Jeśli nie rozwiążę tego do jutra, to dopiero za tydzień dam znać czy wasze rady pomogły, bo wyjeżdżam...
Dance Of Death DVD-Audio - problem
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Dance Of Death DVD-Audio - problem
Kupiłem sobie dziś DVD-A DOD i jest z nim problem. Jako audio wszystko pięknie działa w Creative DVD-A Player (czy jakoś tak
), a w Power DVD nie chce mi odtwarzać video singli i wyświetlać tekstów... Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem? Inne filmy mi normalnie odtwarza.
Jeśli nie rozwiążę tego do jutra, to dopiero za tydzień dam znać czy wasze rady pomogły, bo wyjeżdżam...
Re: Dance Of Death DVD-Audio - problem
u mnie w powerdvd odtwarza poprawnie wszystkie klipy (aż 2 !!!) natomiast podobnie mam z napisami... byc moze nie jest to stworzone tak by wyswietlane byly napisy w trakcie utworów
no nie wiem nie wiem... ale chetnie bym sie dowiedzial
@hellrider: Masz moje ulubione zdjęcie na avatarku 
haha sam robiłem 
Jak to Ty?! To jest zdjecie mojego autorstwa!

PowerDVD tez u mnie tekstow nie odtwarza ale video idzie wszystko.Madril pisze:Kupiłem sobie dziś DVD-A DOD i jest z nim problem. Jako audio wszystko pięknie działa w Creative DVD-A Player (czy jakoś tak), a w Power DVD nie chce mi odtwarzać video singli i wyświetlać tekstów... Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem? Inne filmy mi normalnie
odtwarza.
Sprobuj oglaac klipy "na okolo". Wlacz prawym klawiszem menu i tam wybieraj rozdzialy "recznie". Pod rozdzialami kryja sie klipy w stereo, DTS i Dolby 5.1
U mnie PDVD od razu przerzuca to na "file mode" i sprawdza każdy plik na płycie i nic nie znajduje... Muszę tę płytę sprawdzić na jakimś stacjonarnym DVD. Niby nie jest to jakieś bardzo ważne, bo mam działające teledyski na DVD singli Wildest Dreams i Rainmaker, ale jednak zawsze jakiś niesmak to stwarza, a nie lubię, gdy coś mi nie działa...
-
Deleted User 804
Może nie uwieżycie ale mam DoD na DVDA już ze 2 miesiące a jeszcze ani razu nie używałem tej płyty Powód jest prosty: nie mam DVD
a płyte kupiłem bo i tak bym ją kiedyś kupił a dzięki wyprzedaży w Avansie dałem za nią tylko 30 zł. Mógłby mi ktoś napisać ile GB danych ma ta płyta bo chciałbym sobie porzyczyć DVD od kumpla i zgrac ją na twardziela ale nie wiem ile wcześniej wolnego miejsca musze zrobić
to jak jest w koncu? na stacjonarnych odtwarzaczach lub innych programach niz powerdvd wyswietlane sa napisy podczas trwania utworow? 
Niedługo sprawdzę i napiszę jak jest... 
-
Deleted User 5800
Odgrzebałem ten temat, gdyż widziałem Dance of Death DVD-audio z naklejką informującą o tym, że w środku oprócz dźwięku 5.1 jest też stereo. I tutaj mam prośbę do posiadaczy tego wydania o podzielenie się wrażeniami. Warto to kupić? Czym to stereo na DVD się właściwie różni od CD? I najważniejsze czy DVD tak jak CD padło ofiarą "loudness war"?
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Witam,
co do napisów, teledysków itp.
Teledyski są w warstwie DVD-Video i powinny być odtwarzane przez każdy stacjonarny odtwarzacz i pogramy komputerowe. Z tego co pamiętam (dawno nie oglądałem), to teledyski są w formatach DD5.1, DTS5.1 i chyba też stereo.
Co do napisów - opcja oglądania napisów, zdjęć itp. podczas słuchania muzyki jest jedynie w warstwie DVD-Audio. Żeby móc ją odtworzyć, trzeba mieć stacjonarny odtwarzacz DVD-Audio (nie mylić z DVD-Video). Kiedyś były jakieś odtwarzacze na PC (na pewno nie WMP i inne popularne), ale zostały zabite przez korporacje - efekt idiotycznej walki z piractwem i walki formatów HD.
