01-04/08/2013 - Off Festival - Katowice
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 01-04/08/2013 - Off Festival - Katowice
Chyba będę musiał wybrać się na tegorocznego Offa - Bohren und Der Club of Gore i do tego Furia oraz masa innych interesujących kapel robią swoje...
-
Deleted User 2868
Ja w piątek dostałem w prezencie karnet i bardzo się z tego powodu cieszę. 
W który dzień gra SMASHING PUMPKINS ?
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
-
Deleted User 2868
Z ich oficjalnego profilu na fb wynika, że 2 sierpnia, czyli w pierwszy dzień festiwalu. 
Uaktualniłem skład w pierwszym poście, bo nie zrobiłem tego od bodajże dwóch rzutów.
Nieznającym i niezdecydowanym polecam Chelsea Wolfe: http://www.youtube.com/watch?v=bT8RTTP2fhA Mam nadzieję, że nie przyjedzie z akustycznym setem, choć to też nie byłoby złe.
Nieznającym i niezdecydowanym polecam Chelsea Wolfe: http://www.youtube.com/watch?v=bT8RTTP2fhA Mam nadzieję, że nie przyjedzie z akustycznym setem, choć to też nie byłoby złe.
-
Deleted User 2868
Nowy update:
Solange
Zbigniew Wodecki with Mitch & Mitch Orchestra and Choir
Fucked Up
Julia Holter
Guardian Alien
Buke And Gase
John Talabot - Live
Shackleton
UL/KR
Hera
Gówno
Hokei
Frozen Bird
Solange
Zbigniew Wodecki with Mitch & Mitch Orchestra and Choir
Fucked Up
Julia Holter
Guardian Alien
Buke And Gase
John Talabot - Live
Shackleton
UL/KR
Hera
Gówno
Hokei
Frozen Bird
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Przypomniało mi się
Kiepski ten rzut jak dla mnie, nic z tego mnie nie jara. No ale skład i tak już jest świetny
Kiepski ten rzut jak dla mnie, nic z tego mnie nie jara. No ale skład i tak już jest świetny
-
Deleted User 2868
+
- John Grant
- Sam Amidon
- Cass McCombs
- Veronica Falls
- How How
- Austra DJ set (2 koncerty podczas festiwalu)
- John Grant
- Sam Amidon
- Cass McCombs
- Veronica Falls
- How How
- Austra DJ set (2 koncerty podczas festiwalu)
-
Deleted User 2868
+
Cloud Nothings
The Skull Defekts feat. Daniel Higgs
Dope Body
Fire!
Uncle Acid And The Deadbeats
Autre Ne Veut
Glass Animals
Rudi Zygadlo
Holy Other
Stara Rzeka
Babadag
Fuka Lata
We Draw A
Cieszy Uncle Acid
Cloud Nothings
The Skull Defekts feat. Daniel Higgs
Dope Body
Fire!
Uncle Acid And The Deadbeats
Autre Ne Veut
Glass Animals
Rudi Zygadlo
Holy Other
Stara Rzeka
Babadag
Fuka Lata
We Draw A
Cieszy Uncle Acid
-
Deleted User 2868
+
The Soft Moon
1926
Trupa Trupa
Peter J. Birch & The River Boat Band
Ampacity
semantik punk
Teenagers
Tym samym line up został zamknięty.
Szczegółowy program:
http://off-festival.pl/program/
The Soft Moon
1926
Trupa Trupa
Peter J. Birch & The River Boat Band
Ampacity
semantik punk
Teenagers
Tym samym line up został zamknięty.
Szczegółowy program:
http://off-festival.pl/program/
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Zamknięty?!
W takim razie w tym roku będzie to taki Ziew Festiwal... każdego dnia headliner na scenie głównej, a tak to co? Siedzenie w ogródku Grolscha?
będzie problem dotrwać do tej 00:10 jako tako trzeźwym 
W takim razie w tym roku będzie to taki Ziew Festiwal... każdego dnia headliner na scenie głównej, a tak to co? Siedzenie w ogródku Grolscha?
