Led Zeppelin

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Mike Stanley
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Led Zeppelin

Post autor: Mike Stanley »

OO tak Led Zeppelin to klasa sama w sobie... Pionierzy, mistrze.
Denerwuje mnie jednak to całe pierdzielenie o tym że Stairway to Heaven puszczone od tyłu to o szatanie jest.. Kto normalny słucha utworów od tyłu?? :?: :?: No i jeszcze moja wspaniała babka od religi która usiłuje mi wmówić że to satanistyczna piosenka i w ogóle..

P.S. Podobno ma wyjść dvd z tego koncertu w Londynie z 2007 co się rekatywowali... :jee:
Dreams are only impossible when YOU decide they're impossible - Paul Stanley
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Mike Stanley pisze: P.S. Podobno ma wyjść dvd z tego koncertu w Londynie z 2007 co się rekatywowali... :jee:
Byłoby wspaniale.
Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Son after sin »

Raczej na pewno, bo to za dobra okazja, żeby nie wydać.

I artystyczna i finansowa przede wszystkim

Co do samego zespołu, to możecie mnie zjeść, ale nigdy do moich faworytów nie należyeli. Lubię niektóre kawałki, ale ogólnie moja bajka.

Zwłaszcza nie podchodzi mi osoba Planta. Jego śpiew jest dla mnei za dziewczęcy i pełny tej jemu tylko właściwej maniery wokalnej.

Niemniej wkład do historii muzyki mieli ogromny.
I don't give a fuck
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Żeby zrozumieć ich fenomen trzeba cofnąć się do samych korzeni bluesa i całej afrykańskiej muzyki, która nasiąknięta jest mistycyzmem i oddziałuje bezpośrednio na najgłębsze wręcz zwierzęce instynkty i podświadomość.
Znany wszystkim stary kolego pana Page'a, Aleister Crowley opierał swoje okultystyczne rytuały właśnie na tych godowych obrzędach murzynów i wszystkie łączyły się bezpośredni z seksualnością...
Właśnie w tym należy doszukiwać korzeni całego rock n rolla... Inna sprawa, że nie każdy jest w stanie to odczuć w taki sposób, próbuje racjonalnie zrozumieć tę muzykę, a racjonalność w istocie nie ma tu nic do rzeczy - sprawa tyczy się tylko podświadomości i ukrytych w niej emocji i instynktów.
Jak to mówią - po prostu nie każdy czuje bluesa ;-)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Żeby zrozumieć ich fenomen trzeba cofnąć się do samych korzeni bluesa i całej afrykańskiej muzyki, która nasiąknięta jest mistycyzmem i oddziałuje bezpośrednio na najgłębsze wręcz zwierzęce instynkty i podświadomość.
Znany wszystkim stary kolego pana Page'a, Aleister Crowley opierał swoje okultystyczne rytuały właśnie na tych godowych obrzędach murzynów i wszystkie łączyły się bezpośredni z seksualnością...
Właśnie w tym należy doszukiwać korzeni całego rock n rolla... Inna sprawa, że nie każdy jest w stanie to odczuć w taki sposób, próbuje racjonalnie zrozumieć tę muzykę, a racjonalność w istocie nie ma tu nic do rzeczy - sprawa tyczy się tylko podświadomości i ukrytych w niej emocji i instynktów.
Jak to mówią - po prostu nie każdy czuje bluesa ;-)
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

ja z murzynskich rytulikow wole wpieprzanie bananow
Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Son after sin »

PanPrezes pisze:Żeby zrozumieć ich fenomen trzeba cofnąć się do samych korzeni bluesa i całej afrykańskiej muzyki, która nasiąknięta jest mistycyzmem i oddziałuje bezpośrednio na najgłębsze wręcz zwierzęce instynkty i podświadomość.
To mi przypomina przemowę Bena Stillera z "Tenacious D: pick of destiny" :D

Może nie czuję bluesa, ale uwielbiam Dżem i Blues Brothers :twisted: ;-)
I don't give a fuck
Awatar użytkownika
vinylator
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: vinylator »