W warstwie DVD-Audio mamy mix 5.1 MLP 88,2kHz, ale tylko 16bit (nie widziałem drugiej tak zrobionej płyty) oraz mix stereo MLP 88,2/16 (też dziwne).
W warstwie DVD-Video (odtwarzanej przez każdy odtwarzacz DVD) jest zapewne mix 5.1 DTS i DD oraz jakiśtam mix stereo (jeśli będzie potrzeba, mogę to wieczorem sprawdzić). DTS i DD to formaty stratne, więc nie są zbyt atrakcyjne pod względem jakości dźwięku.
Co do prawdziwego DVD-Audio. Mix 5.1 jest OK, fajnie sprawdza się w Paschendale'u.
Jakość dźwięku w warstwie stereo jest ZŁA!!! Być może to zasługa 16bitów w połączeniu z podwojoną gęstością Hz. Lepiej brzmi wersja japońska CD i pliki Onkyo HD (które są 44,1/24).
Zakładając, że płyta była rejestrowana w domenie cyfrowej i pliki Onkyo są "masterami studyjnymi", wychodzi, ze w studio pracowali na 44,1/24 (dziwne, że nie przynajmniej 48/24) i tym bardziej dziwi, że na DVD-A jest tylko 16bit.
W razie dalszych pytań, postaram się pomóc.
co do napisów, teledysków itp.
Teledyski są w warstwie DVD-Video i powinny być odtwarzane przez każdy stacjonarny odtwarzacz i pogramy komputerowe. Z tego co pamiętam (dawno nie oglądałem), to teledyski są w formatach DD5.1, DTS5.1 i chyba też stereo.
Co do napisów - opcja oglądania napisów, zdjęć itp. podczas słuchania muzyki jest jedynie w warstwie DVD-Audio. Żeby móc ją odtworzyć, trzeba mieć stacjonarny odtwarzacz DVD-Audio (nie mylić z DVD-Video). Kiedyś były jakieś odtwarzacze na PC (na pewno nie WMP i inne popularne), ale zostały zabite przez korporacje - efekt idiotycznej walki z piractwem i walki formatów HD.
W warstwie DVD-Audio mamy mix 5.1 MLP 88,2kHz, ale tylko 16bit (nie widziałem drugiej tak zrobionej płyty) oraz mix stereo MLP 88,2/16 (też dziwne).
W warstwie DVD-Video (odtwarzanej przez każdy odtwarzacz DVD) jest zapewne mix 5.1 DTS i DD oraz jakiśtam mix stereo (jeśli będzie potrzeba, mogę to wieczorem sprawdzić). DTS i DD to formaty stratne, więc nie są zbyt atrakcyjne pod względem jakości dźwięku.
Co do prawdziwego DVD-Audio. Mix 5.1 jest OK, fajnie sprawdza się w Paschendale'u.
Jakość dźwięku w warstwie stereo jest ZŁA!!! Być może to zasługa 16bitów w połączeniu z podwojoną gęstością Hz. Lepiej brzmi wersja japońska CD i pliki Onkyo HD (które są 44,1/24).
Zakładając, że płyta była rejestrowana w domenie cyfrowej i pliki Onkyo są "masterami studyjnymi", wychodzi, ze w studio pracowali na 44,1/24 (dziwne, że nie przynajmniej 48/24) i tym bardziej dziwi, że na DVD-A jest tylko 16bit.
W razie dalszych pytań, postaram się pomóc.
-
Deleted User 5800
Dzięki za odpowiedźwojakwojak pisze: Jakość dźwięku w warstwie stereo jest ZŁA!!! Być może to zasługa 16bitów w połączeniu z podwojoną gęstością Hz. Lepiej brzmi wersja japońska CD i pliki Onkyo HD (które są 44,1/24).
