03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Re: 03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław

Post autor: on_the_run »

W Łódzką uważasz za taką rewelacyjną? ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Było z 8 tyś, nieźle. Ta sala miesci na koncerty ~ 15 K.
Awatar użytkownika
masarenka
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: masarenka »

Mam do sprzedania jeden bilet na GC
Fanticket (czyli ten ładny), cena 279zł (czyli nominalna), wysyłka listem poleconym gratis.
Chętnych proszę o wiadomość prywatną.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zrezygnowałeś :)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Maiden ciągle ma mocną pozycję w top 10 Eventimu - obecnie #8. Do sprzedaży trafiła kolejna pula biletów na Golden Circle. Obecnie w sprzedaży pozostaje ok. 7-8.000 biletów na trybuny (zliczając pule z Eventimu i Ticketmastera). Zakładając, że pojemność stadionu na ten koncert to ok. 30-35.000 (Linkin Park obejrzało ok. 30 tys. fanów, ale koncert nie był wyprzedany), prawdopodobnie sprzedano już co najmniej 18.000 biletów, a myślę, że raczej co najmniej 20 tys. Do koncertu pozostało blisko pół roku więc myślę, że jesteśmy na dobrej drodze, aby pod względem frekwencji był to największy koncert Maiden w Polsce (do tej pory rekord padł na Gwardii w 2008 - ok. 26-28.000 fanów). Z pewnością sprzedaży pomogłoby ogłoszenie gościa specjalnego - i tutaj strzałem w 10-tkę byłby zespół pokroju Disturbed, Volbeat czy Nightwish, a nie Ghost, który kilka tygodni wcześniej planuje klubowy koncert w Stodole. Tym razem, ponieważ jest to jak na razie jedyny koncert w ramach The Book Of Souls World Tour w Polsce, nie jest potrzebny support rangi Slayera, aby wypełnić stadion, ale duża kapela, która rzadko koncertuje w Polsce z pewnością napędziłaby sprzedaż. Pamiętajmy, że koncert w Poznaniu został ogłoszony z nieco ponad 4 miesięcznym wyprzedzeniem i był to 3-ci koncert Maiden England w naszym kraju więc potrzeba było większego rozmachu, aby nakręcić sprzedaż.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wczoraj dostałem dwa maile, najpierw interweniowałem do Warnera, w sprawie umieszczenia "TBOS" na liście ZPAV a potem... przez swoje kanały dotarłem do gości z LN, oczywiście chodziło o kwestię sprzedaży biletów na IM... W pierwszym przypadku potwierdzono, iż na liście Złotych Płyt - album IM znajdzie się "niebawem, bo zawsze u nich to trochę trwa", w drugim - słowa WICKERa - potwierdziły się. Koncert obliczony jest na około 40k (teoretycznie), sprzedano około 20,000 wejściówek, nie pytałem o support.
Moim zdaniem Nightwish byłby idealnym wyborem - Ghost, beznadziejnym - przecież zagrają w lutym i raczej nikt specjalnie dla nich nie kupi jeszcze jednego biletu na Wrocek. Poczekamy, sadzę, że na wiosnę już coś powinno być wiadomo.
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

Myślicie że za miesiąc/ dwa miesiące da jeszcze radę kupić bilety na GC?
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Będą dokładać po małej puli. Ale raczej nie liczyłbym na ogromne ilości...
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

A gdzie info szukać, czy mogę kupić GC?
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Odnośnie innych supportów, to nie wiem, czy po tylu miesiącach od ogłoszenia koncertu będą dodawać inne zespoły. Nie pamiętam jak to było w przypadku poprzednich koncertów, ale wydaje mi się, że już na tyle dużo czasu minęło od ogłoszenia koncertu, że chyba nic nie dodadzą. Obym się mylił.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