Oczywiście, że nie, burżuju! Przecież tuż obok jest Centrum Handlowe 3 stawy, mozna troche taniej piwo dorwaćShedao Shai pisze:Siedzenie w ogródku Grolscha?będzie problem dotrwać do tej 00:10 jako tako trzeźwym
Akurat headlinerzy oprócz GY!BE (czemu tak krótko mają grać?) to mnie nie kręcą. Dynie - zieeew. MBV zobaczę bardziej z ciekawości, tegoroczny album mnie nudzi, do Loveless nie ma porównania. W zeszłym roku Swans oraz Iggy Pop - to było to.
Ale w reszcie składu mnóstwo pereł - Chelsea Wolfe, Goat, Stara Rzeka i mnóstwo solidnych nazw. Ogromna szkoda, że wiele fajnych rzeczy się pokrywa, a skandalem jest ta sama godzina występu dla Bohrenów i Skalpela.
Ale w reszcie składu mnóstwo pereł - Chelsea Wolfe, Goat, Stara Rzeka i mnóstwo solidnych nazw. Ogromna szkoda, że wiele fajnych rzeczy się pokrywa, a skandalem jest ta sama godzina występu dla Bohrenów i Skalpela.
Jak ktoś chce się bawić, to mBank zwraca połowę kosztów za bielt 
http://www.mbank.pl/lp/zwrot-za-off/index.html
http://www.mbank.pl/lp/zwrot-za-off/index.html
Timetable w przyjaznej formie - http://www24.zippyshare.com/v/37932322/file.html A tu na stronie Offa: http://off-festival.pl/program/
Powoli warto przeglądać i zaznaczać co by się chciało zobaczyć.
Powoli warto przeglądać i zaznaczać co by się chciało zobaczyć.
Nie będzie Chelsea Wolfe jednak
((
-
Deleted User 2868
Ktoś się wybiera poza Metalfishem? 
OFF 2013 zakończony, więc czas podsumować. Nowy rekord – 31 wykonawców, których mogę dopisać do ‘seen live’ na lastfm
Ale to nie tylko ilość, ale też jakość. Jasne, że było trochę rozczarowań i takich sobie wrażeń, tylko poza tym naprawdę sporo nieziemskich koncertów. Do tego dobre towarzystwo i pogoda.
Koncert Offa 2013? Szybko skonstruowana definicja jest taka: Fire! – topi twarze. Jazz znam (za) słabo, ale to co ci goście wyczyniali na scenie było przepiękne. Nie bez powodu w trakcie ich występu co jakiś czas można było usłyszeć okrzyki zachwytu i aprobaty. Nie rozkręcali się zbyt długo i ta nieco ponad godzina występu była zaiste hipnotyzująca.
Na niemal tym samym poziomie atrakcji z niedzieli ustawiłbym Goat i Thee Oh Sees (cała trójka widziana jeden po drugim, mistrzowska seria). Z Goat wiedziałem, że musi być świetne. No i było. Zabawa totalna, show szamański. Thee Oh Sees za to mnie zaskoczyło, bo spodziewałem się po prostu fajnego koncertu, a była miazga. 10 razy lepiej niż na przereklamowanym Fucked Up.
Podobno podłoga sceny eksperymentalnej w jednym miejscu nie wytrzymała tego koncertu.
Z dwóch pierwszych dni podobny poziom osiągnęli jak dla mnie The Soft Moon oraz Skalpel. Ci pierwsi dali hipnotyczny i pulsujący post-punkowy występ. A drudzy zafundowali audiowizualny trip. Oby wrócili na stałe do grania, a nie tylko na te kilka letnich koncertów.
Na osobny akapit zasłguje Godspeed You! Black Emperor. To powinien być najlepszy koncert festiwalu. Na nich z Goat najbardziej czekałem i niestety początek zmasakrowany nagłośnieniem. Mladic w kulminacyjnym momencie wybrzmiał z potężnym basem i perkusją, gdy powinny stanowić tło dla skrzypiec, gitary… Ale potem trzeba przyznać, że się poprawiło, a ostatnie długie minuty tego występu muszę zapisać jako najlepszy moment Offa. Pozostał jednak pewien niedosyt i koniecznie trzeba ich zobaczyć kiedyś na klubowym koncercie.
