Ghost
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Ghost
Chyba problem leży w tym, że teoretycznie osoba, która wybiera się na taki festiwal zdaje sobie sprawę, na co się pisze. Gdyby to był koncert na Nowy Rock czy coś w ten deseń, to byłoby znacznie inaczej. Zresztą chyba tak też tłumaczyli incydent Nergala z Biblią. Impreza jest zamknięta i biletowana. Jakby Adaś Darski wyskoczył na ulicę i zaczął sobie drzeć Biblię i śpiewać Christgrinding Avenue, to by się do końca życia nie wypłacił.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No po części masz rację, no ale kurczę, dlaczego nie ma żadnego blackmetalowego zespołu opluwającego jakąś inną religię niż chrześcijaństwo. Czuję się przez to trochę dyskryminowany i zażenowany zachowaniem Ghostów, tym bardziej, że bardzo lubię ich muzykę. Ale to co robią to już zdrowe przegięcie pały i powinni od kogoś dostać profilaktycznie po mordzie.
Istnieje takie coś, jak antyislamski black metal
Powiem więcej: kapele, które go grają pochodzą właśnie z rejonów, w których to islam jest religią dominującą! Mają jaja, żeby nagrywać kawałki o tytułach Burn The Pages Of Quran.
No i dlaczego chrześcijaństwo - bo ono jest kojarzone z pewnymi prawami, zasadami. A metal to muzyka buntu. Przeciw kolegom od Buddy dziwnie byłoby się buntować (w końcu oni też nie mieli takiego wpływu na dzisiejszy kształt świata). A przeciw islamowi po prostu się boją, co raczej nie dziwi. Myślę, że niejeden zespół chciałby wydać coś, co jest bluźnierstwem wymierzonym w Mahometa czy Allaha, ale strach na to nie pozwala.
Ghost z tego, co widzę odchodzi od bycia "duchownym" zespołem. Ostatni album praktycznie nie dotyka tematyki satanistycznej, a Papa Emeritus III lubi występować w bardziej świeckim stroju (co według mnie odbiera trochę klimatu).
No i dlaczego chrześcijaństwo - bo ono jest kojarzone z pewnymi prawami, zasadami. A metal to muzyka buntu. Przeciw kolegom od Buddy dziwnie byłoby się buntować (w końcu oni też nie mieli takiego wpływu na dzisiejszy kształt świata). A przeciw islamowi po prostu się boją, co raczej nie dziwi. Myślę, że niejeden zespół chciałby wydać coś, co jest bluźnierstwem wymierzonym w Mahometa czy Allaha, ale strach na to nie pozwala.
Ghost z tego, co widzę odchodzi od bycia "duchownym" zespołem. Ostatni album praktycznie nie dotyka tematyki satanistycznej, a Papa Emeritus III lubi występować w bardziej świeckim stroju (co według mnie odbiera trochę klimatu).
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Nie mogę się zgodzić z Twoim sposobem rozumowania. Czy uważałbyś, że jest OK, jakby na zamkniętej, biletowanej imprezie jacy naziole śpiewali "To były piękne dni, jak żydzi do gazu szli" ? Uważam za równie niedopuszczalne Christians To The Lions.kmberserker pisze:Chyba problem leży w tym, że teoretycznie osoba, która wybiera się na taki festiwal zdaje sobie sprawę, na co się pisze. Gdyby to był koncert na Nowy Rock czy coś w ten deseń, to byłoby znacznie inaczej. Zresztą chyba tak też tłumaczyli incydent Nergala z Biblią. Impreza jest zamknięta i biletowana. Jakby Adaś Darski wyskoczył na ulicę i zaczął sobie drzeć Biblię i śpiewać Christgrinding Avenue, to by się do końca życia nie wypłacił.
Wracając zaś do Ghost. Nie słuchałem ich za wiele, ale nie miałem o nich jakiegoś nazbyt złego zdania. Natomiast występ na nomen omen Hellfeście z chórem dzieci uważam za ogromną zmianę jakościową. To już nie są piosenki o szatanie, to jest tworzenie rytuałów. Dziwię się, że ktoś mógł pozwolić własnemu dziecku brać w tym udział. Ktoś coś wspomniał o masonerii, chyba trafny trop prowadzący do lóź stricte okultystycznych.
>> Papa Emeritus III lubi występować w bardziej świeckim stroju (co według mnie odbiera trochę klimatu).
Można to bronić. Zaczynali w czasach, gdy Kościół katolicki miał papieża. Papa emeritus I był więc jego zaprzeczeniem. Teraz Kościół katolicki ma za przywódcę kogoś, kogo trudno nazwać papieżem (dla mnie jest on antypapieżem), więc PE III jest jakby dopełnieniem Franciszka.
