The Book of Souls World Tour 2016/17 - daty

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: The Book of Souls World Tour 2016 - daty

Post autor: Papa »

Korstern pisze:Może mi ktoś coś wytłumaczyć? Rozumiem zmianę tekstu przy Powerslave, a nawet nie używanie "fucków" i nierzucanie kostek, pałek itp. do publiki, ale czemu Bruce nie mógł machać flagą i czemu nie było pirotechniki?
Jeśli chodzi o pirotechnikę, może mieć to coś wspólnego z ograniczeniem przez Chiny emisji zanieczyszczeń w celu walki ze smogiem, który jest tam naprawdę dotkliwym problemem - niektórzy Pekińczycy chodzą po mieście dosłownie w maskach gazowych, jakkolwiek wydawałoby się nam to kuriozalne.

Co do flagi, być może chodziło o podtekst polityczny - sam miałem problem, by wejść z moją flagą na koncert, ale w końcu jakoś się udało.
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Za I sometimes feel a little strange, a Tian’anmen Square of the dark to chyba już będą mieli pograne tam??
http://www.antyradio.pl/Muzyka/Rock-New ... aiden-8128
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

jacob1 pisze:Za I sometimes feel a little strange, a Tian’anmen Square of the dark to chyba już będą mieli pograne tam??
http://www.antyradio.pl/Muzyka/Rock-New ... aiden-8128
Tian’anmen Square after dark
- wcale nie takie kontrowersyjne. ;)

Koncert w Pekinie był szczególny z wielu względów - to jak przeniesienie się w czasie do pierwszej polskiej trasy w 1984. Masa mundurowych "ochraniających" okolice hali oraz skrupulatnie pilnujących fanów w środku... Wyczuwalne napięcie, także wśród fanów... A w końcu wymarzone intro "Doctor Doctor" i absolutny szał na widowni - chociaż ładnie ustawionej w rządkach na płycie (paradoksalnie, fani w pierwszym rzędzie byli oddaleni od sceny o jakieś 8-10 metrów). Chińczycy reagowali świetnie i spontanicznie - coś, co coraz rzadziej można zaobserwować w Europie (także w Polsce). Widać było, że wiele osób wśród widowni czekało całe życie na przyjazd swoich idoli i dali z siebie wszystko. Polecam moje klipy, które zostały już dosyć mocno wypromowane przez przeróżne portale... https://www.youtube.com/channel/UC_IDb2 ... LyQl6SzdEw

Ponoć Maiden mieli w planach zastąpienie "Powerslave" właśnie "The Wicker Man" na koncertach w Chinach, i nawet ćwiczyli go na próbach, a zgodę "oficjeli" na zagranie tego pierwszego otrzymali dopiero w dniu koncertu w Pekinie - stąd żartobliwa zmiana refrenu przez Bruce'a.

Papa - czy to Ty leciałeś do Pekinu LOTem z Warszawy 21 kwietnia? :twisted:
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

WICKER MAN pisze:Papa - czy to Ty leciałeś do Pekinu LOTem z Warszawy 21 kwietnia? :twisted:
Rzeczywiście leciałem z Wawy 21 kwietnia, ale UIA, nie LOTem. :wink:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Papa pisze:
WICKER MAN pisze:Papa - czy to Ty leciałeś do Pekinu LOTem z Warszawy 21 kwietnia? :twisted:
Rzeczywiście leciałem z Wawy 21 kwietnia, ale UIA, nie LOTem. :wink:
Pytam, bo na pokładzie leciał ponoć z nami jakiś rycerz w katanie z naszywkami metalowych zespołów więc myślałem, że to Ty. 8) :lol: Nie wiedziałem, że wybierasz się na ten koncert. W takim razie polska ekipa na tym koncercie to jakieś 8 osób - całkiem nieźle! :pijak:

BTW, Bruce przed Blood Brothers wspominał o mojej fladze - masz może jakieś nagrania tego momentu?

