Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

IMTar
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: IMTar »

Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale livenation koncert Black Sabbath zorganizuje w Krakowie na nowej hali. Być może jest to jakiś kierunek dla koncertu Iron Maiden. Ja z tego wyboru byłbym zadowolony w 1000 %
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Może, choć ja czuję że będzie raczej stadionowy gig.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Na moje będzie Narodowy niestey ;) Ale jest jeszcze Kalifat Niemiecki, tam pewnie będą hale ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Emilio pisze:Na moje będzie Narodowy niestey ;) Ale jest jeszcze Kalifat Niemiecki, tam pewnie będą hale ;)
Nie obraziłbym się o O2 (czy raczej "Mercedes-Benz Arena" teraz) w Berlinie ;)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

wojteq pisze: Nie obraziłbym się o O2 (czy raczej "Mercedes-Benz Arena" teraz) w Berlinie ;)
Też na to liczę :)

Co do PL to po Chorzowie , myślę że sobie darowali duże obiekty u nas ( Gwardia , Poznań) i mam nadzieję że jak w przyszłym roku zdecydują się na otwarty obiekt to będzie coś tego pokroju. Choć nie ukrywam że wierzę w 2x hala :P
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Co do wyboru miejsca koncertów w Europie zwracam uwagę na fragment z ogłoszenia trasy:

"(...)before Ed Force One heads to EUROPE for a very extensive tour starting in late May and finishing in early August. This will the first time Ed Force One has ever been used on any European Tour dates (other than Bruce’s Fan Club trips to shows) and will provide transport there for at least for the first few weeks."

Wynika z niego, że Ed Force One w postaci 747-400 jest planowany do wykorzystania także w europejskiej części trasy, co będzie nowością, przynajmniej przez kilka pierwszych tygodni.

Oczywiście, nie wiemy kiedy IM zawita do Europy Śr-Wsch., ale zakładając gorzej rozwiniętą sieć drogową, być może to właśnie do nas przylecą EFO? Narzuca to pewne wymagania co do miejsca koncertu.

Polskie lotniska mają długość drogi startowej jak niżej:
Warszawa - 3700 i 2800 m
Gdańsk - 2800 m
Katowice - 2800 m (ale Pyrzowice są najdalej od aglomeracji)
Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań - 2500 m

http://www.boeing.com/assets/pdf/commer ... /747_4.pdf
Możecie pogdybać czy 2500 metrów w upalny dzień spełni minima dla naładowanego 747 ;)

No i dochodzi jeszcze kwestia obsługi - miejsce postojowe, rozładunek, załadunek.

M.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Najlepiej Warszawa i pewnie tam będzie koncert...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Beaviso, do tej pory jezdzili do nas to skad pomysl, ze teraz musza przyleciec bo mamy kiepskie drogi? ;-)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Może będą chcieli ominąć płatne bramki :D
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Jutro LN oglaszaja koncert, ale chyba za wczesnie na europejskie daty
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

W ogłoszenie Maiden już jutro nie uwierzę ;) W ogóle skąd pewność, że wpadną do nas w 2016? Trasa jak rozumiem jest przewidziana również na 2017, więc nie zdziwiłbym się, gdyby w drugim roku trasy u nas zagrali.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

a jakie to ma znaczenie, czy będą u nas, czy w sąsiednich krajach? Ważne, żeby byli w miejscu, do którego koszt dojazdu jest mniejszy niż 200 zł
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Dla mnie ma takie, że chętnie na koncert wybrałbym się z bliską osobą która niekonieczne aż tak lubi Maiden żeby jeździć gdzieś dalej (chyba, że faktycznie byłby koncert gdzieś blisko granicy). A ja i tak na tej trasie postaram się zobaczyć ze trzy koncerty, więc jeżdżenie mnie nie ominie, ale wolałbym bliżej, niż dalej.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ja mieszkam niedaleko Gdańska i jak się okazuje szybciej i bliżej mam do Berlina niż Krakowa :o Ja również mam w planach ze trzy koncerty.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

U mnie jest to kwestia tylko i wyłącznie setlisty, dlatego czekam z jakąkolwiek decyzją do 24 lutego. Jeśli będzie wyjątkowo słaba jak na trasie Final Frontier to kwestia będzie czy tylko jeden koncert czy w ogóle. Jeśli będzie dobra to jeden na 100% a czy więcej to finanse zdecydują.
Widziałem Ironów 10 razy i już na serio takie kawałki jak Trooper, Number of the Beast, Evil that Man Do, Run to the Hills, Two Minutes to Midnight czy Fear of the Dark nie powodują u mnie żadnej radości.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

A ja chętnie wysłucham takiego Troopera czy FOTD - raz, że zazwyczaj świetnie wypadają na żywo, a dwa dlatego, że panowie za kilka lat przejdą na emeryturę.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Mnie to jakoś tak strasznie nie boli, to jest naturalna sprawa. Bycie fanem zespołu to nie tylko jeżdżenie na koncerty.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Mi też zależy na ciekawej setliście, zdecydowanie chciałbym usłyszeć to co lubię i czego mam niedosyt, ale atmosfera koncertu to coś więcej niż tylko zestaw utworów, mniej lub bardziej udany. Zwłaszcza gdy jest się z przodu. Wówczas i tak nie słychać za dobrze wykonania, liczy się wrażenie i magia chwili (często okupiona sporym wysiłkiem...)
W 2016 liczę na parę rozjazdów po Europie, chciałbym aby ogłosili całą trasę naraz, inaczej nie sposób tego zaplanować... Wkurza mnie ogłaszanie na raty, bo nie jesteśmy emerytami, dla których wszystkie dni w kalendarzu są jednakowo wolne.

M.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Miałem tak do Budapesztu 2010 czyli do swojego piątego koncertu . Wtedy rzeczywiście choć set był dla mnie ważny to najważniejszy był sam klimat koncertu i radość z uczestniczenia w nim. Potem jednak z koncertu na koncert coraz bardziej ważny był dla mnie set. Mam sporą złość na muzyków, że tak ostrożnie czy nawet leniwie do tego podchodzą. 10 utworów jest stałych, 3-4 grane co drugą trasę a niespodzianki dotyczą dwóch, góra trzech utworów. Na trasach albumowych dochodzą utwory z nowych płyt, zawsze według tego samego klucza, tytułowy, epik Harrisa, jakiś krótki utwór Smitha i Dickinsona, otwieracz, singiel i ballada lub najspokojniejszy utwór albumu. W tym wypadku If Eternity Should Fail, Speed of Light, Death or Glory, Red and Black, Book of Souls i być może Tears of Clown. W 2011 r. bardzo łatwo było obstawić, że zagrają Final Frontier, El Dorado, Coming Home, Talismana i When the Wild Wind Blows.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

RidingOntheWind pisze:Mnie to jakoś tak strasznie nie boli, to jest naturalna sprawa. Bycie fanem zespołu to nie tylko jeżdżenie na koncerty.
No jasne że naturalna sprawa, natomiast (niemal) pewne jest, że za jakieś 10-20 lat już nie będę miał szansy usłyszeć wymienionych przez Ciebie numerów na żywo w wykonaniu całego obecnego składu Iron Maiden. I między innymi z tego powodu będę chciał zaliczyć jeszcze kilka ich koncertów, a dobór utworów ma dla mnie drugorzędne znaczenie.

Podejrzewam, że wielu fanów ma podobną motywację i trudno mieć do nich o to pretensje.
ODPOWIEDZ