Najbardziej przeceniane zespoły.
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Najbardziej przeceniane zespoły.
Wiesz, wielu moich znajomych nie rozumiało mojej głębokiej fascynacji IM. Kiedy pytałem dlaczego (?) zawsze w odpowiedzi otrzymywałem jedno: jak oni wyglądają, no i ten ich potwór itd! Czyli (według mnie) są przykładem masowego konsumenta, który percypuje muzykę za pomocą wzroku (sic!) tak popkulturowe, mainstreamowe media wychowały sobie pokolenia bezwolnych konsumentów. Dziewczęta piszczały do takich Modern Talking czy innych Papa Dance "bo jacy to przystojni chłopcy, co za stylówka". Do dziś wiele osób tak podchodzi do muzyki i szeregu różnych zjawisk, które nas otaczają. Cóż, ja tez tak miałem, np. kiedy byłem dziesięciolatkiem. Jeżeli ktoś bierze te wszystkie sztuczki na koncertach Maiden dosłownie - ciuch Dickinsona, Eddiego, który na scenie jest parę minut na 110 (!) i na tej podstawie osadza zespół, jako całość, to - przepraszam bardzo, to świadczy o poziomie inteligencji, nie muzyków, lecz tego typu delikwenta. Przecież rzut oka na promo press IM czy ich okładki wystarczy, aby załapać, iż Brytyjczycy to kawalarze i zgrywusy, to wyraźne "oczko" do widza z adnotacją "dajcie spokój z tą powagą w metalu, to tylko zabawa, jak każda inna". Bo w gruncie rzeczy do zachowań ludycznych wszystko się sprowadza.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Jeśli jakiś młody heavy-metalowy zespół ma zrobić coś wielkiego w tym gatunku to myślę, że nie w tym momencie. Teraz tak naprawdę jest najgorszy czas dla młodych zespołów. Giganci jak Iron Maiden, Ozzy, Scorpions czy Judas Priest mają jeszcze swoje ostatnie 5 minut i je będą chcieli wykorzystać. Przynajmiej te 3-4 lata wiadomo kto będzie headlinerem Wacken, Hellfest czy innego Graspop. Myślę też, że te młode zespoły nagrywając płyty będą rzadziej oskarżane o kopiowanie gdy najwięksi już skończą kariery. Kto wie, może w 2025, może w 2030 roku powstaną takie płyty, które będą czymś choć troszkę porównywalnym z tym co się działo w latach' 80. Może też będzie na odwrót. Heavy-Metal wraz z końcem największych sław będzie powoli odchodził do głębokiego podziemia, a zarabiać na tej muzyce będzie się dało jedynie grając dobrze covery. Festival Ironowski czy Sabatowski? Może to jest przyszłość tej muzyki?
Wiesz, trudno przewidzieć, co będzie dalej z tradycyjnie rozumianą muzyką? Obawiam się, iż rewolucja cyfryzacyjna, która postępuje na naszych oczach, doprowadzi do eliminacji wszystkiego, co naturalne, organiczne, rzeczywiste. Już mówi się o hologramowych koncertach, ja i pewnie 95% tradycjonalistów tego nie zaakceptuje, niemniej dzisiejsza młodzież która "wszystko ma w Internecie" - chyba jednak tak. Witaj w matrixie ?!
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Nowi tu nie jesteście, a dalej się dajecie wciągać Zagubionemu w te jego tyrady "grunge taki sztuczny, heavy taki wspaniały, przeklęte media". O schyłku heavy metalu już tu było pisane nieraz i nie od tego jest ten temat.
Rozmowa o Ozzym przypomniała mi o innym artyście, który pasuje mi do tego tematu: Dio. Totalnie nie rozumiem fenomenu tego muzyka.
Rozmowa o Ozzym przypomniała mi o innym artyście, który pasuje mi do tego tematu: Dio. Totalnie nie rozumiem fenomenu tego muzyka.
To nie jest fenomen samego muzyka, tylko jego głosu - niepowtarzalny.
... i jeżeli ktoś tego nie widzi i nie rozumie to nie ma sensu z takim kimś dyskutować.
To po co jesteś na forum fanów tego "przecenianego zespołu"?
RALF nie złapał ironii. Grubo.
OK... ha, ha.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Dream Theater na serio uważam za przereklamowany zespół. Wielu ludzi z którymi rozmawiałem o muzyce, w tym moich znajomych ma podobne zdanie. Swego czasu to był ulubiony zespół na tym forum dla użytkowników.
Tak na poważnie to trudno ocenić kto jest przeceniany. Czy kryterium to wartość muzyki( tu raczej decyduje nasz gust )czy wartość finansowa, marketingowa. Nie łatwo wyłączyć swój subiektywizm, to oczywiście truizm.Ja na przykład nie rozumiem fenomenu takich zespołów jak Ghost, AX7,Korn itp. Ale to wynika z tego co mi w duszy gra, a nie z zawodowego podejścia krytycznego do muzyki.Moge sie mylić ale wydaje mi się, że za ćwierć wieku mnóstwo ludzi będzie z szacunkiem mówić o The Beatles, Stonesach, Led Zeppelin itd niż o tych których wspomniałem wcześniej. Po prostu czas najlepiej weryfikuje , jeżeli o kimś z historii np. rocka nie pamiętamy, to widocznie niczego ciekawego nie stworzył.A to, że ktoś kocha np.Budgie czy Tankard to dokładnie tyle znaczy .Dla fana nie ma pojęcia przeceniany.
