Gust a wiek fanów

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Rycerz.0
-#Invader
-#Invader

Re: Gust a wiek fanów

Post autor: Rycerz.0 »

AHA ja myślałem że nie chcesz oglądać ceny
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Co do słuchania albumów Iron Maiden to ja jakoś nie mam dość i liczę po cichu, że jeszcze niejeden studyjny krążek zostanie wyprodukowany (przynajmniej 2 płyty to byłoby coś). Tak się złożyło, że w pudle płyty ułożyły mi się przypadkowo, niechronologicznie i jakiś czas temu podjąłem decyzję, że będę słuchał właśnie w tej chaotycznej kolejności (rotacyjnie). Szybko mi się ta "15" kręci pomimo że dziennie słucham tylko jednej płyty. I nie mogę powiedzieć, że podobają mi się tylko te dawniejsze produkcje (lata 80-te i 90-te), bo na kilku ostatnich albumach są również utwory, których słucham z wielką przyjemnością. Na nowych albumach widziałbym taki miks tego, co było charakterystyczne dawniej w twórczości plus to, co obecnie nazywane jest "progresywnością".
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Prawda jest taka, że te starsze albumy są bardziej inspirujące i jakoś lepiej się ich słucha. Być może wynika to z faktu, że są po prostu lepsze a przede wszystkim równiejsze. Na starszych płytach praktycznie nie ma kawaka, który chciałbym pominąć nawet słuchając danej płyty i setny raz. Na tych nowszych już po kilku przesłuchaniach są kawałki, których mam dosyć i czasem jest ich na jednej płycie całkiem sporo. Wczoraj słuchałem TFF i 3 kawałki od razu przeskakuję, nie jestem w stanie ich słuchać. Sprawa nie do pomyślenia na płytach z lat 80-tych.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

remi pisze:
Matek pisze: Natomiast AMOLAD jest dla mnie kwintesencją tego czego nie lubię w metalu.
Ten album ma coś takiego w sobie, że jak ktoś mnie się pyta co sądzę o AMOLAD - mówię, że bardzo dobry album, Maiden gniota nie wydało - a fakty są takie, że ostatni raz go w całości słuchałem bodajże w 2006 roku...
A dla mnie AMOLAD to najlepsza płyta po reunion ;-)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Dla mnie również :) W ogóle przypadł mi do gustu ten ich pseudo progresywny styl.
Awatar użytkownika
Rycerz.0
-#Invader
-#Invader

Tylko powiedziałem jakie płyty najbardziej lubie i zrobiłem dyskusje :pijak:
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

Ja prędzej Nobla dostanę pokojowego niż zrozumiem jak można stawiać AMOLAD nad BNW :)
Awatar użytkownika
Rycerz.0
-#Invader
-#Invader

Można i ja tak robie :razz:
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

masz moje poparcie
Awatar użytkownika
Rycerz.0
-#Invader
-#Invader

Kolejny święty :cool:
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Hospes pisze:Co do słuchania albumów Iron Maiden to ja jakoś nie mam dość i liczę po cichu, że jeszcze niejeden studyjny krążek zostanie wyprodukowany (przynajmniej 2 płyty to byłoby coś). Tak się złożyło, że w pudle płyty ułożyły mi się przypadkowo, niechronologicznie i jakiś czas temu podjąłem decyzję, że będę słuchał właśnie w tej chaotycznej kolejności (rotacyjnie). Szybko mi się ta "15" kręci pomimo że dziennie słucham tylko jednej płyty. I nie mogę powiedzieć, że podobają mi się tylko te dawniejsze produkcje (lata 80-te i 90-te), bo na kilku ostatnich albumach są również utwory, których słucham z wielką przyjemnością. Na nowych albumach widziałbym taki miks tego, co było charakterystyczne dawniej w twórczości plus to, co obecnie nazywane jest "progresywnością".
Ponoć Adrian coś mówił że następna płyta właśnie taka ma być, IMO ja bym się nie śpieszył póki co, niech sobie trochę odpoczną- Bruce polata (zjmie się browarem), Adrian połowi itd... Może nie koniecznie kolejna wielka trasa? No i chciałbym jeszcze zobaczyć trasę only BNW, DOD, AMOLAD i TFF, ale tego się chyba nie doczekam, prędzej 25cio lecie wydania The number of the beast ? ;p BTW Ciekawe jak w tym roku uczczą okrąglą rocznicę wydania Piece of Mind
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

jacob1 pisze:prędzej 25cio lecie wydania The number of the beast ? ;p
To chyba przespałeś ostatnie kilka lat? :roll:
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Piszesz tak jakbyśmy mieli już 2013.....

A tak serio no chodziło mi o 35
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

jacob1 pisze: Ponoć Adrian coś mówił że następna płyta właśnie taka ma być, IMO ja bym się nie śpieszył póki co, niech sobie trochę odpoczną- Bruce polata (zjmie się browarem), Adrian połowi itd
Popieram, im dłużej odpoczną tym większa szansa na dobry album. Bruce w ramach odpoczynku mógłby posłuchać sobie Tyranny of Souls, która powinna być dla niego wyznacznikiem tego jak powinno się śpiewać kiedy lata już nie te :razz:
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Obserwując tematy, ten i z ocenami albumów można wyciągnąć dość jasne wnioski. Im młodszy odbiorca tym lepiej ocenia dwie ostatnie płyty. Pewnie jakbym miał naście lat to też by mi pasowało to pitolenie, jakoś wtedy miałem potrzebę patosu :)
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Truskawa »

Można pomyśleć w drugą stronę i wysnuć wniosek, że starszym słuchaczom Ironów na obiektywne myślenie nie pozwala sentyment. ;-)
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

"Obiektywne myślenie" to raczej nie przy muzyce. Jasne, że można swoje odczucia przekuć na słowa i o muzyce dyskutować ale to zawsze pozostaje na poziomie odczuć a nie obiektywnej oceny. Poprostu albo komuś coś leży albo nie. Poza tym, młodsi fani wszystko łykają bo dopiero co zetknęli się z zespołem i jest to obdarzone sporym ładunkiem emocjonalnym. Proponuje żeby te osoby zapisały swoje opinie na temat tych płyt i założyły stosowny wątek za 5 lat ;-)
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

vyrus pisze:"Obiektywne myślenie" to raczej nie przy muzyce. Jasne, że można swoje odczucia przekuć na słowa i o muzyce dyskutować ale to zawsze pozostaje na poziomie odczuć a nie obiektywnej oceny.
Dokładnie... nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena przy muzyce.
www.MetalSide.pl
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Truskawa pisze:Można pomyśleć w drugą stronę i wysnuć wniosek, że starszym słuchaczom Ironów na obiektywne myślenie nie pozwala sentyment. ;-)
No widzisz, cała "przewaga" tych starszych słuchaczy nad młodymi jest taka, że znają sprawę z szerszej perspektywy. Ty jesteś jeszcze gnój i możesz sobie tylko gdybać jak będziesz odbierał muzykę za lat kilka, a uwierz mi, z perspektywy czasu doskonale widać jaki chłonny i bezkrytyczny jest zafascynowany gust nastolatka :)
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Truskawa »

Tak, "masz inny gust niż ja" = "łykasz wszystko, bo jesteś gówniarz". Dziękuję za taką rozmowę. Słucham Iron Maiden od czterech lat na tyle intensywnie, że znam każdy dźwięk i większość tekstów. Nie sądzę, by dalej w kwestii oceny w grę wchodził bagaż emocjonalny czy młodzieńcza fascynacja.
ODPOWIEDZ