Największa wiksa? Status Omara Souleymana/Shangaan Electro otrzymują Azjaci z The Paradise Bangkok Molam International Band. Zastąpili Solange i bardzo dobrze, bo nie wiem czy ktoś kto był na nich żałuje.
Do tych bardziej udanych i cholernie różnorodnych koncertów muszę dopisać na pewno Uncle Acid and the Deadbeats, Zeni Geva, czy też Julię Holter. No i fajne skrajności – black metalowa Furia, a innym razem taneczna elektronika z Johnem Talabotem. Do tego ciekawe przeżycie z masującym uszy KTL.
Rozczarowania? Na pewno brak pierwotnie planowanego występu Chelsea Wolfe czego nie mogę odżałować do teraz oraz odwołanie w ostatnim momencie The Haxan Cloak. Dopisałbym nagłośnienie niektórych koncertów. W większości było naprawdę dobre, ale zdarzały się zgrzyty jak na wcześniej wspomnianym GY!BE. Ponadto niefortunnie ułożona momentami rozpiska przez co nie widziałem np. Bohrenów. Z występów artystycznych największym rozczarowaniem Stara Rzeka. Album jest genialny. Jeden z najlepszych z tego roku, w Polsce najlepszy. A na żywo niestety słabo. Kuba Ziołek próbuje to odegrać wszystko sam i nie wychodzi to najlepiej. Lepiej gdyby wziął muzyków sesyjnych i w ten sposób ogarnęli ten materiał. Bo tak pozostał jakiś taki niewyraźny ambientalno-dronowy występ pozbawiony kompletnie klimatu albumu z elementami folku czy mrocznego metalu, który momentami się przewija.
Oby Rojek za rok wyczarował znowu fajny skład. :]
Koncert Offa 2013? Szybko skonstruowana definicja jest taka: Fire! – topi twarze. Jazz znam (za) słabo, ale to co ci goście wyczyniali na scenie było przepiękne. Nie bez powodu w trakcie ich występu co jakiś czas można było usłyszeć okrzyki zachwytu i aprobaty. Nie rozkręcali się zbyt długo i ta nieco ponad godzina występu była zaiste hipnotyzująca.
Na niemal tym samym poziomie atrakcji z niedzieli ustawiłbym Goat i Thee Oh Sees (cała trójka widziana jeden po drugim, mistrzowska seria). Z Goat wiedziałem, że musi być świetne. No i było. Zabawa totalna, show szamański. Thee Oh Sees za to mnie zaskoczyło, bo spodziewałem się po prostu fajnego koncertu, a była miazga. 10 razy lepiej niż na przereklamowanym Fucked Up.
Z dwóch pierwszych dni podobny poziom osiągnęli jak dla mnie The Soft Moon oraz Skalpel. Ci pierwsi dali hipnotyczny i pulsujący post-punkowy występ. A drudzy zafundowali audiowizualny trip. Oby wrócili na stałe do grania, a nie tylko na te kilka letnich koncertów.
Na osobny akapit zasłguje Godspeed You! Black Emperor. To powinien być najlepszy koncert festiwalu. Na nich z Goat najbardziej czekałem i niestety początek zmasakrowany nagłośnieniem. Mladic w kulminacyjnym momencie wybrzmiał z potężnym basem i perkusją, gdy powinny stanowić tło dla skrzypiec, gitary… Ale potem trzeba przyznać, że się poprawiło, a ostatnie długie minuty tego występu muszę zapisać jako najlepszy moment Offa. Pozostał jednak pewien niedosyt i koniecznie trzeba ich zobaczyć kiedyś na klubowym koncercie.
Największa wiksa? Status Omara Souleymana/Shangaan Electro otrzymują Azjaci z The Paradise Bangkok Molam International Band. Zastąpili Solange i bardzo dobrze, bo nie wiem czy ktoś kto był na nich żałuje.
