Aleksander Wielki na żywo
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Aleksander Wielki na żywo
Od jakiegoś czasu...no z 10 lat przynajmniej zastanawiam się czemu pewne utwory zaginęły od tak sobie w przekazie Ironów. Nie jestem jakimś fanatykiem, nie przeczytałem żadnej książki o historii kapeli [znam tą ogólną], być może były jakieś powody, dlaczego na trasach koncertowych po 86 roku zabrakło tego kawałka na liście. Potem oczywiście były nowe płyty i je trzeba było promować. Mimo to, jest wiele utworów, które aż proszą się o zagranie na koncercie, a mimo to, nikt się tego nie dopomina. Ja wiem, że to debilizm sądzić, że nagle Iron Maiden zagra to co chcą ludzie na koncercie, ale czy tak czasem nie powinno być? Założyłem ponad 2 lata temu stronę, która skupiała z kilkaset osób góra, chciałem jakoś rozszerzać ideę zapomnianych, zakurzonych kawałków [nie tylko Iron Maiden], niestety nie poszedłem dalej, strona przestała działać [szkoda było kasy na serwer]. Za pomocą facebooka chcę teraz jakoś zrzeszyć ludzi by skupili się na jednym na razie utworze - Alexander the great. Nie wiem za co konkretnie kocham ten utwór, świetne riffy? Jedną z najdłuższych solówek w historii? Po prostu chciałbym go usłyszeć na żywo, zanim Ironi zaczną wycofywać się z grania. Jeśli chcielibyście jako pomóc, wystarczy polubić - "Alexander The Great live" na facebooku. Nie wyłudzam "lajków", to żadna reklama, nie spamuję treścią etc. Gdyby zależało mi na sztucznym napędzaniu ludzi poszedłbym do fanów jakiegoś gej-rocka [Coldplay, muse etc.]. No dobra, nie będę się rozpisywał, wiem, że idea jest bzdurna, ale pomyślałem sobie, że jeśli do końca 2013 nie uzbieram przynajmniej kilku tysięcy ludzi, daję sobie spokój, na razie jestem na najlepszej drodze - 27
Pozdrawiam
Re: Aleksander Wielki na żywo
A na jakiej podstawie oskarżasz te całkiem niezłe zespoły o pedalstwo? Może noszenie obcisłych spandeksowych portek jest mniej pedalskie?Alt pisze:poszedłbym do fanów jakiegoś gej-rocka [Coldplay, muse etc.]
A co do meritum, to nie wydaje Ci się, że fejsbukowe inicjatywy w stylu "iron maiden na otwarcie igrzysk" czy "zagrajcie na żywo aleksandra" to głos wołającego na puszczy?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
No dobra zapędziłem się, nie lubię takiej muzyki, choć niepotrzebnie daję temu upust, nieważne. Ja wiem, że inicjatywa na facebooku to jak szukanie wody na pustyni, ale od czegoś warto by zacząć. Nie mam się za nikogo specjalnego, [wręcz przeciwnie] ale jeśli nikt nic nie zrobi, to na koncertach będą leciały te same play listy co 5-10 lat temu. Kocham standardy Iron Maiden, no ale ile można, myślałem, że wreszcie zrobią jakiś koncert typu "abandoned tracks" szczególnie że za rok grają 6, albo 7 razy w Niemczech [czy mi się pomyliło?] Mogliby zrobić z 1 koncert właśnie dla takich kawałków, ale wszystko już jest ustalone. Serio, nie mam większego planu, nawet nie wiedziałbym co zrobić, napisać list? "Proszę o zagranie Alexander the great" na żywo, pozdrawiam,- gość z Polski. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to sama idea, jak wirus, która mogłaby szybko przejść na ludzi, nie znam lepszego narzędzia obecnie niż Facebook.Emilio pisze:A na jakiej podstawie oskarżasz te całkiem niezłe zespoły o pedalstwo? Może noszenie obcisłych spandeksowych portek jest mniej pedalskie?Alt pisze:poszedłbym do fanów jakiegoś gej-rocka [Coldplay, muse etc.]
A ja nadal nie wiem co w tym kawałku jest takiego superaszczego
Ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że chyba w ostatnim magazynie IM zapytany Dave o kawałek który chciałby zagrać na żywo a nie grał, wskazal na Alexandra.
Pewnie dużego głosu w układaniu setlisty nie ma, ale zawsze to coś
Ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że chyba w ostatnim magazynie IM zapytany Dave o kawałek który chciałby zagrać na żywo a nie grał, wskazal na Alexandra.
