Gust a wiek fanów

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Re: Gust a wiek fanów

Post autor: Matek »

Truskawa pisze:Tak, "masz inny gust niż ja" = "łykasz wszystko, bo jesteś gówniarz".
skoro tak rozumiesz moją wypowiedź to faktycznie nie kwalifikujesz się do dalszej dyskusji.
Truskawa pisze:Słucham Iron Maiden od czterech lat na tyle intensywnie, że znam każdy dźwięk i większość tekstów.
myślisz, że to Cię wyróżnia jakoś szczególnie na tym forum? :)
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Truskawa »

Matek pisze:myślisz, że to Cię wyróżnia jakoś szczególnie na tym forum?
Skoro tak rozumiesz moją wypowiedź, to faktycznie nie kwalifikujesz się do dalszej dyskusji.
Brooce
-#Invader
-#Invader

Post autor: Brooce »

Ja słucham Maidenów od jakichś 5 lat, zaczynałem od nowszych płyt (no, AMOLAD nigdy nie lubiłem), lecz później również coraz bardziej zwracałem się ku erze lat 80tych. Jakoś głos Bruce'a z późniejszych lat zaczynał mi coraz bardziej przeszkadzać... Lubię te albumy, nie powiem, ale brakuje mi tej młodzieńczej syreny.
Pewnie jakbym miał naście lat to też by mi pasowało to pitolenie, jakoś wtedy miałem potrzebę patosu
Ja aż takiej potrzeby nigdy nie miałem (poprzez brak zamiłowania do wszelakich lekcji polskiego), ale patrząc po znajomych i sobie częściowo - ująłeś to wręcz idealnie ;)
"Potrzeba patosu", he he :D
Awatar użytkownika
Depeshka
-#Invader
-#Invader

Post autor: Depeshka »

Budziol pisze:Fajny i ciekawy temat. Ja zauwazylem pewna prawidlowosc, osoby po 25 roku zycia czesciej niz te mlodsze doceniaja plyty od DOD wzwyz.
Mam 21 lat, Maiden słucham już prawie 2 lata. Najpierw zakochałam się w DoD (tak, VeeKing na dobranoc grał mi tytułowy kawałek), potem zainteresowałam się Final Frontierem, Fear of the Dark, obecnie katuję Killersa, Iron Maiden, Piece of Mind a najmocniej moją uwagę przykuwa TNOTB.

Obecny TOP:
Uno moreno: TNOTB
Secondo moreno: DoD
Trez morene: Final Frontier
Quattro moren ex equo: Killers, Fear of the Dark
Ex-equo: Iron Maiden, Piece of Mind

I tak jak piszesz Buziolu, do reszty pewnie dorosnę. Myślę, że muszę więcej słuchać płyt, do których na razie nie jestem przekonana, przetrawić je i dopiero będę mogła głosić bluźniercze plotki ;-)
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Post autor: IronKevin »

Jak w wieku 21 lat musisz dorastać do tego byś zrozumiała że FF czy DoD to nie są płyty lepsze od PoM czy SSOASS to pozostaje współczuć i liczyć że do 30-stki ci się odmieni :) Zresztą najczęściej jest tak że osoby w wieku nastoletnim pochłoną wszystko co się da Maidenów i innych kapel i albo im się to znudzi albo w pewnym wieku rozwiną swój gust na tyle że będzie można przeprowadzić konstruktywną rozmowę. Chociaż ja jako urodzony defetysta mam taki okrutny pogląd że osoby ograniczające się w danym wieku do paru kapel ' mieląc je ' w kółko, raczej nigdy nie będą miały mocno open-minded gustu :(