Do tych bardziej udanych i cholernie różnorodnych koncertów muszę dopisać na pewno Uncle Acid and the Deadbeats, Zeni Geva, czy też Julię Holter. No i fajne skrajności – black metalowa Furia, a innym razem taneczna elektronika z Johnem Talabotem. Do tego ciekawe przeżycie z masującym uszy KTL.
Rozczarowania? Na pewno brak pierwotnie planowanego występu Chelsea Wolfe czego nie mogę odżałować do teraz oraz odwołanie w ostatnim momencie The Haxan Cloak. Dopisałbym nagłośnienie niektórych koncertów. W większości było naprawdę dobre, ale zdarzały się zgrzyty jak na wcześniej wspomnianym GY!BE. Ponadto niefortunnie ułożona momentami rozpiska przez co nie widziałem np. Bohrenów. Z występów artystycznych największym rozczarowaniem Stara Rzeka. Album jest genialny. Jeden z najlepszych z tego roku, w Polsce najlepszy. A na żywo niestety słabo. Kuba Ziołek próbuje to odegrać wszystko sam i nie wychodzi to najlepiej. Lepiej gdyby wziął muzyków sesyjnych i w ten sposób ogarnęli ten materiał. Bo tak pozostał jakiś taki niewyraźny ambientalno-dronowy występ pozbawiony kompletnie klimatu albumu z elementami folku czy mrocznego metalu, który momentami się przewija.
Oby Rojek za rok wyczarował znowu fajny skład. :]
-
Deleted User 2868
Ode mnie krótko - świetny festiwal, bardzo lubię panującą tam atmosferę i chętnie za rok znowu się wybiorę.
Najlepsze koncerty:
- Thee Oh Sees
- Goat
- Bohren & der Club of Gore
- Godspeed You! Black Emperor
- Uncle Acid and the Deadbeats
Najlepsze koncerty:
- Thee Oh Sees
- Goat
- Bohren & der Club of Gore
- Godspeed You! Black Emperor
- Uncle Acid and the Deadbeats
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

No, trzeba w końcu coś napisać o feście
OFF 2013 można podsumować czterema słowami: Godspeed You! Black Emperor. Może coś tam jeszcze gdzieś grało ale już nie pamiętam
tak GY!BE zmiażdżyło. Wspaniały, rozbudowany, majestatyczny koncert, niesamowite przeżycie. Zdecydowanie polecam i zdecydowanie do powtórki - najlepiej klubowej.
Przesadziłem, oprócz tego było jeszcze parę naprawdę dobrych występów jak: Bohren & der Club of Gore (po raz drugi i znowu świetne wrażenie), KTL (stanie na nich przy barierkach nie było najlepszym pomysłem
), The Smashing Pumpkins (tyle to na laście było jojczenia że to już cover band, że beznadzieja - nieprawda), Uncle Acid and the Deadbeats (szkoda tylko że grali tak wcześnie no i publika w większości nie załapała), Goat, Thee Oh Sees, całkiem niezła Austra, zaskakująco dobry (bo nie znałem) Guardian Alien.
Na minus - naprawdę spore przerwy między jednym a drugim ciekawym koncertem, na osobne wyróżnienie zasługuje Strefa Gastro bo to w niej przesiadywałem najczęściej
rozczarowanie - Deerhunter, Blondes, trochę też My Bloody Valentine.
OFF 2013 można podsumować czterema słowami: Godspeed You! Black Emperor. Może coś tam jeszcze gdzieś grało ale już nie pamiętam
Przesadziłem, oprócz tego było jeszcze parę naprawdę dobrych występów jak: Bohren & der Club of Gore (po raz drugi i znowu świetne wrażenie), KTL (stanie na nich przy barierkach nie było najlepszym pomysłem
Na minus - naprawdę spore przerwy między jednym a drugim ciekawym koncertem, na osobne wyróżnienie zasługuje Strefa Gastro bo to w niej przesiadywałem najczęściej