Pewnie dużego głosu w układaniu setlisty nie ma, ale zawsze to coś
Czytałem kiedyś (być może na tym forum), że fani na oficjalnej stronie mieli możliwość wyboru piosenek na setliste trasy Ed Hunter Tour i na pierwszym miejscu był Alexander, a na dalszych miejscach inne rzadko grane numery. No ale jak zespół wziął się za liczenie głosów to pewne numery wypadły z setu
Też słyszałem głosy, że mało grają piosenek z tego albumu, bo nie jest to ulubiona płyty Bruce'a. W jednym z wywiadów zapytany dlaczego nie grają 'Alexandra' powiedział, że z powodu ograniczeń czasowych i mając do wyboru 'HBTN' a 'AtG' wybiera Hallowed. Choć ta teoria wydaje mi się być trochę naciągana, bo przecież decydujący głos w sprawie setu ma 'Arry, a przecież jest to jego kompozycja, od początku istnienia fani chcą ją usłyszeć na żywo także gdyby zdecydował się na włączenie jej do setlisty, to protesty Dickinsona na nic by się zdały.
Też słyszałem głosy, że mało grają piosenek z tego albumu, bo nie jest to ulubiona płyty Bruce'a. W jednym z wywiadów zapytany dlaczego nie grają 'Alexandra' powiedział, że z powodu ograniczeń czasowych i mając do wyboru 'HBTN' a 'AtG' wybiera Hallowed. Choć ta teoria wydaje mi się być trochę naciągana, bo przecież decydujący głos w sprawie setu ma 'Arry, a przecież jest to jego kompozycja, od początku istnienia fani chcą ją usłyszeć na żywo także gdyby zdecydował się na włączenie jej do setlisty, to protesty Dickinsona na nic by się zdały.
nie ma szans na powodzenie akcji, ale "liknealem" 
tak jak mowisz, mozna nie robic nic, wiec warto poprzec ta inicjatywe
tak jak mowisz, mozna nie robic nic, wiec warto poprzec ta inicjatywe
No ale co to obchodzi muzyków IM (jak i innych zespołów)? Grają na żywo to co sobie chcą i tyle. A takie "inicjatywy" (z całym szacunkiem) to po prostu śmiech na sali.
www.MetalSide.pl
Ja wiem, że to śmiech na sali, nie wiem, nie zamierzam przecież się zabijać, pomyślałem sobie, że może jednak podziałam i zobaczę. Wyobraź sobie, że piszę jako strona facebooka, która zrzesza 50 fanów tego jednego kawałka, do kontaktu OP IM z prośbą o dołączenie utworu na set listę, co się dzieje? Śmiech. A gdybym pisał jako strona zrzeszająca 50 000 ludzi? I nie mówcie mi, że się nie da, bo piszę w ang i na świecie na 100% przy wzmożonym wysiłku da się zebrać tylu ludzi. Ja wiem, że to poronione, ale od tego coś się zawsze zaczyna. Póki co się śmiejcie, to zrozumiałe. Miałem tak samo, kiedy założyłem się o 100zł, że uda mi się zjeść kebaba z czystym sosem chili. Tej 100 już więcej na oczy nie widziałem, a do dzisiaj mnie boli dupa
Ale tak poważnie - niedługo nagrywam wersję Alexander The Great na klawiszach, co ja gadam...na pianinie, potem jeszcze kilka kawałków, zacznę nimi promować stronę i ideę, a potem i tak to gówno da, ale co tam 
Pomyśl nad inicjatywą "Panowie ogłoście wkońcu k**** daty".
"lajknąłem"
"lajknąłem"
No a zespół mocno obchodzi strona na FB na której jest nawet 50 000 kliknięć. Oczywiście to Twoja zabawa i baw się w najlepszeAlt pisze:Wyobraź sobie, że piszę jako strona facebooka
www.MetalSide.pl
No jasne, skoro śmietnik jakim jest facebook daje takie możliwości to można próbować mimo że idea raczej z góry sądzona na niepowodzenie, ale różne rzeczy sie zdarzyć mogą
Zapewne nie raz już maidenowe skrzynki mailowe były zawalone prośbami o Alexandra na żywo, sama mam takowe marzenie usłyszec ten utwór na koncercie, wiec lajknąć można. 
Zawsze można zapytać Brucea na fejsie. Ostatnio rzadko się pojawia, ale zawsze jest szansa, na uzyskanie odpowiedzi.