Na marginesie: w terminologii kościelnej nigdy nie było terminu "papa emeritus", "papież senior". Można się zastanawiać, czy to znak, czy jakiś gigantyczny zbieg okoliczności, że nagle ten termin się pojawia i 3 lata później papież Ratzinger go przyjmuje, formalnie wycofując się z dalszego pełnienia urzędu.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Wszystko to śmierdzi spiskiem na kilometr, no ale w sumie było do przewidzenia. Ratzinger chyba jako pierwszy nowożytny papież wziął się na poważnie za sprzątanie tego całego burdelu jakim jest postsoborowy Kościół i stało się jasne, że w końcu zrobią z nim porządek. Dobrał się do dupy bankowi watykańskiemu, pedofilom i zaczął hamować chorą politykę ekumenzimu. Dobrze, że jeszcze żyje, usunął się w odpowiednim momencie. Za papieża Polaka przechodziło właściwie wszystko. Nie ma się co czarować, pomimo wielkiej charyzmy nie błyszczał on inteligencją i był skrajnie naiwny, a za jego plecami dokonywano największych plugastw jakie tylko sobie można wyobrazić. Ratzinger przerastał go co najmniej o głowę. W każdym razie nie sądzę, by kilku nadzwyczaj uzdolnionych muzycznie Szwedów dysponowało jakąś tajemną wiedzą na temat tego co wyprawia się w Watykanie, do tego wystarczyło zdrowe spojrzenie na rzeczywistość.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Za dużo się mówi o tym skrajnie przeciętnym zespole. Sabaton sobie wymyślił sposób na popularność podlizywaniem się różnym krajom śpiewając o historii. Ghost z kolei popularność zdobywa antyklerykalizmem na poziomie późnej szkoły podstawowej. Muzyka się nie broni to trzeba coś dodać. Skandynawowie to chyba są ludzie raczej prymitywni bo od 20 lat w szeroko pojętym metalu produkują najwięcej badziewia.
Ghost po pierwsze tworzy świetną muzykę, tylko niektórzy nie potrafią się do niej przekonać przez image i teksty
i zaręczam Ci, że za 15 lat Meliora będzie dzisiaj jak Brave New World. No i Nomad - to na pewno NIE JEST dziecięcy antyklerykalizm. Powiedziałbym, że to najlepiej skonstruowany satanistyczny rock, jaki słyszałem. Ich teksty to nie po prostu "hail Satan", to nawiązywanie do Biblii, dzieł literackich i przemycanie doktryn, na które nawet nie zwrócisz uwagi. W tym są doskonali.
Krusejder, oczywiście, że nie podobałoby mi się, gdyby banda naziolków robiła takie rzeczy. Ale ostatecznie mogę nie iść na taki koncert, prawda? Zresztą to jest nawoływanie do nienawiści na tle rasowym, karane na terenie Polski. Christians To The Lions to chyba tylko tytuł, cały tekst nie skupia się na propagowaniu tego hasła. Fanem Behemotha nie jestem, więc trudno mi trochę o tym pisać, ale wydaje mi się, że Chwała Mordercom Wojciecha jest bardziej obrazoburcza.
Ja praktycznie od poznania muzyki Ghost wiązałem ich z Masonerią i innymi instytucjami tego pokroju. Zresztą oni nawet się z tym za bardzo kie kryją, wszędzie wciskają swoje "G" (litera od słowa "God", u Masonów litera reprezentująca doskonałość), a w bookletach do Infestissumam i Meliory chyba najlepiej widać ich upodobania. Nie szedłbym jednak tak daleko w tych spiskowaniach, by uznawać to wszystko za część czegoś większego. Fakt, ktoś na pewno wpompował w ten band bardzo dużo pieniędzy, ale całe te szopki to po prostu sposób na zwrócenie uwagi. Inna sprawa, że uwagę przykuwali już w 2011 roku, kiedy to nie robili sobie chórków czy nie rozdawali "komunii" na koncertach. I w sumie to były fajniejsze czasy, najważniejsza była muzyka.
Krusejder, oczywiście, że nie podobałoby mi się, gdyby banda naziolków robiła takie rzeczy. Ale ostatecznie mogę nie iść na taki koncert, prawda? Zresztą to jest nawoływanie do nienawiści na tle rasowym, karane na terenie Polski. Christians To The Lions to chyba tylko tytuł, cały tekst nie skupia się na propagowaniu tego hasła. Fanem Behemotha nie jestem, więc trudno mi trochę o tym pisać, ale wydaje mi się, że Chwała Mordercom Wojciecha jest bardziej obrazoburcza.
