Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Judas Priest

Post autor: Schizoid »

http://www.blabbermouth.net/news/tim-ri ... as-priest/

Fajnie byłoby, gdyby kiedyś zaprosili go na wspólne wykonanie jakiegoś numeru. Nie mówię o Cathedral Spires, ale dajmy na to Living After Midnight.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Na koncertach Priest raczej nie ma zbyt często niespodzianek. Zawsze jest idealne odgrywanie playlista. Raz chyba 2 lata temu zagrali jednorazowo "Defenders of the Faith".
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Grali je częściej, o ile się nie mylę. To było równo 30 lat od wydania DOTF, to z tego powodu. No i wtedy nie grali Electric Eye i Painkillera (potem się to zmieniło), więc DOTF służyło jako taka zapchajdziura na koncerty.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

A grali razem z "Heavy Duty"?

P.S, Priest tak przeważnie mają, że po 2 latach trasy mają rok przerwy, więc może w 2017 kolejne koncerty (ale raczej nie w I połowie, bo wtedy już by były zapewne zapowiedziane).
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Heavy Duty nie grali, na bisy leciało samo DOTF + You've Got Another Thing Comin' i Living After Midnight.

Trasa podyktowana jest premierą nowej płyty. Na razie wiemy, że w kwietniu Priest prawdopodobnie weszło do studia. Możliwe też, że płyta jest już nagrana, a teraz trwają jeszcze miksy. Jest też opcja, że wszystko jest już gotowe, teraz czekają na okładkę itp. Halford dawno nie postował na Instagramie nic ze studia, wrzuca tylko zdjęcia ryb i krów ;) Więc tak, jest spora szansa na to, że prace nad płytą zostały zakończone. Jeśli tak, to jeszcze w listopadzie można się spodziewać ogłoszenia daty premiery (pewnie styczeń-luty), a następnie ogłoszenie trasy koncertowej. Myślę, że koncerty w czerwcu/lipcu nie są niemożliwe, być może część już zabookowali. 5 miesięcy (a nawet mniej) wystarczy na dobrą promocję wydarzenia, która poskutkuje zadowalającą frekwencją. Czas pokaże, ale myślę, że w listopadzie, ewentualnie z początkiem grudnia dowiemy się kilku ciekawych informacji.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

kmberserker pisze:Czas pokaże, ale myślę, że w listopadzie, ewentualnie z początkiem grudnia dowiemy się kilku ciekawych informacji.
To co mówisz ma sporo sensu, zwłaszcza w kontekście sezonu festiwalowego od maja do sierpnia w Europie.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wiemy, czy trasę zaczną w Europie ;) Ostatnio pierwszym legiem były Stany, potem wybrali się do Australii i chyba Japoni. Ale festiwale na rozgrzewkę nie byłyby złe.
Jakiś czas temu Travis wspominał, że nie wiedzą jeszcze, ile płyt wydadzą:http://www.blabbermouth.net/news/judas- ... tt-travis/

Więc pewnie będzie tak, jak było w 2014: płyta podstawowa + drugie CD z bonusami w wersji deluxe. Martwi mnie to trochę, bo skoro mają już tyle materiału, że wystarczy na dwie płyty, to ryzyko niskiego poziomu materiału jest niebezpiecznie wysokie. No i żeby dobrze powybierali te kawałki, bo ostatnio zaserwowali "genialnego" Metalizera na podstawowej edycji krążka, a naprawdę bardzo dobre Tears Of Blood przydzielone zostało na płytę z dodatkowymi numerami.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://www.themetalvoice.com/single-pos ... etal-Voice

Moje prognozy okazały się całkowicie błędne, 2017 nie przyniesie nam ani trasy, ani nowej płyty.
Mimo wszystko mam nadzieję na jakieś wydawnictwo koncertowe ze starszych lat. Miło by było.

Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Mila »

Wydawało mi się, że już jakiś czas temu było trąbione, że nagrywają i jak się okazuje- coś nagrać nie mogą.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Cholera ich wie. Obawiam się, że znowu zachce im się nagrywania jakichś ambitnych rzeczy. Mnie bardziej martwi to, że trasa będzie w 2018. Halford i Tipton młodsi nie będą i obym się mylił, ale koncerty będą znacznie słabsze od tych w 2015...Z jakimiś perełkami typu Blood Red Skies czy Bloodstone możemy się już pożegnać, tak to widzę. Painkillera pewnie też zabraknie, chociaż to akurat nie aż taki duży minus. Ta wypowiedź Richiego trochę mnie zasmuciła, bo miałem sporą nadzieję na gig w 2017...

Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Wydaje mi się, że już zdjęcia ze studia w tym roku leciały
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak, ale nagrywali w nim demówki :P

on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Ja miałem wrażenie, że ostatni scream w "Metal Gods" podczas tej pierwszej trasy w 2015 roku brzmiał jeszcze świetnie (w Łodzi), ale podczas tej drugiej już znacznie gorzej i to tak nagle się posypało... (w Ergo). Na YT można sprawdzić, że jest pewien rozstrzał pomiędzy wykonaniami z tych 2 tras (ja to traktuję jako 2 różne trasy - po przerwie był już inny nieco inny repertuar).
Co do samej płyty i trasy - rok 2017 będzie rokiem Mety, która jest mega gwiazdą muzyki popularnej, jest kochana przez masowe media, popiera Demokratów oraz Clintonową i będzie na pewno wspierana ogromnym marketingiem. Może JP nie mieliby wtedy tak silnej siły przebicia? Meta może bardzo zdominować przestrzeń publiczną, dzięki swoim sztabom PR-owców oraz massmediom. Jeśli Judas Priest to bardzo popularny zespół metalowy, a Iron Maiden to największa gwiazda metalu, czy nawet szerzej: rocka, to Meta w tym momencie jest ogromną gwiazdą muzyki popularnej. IM też grają na stadionach, ale na ich koncerty przychodzą głównie fani metalu (czy ewentualnie szeroko pojętego rocka), a koncerty Mety to zjawiska "towarzyskie", medialne, eventy na których warto się pokazywać, skąd w stolicy na Metę chodzi "warsiawka".
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Lepiej bym tego nie ujął...
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

RALF pisze:Lepiej bym tego nie ujął...
Tutaj zalinkowałem jeden ciekawy artykuł (notabane z oficjalnego fanklubu) i dopisałem swoje przemyślenia, nieco rozwijając tematy, zbaczając trochę na mniej lub bardziej powiązane tematy:
viewtopic.php?f=4&t=7336&p=726856#p726856
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

on_the_run pisze:popiera Demokratów oraz Clintonową
Taaa, to takie ważne i istotne w kontekście ich sukcesu :lol:
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

A to nie wiesz, ze media mają ogromny wpływ na wszystko? Odpowiednie podlizywanie się "establishmentowi" z pewnością da im lepsze warunki promocyjne. Zupełnie tak jak w Polsce - wielu artystów było (i w sumie dalej jest) platformianych, żeby uzyskiwać lepszą promocję lub dotacje (w przypadku np. takiego Karolaka, który prowadzi teatr). Mogę się mylić, ale uważam że polityka ma ogromny wpływ na kulturę szeroko pojętą. Z powodu manifestowania odpowiednich poglądów możesz mieć pierwszeństwo, przy zapraszaniu do graniu podczas różnych gali itp.
A i dostęp do kontraktów reklamowych to sprawa często czysto polityczna. Marek Król musiał swego czasu sprzedać Wprost, bo ówczesna władza mu robiła pod górkę i miał problem ze znalezieniem reklamodawców.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Daj spokój, nie tłumacz ślepcom co to kolory... zastanawia mnie, jak można być tak bezrefleksyjnym.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

On_the_run, trafnie zauważyłeś, że JP może się trasa nie opłacać przez duże zainteresowanie Metalliką, aczkolwiek w 2015 mieli sporą konkurencję ze strony AC/DC. A przecież to kapela, która do mainstreamu wbiła się jeszcze bardziej, niż ekipa Larsa i słucha jej znacznie więcej osób będących poza tematem. Do tego mówiło się o tym, że to ostatnia szansa na zobaczenie AC/DC na żywo, co poskutkowało świetnymi frekwencjami na koncertach. Ja to widzę tak: Priest nie ma weny twórczej i przeciąga wydanie albumu. Halford chciał go wydać jak najszybciej (mówił, że nie mogą czekać kolejnych 3 czy 5 lat z płytą - akurat będą 3 od Redeemera), ale pomysły były zwyczajnie słabe, stąd przedłużanie procesu twórczego. Oczywiście to wpływa na trasę i w pewien sposób na jej długość, setlistę oraz jakość występów. Dla mnie mogliby już nie nagrywać kolejnego albumu. ROS to dobre zamknięcie dyskografii. Nowy album lepszy od klasyków nie będzie, a zamiast niego wolę koncerty na poziomie, z kilkoma perełkami. Jeszcze pół roku ze znajomym obstawiałem, czy zagrają Tyrant, Valhallę albo Blood Red Skies, ale w 2018 nie będzie na to żadnych szans. A szkoda, bo wolałbym tę kapelę żegnać inaczej.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

AC/DC to jednak inna mańka - to raczej rock'n'roll w wersji hard niż metal, w wielu przypadkach Radio Oriented Rock, Meta przy AC to obecnie metalowa ekstrema, że dobrze sprzedana masom - to inna rzecz... Jednak rok 2017 to będzie supremacja Mety - zwłaszcza koncertowo, JP mogliby przy w takim układzie zniknąć z pola widzenia .
ODPOWIEDZ