02-04/05/2013 - Asymmetry Festival 5.0 - Wrocław

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Re: 02-04/05/2013 - Asymmetry Festival 5.0 - Wrocław

Post autor: metalfish »

Będzie czas na piwo. :pijak:

Na fejsie Robert Chmielewski odpisał komuś, że na dniach rozpiska kto kiedy gra (choć to można z grubsza sprawdzić na stronach wykonawców). Oby wtedy też zrobili znowu jakiś dobry update...
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Słabo, wolałbym np. Decapitated...
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Dochodzi estońska kapela Nevesis - http://www.youtube.com/watch?v=6NiMEIEBoLM Nawet ok.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Wywiad z panem Robertem: http://muzyka.onet.pl/letnie-festiwale/ ... omosc.html

Szczególnie warto zwrócić uwagę na jedno zdanie, które rozwiązuje kwestię męczącą co poniektórych: "kogo oni jeszcze ściągną żeby zapełnić Halę Stulecia?!":
Czy mały kameralny festiwal może odbyć się bez uszczerbku na reputacji w dużym obiekcie? Moim zdaniem Hala Stulecia to wielki obiekt o kameralnej atmosferze. I jakkolwiek zabrzmi to jak wypowiedź szaleńca, to będę starał się dowieść, że tak jest. Nie zamierzamy wypełnić Hali co do jednego miejsca. Chcemy za to wypełnić ją po brzegi dobrą treścią: muzyką i atmosferą spotkania. To tyle.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Nie wiem czy tylko ja tak to widzę, ale to chyba trochę dobra mina do złej gry niestety.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ale pan Robert od samego początku powtarza to, co w tym wywiadzie, zresztą patrząc na jego (ich) dotychczasową działalność - nie tylko asymmetryczną, jestem w stanie uwierzyć że należy(ą) do tej nielicznej grupki ludzi która przy organizacji takich eventów kieruje się nie tylko zasadami typowymi dla homo oeconomicus. ;-)
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Pewnie w jakimś tam stopniu tak, ale jednak obstawiam, że mając do dyspozycji taką halę:
a.) nie udało się ściągnąć tych co się chciało
b.) karnety nie idą aż tak dobrze (w drugiej puli miało być ich 300, a dalej można je spokojnie nabyć)

Trudno to wyczytać to w tym morzu wodolejstwa, ale takie odniosłem wrażenie przy tych bardzo ostrożnych wypowiedziach co do wielkości hali.

Niemniej mi się skład ogólnie podoba, ale ciągle mi brakuje tych petard, które chyba jednak nie nadejdą. ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Wiesz, ciężko w styczniu dyskutować o tym jak wypalił festiwal który będzie w maju. Dlatego z ocenami i lineupu i frekwencji bym się wstrzymał do momentu, gdy będzie znany... lineup i frekwencja. :mrgreen:

Ja powiem tak, dla mnie ten skład to miazga, jedno z najlepszych Asy a przecież nie podali jeszcze całego. Chociaż kilka mocnych punktów w tym lineupie to zespoły które można było nie tak dawno temu zobaczyć z Polsce (a nawet czasem we Wrocławiu), więc rozumiem że ludzie którzy już je widzieli, mogą narzekać. Ja nie widziałem ani Cult of Luna, ani The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, ani Ufomammuta, ani Melvins, więc się cieszę :mrgreen: no i do tego Agalloch, genialny zespół i to już (chyba) po raz 1 w PL i Amenra która była imo najlepszym zespołem Asy 4. 6 świetnych zespołów? Tyle to ja widziałem może na największych festach w Polsce, typu Opener, a nie na - jakby nie było - kameralnym Asy. Więc wynik bdb.