Jeśli ktoś miałby ochotę zgodzić się ze mną, że z szeroko rozumianego polskiego rockowego podwórka trudno kogokolwiek nazwać "przecenianym", bo tak nie jest, to polecam to zestawienie
http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... nking.html
http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... nking.html
Jestem bardzo szczęśliwy nieznawszy nawet z nazw większości tych artystów. A tu się na forum narzeka na Nocnego Kochanka ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Właśnie za słabo się narzeka. Tak i na inne nowe zespoły. Bezrefleksyjne wsparcie dla nowych zespołów kiedyś im się odbije czkawką. Te wszystkie zdjęcia z fanami, peany na portalach społecznościowych itd. Teraz jest zbyt mały dystans między zespołem i słuchaczami. Ludzie bardziej lubią zespół za to, że to są fajni goście z którymi rozmawiali niż za muzykę. Dlatego ta już dawno zeszła na drugi plan. To jest zasadnicza różnica między zespołami nowymi, a tymi, które debiutowały 25,30 czy 40 lat temu. Wtedy trzeba było być poprostu dobrym, zagrać dobry album, dobry koncert, to było miarodajne. Teraz o popularności decyduje ilość lajków w internecie, nawet jakieś memy które są tworzone wokół zespołów, ogólnie marketing i rozpoznawalność. To sprawia, że każdy ma swoje 5 minut, a potem jest zastępowany kimś innym.
A Tobie nie odbija się czkawką to bezrefleksyjne krytykanctwo? Nocny Kochanek ... trzon zespołu gra razem od 12 lat
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nomad, ale ty pierdoly wypisujesz. Kiedyś to było kurłaa, kiedys to były czasy, dzisiaj już nie ma czasow
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Kogo w tym momencie krytykuję? Napisałem tylko o pewnej tendencji, która mi się nie podoba. Muzyków nie ocenia się za muzykę tylko za częstotliwość robienia fotek i picia piwa z fanami. To jak w kampanii wyborczej gdzie by wygrać wybory polityk musi uścisnąć ileś tysięcy razy komuś dłoń. Heavy-Metal jeśli ma być wielki musi stworzyć zespoły, które przede wszystkim będą nagrywać wspaniałe płyty. Z tego co obserwuję czasami na portalach społecznościowych już nikt nie zwraca na to uwagi!. Miałem okazję kiedyś zamienić dwa słowa z jednym z muzyków Night Mistress. Na pytanie o to dlaczego piszą takie, a nie inne teksty to zaatakował mnie, że Iron Maiden i Judas Priest pewnie mają takie same, ale ja nie znam angielskiego. Nie winię wcale tego faceta. To jest typowe zachowanie dla muzyków, którzy zaczęli już w dobie internetu. Gdy zaczynały stare zespoły to krytyka, czasami ostra była na porządku dziennym. Największe sławy muzyki takie jak Iron Maiden, Black Sabbath, Queen, Deep Purple, Judas Priest były oceniane często bardzo źle. Nikogo to wówczas nie dziwiło i myślę dla muzyków było bardzo dobre. Muzyk wtedy jest dużo bardziej zdeterminowany i jest duża większa szansa, że w studiu nagra wspaniałe utwory. Jeśli w heavy-metalu ma chodzić o to tylko by było miło, by na koncertach się fajnie pobawić i by potem z muzykiem sobie fotkę walnąć to to już nie jest heavy-metal. Heavy-Metal to krew, pot i łzy, to upór Harrisa, charyzma Halforda, kunszt Dio.
Jeszcze ponad 10 lat temu dyskusja fanów heavy-metalu tak nie wyglądała. Rozumiem, spierałem się często bardzo ostro z fanami nu-metalu. Prawie każdy kto wtedy słuchał klasycznego heavy się spierał. To były czasy gdzie heavy-metal był dużo bardziej niszowy niż teraz i fani się jakoś szanowali. Rozmowa była na argumenty czego dzisiaj mi bardzo mocno brakuje. Last.fm swoje zrobił, ten portal po pierwsze wprowadził (sztucznie!) heavy-metal do mainstreamu, po drugie zepsuł poziom dyskusji.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

ojojooo kiedyś to było ooooj, a potem przyszedł paskudny grunge i zabił muzykę xD
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Nie napisałem tutaj nic o grunge. To nie dotyczy tego zagadnienia. Jakby grunge był mi daleki muzycznie to powstał prawie 30 lat temu i ostatnią rzeczą jaką o nim można pisać to, że jest nowinką. To jeszcze miało sens kilkanaście lat temu.