird of Prey
21.Dreamer
22.So Tired
23.Circle of Hands
24.Wizard
25.Something or Nothing
Całe Look at Yourself to bardzo dobry album, ale warto się zatrzymać na tej kompozycji. Przecież to jeden z najwybitniejszych utworów hard-rockowych. Look at Yourself, Demons and Wizards, Magician Birthday, Sweet Freedom i Wonderworld to moje pięć ulubionych płyt tego wspaniałego zespołu. Hensley i Byron to byli geniusze hard-rocka. Szkoda, że Uriah Heep w tym składzie nie miał szans doczekać lat '80!
ps. a co tam niech będzie Top 25 Uriah Heep
Top 25 Uriah Heep
1.Shadows of Grief
2.Traveller in Time
3.Pilgrim
4.Echoes in the Dark
5.The Spell
6.Easy Livin
7.July Morning
8.Wonderworld
9.Stealin
10.I Wanna be Free
11.Shadows and the Wind
12.Rainbow Demon
13.Gypsy
14.Poet's Justice
15.Look at Yourself
16.Tears in My Eyes
17.Sunrise
18.Magician Birthday
19.Love Machine
20.Bird of Prey
21.Dreamer
22.So Tired
23.Circle of Hands
24.Wizard
25.Something or Nothing
- AncientMariner
- -#Clansman

Jeden z moich ulubionych zespołow z lat siedemdziesiątych. W osiemdziesiątych szukali sposobu na załapanie się do list przebojów ale coś im nie za bardzo szło. I jak wiele zespołow ktore zaczynały w latach siedemdziesiątych w następnej dekadzie sie pogubili. Ostatnich kilka plyt za to pokazuje że mozna dzisiaj nagrać świetne hard rockowe plyty wyjete żywcem z lat siedemdziesiątych. Z najnowszej płyty jestem bardzo zadowolony. Czekam na nastepny koncert w Polsce.
...Very 'Eavy ...Very 'Umble - 7/10
Salisbury - 10/10
Look At Yourself - 10/10
Demons And Wizards - 9/10
The Magician's Birthday - 9/10
Sweet Freedom - 8/10
Wonderworld - 6/10
Return to Fantasy - 5/10
High And Mighty - 5/10
Firefly - 8/10
Innocent Victim - 5/10
Fallen Angel - 4/10
Conquest - 4/10
Abominog - 6/10
Head First - 5/10
Equator - 1/10
Raging Silence - 3/10
Different World - 4/10
Sea of Light - 8/10
Sonic Origami - 3/10
Wake the Sleeper - 7/10
Into the Wild - 8/10
Outsider - 8/10
Living the Dream - 7/10
...Very 'Eavy ...Very 'Umble - 7/10
Salisbury - 10/10
Look At Yourself - 10/10
Demons And Wizards - 9/10
The Magician's Birthday - 9/10
Sweet Freedom - 8/10
Wonderworld - 6/10
Return to Fantasy - 5/10
High And Mighty - 5/10
Firefly - 8/10
Innocent Victim - 5/10
Fallen Angel - 4/10
Conquest - 4/10
Abominog - 6/10
Head First - 5/10
Equator - 1/10
Raging Silence - 3/10
Different World - 4/10
Sea of Light - 8/10
Sonic Origami - 3/10
Wake the Sleeper - 7/10
Into the Wild - 8/10
Outsider - 8/10
Living the Dream - 7/10
Ja tam lubię Raging Silence. Wielki album to nie jest, ale dobrze się słucha. Zwłaszcza w samochodzie.
Płyty z lat 70 to mistrzostwo, wspaniałe kompozycje, a do tego byli niezwykłe płodni (pierwsze 5 albumów w 3 lata). Ostatnie nagrania też dobre lub bardzo dobre. Na koncercie się na pewno pojawię.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Hard Rock Fan
- -#Prisoner

Kiedyś ceniłem w zasadzie tylko stricte hard-rockowe Look at Yourself i Demons and Wizards. Obecnie też właśnie te albumy postawiłbym na czele, ale bardzo, ale to bardzo cenię i lubię te bardziej liryczne momenty u nich, których z biegiem czasu było coraz więcej. Takie utwory jak Pilgrim, Wonderworld czy Echoes in the Dark z późniejszych płyt to coś jedynego w swoim rodzaju. Niby ciągle grają, ale to już nie jest do końca Uriah Heep. Ze składu jest tylko Mick Box. Styl Uriah Heep to w 80% jedyny w swoim rodzaju śpiew Byrona i te hipnotyzujące słuchacza klawisze Kena Hensleya.
Echoes Of The Dark podchodzi już trochę pod Floydów, bardzo lubię ten numer.
Ostatnia płyta UH to według mnie jedna z ich najlepszych, a sam skład jest bardzo mocny. Niby nie ma Hensleya i Byrona, ale ich nie ma tam już od naprawdę wielu lat. Nie mam problemu z obecnymi muzykami, szczególnie że z tych starych wielkich kapel hardrockowych lat siedemdziesiątych, na koncertach to właśnie oni sprawują się najlepiej.
Ostatnia płyta UH to według mnie jedna z ich najlepszych, a sam skład jest bardzo mocny. Niby nie ma Hensleya i Byrona, ale ich nie ma tam już od naprawdę wielu lat. Nie mam problemu z obecnymi muzykami, szczególnie że z tych starych wielkich kapel hardrockowych lat siedemdziesiątych, na koncertach to właśnie oni sprawują się najlepiej.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zwłaszcza, że Lanzon i Shaw są tam od 85 czy 86 roku, czyli jakby nie patrzeć ponad 30 lat. Moje ulubione albumy to te z pierwszych lat zespołu (wtedy byli niesłychanie płodni), ale te ostatnie też lubię. Zwłaszcza najnowszy jest bardzo udany i dobrze wypada na żywo.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Kolejna smutna wiadomość z obozu Czarodziejów - odszedł Ken Hensley...
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Nie wiem czemu ten zespół był zawsze w cieniu innych wielkich jak np. Deep Purple i Led Zeppelin. Ogólnie to od wielu osób słyszałem porównania do Deep Purple ale to inny zespół mający równie ciekawe kompozycje (niekiedy ciekawsze
). Salisbury i Look At Yourself to moje ulubione albumy Uriah. Miałem okazje widzieć ich widzieć kilka razy. Najbardziej podobał mi się koncert we Wrocku w 2016 roku a potem najbardziej w głowie utkwił mi się występ w Czechach w 2019
Myślę, że Juraje stały się ofiarą dwóch rzeczy. Pierwszą z nich było odejście Byrona, bo już wtedy gość był legendą, a wiadomo że utrata frontmana to zawsze spory cios dla zespołu. Drugą była seria dość przeciętnych płyt. Po The Magician's Birthday ta kapela przez długi czas wydawała płyty, które nie mogły się równać z takim Look At Yourself. Tak naprawdę, to pasmo sukcesów Uriah Heep trwało bardzo krótko w porównaniu do ich kolegów z Black Sabbath, Led Zeppelin, czy nawet Deep Purple.