W każdym razie, po prawie 10 latach słuchania tego zespołu nie odpalam go codziennie, łapczywie analizując każdy utwór etc z racji tego że jest pareset innych kapel i tudzież jeszcze raz tyle gatunków do odsłuchania, ale oczywiście wielki sentyment i uwielbienie nadal pozostało, i jak najbardziej zdarza mi się spędzić wieczór z Dziewicą ;) . Myślę że wiele osób które niegdyś przeżywało nastoletnią fascynację Maidenami, wraz z rozwojem swojego gustu muzycznego zaczęło patrzeć na to z uśmiechem, traktując to jako pewnego rodzaju wielką przygodę która trwa, choć już nie tak intensywnie jak kiedyś. Dlatego z drugiej strony pod każdym względem zazdroszczę osobom które dopiero poznają Maidenów i zaczynają nimi fascynację, a nie znają już każdy utwór na wylot. Bez względu czy zaczynają od dup* strony czy nie :)
Ostatnio zmieniony pn kwie 15, 2013 10:24 pm przez IronKevin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Open-minded gust powinien dopuszczać też to, że dla kogoś DoD czy FF może być lepsze od SSOASS. ;)
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Jak najbardziej tylko mimo wszystko są jakieś granice. Wydaje mi się że są pewne ' kanony ' które już nawet nie są stereotypem a raczej faktem. Przecież to profanacja stawiać wyżej " New Frontier " czy " Gates Of Tommorow " nad " Infinite Dreams " czy " Moonchild " .. Wiesz, niby to czysty subiektywizm, ale jednak nawet mi, osobie która jest otwarta na różne opinie coś takiego boli :) To tak jakby mówić że " Mother Russia " jest lepsze od " Rime .." .
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Sądzę, że są ludzie, którzy mogliby tak mówić, ich sprawa. :)
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Wiadomo, po prostu wyraziłem swoją opinię , wszystko :)
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Też tak sądze. Subiektywizm subiektywizmem ale jak słyszę, że ktoś ceni bardziej otwieracz z TFF od dajmy na to Moonchild czy Aces High to brak słów :razz:
Ja np bardzo lubię DOD, swoją drogą Gates of Tomorrow czy New Frontier to nie są wybitne kawałki i też nie stawiałbym bym ich nad IF ale nie mieszałbym bym tego z błotem. Bardzo porządne wypełniacze, skoczny refren, dobre solówki, jest w tym jakaś energia, naturalny polot. Sam sobie podśpiewuje kiedy słucham refrenu. Widać, że te kawałki nie były nagrywane na siłę czego niestety nie mogę powiedzieć o 2 kolejnych albumach. Dla mnie Maiden skończyło się na DOD. Dalej to już nagrywanie albumów na siłę a TFF w dodatku brzmi jak jakaś kupa gówna, ja już bym to chyba lepiej na kompie zmiksował. AMOLAD mimo, że kompozycyjnie mi nie przypadł do gustu to przynajmniej nie został skaszaniony jeśli idzie o brzmienie. Kompletnie nie rozumiem jak jakikolwiek zespół, który ma czas i ogromne środki finansowe może wydać taką kupę, wiedząc jednocześnie że takie wydawnictwo wydaje się raz i nie można wprowadzić poprawek. Już nawet nie chodzi o szacunek dla fanów no ale ja gdybym nagrywał album to chciałbym zrobić to dobrze dla siebie. Jeżeli im się nawet nie chce porządnie dopracować albumu to ja im nie wróżę niczego dobrego. Dave je te hamburgery na Kajmanach czy gdzie on tam mieszka, bebzon mu rośnie ale kiedy on ostatnio nagrał coś porządnego?
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Ale otwieracz TFF to świetna rzecz! Gdyby oddzielić go od czterominutowego napieprzania tych samych dźwięków, które go poprzedza, to sporo by zyskał, naprawdę. Nie stawiam go wyżej niż Aces High lub Moonchild, ale raczej wysoko.
Swoją drogą w temacie z ocenami albumów dziesiątki dałem dla Powerslave, Seventh Son of a Seventh Son i Brave New World. Final Frontier oceniłem wysoko, ale z AMOLAD się faktycznie zagalopowałem i chyba muszę nanieść poprawki.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Truskawa pisze:Ale otwieracz TFF to świetna rzecz! Gdyby oddzielić go od czterominutowego napieprzania tych samych dźwięków, które go poprzedza, to sporo by zyskał, naprawdę.
A jakbym przed nim puścił HBTN to zyskałby jeszcze bardziej? Muszę spróbować tej metody, może wtedy polubię TFF :pijak:
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Ja słucham Maiden 13 lat i zawsze ceniłem najbardziej te albumy z lat 80,nigdy nie podobał mi się np Fear czy Virtual,to nie moja bajka.Co do ostatnich albumów dla mnie AMOLAD to totalny chłam,TFF zaskoczył mnie pozytywnie o wiele bardziej,Brave New World była pierwszą płytą na którą czekałem,ale i tak nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak np POM czy P.
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Oj, czepiasz się szczegółów. Nie uważam wstępu do TFF za nieporozumienie, ale gdyby to ode mnie zależało, to oddzieliłbym "część rockową" na osobny utwór. To by był materiał na singiel!
Swoją drogą przez magazyny i portale muzyczne owy album oceniony został przychylnie, The Talisman w jakimś zestawieniu najlepszych kompozycji metalowych dekady figurował. Ci recenzenci też przeżywają młodzieńczą fascynację, tak? :lol:
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Co to ma do rzeczy jak oznaczyli utwór na odwrocie opakowania? Tak czy siak słuchasz tego po kolei. Dobra zrobiłem eksperyment. Puściłem Moonchild a po nim TFF i.... jeszcze bardziej nienawidzę TFF :B
Awatar użytkownika
Depeshka
-#Invader
-#Invader