Odnośnie samych Chin - raz jeszcze muszę wspomnieć, że jest to kraj mlekiem i miodem płynący (a raczej tanim alkoholem i fajkami :pijak: ;) ). Po ulicach Pekinu pomykają lepsze samochody niż po Nowym Jorku. Byłem świadkiem sytuacji, w której kompletnie pijany Chińczyk oddawał mocz na ulicę, po czym zasnął w stworzonej przez siebie sadzawce. Po kilku minutach na miejsce przyjechała policja - sytuacja wygladała groźnie, a okazało się, że kilku mundurowych dobudziło jedynie delikwentna grzecznie prosząc, by zabrał swoje rzeczy i poszedł do domu, co też uczynił. W Polsce pewnie byłaby grana wytrzeźwiałka. ;) Przykładowe ceny w Pekinie: paczka papierosów ok. 2.50-3.00 zł, 0,5 l wódki (46%) ok. 4,50 zł, mega wypasiony obiad w rewelacyjnej acz obskurnej knajpce ok. 10-15 zł na osobę... Żyć nie umierać. :) Tak długo jak Chińczycy nie krytykują władzy (a za bardzo nie mają za co jej krytykować, gdyż dzięki gospodarczemu liberalizmowi żyje im się dostatnio) nie muszą niczego się obawiać. Jak widać nawet koncert Iron Maiden odbył się bez żadnych perturbacji, jedynie z lekkimi elementami cenzury (ale podobnie byłoby chociażby gdy grali w Belfaście - wręcz wtedy całkowicie pominęli Troopera w secie). Polecam Chiny bardzo gorąco!
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Aż miło poczytać. Gratuluję wszystkim rodakom obecności!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Koncert w Kownie rzeczywiście zapowiada się na frekwencyjną klapę - ze sprzedaży wyłączono górne sektory, a dolne są zapełnione max w połowie... Ciekawe jaka jest pełna konfiguracja hali (nie chce mi się wierzyć, że 20 tys.), ale wydaje mi się, że finalnie Maiden na Litwie obejrzy ok. 7-8 tys. fanów.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Słabo wygląda Chorwacja, aż mi się nie chce w to wierzyć...
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

RALF pisze:Słabo wygląda Chorwacja, aż mi się nie chce w to wierzyć...
Z tego co pamiętam w 2013 Zagrzeb również sprzedawał się dramatycznie wolno, a koniec końców na koncercie odliczyło się ponad 15 tys. fanów. Więc byłbym spokojny o frekwencję w Splicie. W 2008 roku na tamtejszym stadionie Maiden widziało ponad 20 tys. fanów więc nie powinno być problemu z wypełnieniem 12 tys. hali.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To prawda, zadziwia natomiast wolna sprzedaż Ullevi, ciekawe ile jeszcze zostało, bo o Wrocku - nie wspomnę (nie chcę się denerwować)...
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Już ile ty się nerwów najadłeś, to jak nikt ;)
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Fakt że takie Ullevi dziwi bo potrafiło się sprzedać w moment.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No ale teraz tam 75,000 wchodzi a w 2011 przy trasie albumowej bilety też były do końca, co innego trasa historyczna.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Qrde Ralf wyluzuj bo pikawka Ci siądzie ;-)
O nerwach nie wspomnę bo przez tą "słabą" sprzedaż na prochach już chyba musisz jechać ;-)

Cały świat na Twojej głowie ;-)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie no, bez przesady... :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Prośba do zielonych, żeby stworzyli temat frekwencyjny i w nim odeszli od zasady zakazu pisania posta pod postem. Niech się tam wyżywa. Przypominam, że to temat o datach, a te znamy wszystkie. Dla mnie mógłby być zamknięty.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

"zielonych" ;-)
Tworzyc kolejny , a i tak emocje wezmą górę i w każdym temacie będzie bałagan :-)
Ralfa nie ogarniesz pod tym względem ;-)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dobra, już się zamykam...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Nie obiecuj ;-)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Nic nie chcę mówić, ale jest długi weekend to Ralf będzie miał czas na dokładne policzenie wolnych krzesełek :P

Tak jeszcze a propos frekwencji, to pierwszy koncert w Nowej Zelandii zaliczył raczej sukces niż porażkę

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 4c0dd6897e
ODPOWIEDZ