Dlatego ja już się jaram, petardy dla mnie są i jeśli dorzucą coś jeszcze to będzie już tylko potwierdzenie zajebistości tego festu. Chociaż muszę zaznaczyć że na + idzie też fakt że nie muszę na niego walić przez pół polski, tylko parę przystanków tramwajem nr 2 i jeszcze zdążę do domku na kolację :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ps. Metalfish, widzę po Laście że jesteśmy z podobnych stron, chodziliśmy nawet do tego samego liceum ;-)
tomak1986
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: tomak1986 »

To może i ja coś dodam ze swojej strony. :) Byłem w 2012 na ostatnim dniu Asymmetry włącznie ze wszystkimi innymi "atrakcjami" festu. Było to chyba najfajniejsze wydarzenie muzyczne 2012 , na jakim byłem, choć na Brutal Assault zobaczyłem o wiele więcej znakomitych koncertów. Świetnie wypadł Thaw, Bohren & der Club of Gore chyba najlepszy koncert w moim życiu, potem znakomity koncert My Own Private Alaska i tu pierwszy zgrzyt - nakładanie się koncertów, choć według planu nie powinny i już było czuć tłok. Po MOPA czas na Killing Joke i tu dopiero można było poczuć jak mało miejsca w tej części Browaru, która została wykorzystana do przeprowadzenia festu. Tak czy inaczej fajny koncert, setlista najlepsza na całej trasie, no i na dokładkę A Whisper in the Noise. Po tym wszystkim wyszedłem zauroczony i przekonany, że za rok wrócę na cały fest, robiąc sobie taki urlop , a przy okazji pozwiedzam Wrocław i ogólnie będzie fajnie. Była to również zasługa tej tłocznej i z beznadziejną akustyką, ale mającą to coś miejscówką :P Przyszedł czas na ogłoszenie nowego miejsca festiwalu. Zdumiłem się nieco, ale pomyślałem, że pójdą tropem ostatniej edycji i będą 3, ewentualnie 2 sceny, dużo zespołów, wiadomo nie same zagraniczne gwiazdy, ale w PL jest bardzo dużo interesujących zespołów, dla których Asymmetry byłoby świetnym miejscem do zaprezentowania się, tymczasem w styczniu zostaje wydany (chyba prawie końcowy) plakat. Cóż, chyba znowu pojadę na 1 dzień, jeśli Mayhem będzie grał razem z Shining (szkoda, że nie szwedzkim, ale norweski też bardzo lubię), albo sobie odpuszczę. Powiem tyle, oczekiwałem zespołów pokroju Beardfish czy Urfaust, a dostałem Vadera. :)
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Ale żeby była jasność ja też obstawiam, że będzie fajnie. Ale taka duża impreza żeby dobrze hulała w kolejnych latach jak chce to pan Robert to musi pokrywać koszta całej organizacji. No chyba że naprawdę mają Halę Stulecia zapewnioną na bardzo korzystnych warunkach i jeszcze dostają kupę kasy z różnych źródeł. ;)

Skład mi się naprawdę podoba. Choć akurat nie dwie największe nazwy mnie kręcą. Mayhem w zasadzie w ogóle mnie nie interesuje, a w Melvins nie umiałem się wkręcić, ale cieszę się, że będą. Już kilka razy się zdarzyło, że jakaś kapela kupiła mnie dopiero występem na żywo i zatrybiło. ;) Na razie najbardziej czekam na Cult of Luna, Shining i Agalloch. Ciekawy też jestem tego projektu Metallic Taste of Blood i Von Magnet jeżeli chodzi o rzeczy niepoznane. ;) No i byłbym zapomniał - Astronautalis! Nie lubię hip-hopu generalnie, ale ten koleś mnie absolutnie przekonuje. Mam nadzieję, że polskich wykonawców za wiele nie dojdzie, a już na pewno nie takich Vader. :P Z wykonawców, których bym naprawdę chciał to tylko Obscure Sphinx, bo na żywo to mnie po prostu miażdżą i chętnie bym przeżył ich koncert po raz kolejny.

@Shedao przyuważyłem to już kiedyś na lastfm, bo czasem przewijasz się tam na tych samych wydarzeniach co ja. :P Przy jakiejś okazji możemy się kiedyś zgadać na jakieś przedkoncertowe piwo.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

metalfish pisze: Choć akurat nie dwie największe nazwy mnie kręcą. Mayhem w zasadzie w ogóle mnie nie interesuje, a w Melvins nie umiałem się wkręcić, ale cieszę się, że będą.
:mrgreen: +1, mam tak samo.

metalfish pisze: @Shedao przyuważyłem to już kiedyś na lastfm, bo czasem przewijasz się tam na tych samych wydarzeniach co ja. :P Przy jakiejś okazji możemy się kiedyś zgadać na jakieś przedkoncertowe piwo.
Trzeba, trzeba, faktycznie sporo tych samych gigów zaliczamy :)
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Jeszcze ja dorzucę swoje trzy słowa.