Post autor: Depeshka »

IronKevin pisze:Jak w wieku 21 lat musisz dorastać do tego byś zrozumiała że FF czy DoD to nie są płyty lepsze od PoM czy SSOASS to pozostaje współczuć i liczyć że do 30-stki ci się odmieni :) Zresztą najczęściej jest tak że osoby w wieku nastoletnim pochłoną wszystko co się da Maidenów i innych kapel i albo im się to znudzi albo w pewnym wieku rozwiną swój gust na tyle że będzie można przeprowadzić konstruktywną rozmowę. Chociaż ja jako urodzony defetysta mam taki okrutny pogląd że osoby ograniczające się w danym wieku do paru kapel ' mieląc je ' w kółko, raczej nigdy nie będą miały mocno open-minded gustu :(
Zacznijmy od tego, że podróż z Dziewicą dopiero zaczynam i są kawałki, które od razu wpadły mi w ucho, z innymi się osłuchuję z różnymi efektami. To zestawienie powstało po wzięciu do rąk krążków z kolekcji VeeKinga i analizie, które kawałki najchętniej słucham, po który album najczęściej sięgam.
Jestem Depeszem, mój gust muzyczny jest dość rozległy, nie ograniczam się do kilku kapel, ale takie grupy jak DM, IM, R+, ToTo, stara dobra Budka Suflera i stare elektro-rockowe Kombi to moje kotwice, które nie pozwalają mi zwariować w tym pokręconym świecie
Awatar użytkownika
ttomek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: ttomek »

1. Virtual XI
2. X-Factor
3. Brave New World
4. Pieco of mind
5. Seventh Son of..

35 lat - z maiden juz bedzie ze 20

vyrus pisze:Też tak sądze. Subiektywizm subiektywizmem ale jak słyszę, że ktoś ceni bardziej otwieracz z TFF od dajmy na to Moonchild czy Aces High to brak słów :razz:
Ja np bardzo lubię DOD, swoją drogą Gates of Tomorrow czy New Frontier to nie są wybitne kawałki i też nie stawiałbym bym ich nad IF ale nie mieszałbym bym tego z błotem. Bardzo porządne wypełniacze, skoczny refren, dobre solówki, jest w tym jakaś energia, naturalny polot. Sam sobie podśpiewuje kiedy słucham refrenu. Widać, że te kawałki nie były nagrywane na siłę czego niestety nie mogę powiedzieć o 2 kolejnych albumach. Dla mnie Maiden skończyło się na DOD. Dalej to już nagrywanie albumów na siłę a TFF w dodatku brzmi jak jakaś kupa gówna, ja już bym to chyba lepiej na kompie zmiksował. AMOLAD mimo, że kompozycyjnie mi nie przypadł do gustu to przynajmniej nie został skaszaniony jeśli idzie o brzmienie. Kompletnie nie rozumiem jak jakikolwiek zespół, który ma czas i ogromne środki finansowe może wydać taką kupę, wiedząc jednocześnie że takie wydawnictwo wydaje się raz i nie można wprowadzić poprawek. Już nawet nie chodzi o szacunek dla fanów no ale ja gdybym nagrywał album to chciałbym zrobić to dobrze dla siebie. Jeżeli im się nawet nie chce porządnie dopracować albumu to ja im nie wróżę niczego dobrego. Dave je te hamburgery na Kajmanach czy gdzie on tam mieszka, bebzon mu rośnie ale kiedy on ostatnio nagrał coś porządnego?
popieram
Ostatnio zmieniony wt lip 30, 2013 12:15 pm przez ttomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

1. 7th Son of a 7th Son
2. Somewhere in Time
3. Virtual XI
4. Powerslave
5. Brave New World

Przy czym pozycje 2,3,4 mógłbym posadzić ex-aequo.

17 lat
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

28 wiosen

1. BNW
2. SSoaSS
3. SiT
4. PoM