WICKER MAN pisze:strzałem w 10-tkę byłby zespół pokroju Disturbed, Volbeat czy Nightwish
Jak kogoś nie przyciągnie na ten koncert Maiden, to nie zrobią też tego wymienione zespoły ;)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mogą jeszcze dodać, spokojnie a akurat taki Nightwish to kilka tysięcy by przyciągnął.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Ale ile taki support może grać? 40 minut? Wątpię, by nawet Nightwish ściągnął naprawdę dużo osób do Wrocławia. Osoby z okolicy być może, ale z takiego Lublina? Gdybym był fanem, wolałbym poczekać na zwykły koncert takiego zespołu lub pojechać na niego zagranicę.
Swoją drogą ciekawi mnie, co z tym Ghostem. Kilka miesięcy temu pisali, że inne daty koncertów z Maiden będą podane później. Co więcej, nie wiadomo nic o planach na czerwiec i późniejsze miesiące (w maju skończą trasę po USA)...Może jednak?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:a akurat taki Nightwish to kilka tysięcy by przyciągnął.
Chyba sobie żartujesz ;) serio ktoś wywali 300 zł, żeby zobaczyć 40 minutowy koncert N. jako support? W pełnym słońcu, bez najtłiszowej sceny i ich efektów specjalnych? Bez jaj... każdy zainteresowany sobie poczeka na ich samodzielny koncert, tym bardziej, że z tym problemu nie ma.

"Kilka tysięcy"- eghm... tyle to na ich normalne koncerty nie chodzi w Polsce ;)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A może dostaliby 70 min i wiele efektów - przecież w kilku miejscach grają przed IM i jakoś problemu nie ma??!
Deleted User 4783

Post autor: Deleted User 4783 »

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze:A może dostaliby 70 min i wiele efektów - przecież w kilku miejscach grają przed IM i jakoś problemu nie ma??!
Widziałeś support który gra 70 minut na pełnej scenie i full efektach? Bo ja nie... Problemu nie ma, tak samo jak nie miał go Slayer, który też nie dostał 70 minut i pełnej sceny. A gdzie Nightwish, a gdzie Slayer :)

Support to support i tyle :)
O... dzięki za info :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

gumbyy pisze:
RALF pisze:a akurat taki Nightwish to kilka tysięcy by przyciągnął.
Chyba sobie żartujesz ;) serio ktoś wywali 300 zł, żeby zobaczyć 40 minutowy koncert N. jako support? W pełnym słońcu, bez najtłiszowej sceny i ich efektów specjalnych? Bez jaj... każdy zainteresowany sobie poczeka na ich samodzielny koncert, tym bardziej, że z tym problemu nie ma.
Ja znam 2 osoby (bracia) które by dały 300zł za 40 minutowy koncert Nightwish i oni podobno też znają takie osoby :B
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Michał pisze:Ja znam 2 osoby (bracia) które by dały 300zł za 40 minutowy koncert Nightwish i oni podobno też znają takie osoby :B
No ciekawe, ciekawe... a kilka tysięcy takich osób przypadkiem nie znasz? ;)

A serio to przecież wiadomo, że jakby taki N. grał jako support przed IM we Wrocławiu to dzień później/wcześniej zagrałby gdzieś "w okolicy" i za taką samą (albo i mniejszą) kasę na spokojnie można by pojechać na ich pełny show. Każdy średnio garnięty fan tego zespołu by to sobie przecież przekalkulował.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

To są maniacy ;) Ilu takich jest? To jednak niebagatelna kwota. Sam bym tyle dał za 40 minutowy koncert...Ale takiego Mercyful Fate na przykład, którzy od lat nie grają. Nightwish koncertuje i chyba niedawno płytkę wydał, więc na miejscu fana tejże kapeli wolałbym poczekać na zwykły koncert lub przejechać się do Niemiec czy Czech. Żyjemy w Polsce, większość osób jednak liczy się z takimi kwotami.
Ostatnio zmieniony czw sty 14, 2016 11:02 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
ODPOWIEDZ