Zeppsi , moim zdaniem wiecej wniesli do muzy niz The Beatles i Rolling stonsi
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

vinylator pisze:Zeppsi , moim zdaniem wiecej wniesli do muzy niz The Beatles i Rolling stonsi
jasne, a fakt, że byli zwykłym cover bandem przemilczymy ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Damian1993 pisze: Godne podziwu jest oczywiście że skończenie kariery zespołu po tragicznej śmierci perkusisty... Led Zeppelin pozostanie w moim sercu zawsze jako numer 1, na równi z Iron Maiden ;-)
No IM to "Progresywny hard & heavy" (cytuję Nicko) - natomiast LZ - hard rock najwyższej próby. Wszyscy muzycy DOSKONALI!!!
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

cellman pisze:jasne, a fakt, że byli zwykłym cover bandem przemilczymy
Na pewno nie zwykłym, a poza tym zrobić dobry cover jest nieraz ciężej niż samemu coś wymyślić. Kto by dziś pamiętał o większości z tych starych standardów, gdyby oni się za nie wzięli?
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

cellman pisze:
vinylator pisze:Zeppsi , moim zdaniem wiecej wniesli do muzy niz The Beatles i Rolling stonsi
jasne, a fakt, że byli zwykłym cover bandem przemilczymy ;)
Serio? Mógłbyś mi podać jakieś piosenki z których oni zrobili cover. Lubię muzykę LZ, ale nie wiedziałem, nie zagłębiałem się nawet w pochodzenie tej muzyki. Wzbudziłeś we mnie ciekawość i jeśli okaże się, że masz racje, stracę trochę szacunku wobec nich, poprzez świadomość tego, że byli odtwórczy.
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Nie zapędzaj się tak, bo Led Zeppelin dużo coverowało, co jednak im nie ujmuje całkowicie... Bardzo poprzerabiali większość tych piosenek, a niektóre są nawet niepodobne do oryginałów.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Tego się już dowiedziałem, chcę tylko usłyszeć przykłady tych utworów. Cellman napisał, że był ZWYKŁYM cover bandem, dlatego też mnie to zdziwiło. Chcę usłyszeć i porównać, by móc stwierdzić w jakim stopniu są te utwory przerobione.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

polecam tą 23 minutową audycję z radia
http://www.hark.com/clips/qmqjfdsztg-ho ... as-a-farce

Wystarczy wejść na wikipedię i zobaczyć ile kawałków z ich płyt nie jest tak naprawdę ich, dla całkowitej jasności informacje te nie były w tamtych czasach do płyt zamieszczone, a Zeppelin rościł prawa do nie swoich numerów... I do dzisiaj w wielu przypadkach tak jest.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Po przesłuchaniu tego co wyżej:
1. Fakt, można się dopatrzyć podobieństw między tymi utworami i na pewno nie jest to żaden zbieg okoliczności, tylko plagiat. Ale z drugiej strony są to podobieństwa mało słyszalne.

2. Jednak nie straciłem szacunku do nich, bo są to faktycznie całkiem inaczej zaaranżowane utwory.

3. Z całą stanowczością mogę powiedzieć, że na pewno nie są ZWYKŁYM cover bandem.
Awatar użytkownika
michi
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: michi »

W muzyce okołobluesowej własne interpretacje cudzych utworów są strasznie powszechne, więc nie bardzo wiem, czym tu się jarać :)
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Nie wiedziałem, że słowo 'zwykłym' wprowadzi takie porusznie. Sam lubię Zeppelin, ale trochę rżnęli z innych, aż zbytnio i nie zaprzeczycie. Michi, nikt się tu niczym nie jara. Fakty są faktami.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Racja, fakty są faktami. A faktem jest, że Led Zeppelini w swoim czasie byli porywającym i nowatorskim zespołem, którego świeżość inspiruje do dziś. Korzystali z cudzych utworów, co w blues-rocku jest standardem, a swój geniusz objawiali między innymi świetnymi aranżacjami tych kilku cudzych kawałków. Jakieś osobiste fochy czy "nie-lubienie" zespołu przez kilka osób, nie osłabia ich istotnej pozycji w historii rocka :).

A jak ktoś paranoicznie chce dalej wietrzyć spiski, to proszę sobie policzyć, ile tych dokładnie coverów jest na płytach i jaki stanowią procent całej twórczości Zeppelinów :)..
ODPOWIEDZ