Jeśli stereo jest kiepskie to nie mam po co tego kupować. Liczyłem na to, że może to jakiś gęsty format + wyższa dynamika dźwięku. Natomiast efekty 5.1 zupełnie mnie nie bawią.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Format niby gęsty, ale jest lipa. Jest chyba jeszcze słabiej niż na zwykłym CD (dziwne).
Natomiast uważam, że zeszłoroczna kolekcja plików Onkyo HD jest dobra. Płyty od IM do SIT są 96/24. Od 7th do DOD 44,1/24, AMOLAD jest 96/24, TFF i BOS 48/24. Do tego są LAD i RIR 96/24.
Natomiast uważam, że zeszłoroczna kolekcja plików Onkyo HD jest dobra. Płyty od IM do SIT są 96/24. Od 7th do DOD 44,1/24, AMOLAD jest 96/24, TFF i BOS 48/24. Do tego są LAD i RIR 96/24.
-
Deleted User 5800
Niestety jestem konserwatywny w kwestiach muzycznych. Nie zapłacę nawet 1 grosza za plik ściągany z internetu. Muzyka musi być na CD/DVD/kasecie/płycie winylowejwojakwojak pisze: Natomiast uważam, że zeszłoroczna kolekcja plików Onkyo HD jest dobra. Płyty od IM do SIT są 96/24. Od 7th do DOD 44,1/24, AMOLAD jest 96/24, TFF i BOS 48/24. Do tego są LAD i RIR 96/24.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Też tak kiedyś miałem...A teraz płyty się tylko kurzą (od około 3 lat). Wszystko mam pozgrywane na bezstratne pliki (także wielokanałowe). Jest łatwiej, szybciej i...lepiej brzmi. Pewnie to zależy od konfiguracji sprzętu, ale u mnie pliki zripowane z CD, puszczone z dysku podpiętego do odtwarzacza przez USB brzmią lepiej niż to samo CD puszczone z tego samego odtwarzacza. Magia wyeliminowania ostatniego elementu mechanicznego:)?
Zresztą pomału jest to wymuszone i będzie postępować. Płyty fizyczne sprzedają się źle, a z drugiej strony pliki są coraz bardziej gęste. Jest coraz więcej plików 192/24. Wychodzi dużo staroci przetransferowanych z taśm analogowych. Często są to transfery z wersji oryginalnych, a nie "remasterów" (które zazwyczaj miały słabą dynamikę i wszystko wywalone na maksa). Oczywiście są i gęstsze, ale to śpiewka przyszłości.
A jeśli tylko CD, to Irony najlepiej wypadają w wersjach japońskich (jak większość:)).
Zresztą pomału jest to wymuszone i będzie postępować. Płyty fizyczne sprzedają się źle, a z drugiej strony pliki są coraz bardziej gęste. Jest coraz więcej plików 192/24. Wychodzi dużo staroci przetransferowanych z taśm analogowych. Często są to transfery z wersji oryginalnych, a nie "remasterów" (które zazwyczaj miały słabą dynamikę i wszystko wywalone na maksa). Oczywiście są i gęstsze, ale to śpiewka przyszłości.
A jeśli tylko CD, to Irony najlepiej wypadają w wersjach japońskich (jak większość:)).
-
Deleted User 5800
To prawda, że CD źle się sprzedają, ale tak samo jak winyle przetrwają, tyle że co najwyżej w takiej samej niszy.wojakwojak pisze:Płyty fizyczne sprzedają się źle, a z drugiej strony pliki są coraz bardziej gęste. Jest coraz więcej plików 192/24. Wychodzi dużo staroci przetransferowanych z taśm analogowych. Często są to transfery z wersji oryginalnych, a nie "remasterów" (które zazwyczaj miały słabą dynamikę i wszystko wywalone na maksa). Oczywiście są i gęstsze, ale to śpiewka przyszłości.
Wspomniałem o tzw. "gęstym formacie", ale tak naprawdę nie o to chodzi. Jakość CD jeśli chodzi o próbkowanie 16-bit/44.1kHz to w zupełności mi wystarcza. Nie jestem audiofilem. Często nawet nie odróżnię CD od mp3 320kbps
Niemniej dzięki jeszcze raz za te wszystkie informacje