Ja praktycznie od poznania muzyki Ghost wiązałem ich z Masonerią i innymi instytucjami tego pokroju. Zresztą oni nawet się z tym za bardzo kie kryją, wszędzie wciskają swoje "G" (litera od słowa "God", u Masonów litera reprezentująca doskonałość), a w bookletach do Infestissumam i Meliory chyba najlepiej widać ich upodobania. Nie szedłbym jednak tak daleko w tych spiskowaniach, by uznawać to wszystko za część czegoś większego. Fakt, ktoś na pewno wpompował w ten band bardzo dużo pieniędzy, ale całe te szopki to po prostu sposób na zwrócenie uwagi. Inna sprawa, że uwagę przykuwali już w 2011 roku, kiedy to nie robili sobie chórków czy nie rozdawali "komunii" na koncertach. I w sumie to były fajniejsze czasy, najważniejsza była muzyka.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Z tym, że nazistowski reżim nic dobrego z sobą nie niósł. Same nakazy, zakazy, podporządkowywanie się. Do tego pogoń za jakimś wymyślonym nie wiadomo gdzie ideałem. Tak jak w chrześcijaństwie. Dobre to dla kogoś kto lubi czuć się zdominowany, podporządkowany i zniewolony.krusejder pisze:Czy uważałbyś, że jest OK, jakby na zamkniętej, biletowanej imprezie jacy naziole śpiewali "To były piękne dni, jak żydzi do gazu szli" ? Uważam za równie niedopuszczalne Christians To The Lions.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Sama idea państwa powoduje, że człowiek jest zniewolony i podporządkowany. Dopóki istnieć będzie prawo to się nie zmieni. A chrześcijaństwo przyniosło za sobą "trochę" dobrych rzeczy, zmieniło etykę na skalę światową. Inna sprawa, co z nauką Jezusa zrobił Kościół Katolicki, ale samo chrześcijaństwo jako takie przyczyniło się do ogromnych zmian na świecie i porównywanie go do chorych idei Hitlera i ekipy aryjskich przyjaciół jest nieco nietrafione.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

To dwie inne rzeczy. Oczywiście. Ale chore tak samo jest to co robi kościół katolicki, jak to co robił Hitler ponad 70 lat temu. Z tą różnicą tylko, że kościół akurat jest bezkarny. I dlatego dobrze, że są jeszcze ludzie, którzy tak samo jak podczas II wojny światowej chcą się temu przeciwstawić i przeciwdziałać.kmberserker pisze:chrześcijaństwo jako takie przyczyniło się do ogromnych zmian na świecie i porównywanie go do chorych idei Hitlera i ekipy aryjskich przyjaciół jest nieco nietrafione.
Chrześcijaństwo jak nazizm narobiło i robi niewiele mniej złego. Do tego nie reprezentuje nic dobrego.Mr. M pisze:Chrześcijaństwo jak nazizm.
To jakby ktoś jeszcze miał problem z czytaniem i zrozumieniem.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Rozumiem, do czego zmierzasz, ale to i tak zbyt przesadzone teorie. W samym holokauście zginęło około 6 milionów Żydów (prawdopodobnie mniej, ale trudno to udowodnić) i miliony przedstawicieli innych nacji, do tego doliczmy ofiary II wojny światowej poległe na frontach, podczas okupacji, to kolejne miliony. Jako argument przeciw chrześcijaństwu można by wyciągnąć inkwizycję. Fajnie, ale to i tak znacznie inna liczba ofiar. Krucjaty? Były, tylko dlaczego? Bo Muzułmanie zajęli Jerozolimę. No i możemy dodać do tego ofiary chrystianizacji, ale to i tak nie ma prawa się równać z liczbą uśmierconych przez holokaust. I były to ofiary nie tyle chrześcijaństwa, tylko Kościoła Katolickiego. Te czyny są zaprzeczeniem nauk Jezusa i nie da się ich pogodzić z tym, co mówił. Natomiast ofiary nazizmu były ofiarami tej ideologii, która nie uczy o miłości, tylko o rasie panów i podludziach.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Dowodem dlaczego ten zespół nic sobą muzycznie nie reprezentuje jest wasza dyskusja.
Przede wszystkim taka ideologia jak nazizm mogła narodzić się tylko w Niemczech, nie można być włoskim, francuskim czy polskim nazistą. Nazizm jest ściśle powiązany z tradycją niemiecką, z niemieckim podejściem do prawodawstwa (przewaga prawa pisanego nad moralnym) i niemiecką mentalnością. Przeniesienie tej ideologii na grunt innego państwa dlatego było niemożliwe. Warto też zauważyć, że jest zasadnicza różnica między faszyzmem, który jest po prostu skrajną wersją silnego, scentralizowanego państwa, a nazizmem. Chichot historii jest taki, że dzisiaj Niemcy coraz częściej i coraz skuteczniej przenoszą winę za swoje zbrodnie na inne nacje i pouczają biedne kraje Europy Środkowo-Wschodniej o tolerancji i demokracji. Warto też zwrócić uwagę, że np. bolszewicy w ZSRR nie mieli żadnego mandatu społecznego, a Hitler w III Rzeszy miał. To zwłaszcza powinno kazać Niemcom się zamknąć.