Też mam wrażenie, że bilety nie idą jakoś super, choć to się pewnie jeszcze nadgoni do maja. Hala Ludowa to duży obiekt i nie ma szans na jego wyprzedanie raczej. Robert Chmielewski sugeruje, że na tym im nie zależy, ale przecież chyba nikt nie miałby nic przeciwko tłumom - koncerty nie robią się za darmo przecież, ekiap Firlejowa kokosów nie zarabia, a kasa by się przydała.

Co do składu, to jest mocny, rzeczywiście, ale jednocześnie jest odejściem od formuły, którą Asymmetry miało jeszcze na początku. Zawsze mówiło się, że to festiwal specjalnych eventów, nawet projektów tworzonych specjalnie na to wydarzenie. A teraz mamy de facto powtórkę z rozrywki - duża część z tych kapel grała w ostatnich latach w Filrjeu - Kilmanjaro..., Cult Of Luna, Amenra, Ufomammut, Melvins... Fajne składy, ale widać, że albo sięgają po line-up sprawdzonych hitów, przez co element zaskoczenia i eksperymentu odpada, albo liczba ofert się kurczy.

W każdym razie impreza zapewne będzie megaciekawa, jak zwykle. Choć inna.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

metalfish pisze:No i byłbym zapomniał - Astronautalis! Nie lubię hip-hopu generalnie, ale ten koleś mnie absolutnie przekonuje.
To nie Ty mi wrzucałeś IconAClassa na feja ;P ? Tzn na pewno to byłeś Ty, ale nie pamietam który sklad, ale wydaje mi się, ze wlasnie IconAclass, który też tam gra ;P
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

Iconaclass nie, bo mi tak nie podszedł, ale spamowałem Ci właśnie Astronautalisem jak Eminema wrzucałeś na tablicę. :P
Ostatnio zmieniony czw sty 24, 2013 3:52 pm przez metalfish, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

Już znalazłem to, o co mi chodziło, Death Grips ;) . Tylko uroiłem sobie, ze też wystąpią na Asymmetry, ale niestety nie :(
tyciu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: tyciu »

Kuki91 pisze:Już znalazłem to, o co mi chodziło, Death Grips ;) . Tylko uroiłem sobie, ze też wystąpią na Asymmetry, ale niestety nie :(
Tez na nich czekam, licze na Offa.
Laminat
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Laminat »

Zdaje się ze dochodzi VADER drugiego dnia
Awatar użytkownika
metalfish
-#Invader
-#Invader

http://www.psychozine.eu/modules.php?na ... e&sid=3496 Garść mniejszych nazw z Estonii, Ukrainy i Polski w ramach konwentu.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Akurat Lineup jest łatwo ocenić. Bo jest po prostu kiepski, najpierw było mówienie, że Mayhem nawet nie będzie gwiazdą, teraz jest gadanie takich rzeczy. Jak dla mnie gdyby nie właśnie Mayhem to ta edycja byłaby za takie pieniądze nie godna w ogóle uwagi.
tomak1986
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: tomak1986 »

Mi osobiście trochę żal, że nie zobaczę Shininga i Mayhemu, ale poza tymi zespołami to skład mocno taki sobie, do tego ta lokalizacja... Amenra dość często wpada do Polski, Ufomammut ma zagrać w Warszawie w tym roku, Cult of Luna na Brutalu, Agalloch to dla mnie żadna rewelacja, a TKDE podobno ma "różne" występy, pozostaje wybrać inny sposób na spędzenie długiego weekendu, choćby Gojira w Warszawie. Co do tego konwentu to za rok i w 2016 również będzie coś podobnego. Firlej bierze udział w programie unijnym i muszą takie coś robić.
ODPOWIEDZ