Przede wszystkim taka ideologia jak nazizm mogła narodzić się tylko w Niemczech, nie można być włoskim, francuskim czy polskim nazistą. Nazizm jest ściśle powiązany z tradycją niemiecką, z niemieckim podejściem do prawodawstwa (przewaga prawa pisanego nad moralnym) i niemiecką mentalnością. Przeniesienie tej ideologii na grunt innego państwa dlatego było niemożliwe. Warto też zauważyć, że jest zasadnicza różnica między faszyzmem, który jest po prostu skrajną wersją silnego, scentralizowanego państwa, a nazizmem. Chichot historii jest taki, że dzisiaj Niemcy coraz częściej i coraz skuteczniej przenoszą winę za swoje zbrodnie na inne nacje i pouczają biedne kraje Europy Środkowo-Wschodniej o tolerancji i demokracji. Warto też zwrócić uwagę, że np. bolszewicy w ZSRR nie mieli żadnego mandatu społecznego, a Hitler w III Rzeszy miał. To zwłaszcza powinno kazać Niemcom się zamknąć.
Ostatnio zmieniony ndz cze 26, 2016 5:06 pm przez Nomad.1985, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Mnie śmieszy, że Ghostem zachwycają się te same osoby co wyśmiewają np. Sabaton. Tak samo jak te same osoby co wyśmiewają Boys zachwycają się Braćmi Figo Fagot, albo Ci sami co drwią z Rubika klęczą przy Możdżerze. Zawsze mnie to zastanawiało.
No i mają one racje. Możdżera wprawdzie nie słucham, ale zaliczam się do tych dwóch pierwszych grup, a skoro jak sam mówisz, że takich ludzi jest dużo, to może z Tobą jest coś pod tym względem nie tak, a nie z nimi. Nie przeszło Ci to przez myśl?
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Nie przeszło CI przez myśl, że to co jest obciachem a to co "znać wypada" jest często kwestią czysto umowną? Najlepszy przykład to PiS i PO. Całymi latami największym obciachem był PiS, przyznać, że się za nimi jest oznaczało często ostracyzm towarzyski, aż tu nagle obciachem stał się Tusk, Komorowski i Kopacz, a Duda stał się wręcz wśród młodzieży modny. Już nie wśród "moherów", rolników tylko wśród młodzieży. Tak samo jest z wyżej podanymi przykładami. Możdżer kojarzy się w kawiarniami gdzie przesiadują inteligenci, a być może wcale nie jest lepszym muzykiem niż Rubik, który skojarzony został z tak zwaną wiochą i to się za nim ciągnie. Tak samo wśród zespołów metalowych. Nie przepadam za Sabaton ale mieszanie tego zespołu z wszystkim co najgorsze to jest przesada. Tak samo jak przesadą jest niemal stawianie Ghost z największymi. Przecież gołym okiem widać, że ten zespół funkcjonuje jako swoisty happening, a nie normalny zespół muzyczny.
No owszem, gołym okiem widać dokładnie to co mówisz, tylko problem z tym, że uchem słychać zupełnie co innego. Dokładnie tak samo jak z Ironami. I nie zgodzę się, że to co jest obciachem to kwestia umowna. To tylko myślenie głupich, pozbawionych własnego zdania ludzi podatnych na mody. Mi zawsze obce były jakiekolwiek trendy, zawsze wiedziałem na kogo mam głosować i czego słuchać.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Każdy z nas jest podatny na jakieś mody, chociaż chwilowo. Jeśli myślisz, że można być w 100% od tego wolnym, mieć zawsze własne zdanie, które w żaden sposób nie podlega czyjemuś wpływowi to się mylisz. Życie w XXI w. opiera się głównie na bardzo szybkich informacjach, przyjmujesz ich tak dużo, że siłą rzeczy nie będziesz miał czasu by każdą sprawdzić. Oczywiście to na ile będziesz zmanipulowanym zależy od Ciebie i przed pewnymi najbardziej oczywistymi kłamstwami się obronisz, ale przecież nie przed wszystkimi. Kreowanie poglądów politycznych czy gustów w XXI w. to przede wszystkim umiejętna gra na emocjach.